ПЕРШИЙ КРОК ДО ДОБРА – ПОДОЛАННЯ ЗЛА

Про матеріал
Тема. ПЕРШИЙ КРОК ДО ДОБРА – ПОДОЛАННЯ ЗЛА Мета: розширити уявлення дітей про таке поняття моралі, як доброта; формувати уміння диференціювати ознаки доброго і злого; розкрити переваги доброти над злом.; сприяти усвідомленню того, що добро слід починати із себе; викликати бажання в дітей іти дорогою добра; розвивати критичне мислення, творчу уяву, зв’язне мовлення; виховувати кращі людські якості.
Перегляд файлу

Тема. ПЕРШИЙ КРОК ДО ДОБРА – ПОДОЛАННЯ ЗЛА

Мета: розширити уявлення дітей про таке поняття моралі, як доброта; формувати уміння диференціювати ознаки доброго і злого; розкрити переваги доброти над злом.; сприяти усвідомленню того, що добро слід починати із себе; викликати бажання в дітей іти дорогою добра; розвивати критичне мислення, творчу уяву, зв’язне мовлення; виховувати кращі людські якості.

Обладнання: назви чеснот, іграшкові рюкзак та сміттєвий мішечок, кубик із завданнями, дерево з яблуками, прислів’я.

Хід заняття

І. Підготовча частина

- Дорогі діти! Ми разом з Вами провели багато занять, на яких обговорювали людські чесноти. Назвіть ті які ви запам’ятали.

(Діти називають: совість, чесність, доброта, сміливість, байдужість, наполегливість, мужність, скромність, чесність ,подільчивість, відповідальність).

- Людські  чесноти  важливі  всі. Я пропоную вам вибрати одну, на ваш погляд,  якою обов’язково  повинна бути наділена людина.

ІІ. Основна частина

  1. Завдання 1. 

- Ви обрали різні людські чесно­ти і це добре, що кожен із вас має свої погляди  і свою думку, яка має право на життя. Але я теж обрала,   рису характеру. Яку? Послухайте вірш і визначте, яку людську чесноту я  обрала.

Врятує світ краса

– Завжди так говорили.

Тепер врятує світ лиш доброта.

Бо однієї вже краси занадто мало.

Бо стільки всюди зла – людина вже не та.

Тож, люди, на землі

Спішіть добро творити,

Щоб нам не. згинути у морі зла,

Щоб кожен міг серед краси прожити

У царстві справедливості й добра.

- Мабуть, ви здогадалися, що сьогодні ми поговоримо про доброту. Ви назвали різні риси характеру: сміливість, чесність...

Милосердя та доброта ще з давніх часів були традицією нашого народу. Цілком природним і закономірним вважалося допомогти знедоленому, нещасному, поділиться шматком хліба, дати притулок бездомному, захистити старість, немічність, порятувати хворого, захистити скривдженого. Потреба людей у доброті повсякчасна. Милосердя та доброта – це крила, на яких тримається людство.

  1. Завдання 2. Складення «асоціативного куща».

1. Складіть  абетку  гарних  слів  на  літеру  «Д».

(доброта, дружелюбність, дотепність, достойність, доброзичливість, добродушність) 

2. Написати на промінчиках сонця, з чим асоціюється добро? 

3. Метод «Рюкзак». Назвати людські чесноти, близькі до добра, скласти в рюкзак, щоб взяти із собою в життєву дорогу.( дружелюбність , подільчивість, милосердя, вдячність, привітність, доброта, совість, чесність.)

4. Назвати негативні риси характеру, скласти їх в «сміттєвий мішечок», зав’язати. Нехай вони ніколи не торкнуться вашого серця.

(заздрість ,хитрість ,брехливість ,лінощі ,злість ,підлість ,лицемірство )

 

- Отже, підсумовуючи, можна сказати, що доброта – це слово із сонечком схоже, має образ матусі. Воно зігріває, огортає теплом душу,  робить життя ясним, світлим, радісним.

Добро - це  корисна  справа , вчинок.

  1. Завдання 3. Робота над прислів’ями

Добре роби,  добре буде й тобі.                                           

Робиш добро — не кайся, а робиш зло, на зло й сподівайся.

- Не лише дітям, але й дорослим хочеться, щоб усі їхні друзі, і всі сусіди, і навіть зовсім незнайомі перехожі завжди ставилися до них уважно, по- доброму. І весь секрет у тому, що тільки до ввічливої, вихованої і доброї людини сторонні люди завжди ставляться по-доброму. Тільки таку людину всі люблять, поважають. І у неї є вірні й надійні друзі.

  1. Завдання 4. Метод «Кубування»

(Вихователь заздалегідь виготовляє куб. На кожній із граней написано одне з питань чи завдань. Дитина кидає куб і відповідає на питання, яке йому випало на певній грані).

Приклад питань на гранях.

- Кого в групі ти назвеш добрим?

- Розкажи про добрі вчинки одного з друзів.

- Пригадай, кого ти нещодавно образив. Знайди спосіб вибачитися.

- Розкажи, який добрий вчинок ти здійснив.

- Зроби комплімент сусідові (сусідці).

- Чи вважаєш ти себе доброю людиною і чому?

- Добра  людина схожа на ясне сонечко, тому що всіх вміє зігріти своєю любов’ю, турботою, ласкою, щирістю та щедрістю. І щоб жилось усім нам добре, у мирі і злагоді, необхідно щохвилини, щоденно творити добро. У багатьох як народних, так і авторських творах ми отримували докази того, що добро завжди перемагає зло.

  1. Завдання 5. Дерево добра і зла

- В нас на дошці незвичайне дерево Добра і Зла. Я буду називати рису характеру, а ви розміщуйте на ньому світле яблуко, якщо це позитивна риса характеру, і темне яблуко, якщо це негативна риса характеру(Уважний, чуйний, щедрий, жадібний, ледачий, хазяйнуватий, щирий, делікатний, байдужий, скупий, легковажний, ввічливий, лагідний, відповідальний, чемний, милосердний, справедливий, хитрий, жорстокий, рішучий, злий, працьовитий, охайний, наполегливий.).

- Які яблука вам більше подобаються?

- Які риси характеру там написані?

  1. Завдання, Гра «Так  чи  ні»

Якщо  ти  добра  людина , то  повинна

1. Захищати  слабшого.

2.  Насміхатися  з  чужого  горя.

3.  Допомагати  тим , хто  цього  потребує.

4.  Ділитися  тим , що в тебе  є .

5.  Ображати  інших .

6.  Робити  якусь  справу  не  за  похвалу.

7.  Шанувати  працю  інших.

- Якщо хочеш, щоб тебе оточувало добро, то пам’ятай: «Добро починається з тебе».

- Добра людина і сама схожа на ясне сонечко, тому що вона всіх вміє зігріти своєю любов’ю, турботою, ласкою, щирістю та щедрістю.

ІІІ. Заключна частина

Наше заняття добігає кінця. Багато було наведено доказів, що доброта дуже важлива в житті кожної людини.

Давайте  складемо  правила  доброти

1.  Допомагайте  тим , хто  має  у  цьому  потребу.

2.  Не  будьте  жадібними.

3.  Жалійте  інших.

4.  Вибачайте  помилки.

5.  Бережіть  рідні  краєвиди ,охороняйте  їх.

6.  Шануйте  і поважайте  працю  інших.

7.  Творіть  добро і  пам’ятайте – ми  люди ! 

- Завжди пам’ятайте, що і зараз, і у майбутньому я хочу бачити вас людьми з красивою доброю душею, в якій немає місця підлості і заздрощам, лицемірству і злості. Живіть так, щоб людям було добре поряд із вами, щоб ваша душа співала лише добром.

docx
Додано
29 жовтня 2023
Переглядів
284
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку