Вчимося вчитися дистанційно. Методичний кейс дистанційних уроків "Мистецтво" 8 клас

Про матеріал
Навчально-методичний посібник містить поради та рекомендації з досвіду роботи щодо організації дистанційного освітнього процесу з урахуванням запитів усіх його учасників. Також посібник містить практичний доробок «Методичний кейс дистанційних уроків з мистецтва для 8-го класу (згідно плану роботи)», який вміщує теми уроків, відеопояснення за посиланням, відеоматеріали для допитливих, словникову роботу для перевірки набутих учнями знань та творче завдання. Зміст посібника відповідає чинній програмі курсу «Мистецтво» для 8-го класу. Призначений для вчителів закладів загальної середньої освіти.
Перегляд файлу

                                                                                                        

 

C:\Users\Admin\Desktop\abstract-background-design_1189-188.jpgКОМУНАЛЬНА УСТАНОВА

«ЗАРІЧНЕНСЬКИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ

ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ»

ЗАРІЧНЕНСЬКОЇ СЕЛИЩНОГОЇ РАДИ

ВАРАСЬКОГО РАЙОНУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

ЗАРІЧНЕНСЬКИЙ ЛІЦЕЙ №1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВЧИМОСЯ ВЧИТИ ДИСТАНЦІЙНО

 

МЕТОДИЧНИЙ КЕЙС ДИСТАНЦІЙНИХ УРОКІВ

«МИСТЕЦТВО» 8 КЛАС

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З досвіду роботи

вчителя мистецтва

Дробко Ірини Володимирівни

 

 

 

 

 

 

 

 

КОМУНАЛЬНА УСТАНОВА

«ЗАРІЧНЕНСЬКИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ

ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ»

ЗАРІЧНЕНСЬКОЇ СЕЛИЩНОГОЇ РАДИ

ВАРАСЬКОГО РАЙОНУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

ЗАРІЧНЕНСЬКИЙ ЛІЦЕЙ №1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ВЧИМОСЯ ВЧИТИ ДИСТАНЦІЙНО

 

МЕТОДИЧНИЙ КЕЙС ДИСТАНЦІЙНИХ УРОКІВ

«МИСТЕЦТВО» 8 КЛАС

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З досвіду роботи

вчителя мистецтва

Дробко Ірини Володимирівни

 

 

 

 

 

 

 

Дробко Ірина Володимирівна. Навчально-методичний посібник «ВЧИМОСЯ ВЧИТИ ДИСТАНЦІЙНО» - Зарічне, 2021. – 49 с.

 

 

 

 

АНОТАЦІЯ

 

 Навчально-методичний посібник містить поради та рекомендації з досвіду роботи щодо організації дистанційного освітнього процесу з урахуванням запитів усіх його учасників.

Також посібник містить практичний доробок «Методичний кейс дистанційних уроків з мистецтва для 8-го класу (згідно плану роботи)», який вміщує теми уроків, відеопояснення за посиланням, відеоматеріали для допитливих, словникову роботу для перевірки набутих учнями знань та творче завдання.

Зміст посібника відповідає чинній програмі курсу «Мистецтво» для 8-го класу.

Призначений для вчителів закладів загальної середньої освіти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу "фон для презентації абстракція"Картинки по запросу "фон для презентації абстракція"

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

 

ВСТУП....................................................................7

 

1. ВЧИМОСЯ ВИБУДОВУВАТИ ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ…………..7

1.1. Розклад………………………………………………………………………...7

1.2. Завдання……………………………………………………………………….8

1.3. Комунікації………..………………………………………...…………….…..9

1.4. ZOOM………..………………………………………………………………10

1.5. Види діяльності для дистанційного навчання……..……………………...15

1.6. Вправи для розвитку мислення вищого рівня………..…………………...16

 

2. МЕТОДИЧНИЙ КЕЙС ДИСТАНЦІЙНИХ УРОКІВ «МИСТЕЦТВО»…17

2.1. Бароко. Архітектура………………………………………………………   17  

2.2. Бароко. Живопис…………………………………………………………... 19

2.3.Стихія музики бароко……………………………………………………….21

2.4. Перлини українського бароко……………………………………………...23

2.5. Галантний стиль рококо…………..……………………….………………..25

2.6. Класицизм:архітектура, скульптура, живопис…………………………....27

2.7. Класицизм. Музика………………………………………………............... 29

2.8.Романтичні образи в мистецтві………………………………….………….31

2.9. Музика романтиків……………………………………………………….....33

2.10. Реалістичний стиль в образотворчому мистецтві……………...………..35

2.11. Українська тема у творчості російських живописців і скульпторів. Діяльність художників передвижників……………………………………..….38

2.12. Реалістичний стиль у музичному мистецтві………………………….….41

2.13. Стильовий синтез. Творчість Тараса Шевченка і Миколи Лисенка……………………………………………………………………….…..43

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………………...… .46

ДОДАТКИ……………………………………………………………………….47

 

 

 

 

ВСТУП

 

Пандемія стала викликом для всієї планети, спричинивши кризу в різних сферах життєдіяльності людей. Будь-яка криза — це випробування для людей та цілих систем. Не стала винятком і  система освіти. Не кожен може легко справлятись з викликами, не кожному під силу адаптуватись до змін. Проте слід розглядати будь-яку кризу не тільки як випробування, а і як можливість. Для кожного закладу і для системи освіти в цілому цей виклик став випробуванням, але і дав можливість зрозуміти, що вкрай необхідними стали пошук нових форм організації освітнього процесу, методик, каналів комунікації, необхідність опанування нових знань. Той, хто намагатиметься зачепитися за стару систему, не адаптується до нових викликів, не опанує нові знання, буде не в змозі задовольнити очікування замовників освітніх послуг, не зможе підготувати здобувачів освіти до сучасної реальності, а значить — випаде із системи. Дуже важливою якістю, якою мають володіти люди вже сьогодні, з огляду на стрімкий розвиток світових процесів та систем, є професійна гнучкість. Цим важливим умінням мають володіти освітяни, адже вони власним прикладом готують здобувачів освіти до сучасного світу, який вимагає бути гнучким та мобільним. 

Прогресивний навчальний заклад має бути готовим до нових викликів, намагаючись не просто адаптуватись до них, а розвинутись, йти в ногу з часом та відповідати очікуванням всіх учасників освітнього процесу та запитам суспільства. 

У час, коли весь світ опинився перед викликом загальнопланетної пандемії, особливо гостро постало питання перед  освітянами пошуку нових форм організації роботи, аби зберегти освітній процес, організувавши його дистанційно. Ситуація ускладнилася тим, що досвіду загальної дистанційної освіти заклади та вчителі не мали, тож довелося швидко змінювати підходи до організації освітнього процесу з урахуванням запитів усіх його учасників.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. ВЧИМОСЯ ВИБУДОВУВАТИ ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ

 

Ми, як вчителі, хочемо, щоб нам із першого разу вдалося все ідеально. Варто пам’ятати, що учні можуть нам допомогти. Так, можливо, вони не завжди найбільш умотивовані. Але просто почекаймо кілька днів і побачимо, що навіть ті, хто зовсім спочатку не хотіли долучатися, можуть захотіти щось робити.

Якщо ми будете очікувати вичерпних інструкцій, наказів чи інших формалізованих інструментів, то можемо втратити багато часу і так і не дочекатися інструкції, яка буде підходити саме нам. Тому інструментами, які я запропоную, просто треба почати користуватися.

Які б ресурси ми не обирали для викладання, потрібно чітко формулювати, які з них обов’язкові, а які – додаткові.

 

  1.      РОЗКЛАД

 

Розпочнемо з розкладу уроків. Чи можна звичайний розклад перенести в онлайн?

Ми можемо спробувати зробити те, що кинулося робити багато закладів освіти в Україні і по всьому світу, – перевести типовий розклад навчання в онлайн. Але глянувши на нього, ми зрозуміємо, що це утопічна ідея.Посадити дитину біля комп’ютера або телфона о 9-й ранку і транслювати відеоуроки до 16.00-ї години дня з невеликими перервами – не найкраща стратегія.

Дитина довго не витримає такого розкладу. У школі є можливість переключитися, поспілкуватись з однокласниками, побігати або вийти на свіже повітря. Учитель може регулювати навантаження на уроці. Дистанційно ж не видно, наскільки завантажені учні.

І перемикання між різними уроками не сприяє якісній освіті. Тому потрібно рухатись іншим шляхом.Зараз є дві крайності.

Перша – вчитель вказує лише, який параграф потрібно опрацювати, і дає домашнє завдання за ним. Цього замало, щоб говорити про дистанційне навчання.

Інша – дитина проходить 45 хвилин уроку через відеозвязок. Далі відбувається інтерактивна вправа і дається домашнє завдання – опрацювати параграф, переглянути презентації чи відео, виконати кілька вправ, розв’язати задачі, пройти тест. І ще, можливо, якісь додаткові ресурси. Це перевантаження всіх, хто залучений до цього процесу.Важливо знайти баланс і зрозуміти, що ані занадто мало, ані занадто багато вказівок для учнів не є доброю опцією.

Розраховуймо, що дитина над вашим уроком проводить не більше часу, ніж вона проводила б у школі. Тобто, є час уроку – 45 хвилин, і є час домашнього завдання – 15-20 хвилин. У межах цього ми можемо навантажувати дитину матеріалом. У жодному разі не більше. А краще зробити і менше – щоб дати простір на осмислення цієї інформації.

Альтернатива переносу звичного розкладу уроків може бути такою:

Учні долучаються до своїх учителів за звичним розкладом. Є час початку кожного з уроків. Скажімо,  мистецтво є в  четвер. Домовляємось  в цей день провести 15-ти, максимум 20-хвилинну спільну зустріч. Решта відбувається в асинхронному онлайн-режимі – учні, одержавши вказівки, виконують завдання. У результаті, ми з одного боку, тримаємося більш-менш звичного для учнів розкладу, а з іншого – не перевантажуємо їх онлайн-присутністю.

 

  1.      ЗАВДАННЯ

 

Ми стикаємось з проблемою, що вчитель говорить опрацювати параграф. Але що мається на увазі під «опрацювати», учень може  це сприймати по-своєму. Можливо, просто прочитати. Можливо – бути готовим переказати чи дати відповіді на запитання. А можливо, навпаки – сформулювати питання до параграфу. Або – скласти таблицю за матеріалами, скласти стрічку подій, які розглядались.

Варто формулювати завдання, яке ми ставимо перед учнем, зрозуміло. Коли ми задаємо завдання у класі, то можемо все проговорити прямо там. А коли ми працюємо онлайн – нам потрібно все докладно прописувати чи пояснювати тим способом комунікацій, який ми передбачили для класу.

Три тези, які допоможуть структуровано підходити до формулювання завдань:

«Чим менше – тим більше, чим менше – тим краще».

Не треба вивалювати на учнів усі можливі інтернет-ресурси. Нам буде достатньо двох-трьох, щоб закрити всі потреби дистанційного навчання. Достатньо сформулювати одне-два завдання, щоб переконатися, що відбувається опрацювання матеріалу в тому форматі, який вам потрібен. І найважливіше: чим більше ми будемо пропонувати різних сервісів і завдань – тим швидше ми здамося.

«Хто працює – той і вчиться».

Напевно, ви чули цю фразу в іншій інтерпретації – «Хто на уроці втомися – той на уроці і навчився». Якщо вчитель упродовж усього уроку використовуючи свою акторську майстерність та багаж знань «танцює» перед класом, намагається показувати фокуси і активно залучити учнів до співпраці – це прекрасно, але працює вчитель. Наше завдання – зробити так, щоб працювали учні. Потрібно так сформулювати завдання і очікування від учнів, щоб організувати їхню роботу. Не працювати замість них, а створити умови для їхньої активної роботи.

 

 

 

«Вчимося не просто з досвіду, а з рефлексії».

Ми не можемо навчитись із прочитання чи перегляду певного матеріалу. Ми навчимося тоді, коли з цим матеріалом щось зробимо. Активне навчання важливе і в дистанційному форматі. Тобто, не просто прочитати параграф – але й спробувати щось зробити з матеріалом цього параграфа. І чим більше буде творчої діяльності, тим активнішою буде робота учнів. При цьому, важливо пам’ятати, що ми вчимося не просто з досвіду, а з рефлексії цього досвіду. Тобто, не просто щось зробити, а подумати – що відбувалося, поки я це робив?

 

  1.      КОМУНІКАЦІЯ

 

Перше, що нам потрібно для дистанційного навчання, – забезпечити комунікацію. Має бути місце, в якому учень отримує первинну організаційну інформацію. Вона потрібна не для того, щоб викладати навчальний матеріал, а щоб повідомити, які є опції, завдання і взагалі орієнтувати учня в процесі навчання.

Важливо в будь-якому сервісі забезпечити зворотний зв’язок. Тобто, можливість учневі поставити запитання і отримати відповідь. У чаті Viber іноді складно знайти, кому поставили якесь запитання, і відповідь на своє. Тому важливо мати інший спосіб – ваша електронна скриньки чи, наприклад, гугл-форма, в якій учень може вказати, як його звати, поставити запитання і як із ним можна зв’язатися.

Може бути комунікація через Classroom. Якщо у школи є розгорнута система – це прекрасно. Але, напевно, не помилюся, якщо скажу, що у 99% випадках це відбувається у групах Viber, сайтах навчального закладу, особистих благах вчителів-предметників. Але є і зручніші варіанти.

Наприклад  - «Дошки оголошень». Створюється в програмі Padlet.Якщо ми викладаємо в різних класах, то відповідно, нам потрібно повідомляти інформацію для різних класів . Для цього можна створити дошку, на якій є інформація для кожного із класів – невеликий текст, посилання на відеоурок, записані відповідно для кожного із класів, додаткова інформація для виконання завдань. І так для кожного дня, коли в нас є урок у тому чи іншому класі, згідно розкладу.Окремо для всіх класів потрібно вказати засоби зв’язку з вчителем. Є картка, де можна поставити запитання, ще одна – з інформацією, як долучитися до відеоуроку.Таку дошку може створити кожен учитель. У Padlet доступно три безкоштовних дошки.Аналогічні програми: Linoit і Flinga.

C:\Users\Андрей\Desktop\Skrin-1.jpg

Що робити, якщо в учня немає інтернету чи гаджета?

 

Як би ми не ставилися скептично до підручників, на сьогодні для багатьох учнів вони залишаться єдиним джерелом інформації. На жаль, ми не можемо вплинути на те, чи в дитини є гаджет, чи є на ньому інтернет, чи є можливість працювати тоді, коли всі інші члени родини теж працюють в онлайні.

Трансляція відеоуроків на телебаченні – гарна допомога. Проте вчитель може сказати, що ці уроки не збігаються з його календарним плануванням. І це ще один фактор, який ми не можемо змінити.

Я раджу відпустити те, чого ви не можете змінити. Якщо у вас є можливість – чудово. Якщо такої можливості немає – припиніть витрачати на це свій ресурс. Інакше ви не зможете продуктивно працювати далі.

Якщо в дитини немає доступу до електронних ресурсів, значить вона вчиться за підручником і надоложує після того, як навчання буде відновлено. На жаль, це поки єдина можлива опція.

 

  1.      ZOOM

 

Zoom може допомогти втримати учнів у навчальній спільноті. І як клас класного керівника, і як клас, що вивчає певний предмет у вчителя предметника.

 Не варто розраховувати на 45 хвилин уроку, краще зробити менше. Наприклад, я запропонувала щоденні зустрічі в конкретній годині для тих, кому потрібна консультація. Решта учнів працюють у власному темпі. Звісно, це одна з опцій, як можна організовувати заняття в Zoom.

Учні початкових класів можуть працювати в Zoom. Але я була б особливо уважна з часом, який вони проводять біля екрану. І однозначно не проводити прямих 35-40 хвилин уроку. Коли вони сидять і нерухомо сприймають відео і текст, потрібно чергувати з фізичною активністю.

 

 

Як почати користуватись

 

У безкоштовному варіанті можуть працювати 100 людей протягом 40 хвилин. Після реєстрації вам потрібно лише запланувати конференцію на певний час. Створиться автоматичний ідентифікатор – дев’ять цифр, які потрібно повідомити учням. Також генерується посилання для переходу на конференцію, яке можна надіслати, наприклад, електронною поштою чи розмістити на дошці в Paglet.

 

https://nus.org.ua/wp-content/uploads/2020/03/Skrin2.jpg

 

 

Zoom для учня

 

 Мова програми залежить від налаштування в учня на пристрої. З поширених в Україні є англійська і російська. Навіть англомовна версія інтуїтивно зрозуміла.

Після переходу за посиланням учень має вказати ім’я для входу, за яким буде працювати. Далі необхідно дозволити цій програмі працювати з мікрофоном і відеокамерою пристрою.

На цьому етапі учні можуть помилитися. Тому про це варто додатково говорити. Інакше, учень не зможе долучитися голосом до цього відеоуроку, але зможе його переглядати. Іноді цього може бути достатньо.

 В учнів буде ось така така панель керування (низ зображення). Якщо мікрофон закреслений – значить вас не чути. Якщо не закреслений – значить вас чути. Це ж стосується відеокамери.

 

 

 

 

 

https://nus.org.ua/wp-content/uploads/2020/03/Skrin3.jpg

 

 

 

Ми можемо додати користувача або переглянути інших користувачів у цьому онлайн-уроці.

Можемо поділитися своїм екраном. Це класна функція: якщо учень працює в якійсь програмі і має труднощі з виконанням завдання, то може показати свій екран вчителю.

Можемо брати участь у текстовому чаті.

Ми можемо записувати відеоурок і давати реакції (наприклад, плескати в долоні чи показувати, що все гаразд).

 

Zoom для вчителя

 

Учитель під час демонстрації може налаштовувати багато опцій: дозволити чи заборонити коментарі для учасників, спільно використовувати звук свого комп’ютера, щоб щось демонструвати. Дуже важлива функція – дозволити чи заборонити учасникам вмикати чи вимикати свій звук при долучені до цього уроку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://nus.org.ua/wp-content/uploads/2020/03/Skrin4.jpg

 

Коли ми працюємо в режимі демонстрації, то можемо передати керування своїм екраном одному з учнів. Наприклад, ми на своєму екрані відкриваємо копію сторінки задачника, передаємо керування мишкою учню, і він розв’язує задачу безпосередньо на нашому екрані. І це бачать інші учні. Це, фактично, означає викликати когось до дошки. При цьому зберігається можливість коментування, підказок і так далі.

Для роботи в такому режимі використовується інструмент коментування, де ми можемо малювати, ставити мітки, додавати текст. Можемо очищувати все, що там було зроблено, чи видаляти окремі компоненти.

https://nus.org.ua/wp-content/uploads/2020/03/Skrin5.jpg

 

Zoom дозволяє не просто переглянути відеозображення одне одного, але й гнучко працювати зі спільним вмістом, який демонструється на екрані. Можна демонструвати програму чи, скажімо, підручник. Може бути так звана біла дошка – аналог шкільної дошки. І може бути демонстрація екрану свого гаджета, якщо учні зараз працюють не з комп’ютером.

Біла дошка (зображення вище). Раджу дивитись на неї, як на звичайну дошку в класі. Те, що ви робили там, – те саме можете зробити в онлайні. Наприклад, прикріпити аркуш паперу, обмалювати навколо нього, розв’язати приклад, написати речення, розібрати його на члени, позначити суфікси-префікси. Те, що ще можна зробити з цим інструментом, обмежується методичними цілями, які ви ставити перед заняттям

Опцій у програмі багато – треба знайти варіант, який пасує саме вам і вашому класу, і поставити галочку. У деяких випадках опція, яка пасує одному класу, зовсім не підхожа для іншого. Можливо навіть для різних тем ці налаштування будуть мати різні параметри.

Сесійні зали. Це дозволяє об’єднати учнів в окремі групи. Це аналог роботи в малих групах у класі. Ми можемо розподіляти учасників між групами автоматично чи вручну, виділяти окремі групи, які працюватимуть, надавати їм певний час для обговорення. Учитель може долучатися до кожної з цих кімнат і перевіряти, про що саме говорять учні.

https://nus.org.ua/wp-content/uploads/2020/03/Skrin-6.jpg

 

Як ще можна використовувати відео

Крім використання Zoom, ми можемо записати коротеньке відео і розмістити його на YouTube. Якщо ви вважаєте, що ніхто інший не може пояснити цю тему краще, ніж ви, у вас є важливі прийоми, яких ви хочете навчити – знімайте своє відео. Це не складно і не страшно. Якщо ж ви знаєте, що хтось уже зняв це відео і воно доступне, просто дайте лінк учням.

Безкоштовні відеоредактори: OBS studio, VideoPad (є україномовний інтерфейс і безкоштовна версія). Це опція, якщо у вас базово немає MovieMacker в операційній системі Windows.

 

 

1.5.     ВИДИ ДІЯЛЬНОСТІ ДЛЯ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ

 

 Ми не можемо викладати матеріал 45 хвилин лекційно. Очевидно, ми маємо передбачити якусь практику розв’язання завдань, яку можна реалізувати різними інструментами.  

Ми можемо передати на онлайн-сервіси частину навантаження, яке беремо на себе у класі, коли виправляємо поточні помилки під час розв’язання завдань. Адже є такі, які показують правильність відповідей. Тож учням не потрібно мати безпосередній зворотний зв’язок від учителя під час опрацювання матеріалу.

Інструменти

Classtime. Сервіс, який став безкоштовним на час карантину. У ньому є бібліотека ресурсів, а можна створити і свої запитання. Наприклад, у мене є питання на встановлення відповідності –  якому митцю належить той чи інший художній витвір. Можуть бути і простіші запитання – з вибором однієї правильної відповіді з кількох. Повідомити про необхідність тестування ми можемо через Padlet чи Viber.

Після того як учні дали відповіді на запитання, учитель одержує статистику відповідей із балами. Учень бачить, які відповіді правильні, а які – ні, може працювати з неправильними. Учитель же може скоригувати подальші дії, якщо побачить, що більшість класу не впоралась із певним аспектом теми.

Google-форма. Може збирати відповіді учнів і потім проводити автоматичне оцінювання тестування.

Learningapps. Дозволяє створювати вправи різних типів на різні теми. Також уже підготовлено багато вправ, якими можна скористатися. На жаль, не всі україномовні. Вправи бувають різних типів: наприклад, можна встановити відповідності, сортувати в різні стовпичики правдиві і неправдиві відповіді. Одразу можна побачити, чи правильними були наші відповіді.

Moodle. Підходить для створення багатоваріантних тестів. Він безкоштовной, але щоб його встановити – потрібен сервер. Є інструмент для безкоштовного розміщення Moodle – Gnomio. Там потрібно зареєструватися, обрати собі адресу, за якою розгортається Moodle.

Цей інструмент – потужніший, ніж попередні, і потребує більш систематичної роботи від учителя.

 

 

 

 

  1.      ВПРАВИ ДЛЯ РОЗВИТКУ МИСЛЕННЯ ВИЩОГО РІВНЯ

 

Попередні інструменти зорієнтовані на так зване мислення нижчого рівня – запам’ятовування матеріалу, розуміння та його застосування для розв’язання задач.

Але нашою метою має бути мислення вищого рівня. Це ті навички, на які рідко є час на уроці. Але можна використати час карантину, щоб запропоновувати учням інші типи завдань – які передбачають більш творчий підхід до опрацювання матеріалу (того ж самого підручника).

Можна:

  • Замість пропонувати типове завдання на кшталт підготувати реферат чи презентацію, ми можемо попросити учня зняти відео про певну тему. Він може це зробити, просто маючи телефон. Сервіс: Screencast-o-matic.
  • Замість просити учнів давати відповіді на запитання, можемо попросити створити запитання до певної теми. Так учень вчиться не просто відтворювати інформацію, а опрацювати її. Сервіси: Learningapps, Genially.
  • Учні можуть записувати відео і фактично спілкуватися між собою на певну навчальну тему з їх допомогою. Сервіс: Flipgrid (якщо не боїмося асинхронних відеодискусій з інтерфейсом англійською).
  • Карта понять. Прочитали параграф – складаємо крату понять за ним. Сервіси: MindMeister, BubbleUs. Може бути і офлайн-варіант – на аркуші паперу. Згодом цю карту понять можна розглянути на уроці, якщо немає іншого способу, як передати результат роботи.
  • Інфографіки. Сервіс: Canva (україномовний). Тут є можливість створювати графічні об’єкти і різнотипні публікації. Почати роботу просто: обираємо вид публікацій і наповнюємо робочий простір із певним дизайном своїми текстом, картинками. Офлайн варіант: якщо немає доступу до комп’ютера, те саме можна зробити на аркуші паперу.
  • Щоденник вражень. Сучасні учні переживають цікавий момент в історії. Варто спонукати їх фіксувати, що відбувається з ними і їхніми родинами. Щоденник вражень вимагає рефлексувати над тим, що відбувається. Це може бути цінною навчальною діяльністю. Сервіс: Blogger.
  • Комікс. Можна розповісти історію за мотивами того, що прочитав у параграфі. Або «оживити» картини, про яких ідеться  тій чи іншій темі. Такі творчі завдання можуть допомогти нам із мотивацією учнів навчатися. Сервіси: StayBoardThat, MakeBeliefsComix

 

 

 

 

МЕТОДИЧНИЙ КЕЙС ДИСТАНЦІЙНИХ УРОКІВ

Картинки по запросу "кнопка скрепка"«МИСТЕЦТВО» 8 КЛАС

Урок 17.

Тема. Величність бароко. Тлумачення «бароко». Архітектурні форми, інтер’єри стилю бароко.

 

  1. Переглянути відеоролик за посиланням «Стиль бароко» https://www.youtube.com/watch?v=Rw-_SlspkCo
  2. Опрацювати тему  «Бароко» підручник стор. 88-92
  3. Для допитливих – «Архітектура та скульптура бароко»

https://www.youtube.com/watch?v=vq6DtJ5yRlM

  1. Виконати словникову роботу №17.
  2. Творче завдання - за бажанням!Створити замальовки меблів, дзеркал, світильників тощо для оформлення вітальні у стилі бароко.

 

Словникова робота №17 «Величність бароко. Архітектурні форми, скульптура та інтер’єр епохи бароко»

 

1

 

І

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Н

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

Д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

Ф

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

Ц

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

І

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Стиль бароко зародився в….(Італія)
  2. На зміну якому стилю прийшов стиль бароко? (Відродження)
  3. Еталоном химерної барокової криволінійності вважають церкву (Сан-Карло)
  4. Один із найекстравагантніших майстрів архітектури стилю бароко (Борроміні)
  5. В якій країні знаходить Дрезденський Цвінгер? (Німеччина)
  6. Художник-універсал, який поєднував талант архітектора і скульптора (Берніні)
  7. Одна із основних рис стилю бароко (Декоративність)
  8. Яскравий зразок барокового синтезу мистецтва, багатофігурна композиція фонтану  (Фіумі)
  9. Яскравий приклад німецького бароко, синтез архітектури, скульптури, живопису й монументально-декоративного мистецтва (Цвінгер)
  10. Ряд або кілька паралельних рядів колон із загальним горизонтальним накриттям (Колонада)
  11. Як називався комплект з декількох меблів, виконаних в одному стилі (Гарнітур)
  12. Різновид столу, що приставляють до площини стіни (Консоль)
  13. Чим прикрашали стіни в  епоху бароко (Гобеленами)
  14. Автор скульптури «Аполлон і Дафна» (Берніні)
  15. З якого матеріалу зроблена статуя «Аполлон і Дафна» (Мармур)
  16. Де активно використовувся текстиль в епоху бароко (Інтер’єр)
  17. Що вперше в період бароко почали носити жінки (Корсети)
  18. На площі якого святого у  Римі, за проектом Джованні Лоренцо Берніні, створено грандіозні напівкруглі колонади тосканського ордера? (Петра)
  19. Чим декорувалися сукні епохи бароко (Мереживом)
  20. Один із модних жіночих аксесуарів епохи бароко (Віяло)
  21. Яку косметику наносили на обличчя чоловіки в добу бароко (Пудру)
  22. Добою розвитку яких наук була епоха бароко (Природничих)
  23. Стиль бароко найвиразніше проявився у...(Архітектурі)
  24. Який характер мало мистецтво бароко, охопивши всі сфери духовної культури - архітектуру, літературу, образотворче і прикладне мистецтво, музику, театр (Синтетичний)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу "кнопка скрепка"Урок 18.

Тема. Величність бароко. Живопис.

 

  1. Переглянути відеоролик за посиланням «Мистецтво бароко» https://www.youtube.com/watch?v=R_an_mgDaXE
  2. Опрацювати тему  «Величність бароко. Живопис» підручник стор. 92-9
  3. Для допитливих – «Дієго Веласкес» https://www.youtube.com/watch?v=UNnik4fhkHc

«Рембрандт»

https://www.youtube.com/watch?v=OZavGWLjMPA&feature=emb_logo

  1. Виконати словникову роботу №18 .
  2. Творче завдання - за бажанням!Намалюй натюрморт з атрибутами мистецтва у стилі «малих голландців».

 

Словникова робота №18 «Величність бароко. Живопис»

 

1

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

Н

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

Х

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

 

І

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

 

Т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Художник, який сворював складні багатофігурні композиції, правдиво зображуючи людей різного стану (Веласкес)
  2. Реалістична течія в мистецтві бароко (Караваджизм)
  3. Засновник європейського реалістичного живопису XVII ст. (Караваджо)
  4. Хто є одним з найвизначніших художників доби бароко (Рубенс)
  5.  Видатний фломандський живописець, якого за професіоналізм називали «королем живопису і живописцем королів» (Рубенс)
  6. Автор картини «Повернення блудного сина» (Рембрандт)
  7. Який із жанрів образотворчого мистецтва стрімко розвинувся у творчості «малих голладців» (Побутовий)
  8. Найвідоміша картина Дієго Веласкеса (Меніни)
  9. Визначте одну з найвідоміших картин Мікеланджело діКараваджо (Лютняр)
  10. Хто з французьких художників у ХVІІ ст.ІІ ст. розвивав жанр героїчного пейзажу (Пуссен)
  11. Який жанр набув особливого розвитку в Голландії в ХУІІ ст.(Натюрморт)
  12. Який фламандський художник, який у ХVІІ ст. стояв біля джерел формування натюрморту як самостійного жанру (Блосхарт)
  13. Найбільш поширений елемент вбрання, що в парадних портретах зображували художники бароко (Комір)
  14. Кого вважають творцем галантного жанру й інтимного настрою у французькому живописі ХVІІ ст.ІІІ ст. (Ватто)
  15. Хто був автором серії гравюр «Модний шлюб», засновником критичного реалізму в англійському живописі (Хогарт)
  16. Який тип портрету, характерний для мистецтва епохи барокко (Парадний)
  17. Яка манера живопису епохи бароко склалася в Римі, офіційній столиці папи римського (Велична)
  18. Який вид мистецтва в різних країнах  досяг значних вершин у період бароко  (Малярство)
  19. Найхарактерніша риса живопису бароко (Колірність)
  20. Який сюжет покладено в основу живописного полотна Рембрандта «Повернення блудного сина» (Біблійний)
  21. Де в добу бароко широко застосовувалося декоративно-ужиткове мистецтво, зокрема розпис (Інтер’єр)
  22. Мистецтво бароко поєднувало реальне та уявне і почало приділяти головну увагу емоціям …(Почуттям)
  23. Форма картини Рубенса «Воздвиження Христа» (Триптих)
  24. Від лат. – «персона», жанр українського портретного живопису кінця XVI-XVII ст, що використовував прийоми іконопису (Парсуна)

 

 

Картинки по запросу "кнопка скрепка"Урок 19.

Тема. Стихія музики бароко

 

  1. Переглянути відеоролик за посиланням - «Особливості музичного мистецтва епохи бароко» https://www.youtube.com/watch?v=hE36_lJjKq4
  2. Опрацювати тему  «Стихія музики бароко» підручник стор. 98-103
  3. Для допитливих  -  «Музичний інструмент орган» https://www.youtube.com/watch?v=hHCtslqPuVY&feature=emb_logo

«Музика епохи бароко»

https://www.youtube.com/watch?v=ly4TTXIbq4Y&feature=emb_logo

  1. Виконати словникову роботу №19.
  2.  Творче завдання - за бажанням!У вільний час послухайте оригінали й аранжування органних творів Баха та іншої музики епохи бароко. Поміркуйте, чому ця музика «не старіє» впродовж століть.

 

Словникова робота №19 «Стихія музики бароко»

 

1

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

С

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

О

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

Ф

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

О

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

О

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

О

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

 

О

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

 

Ф

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

 

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Стиль бароко набув значного розвитку в музиці та став закономірним продовженням доби…(Ренесансу)
  2. У культурі бароко домінував музичний інструмент (Скрипка)
  3. Світовою вершиною музики й кульмінацією музики бароко вважають творчість (Баха)
  4. Як називається найбільший духовий клавішний інструмент? (Орган)
  5. Італійський майстер струнних інструментів з міста Кремона, учень Ніколо Аматі, який розробив нову модель скрипкиіз чарівним тембром, яка і принесла йому безсмертну славу (Страдіварі)
  6. Італійський композитор, автор  всесвітньовідомих чотирьох скрипкових концертів «Пори року», які співзвучні з пишністю барокових храмів, щедрим декором палаців і буянням фарб розписів (Вівальді)
  7. Жанр поліфонічної музики (з лат. «біг») у якому основою розвитку теми є імітація, яка звучить послідовно в різних голосах (Фуга)
  8. Сучасник Баха німецький композитор і органіст в історію музики увійшов як блискучий майстер монументальної ораторії (Гендель)
  9. В якому місці знаходить Музей скрипки (Кремон)
  10. Перекладання музичного твору для іншого складу виконавців, обробка мелодії для виконання на музичному інструменті або для голосу із супроводом (Аранжування
  11. Улюбленим інструментом Баха був (Орган
  12.  Великий концертний твір на певний сюжет (для солістів, хору і симфонічного оркестру) (Ораторія)
  13. Блискучий майстер монументальної ораторії, переважно на біблійні сюжети (написав 32 твори, зокрема найвідоміший у світі «Месія») (Гендель)
  14. Розвитку скрипкової музики та виконавства сприяли італійські династії знаменитих скрипкових майстрів зокрема…(Аматі)
  15. Ким служили найкращі музиканти того часу ? (Органістами)
  16. «Якщо музика Баха - це храм , то музика Генделя - .........?"  (Палац)
  17. Музично-театральний жанр, який набув особливого розквіту в епоху бароко (Опера)
  18. Італійські композитори стали засновниками....(Програмності)
  19. Найдосконаліший жанр поліфонічної музики (Фуга)
  20. Назва співу, який прийшов на зміну одноголосому розспіву (Партесний)
  21. Національний ляльковий театр (Вертеп)
  22. Який струнний інструмент виготовляв Страдіварі, який є сучасним та затребованим...(Гітара)
  23. Циклічний твір, у якому частини об’єднані спільним задумом, а їхня послідовність зумовлена образним змістом, єдиною ідеєю (Соната)
  24. Скільки найбільше може бути клавіатур а органі? (Сім)

 

 

Картинки по запросу "кнопка скрепка"Урок 20.

Тема. Перлини українського бароко.

 

  1. Переглянути відеоролик за посиланням «Бароко в архітектурі України» https://www.youtube.com/watch?v=6nY4fRY7omo
  2. Опрацювати тему  «Українське бароко» підручник стор. 104-113
  3. Для допитливих «Оповіді про козака Мамая»

https://www.youtube.com/watch?v=gXwxdJ3UBqA

  1. Виконати словникову роботу №20.
  2. Творче завдання - за бажанням!Створіть живописну композицію «Козак Мамай» у стилі народного малярства. Поцікавтесь, яким архітектурним спорудам вашого краю притаманні риси бароко.   

 

Словникова робота №20 «Українське бароко»

 

1

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

Д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

І

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

І

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

 

Т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Відома церква у Києві, споруджена у західноєвропейських традиціях (архітектор В. Растреллі).
  2. Назва однієї з перших книг, що надрукував Іван Федоров.
  3. Народний ляльковий театр, назва якого походить від печери поблизу Вифлеєму, де народився Ісус Христос.
  4. Вид графічного мистецтва, створення тиражованих зображень.
  5. Відомий український зодчий (павільйон-фонтан «Самсон», Покровська церква).
  6. Найвідоміший автор партесних концертів, автор праці «Мусікійська граматика» (1675) про особливості партесного співу.
  7. Ізгрецьк. – «ікона» та «місце стояння», вівтарна перегородка з розміщеними на ній у певному порядку іконами.
  8. Від лат. – «проміжний, середній», невелика п'єса комедійного характеру, що виконують між актами спектаклю.
  9. Український архітектор (Митрополичий дім, дзвіниця Лаври).
  10. Український художник-іконописець, що працював на Волині (ікона «Юрій Змієборець»).
  11. Назва народних картин, що мали надзвичайну популярність в Україні; цей образ вважали своєрідним оберегом.
  12. Назва стилю бароко у центральних і східних регіонах України.
  13. Українське місто, де знаходиться собор Св. Юра.
  14. Український гетьман, за правління якого було збудовано найбільше споруд у стилі козацького бароко.
  15. Відомий палац у Києві (архітектор В. Растреллі), споруджений в західноєвропейських традиціях.
  16. Від лат. – «персона», жанр українського портретного живопису кінця XVI-XVII ст, що використовував прийоми іконопису.
  17. Вокально-хоровий жанр епохи бароко, ....  концерт.
  18. Назва підручника, автором якого став Феофан Прокопович.
  19. Український скульптор, який належить до найвидатніших митців барокової доби; автор скульптур собору Св. Юра, ратуші в Бучачі.
  20. Собор у Харкові, що є однією з видатних пам'яток козацького бароко в Україні.
  21. Реформатор барокового театру, автор підручника «Пиїтика».
  22. Видатний архітектор італійського походження, за проектом якого у Києві зведені Андріївська церква та Маріїнський палац.
  23. Український художник-іконописець (м. Жовква на Львівщині), автор ікони «Архангел Гавриїл».
  24. Українські художники (брати), з ім'ям яких пов'язані відомі зразки книжкової графіки.

 

 

 

 

Картинки по запросу "кнопка скрепка"Урок 21.

Тема. Галантний стиль -  рококо

 

  1. Переглянути відеоролик за посиланням «Особливості стилю рококо»

https://www.youtube.com/watch?v=2ZqOwuIsmaA

  1. Опрацювати тему  «Українське бароко» підручник стор. 114-121
  2. Для допитливих  - «Стиль рококо: інтер’єр, посуд, мода»

https://www.youtube.com/watch?v=YeVmv8o5g5k

«Особливості живопису рококо»

https://www.youtube.com/watch?v=YeVmv8o5g5k

«Характерні риси архітектури рококо»

https://www.youtube.com/watch?v=fiz7-Nzkhtw

  1. Виконати словникову роботу №21.
  2. Творче завдання - за бажанням!Виготовте овальну рамку для світлин.Придумайте для неї декор у стилі рококо.

Дослідіть «родовід» клавесина. Його національні різновиди.

 

Словникова робота №21 «Галантний стиль -  рококо»

 

1

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

Ж

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

 

Т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

 

Ф

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

 

Ф

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Назва клавесину в Італії.
  2. Назва палацу в стилі рококо, розташованого поблизу Мюнхена.
  3. Французький художник, один з талановитих представників стилю рококо («Портрет мадам де Помпадур»).
  4. Відомий французький живописець XVII-XVIII ст., яскравий представник стилю рококо («Актори французького театру»).
  5. Англійський різновид клавесину, поширений у домашньому музикуванні.
  6. Один із основних танців, що входили до складу сюїти (швидкого темпу, комічного характеру).
  7. Предмет меблів: диван у формі декількох з'єднаних крісел.
  8. Клавішний інструмент, попередник фортепіано; його прикрашали малюнками, різьбленням тощо.
  9. Смт. в Чернігівській області, де знаходиться собор Різдва Богородиці (одна з пам'яток пізнього бароко, що поєднує також і риси класицизму).
  10. Французький композитор XVII-XVIIІ ст. (придворний органіст, клавесиніст, вчитель музики), найвищі досягнення якого пов'язані із музикою для клавесину.
  11. Найвідоміший французький майстер рококо, скульптурні прикраси для інтер'єрів якого відрізняються граційністю, ліричністю, асиметричністю композицій.
  12. Відома у всьому світі марка німецької порцеляни (у т.ч. розкішні сервізи й пасторальні статуетки).
  13. Галантний танець з поклонами й реверансами, який, окрім основних танців, включали у сюїту.
  14. Із грецьк. – «пісня, мелодія»; прикраси мелодії, музична орнаментика.
  15. Улюблена деталь декоративної орнаментики, що зумовила назву стилю «рококо», визначила характерний візерунок звивистої й примхливої лінії.
  16. Найпоширеніша форма живописного твору; здебільшого овальної, круглої або зігнутої форми з граціозним орнаментом.
  17. Англійський композитор і верджиналіст XVIIІ ст.
  18. Галантний, вишуканий і витончений стиль мистецтва XVIIІ ст.
  19. Один з предметів меблів: на високих ніжках із безліччю шухляд і потайних відділень.
  20. Різновид клавесина, що мав одну клавіатуру.
  21. Провідний жанр музики для клавесина; твір, що складався з кількох танців, контрастних за характером.
  22. Італійський художник, один з талановитих представників стилю рококо (розпис плафона у Вюрцбурзькій резиденції).
  23. Французький скульптор, яскравий представник стилю рококо («Зима»).
  24. Дві клавіатури, які створили тогочасні майстри, щоб грати на клавесині з різною динамікою.

 

Картинки по запросу "кнопка скрепка"Урок 22-23.

Тема. Класицизм: архітектура, скульптура, живопис.

 

  1. Переглянути відеоролик за посиланням «Класицизм»

https://www.youtube.com/watch?v=sRkfT29f4MI

  1. Опрацювати теми «Класицизм: архітектура, скульптура, живопис» підручник стор. 122-133
  2. Для допитливих – «Живопис класицизму»

https://www.youtube.com/watch?v=oOAnIRL1Z_o

Скульптура класицизму

https://www.youtube.com/watch?v=0DOrLnyuofU

  1. Виконати словникову роботу №22-23
  2. Творче завдання - за бажанням!Придумай і намалюй вигляд класичного парку з висоти пташиного лету. Намалюй архітектурний пейзаж із класичною будівлею. Віднайдіть елементи класицизму у спорудах вашого краю.

Словникова робота №22-23

«Класицизм: архітектура, скульптура, живопис»

 

1

 

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

Д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

Д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

 

Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

 

Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

 

Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

 

О

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Назва стилю, який в перекладі з латинської означає «зразковий».
  2. Велична споруда,що повторювала форму римських споруд (тріумф…..).
  3. Рельєф, де опукле зображення виступає над площиною фону не більше ніж на половину свого об'єму.
  4. Українське місто, де знаходиться палац, побудований для гетьмана Кирила Розумовського.
  5. Видатний український художник XVIII-XIX ст., майстер портретів («Портрет графині Анни Іванівни Безбородько з доньками»).
  6. Французьке містоі резиденція французьких королів - палацово-парковий ансамбль, що поєднав ознаки класицизму і бароко.
  7. Майстер меморіальної скульптури, яким створено численні образи зажуреної жінки в античному хітоні, а також 4 фонтани на площі Ринок у Львові (зокрема фонтан Діана).
  8. Напівкругла скульптура, коли фігури виступають над площиною фону більш ніж на половину свого об'єму.
  9. З італ. – «печера»; паркова споруда у вигляді невеликої і неглибокої печери з широким входом і склепінчастим перекриттям.
  10. Французький художник, який в картинах на історичну тематику втілював високі героїчні ідеали французів («Присяга Гораціїв»).
  11. Хто з французьких архітекторів залишив яскраві інтер’єри в стилі класицизму?
  12. Український архітектор, за проектом якого у класичному стилі оформлено парк у родовому маєтку Галаганів (село Сокирниці на Чернігівщині).
  13. Архітектор, за проектом якого у м. Батурині було побудовано палац гетьмана Розумовського.
  14. Митець, який у мистецтві скульптури проявив найвище художнє втілення класицизму; наслідував традиції еллінізму, зокрема надихався статуями Праксителя («Амур і Психея»).
  15. З лат. – «зразковий»; стиль мистецтва який досяг найбільшого розвитку у Франції у XVII ст., орієнтуватися на античні зразки.
  16. Видатний український художник XVIII-XIX ст.,  автор відомої серії портретів вихованок Смольного інституту шляхетних дівчат Санкт-Петербургу (так званих «смолянок»); «Портрет Катерини Нелідової».
  17. Видатний ландшафтний архітектор, автор проектів багатьох парків і садів, брав участь у переплануванні парку Тюїльрі.
  18. Французький художник, в картинах якого міфологічні сюжети підпорядковані зображенню прекрасної і величної природи («Асканій, що полює на оленя Сильвіни»).
  19. Відомий український художник XVIII ст., уродженець м. Глухова, який написав низку композицій на міфологічні та біблійні сюжети, став основоположником російського історичного живопису («Володимир і Рогнеда»).
  20. Головна королівська резиденція у Парижі, розташована у самому центрі міста; сьогодні - один з найбільших і найвідоміших музеїв світу.
  21. Видатний скульптор, автор пам'ятника Арману де Рішельє в Одесі.
  22. Українське місто, видатною пам'яткою якого є пам'ятник герцогу де Рішельє.
  23. Французький зодчий, автор класичного проекту східного фасаду Лувра з ритмічним розташуванням парних колон і пілястр на фасаді.
  24. Галерея з відкритою колонадою, що завершується фронтоном.

 

Картинки по запросу "кнопка скрепка"Урок 24.

Тема. Класицизм. Музика.

 

  1. Переглянути відеоролик за посиланням «Музика епохи класицизму»

https://www.youtube.com/watch?v=4x3OO4ht7q4

https://www.youtube.com/watch?v=GGUx9qvEEKU

  1. Опрацювати тему «Класицизм. Музика» підручник стор. 134-145
  2. Для допитливих – «Класицизм в Україні. Що? Де? Коли?»

https://www.youtube.com/watch?v=T4OBkVUCb-I

  1. Виконати словникову роботу №24
  2. Творче завдання - за бажанням!Дослідіть в Інтернеті, які класичні твори звучать у сучасних флеш-мобах.Складіть кросворд до теми «Класицизм».

 

Словникова робота №24 «Класицизм. Музика»

 

1

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

Д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

Е

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

 

Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

О

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

 

Т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

 

Ф

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

 

Х

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

 

Ш

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Український композитор XVIII ст. і співак, основоположник жанру духовного концерту.
  2. Великий німецький композитор XVIII-ХІХ ст., один із представників віденської класичної школи.
  3. Український композитор XVIII-ХІХ ст., класик української хорової музики, реформатор церковного співу..
  4. Український композитор XVIII-ХІХ ст., співак (тенор), хоровий диригент і педагог, який писав виключно сакральні хорові твори («Херувимська»).
  5. Столиця Австрії, місто, де жили і творили композитори-класики Й. Гайдн, В. Моцарт і Л. Бетховен (звідси походить і назва класичної школи).
  6. Австрійський композитор, якого вважають «батьком класичної симфонії».
  7. Назва опери Максима Березовського.
  8. Один із основних розділів сонатної форми (експонування основних тем, «зав'язка»).
  9. Від лат. – «падаю»; віртуозне соло в інструментальному концерті або вокальній п'єсі, що імпровізує виконавець.
  10. Від лат. – «спів», «пісня»; вокальний жанр, триголосна побутова пісня куплетної будови духовної та світської тематики.
  11. Музичний жанр, який здобув розвитку у творчості композиторів-класиків; музичний твір для 4-х виконавців.
  12. З лат. – «змагання», з італ. – «злагодженість»; музичний жанр, твір для виконання солістом (або кількома солістами) і симфонічним оркестром.
  13. З нім. – «основна думка»; основний мотив, тема, що повторюється у музичному творі кілька разів.
  14. Музикант, який зазвичай співав канти з хлопчиком-поводирем, акомпануючи на лірі.
  15. Великий австрійський композитор, один з представників віденської класичної школи; з дитинства був піаністом-віртуозом.
  16. Назва гімну на вірші Ф. Шиллера, який звучить у фіналі симфонії № 9 Л. Ван Бетховена (ця мелодія стала Гімном Європи).
  17. З грец. – «співзвучність», «злагодженість»; жанр симфонічної музики, монументальний циклічний твір для симфонічного оркестру.
  18. Видатний український філософ XVIII ст., просвітитель, поет, митець, педагог.
  19. З італ. - звучати; жанр камерно-інструментально їмузики, твір, що складається переважно з трьох частин, перша з яких написана в сонатній формі.
  20. Музична форма, основними розділами якої є експозиція, розробка, реприза.
  21. Назва симфонії Й. Гайдна (... або «Симфонія з ударами литавр»).
  22. Струнний щипковий інструмент, різновид бандури, у супроводі якого виконували пісні-романси.
  23. Музичний інструмент, який виник у період класицизму на основі вдосконалення конструкції клавесина.
  24. Урочистий церковний піснеспів у православному та греко-католицькому обряді, що входить до Літургії; назва походить від початкових слів «Іже Херувими».

 

Картинки по запросу "кнопка скрепка"Урок 26-27.

Тема. Романтичні образи в мистецтві. Художники романтики.

 

  1. Переглянути відеоролик за посиланням «Романтизм в образотворчому мистецтві» https://www.youtube.com/watch?v=6KESGAl7JRM
  2. Опрацювати тему «Романтичні образи в мистецтві. Художники романтики» підручник стор. 146-155
  3. Для допитливих – «Відомий художник Іван Айвазовський»

https://www.youtube.com/watch?v=Xchlmvi8qu4&feature=emb_logo

«Романтизм як напрям» https://www.youtube.com/watch?v=1Yw0a6CQGXw

«Художники романтики» https://www.youtube.com/watch?v=1jBX814X8_k

https://www.youtube.com/watch?v=HAju4M0PHKk

  1. Виконати словникову роботу №26-27
  2. Творче завдання - за бажанням!Дослідіть творчість митця, який привернув вашу увагу найбільше, і підготуйте слайд-шоу про нього.

Словникова робота №26-27

«Романтичні образи в мистецтві. Художники романтики»

1

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Ф

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

Н

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

Д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

Ф

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

Ш

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

Д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

Т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

 

Ф

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

Т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

 

Ж

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Який стиль прийшов на противагу класицизму? (Романтизм)
  2. Європейська країна, де набув поширення романтизм як літературно-художній напрям (Франція)
  3. В якому напрямку окрім мистецтва проявив себе стиль романтизму, який виник наприкінці 18 на початку 19 ст. (Літературі)
  4. Який німецький філософ заклав філософську базу романтизму (Ніцше)
  5. Лідером романтизму в образотворчому мистецтві вважають (Декларуа)
  6. Яка тематика приваблювала художників-романтиків? (Героїчна)
  7. Від франц. – «роман», дивне, неймовірне; художній напрям, протилежний класицизму, з переважанням емоційного, фантастичного; відображає конфлікт між ідеалом і реальністю(Романтизм)
  8. В якому жанрі художники зображували баталії, що оспівували людські подвиги, торжество перемог? (Батальний)
  9. Картини якого художника, творця романтичного краєвиду називають «Пейзажами душі»? (Фрідріха)
  10. Хто із російських художників був учителем та наставником багатьох українських художників доби романтизму? (Брюллов)
  11. Хто із російських художників, німець за походженням, виконав ілюстрації до першого видання «Кобзаря» Т.Г.Шевченка? (Штернберг)
  12. Який російський художник народився у Феодосії і залишив рідному місту в дар сій будинок-галерею на 125 картин? (Айвазовський)
  13. Автор картини «Свобода на барикадах» (Декларуа)
  14.   Улюблений жанр художників-мариністів (Пейзаж)
  15.   Для якого художника улюбленими живописними ефектами стали золоте світло сходу і заходу сонця, яскраве полум’я, усті тумани, дощ, пара? (Тернера)
  16.   На основі чого створював свою особливу систему образності в живописних та графічних композиціях Вільям Блейк? (Міфології)
  17.   Картина Карла Брюллова на якій він зобразив двох різних за віком сестер (Вершниця)
  18.   Прихильник академізму в живописі, який створив галерею портретів своїх сучасників, переважно людей творчої праці, а також портрети жінок, які позначені духом романтичної піднесеності (Мокрицький)
  19.   З якою великою революцією 18 ст. пов'язують живопис романтизму  (Французькою)
  20.   Англійський художник-романтик, який досягнув високої майстерності у жанрі пейзажу («Пожежа в будинку парламенту») (Тернер)
  21.   Один з видів пейзажного живопису, морський пейзаж (Марина)
  22.   Французький художник, творчість якого сповнена пристрастю до динамічних подій і ситуацій («Поранений кірасир», «Плот «Медузи») (Жеріко)
  23.   Селище на Чернігівщині, де художник Василь Штернберг жив у садибі Г. Тарновського й писав етюди і картини (Качанівка)
  24.  Англійський поет і художник, який у своїх композиціях створював особливу систему образності на основі міфології («Дитя-Радість», ілюстрація до «Божественної комедії» Данте) (Блейк)

Картинки по запросу "кнопка скрепка"

Урок 28.

Тема. Музика романтиків

 

  1. Переглянути відеоролик за посиланням  - «Романтизм у музиці, театр» https://www.youtube.com/watch?v=KkCHzHsqTa4
  2. Опрацювати тему «Музика романтиків» підручник стор. 156-163
  3. Для допитливих – «Романтизм в інших видах мистецтва»

https://www.youtube.com/watch?v=1EIOdSvHVBo

  1. Виконати словникову роботу №28
  2. Творче завдання - за бажанням!Підготуйте презентацію про одного з представників національних композиторських шкіл епохи романтизму (з музичними фрагментами).

 

Словникова робота №28 «Музика романтиків»

1

 

Ш

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

Г

 

 

 

 

 

3

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

Д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

Д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

Н

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

 

Ш

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

 

Ш

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

 

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

 

Ш

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Австрійський композитор, основоположник романтизму (Шуберт)
  2. Найвідомішим драматургом і теоретиком театру епохи романтизму був...(Гюго)
  3. Якому виду мистецтва належала пріоритетна роль в епоху романтизму (Музиці)
  4. Сольна, переважно лірична пісня, що виконують зазвичай із інструментальним супроводом, найчастіше фортепіано або гітари (Романс)
  5. Як називали романси в Україні (Солоспів)
  6. Чеський композитор, якого називають «батьком чеської національної музики» («Слов'янські танці») (Дворжак)
  7. У скільки років Фредерік Шопен почав займатися музикою (Вісім)
  8. Відомий угорський композитор і піаніст-віртуоз, новаторство якого оригінально проявилося у фортепіанній творчості (Етюд «Мазепа») (Ліст)
  9. Одним із творців романтичної симфонії та концерту, програмної концертної увертюри, жанру «пісня без слів» (Мендельсон)
  10. Скрипаль-віртуоз, який відкрив нову еру виконавського мистецтва, гра якого вражала сучасників емоційністю, глибиною експресії, артистизмом та неперевершеною технікою.Він став першим хто давав концерти без нот, граючи всі твори напам’ять (Паганіні)
  11. Угорський композитор, піаніст-віртуоз кий створив цикл фортепіанних етюдів за темами Нікколо Паганіні, які співзвучні оригіналу за віртуозною стихією та експресією (Ліст)
  12. Який художник намалював портрет Шопена в стилі романтизму (Декларуа)
  13. Німецький композитор єврейського походження, піаніст, органіст, диригент, голова художнього напряму «Лейпцизька школа» (Мендельсон)
  14. Німецький композитор, диригент, теоретик музики, письменник-публіцист. Особливу увагу в своїй творчості приділяв опері, в якій став реформатором (Вагнер)
  15. Інтерес до яких традицій сповідувало театральне мистецтво романтизму (Народних)
  16. Хто з відомих композиторів епохи романтизму у 1847 році перебував і творив  у селі Чорний Острів (нині селище міського типу Хмельницького району)? (Ліст)
  17. Блискучий виконавець в мистецтві скрипкової гри,за легендою - продав душу дияволу, щоб так віртуозно грати на скрипці (Паганіні)
  18. Він один з перших серед романтиків почав створювати пісні й романси , австрійський композитор (Шуберт)
  19. Польський композитор і піаніст, який у вісім років концертував і мав неабияку популярність у Варшаві. Мав звичку грати на фортепіано в темряві (Шопен)
  20. Автор знаменитого весільного маршу, який був написаний в епоху романтизму (Мендельсон)
  21. У скандинавській міфології — нижчі жіночі божества, що слугують Одіну (валькірії). Хто з композиторів написав оперу «Валькірії»? (Вагнер)
  22. Що прагнули зображувати в театральних постановках драматурги епохи романтизму (Почуття)
  23. Норвезький композитор періоду романтизму, музичний діяч,піаніст,диригент, основоположник норвезької професійної композиторської школи. Автор десяти зошитів Ліричних п'єс для фортепіано. У доробку композитора налічується понад 240 пісень, написаних здебільшого для своєї дружини Ніни (Гріг)
  24. Найбільший міжнародний аеропорт Республіки Польща у м.Варшава названий в честь якого композитора? (Шопена)

 

Картинки по запросу "кнопка скрепка"

Урок 29.

Тема. Реалістичний стиль в образотворчому мистецтві

 

 

  1. Переглянути відеоролик за посиланням  - «Стиль реалізм»

https://www.youtube.com/watch?v=Z9PVJLM1xv8або

«Реалістичний стиль в образотворчому мистецтві»

https://www.youtube.com/watch?v=Y0gNAAL9Ibo

  1. Опрацювати тему «Реалістичний стиль в образотворчому мистецтві» підручник стор. 164-167
  2. Для допитливих - Ілля Рєпін «Запорожці пишуть листа турецькому султану» https://www.youtube.com/watch?v=qM1-7i6WttY
  3. Виконати словникову роботу №29
  4. Творче завдання - за бажанням!

Намалюйте сатиричну картину, карикатуру чи шарж на тему мистецтва або життя сучасного підлітка.

Дослідіть життєвий і творчий шлях одного з художників реалістів. Оформіть презентацією.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Словникова робота №29

«Реалістичний стиль в образотворчому мистецтві»

 

1

 

 

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

Д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

Д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

І

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

 

О

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

 

О

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Український художник-реаліст, творча спадщина якого налічує майже 3,5 тис. полотен різних жанрів («Сторожа запорозьких вольностей»).
  2. Видатний італійський композитор, автор 26 опер; його творчість є прикладом високого гуманізму, спрямована проти соціальної несправедливості.

 

 

  1. Назва музичної картини Петра Ніщинського, яка є дивертисментом до вистави «Назар Стодоля» Т. Шевченка.
  2. Легенда іспанського мистецтва, який створив свій дивний світ образів у численних картинах і гравюрах ("Повітряний змій", "Дівчина з глечиком", серія гравюр «Капрічос»).
  3. Від франц. – «звеселяння», «розвага»; музичний жанр, вставна або заключна частина драматичної чи музичної вистави, що складається зі співу, танців, комічних сценок ..., зазвичай не пов'язаних із сюжетом.
  4. Французький художник і графік, відомий майстер експресивного рисунка та карикатури, які є гострою сатирою на тогочасне суспільство.
  5. Буковинський митець, творчий доробок якого яскраво проявився в історичному жанрі й баталіях, його твори мають яскравий національний колорит.
  6. Від італ. – «перевантажувати», «перебільшувати»; навмисне смішне або спотворене зображення предмета або особи. Комічного ефекту досягають за допомогою перебільшення характерних рис образу.
  7. Засновник Товариства південноросійських художників, який очолив одеську живописну школу («В люди»).
  8. Російський художник, лідер і засновник Товариства пересувних виставок (1870), яке згуртувало навколо себе передових російських і українських митців.
  9. Український художник-пейзажист, чия творчість для пейзажу стала новаторською («Ніч на Дніпрі», «Березовий гай»).
  10. Французький художник, якого вважають засновником критичного реалізму в західноєвропейському образотворчому мистецтві («Автопортрет»).
  11. Французький художник, один із перших живописців, що звернулися до життя знедолених людей, важкої праці селян.
  12. Відомий скульптор, до кращих творів якого належить кінний пам'ятник Богдану Хмельницькому на Софійській площі в Києві, що став одним із символів міста.
  13. Український художник, з ім'ям якого пов'язують реалістичну художню школу, що виникла під впливом зростання в суспільстві національної свідомості.
  14. Російський композитор-реаліст, виразник народних дум, в операх якого головним героєм є народ (опера «Борис Годунов»).
  15. Від «праця», «твір»; синтетичний вид музичного мистецтва, зміст якого втілено в сценічних музично-поетичних образах. У ньому поєднано музику, драматургію, образотворче мистецтво, хореографію.
  16. Український художник, витончений пейзажист, якого називали «шукачем сонця».
  17. Український художник-передвижник, провідний майстер жанрового живопису, основною темою творчості якого є правдиве зображення життя українського села.
  18. Відомий український скульптор, автор пам'ятників І. Котляревському та М. Гоголю в Полтаві, а також творів станкової скульптури (композиція «Лірник»).
  19. З фр. – «дійсний»; художній напрям, який передбачає правдиве, історичне достовірне, об'єктивне і всебічне відображення дійсності засобами художньої творчості.
  20. Видатний художник-реаліст, родом із Чугуєва на Харківщині, у творчості якого значне місце посідала українська тема.
  21. Назва опери Дж. Верді, написаної за п'єсою В. Гюго «Король бавиться».
  22. Назва опери Дениса Січинського, тема якої навіяна народними переказами про сміливу українську дівчину Настю Лісовську.

 

 

Картинки по запросу "кнопка скрепка"

Урок 30.

Тема. Українська тема у творчості російських живописців і скульпторів. Діяльність художників передвижників

 

  1. Переглянути відеоролик за посиланням  - «Українське мистецтво»

https://www.youtube.com/watch?v=4PGMbp4e4OY&feature=emb_logo

  1. Опрацювати тему «Українська тема у творчості російських живописців і скульпторів. Діяльність художників передвижників» підручник стор. 167-175
  2. Для допитливих – «Реалізм» https://www.youtube.com/watch?v=YQQs9gEvIvM
  3. Виконати словникову роботу №30
  4. Творче завдання - за бажанням!

Намалюйте реалістичну композицію в побутовому жанрі на тему українських народних обрядів.

Дослідіть хто з художників присвячував твори тематиці українського козацтва.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Словникова робота №30 «Українська тема у творчості російських живописців і скульпторів. Діяльність художників передвижників»

 

1

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

Д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

Ч

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

Ш

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

У

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

О

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

 

У

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

 

І

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

Я

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

 

І

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Стиль і напрям у мистецтві другої половини XIX століття, який сповідував необхідність правдивого відображення дійсності в її типових рисах це....(Реалізм)
  2. Слово «реалізм» з латинської перекладається як..(Дійсний)
  3. Реалізм прийшов на зміну (Романтизму)
  4. Яку назву мав реалізм у живописі Росії ? (Передвижництво)
  5. Пензлю якого видатного художника-реаліста належить полотно «Запорожці пишуть листа турецькому султанові»? (Рєпіну)
  6. Творчість якого художника, вихідця з України, стала новаторською для пейзажу? (Куїнджі)
  7. В якому місті було створено Товариство пересувних художніх виставок, що згуртувало навколо себе передових російських і українських митців (Петербург)

 

  1. Під впливом зростання національної свідомості в суспільстві, яка виникла реалістична художня школа?  (Мурашка)
  2. Якій темі приділяв найбільшу увагу у своїй творчості Микола Корнилійович Пимоненко (Селянській)
  3. Де народився видатний художник-реаліст, в якому місті? (Чугуєві)
  4. Першим українським живописцем-реалістом вважають (Шевченка)
  5. Яка тема посідала значне місце у творчості видатного художника-реаліста Іллі Рєпіна (Українська)
  6. Хто автор твору «Ніч на Дніпрі», який став сенсацією в Петербурзі? (Куїнджі)
  7. На чиїх полотнах «оживали» народні звичаї та обряди, побут і ярмарки, різноманітні серйозні і жартівливі сцени з життя українців? (Пимоненка)
  8. Керівник одеської живописної школи Товариства південноросійських художників (Костанді)
  9. Кого з пейзажистів епохи реалізму прозвали «шукачем сонця»? (Орловського)
  10. Віртуозний майстер українських лісів, річок, степів. Творча спадщина якого налічує майже 3.5 тис. полотен різних жанрів (Васильківський)
  11. Зачинатель західноукраїнської реалістичної школи живопису, який створив багато портретів та низку картин на історичні теми (Устиянович)
  12. Буковинський митець, твори якого пронизані національним колоритом, автор багатофігурних композицій (Івасюк)
  13. З яким знатним етнографом співпрацював Ілля Рєпін під час створення картини «Запорожці пишуть листа турецькому султанові» (Яворницьким)
  14. Автор картини «В’їзд Богдана Хмельницького в Київ» (Івасюк)
  15. Завдяки творчості якого митця з’явилися перші реалістичні зображення в українській скульптурі? (Микешина)
  16. Автор станкових скульптур в історичному та побутовому жанрі, автор пам’ятників І.Котляревському та М.Гоголю в Полтаві (Позен)
  17. Скульптор, автор кінного пам’ятника гетьману Богдану Хмельницькому на Софійській площі в Києві (Микешин)

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу "кнопка скрепка"Урок 31.

Тема. Реалістичний стиль у музичному мистецтві.

 

  1. Переглянути відеоролик за посиланням – «Реалістичний стиль в музичному мистецтві» https://www.youtube.com/watch?v=21dz7CWpQok
  2. Опрацювати тему «Реалістичний стиль у музичному мистецтві» підручник стор. 176-181
  3. Для допитливих – «Реалістичний стиль в музичному мистецтві»

https://www.youtube.com/watch?v=rJ3MdfK8GBE

  1. Виконати словникову роботу №31
  2. Творче завдання - за бажанням!

Підготуйте презентацію фрагмента одного з українських народних обрядів.

 

Словникова робота №31 «Реалістичний стиль у музичному мистецтві»

 

1

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

О

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

О

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

Д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

Н

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

 

О

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

 

Е

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

 

Ч

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

 

О

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

 

Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

 

Е

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Як називається доба введення народної пісні в музику, але не просто цитування, а піднесення до інтонаційного узагальнення (Реалізм)
  2. В яку епоху були закладені основи реалістичного театру (Відродження)
  3. Вид музичного мистецтва в якому поєднано музику, драматургію, образотворче мистецтво, хореографію (Опера)
  4. Музично-сценічна вистава переважно розважального характеру, що поєднує монологічне і діалогічне мовлення з вокальною та інструментальною музикою, танцювальне мистецтво й інші прийоми (Оперета)
  5. Від фр. «звеселяння», «розвага» — музичний жанр, вставна або заключна частина драматичної чи музичної вистави, що складається зі співу, танців, комічних сценок, пародій та інших номерів розважального характеру, зазвичай не пов'язаних із сюжетом (Дивертисмент)
  6. Літературно-драматична основа опери в якій закладено ідею і сюжет твору (Лібрето)
  7. Найяскравішим з представників італійського (та й світового) реалізму вважають...(Верді)
  8. Французький  композитор,  диригент, піаніст , автор оркестрових творів, романсів, фортепіанних п'єс, а також опер, найвідомішою з яких стала «Кармен» (Бізе)
  9. Як називається новий напрям у реалістичній музиці, який зображує правдиві сюжети, реальне зображення душевного стану світу простих людей, емоційно виразна музика, відсутність високої суспільної ідеї (Веризм)
  10. Кому належать найпопулярніші у світовому оперному репертуарі три «зіркові» реалістичні опери «Травіата», «Трубадур» і «Ріголетто» (Верді)
  11. Автор перлини української класики музичної картини «Вечорниці». Яка є дивертисментом до вистави «Назар Стодоля» Тараса Шевченка (Ніщинський)
  12. Назва опери, яка навіяна народними переказами про сміливу українстку дівчину, що потрапила в турецько-татарську неволю і полонила своєю вродою і розумом султана (Роксолана)
  13. Автор опери «Роксолана» (Січинський)
  14. Хто з композиторів завершив оперу «Роксолана» (Скорик)
  15. На сцені якого оперного театру силами студентів була поставлена опера «Роксолана» (Львівського)
  16. Автор опери «Борис Годунов» (Мусоргський)
  17. В Італії ХІХ ст. найбільш масовим і демократичним жанром мистецтва булла (Опера)
  18. В якій з опер Дж. Верді найяскравіше виражені реалістичні тенденції (Аїда)
  19. Органіст, співак, лібретист, автор жанру «оперета-буф». У його творах висміюються традиційні оперні форми. Найбільш відомою оперетою стала «Мадемуазель Нітуш» (Ерве)
  20. Розквітом якого жанру, що був заснований на традиціях античної пантоміми і культури народного танцю, прославилася Італія ? (Балету)
  21. Хто з видатних російських композиторів українського походження  писав музику майже в усіх жанрах (Чайковський)
  22. Французький композитор, один із засновників класичної оперети. Світову славу йому принесли «Орфей у пеклі», «Прекрасна Олена», «Паризьке життя», «Перікола», «Казки Гофмана» та інші. (Оффенбах)
  23. Який театр в Італії зі своєю балетною школою здобув величезну популярність  (Ла Скала)
  24. Хто є автором жанру «оперета-буф» (Ерве).

 

 

 

Картинки по запросу "кнопка скрепка"Урок 32.

Тема. Стильовий синтез. Творчість Тараса Шевченка і Миколи Лисенка

 

  1. Переглянути відеоролик за посиланням  https://www.youtube.com/watch?v=DS64dgugqDg                    

             https://www.youtube.com/watch?v=suFejhl8w9Y

  1. Опрацювати тему «Стильовий синтез. Творчість Тараса Шевченка і Миколи Лисенка» підручник стор. 182-1193
  2. Для допитливих – «Історія кохання Миколи Лисенка» https://www.youtube.com/watch?v=-RTbfEmoGME

«Микола Лисенко» https://www.youtube.com/watch?v=kkNI1_PtsM0

  1. Виконати словникову роботу №32
  2. Творче завдання - за бажанням!

Створіть ескіз емблеми фольклорного фестивалю.

Створіть ескіз для оформлення диска «Шевченко і музика» або «Шевченко і Лисенко об’єднані музикою».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Словникова робота №32 «Стильовий синтез. Творчість Тараса Шевченка і Миколи Лисенка»

 

1

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

Д

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

Н

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

З

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

Т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

Ш

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

 

Д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

 

З

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

 

Ш

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

 

Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

 

О

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Тарас Шевченко народився в родині…(Кріпаків)
  2. Микола Лисенко народився в родині (Дворян)
  3. Які ідеї та художні ідеали об’єднують творчість Шевченка та Лисенка (Національні)
  4. Ідеї якого стилю позначилися на поглядах обох митців (Романтизму)
  5. У якій академії мистецтв отримав професійну освіту Т.Г.Шевченко (Петербурзькій)
  6. Грунтовну професійну освіту М.Лисенко здобув у консерваторії (Лейпцизькій)
  7. В який вид української народної творчості були закохані обоє митців (Пісню)

 

  1. Своїм фахом Т.Шевченко вважав (Малярство)
  2. Жанр в українському малярстві,що підносить Т.Шевченка (про історії з народного життя) (Побутовий)
  3. Найбільший за розміром реалістичний твір,олійного живопису (1842р). Картина Т. Шевченка ,виконана на тему однойменної поеми (Катерина)
  4. Автор духовного гімну України. музичний символ Української нації (Лисенко)
  5. Тарас Шевченко і Микола Лисенко належать до нового типу митця, а саме до типу. А саме до типу – митець… (Романтик)
  6. Назва духовного гімну України (Заповіт)
  7. Автор державного гімну України (Вербицький)
  8. Національна, героїко-патріотична опера.Монументальна, народна музична драма М.Лисенка (Тарас Бульба)
  9. Кого вважають основоположником реалізму в українському образотворчому мистецтві (Шевченка)
  10. Скільки приблизно музичних творів написав Лисенко на тексти Т.Шевченка? (Дев’яносто)
  11. Назва дитячої опери-казки автором якої є М.Лисенко (Коза-дереза)
  12. Твір Т. Шевченка, музику до якого написали понад 40 композиторів (Заповіт)
  13. Яке звання  за свої офорти вже наприкінці життя здобув Т.Шевченко (Академіка)
  14. Хто зображений на задньому плані картини «Киргизеня»? (Шевченко)
  15. На засланні Тарас Григорович Шевченко зображав сувору природу та побут народу (Казахського)
  16. Основоположник української класичної музики (Лисенко)
  17. Як називається вид гравюри на металі, де заглиблені елементи друкарської форми утворюються за допомогою «травлення» металу кислотою (Офорт)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

  1. Організація дистанційного навчання в школі. Методичні рекомендації МОН України, травень 2020 [Електронний ресурс]/Режим доступу: https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20
  2. Посібник МОН «Організація дистанційного навчання в школі: методичні рекомендації» [Електронний ресурс]/Режим доступу: http://tetiiv.osv.org.ua/metodichni-rekomendacii-schodo-organizacii-distancijnogo-navchannya
  3. Підручник «Мистецтво» 8 клас Масол [Електронний ресурс]/Режим доступу: http://fel2005.dp.ua/docs/doc_591.pdf
  4. Воротникова І.П,. Чайковська Н.В. Дистанційне навчання: виклики, результати та перспективи.- Київ, 2020. – 229 с.
  5. Бескорса В.М., Сєрих Л.В., Чуркіна В.Г. Мистецтво. Конспекти уроків 8 клас.//Х.: Ранок, 2018.-208с.
  6. Дистанційне навчання: мистецтво можливе[Електронний ресурс]/Режим доступу: https://nus.org.ua/view/dystantsijne-navchannya-mystetstvo-mozhlyvogo/
  7. Бібліотека. На урок. Тести з мистецтва. [Електронний ресурс]/Режим доступу:  https://naurok.com.ua/test/stil-romantizm-152942.html
  8. Всеосвіта. Збірник тестів з мистецтва. [Електронний ресурс]/Режим доступу: https://vseosvita.ua/test/styl-romantyzm-17772.html
  9. Канал You Tube. Навчальні відео та презентації з мистецтва 8 клас.
  10. Мистецтво 8 клас. [Електронний ресурс]/Режим доступу: https://www.youtube.com/playlist?list=PLP0sskhUrN71Bd7AHEXOnAaPCzWPAOtUr
  11. Сайт дистанційної освіти. Мистецтво [Електронний ресурс]/Режим доступу: https://sites.google.com/view/znz23chernigiv/8

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 1

 

Онлайн-екскурсії в Україні / best-tour.od.ua

Найкращі  віртуальні

екскурсії по Україні

 

 

 

 

Віртуальні 3-Д тури по найкращих містах України [Електронний ресурс]/Режим доступу: https://discover.ua/virtual-tours

 

 

Віртуальний тур українськими музеями просто неба [Електронний ресурс] Режим доступу: https://museums.authenticukraine.com.ua/ua/

 

 

  • Національний музей народної архітектури та побуту в Ужгороді;
  • Національний музей народної архітектури та побуту України у Пирогові;
  • Музей просто неба «Мамаєва слобода»;
  • Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини;
  • Музей просто неба «Резиденція Бодана Хмельницького»;
  • Музей народної архітектури та побуту «Шевченківський гай»;
  • Музей просто неба «Запорізька січ».

     

Віртуальна екскурсії  Електронний ресурс]/Режим доступу: http://incognita.day.kyiv.ua/exposition

 

  • Острозьким замком
  • Дубенським замком
  • Заповідником «Поле Полтавської битви»
  • Віртуальна екскурсія музеєм-садибою Івана Котляревського в Полтаві
  • Віртуальна екскурсія Музеєм волинської ікони
  •  Віртуальна екскурсія літературно-меморіальним музеєм Григорія Сковороди.

 

 

 

C:\Users\Admin\Desktop\Без названия.jpg   ДОДАТОК 2

Картинки по запросу "монна лиза"Картинки по запросу "монна лиза"Онлайн-подорож музеями Європи

 

Обирайте онлайн-формат і знайомтесь з музеями Європи  віртуально [Електронний ресурс]/Режим доступу: https://osvitanova.com.ua/posts/3833-150-virtualnykh-ekskursii-muzeiamy-svitu-i-ukrainy

 

 

 

C:\Users\Admin\Desktop\1449614700.jpgДОДАТОК 3

5 захопливих

віртуальних екскурсій

відомими музеями світу

 

1. Версальський палац (Франція) – пам’ятка історії та культури світового рівня, значиться у списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

https://artsandculture.google.com/streetview/versaille

Віртуальна подорож надасть можливість пройтись розкішними коридорами палацу французьких королів, заглянути у таємні закутки Версальського палацу!

 

 2.Галерея Уффіці (Італія)

https://artsandculture.google.com/streetview

Галерея в італійському місті Флоренція – це один із найдавніших музеїв Європи. Її експозиція містить роботи митців, які творили у XIII – XVIII століттях. В музеї представлені роботи Мікеланджело, Рафаеля, Леонардо да Вінчі та багатьох інших геніїв світового мистецтва.

 

3. Національний музей Кореї

https://artsandculture.google.com/streetview/national-museum-of-korea

Національний музей Кореї – найбільший  художній та історичний музей. Уявіть, що, не докладаючи зусиль та без матеріальних витрат, завітаєте до музею, який входить до десятки світових лідерів за показниками відвідуваності. В музеї є неперевершені зразки зброї, посуду та прикрас Країни Вранішньої Свіжості.

 

4. Національний музей антропології (Мехіко)

https://artsandculture.google.com/streetview/museo-nacional

Національний музей антропології у Мексиці має унікальну колекцію антропологічних та археологічних експонатів, які доведуть, що історія – цікава та жива, а мистецтво – вічне. Відвідувачі зможуть оцінити велич та багатство культури корінних народів Латинської Америки.

 

5. Музей музичних інструментів у Хамамацу (Японія)

https://artsandculture.google.com/streetview/hamamatsu-museum-of-musical

Розширюйте музичні вподобання! Відвідайте державний музей музичних інструментів у Японії, де ви зможете побачити понад 1300 надзвичайних експонатів зі всього світу. Виставка вражає насиченістю та розмаїттям експонатів.

1

 

docx
До підручника
Мистецтво 8 клас (Масол Л.М.)
Додано
4 березня 2023
Переглядів
796
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку