Перший урок "Абетка України від А до Я"

Про матеріал

Вчити дітей усвідомлювати себе громадянином, патріотом України, висловлювати почуття гордості за свою Батьківщину; розвивати пізнавальні інтереси учнів; виховувати любов до рідного краю, повагу до його історичного минулого і сучасного; шанобливе ставлення до державних та народних символів держави.

Перегляд файлу

Абетка України від А до Я

 

Мета. Вчити дітей усвідомлювати себе громадянином, патріотом України, висловлювати почуття гордості за свою Батьківщину; розвивати пізнавальні інтереси учнів; виховувати любов до рідного краю, повагу до його історичного минулого і сучасного; шанобливе ставлення до державних та народних символів держави.

          Обладнання. Напис на дошці,  плакат «Абетка України від А до Я»,

          вишиті рушники, кетяги калини, комп’ютер, презентація, виставка 

G:\Мама\Атестація 2017 Медіаосвіта\Стаття +++\вебквест фото\Перший урок 2016\49\2.jpg          книг.

 

Люблю Україну

не за те,

що вона велика,

а за те, що рідна…

 

Хід уроку

 

Завдання на сайті:

 http://irinaclass12.dp.ua/2016/08/23/перевернутий-клас/  - пропонується виконати раніше.

Любі діти і шановні батьки!

Ви чудово відпочили на літніх канікулах.   І тепер я запрошую Вас до веб-квесту (проблемне завдання з елементами рольової гри, для виконання якого використовуються інформаційні ресурси Інтернету).

Ви  отримали SMS повідомлення від класного керівника.

Перешліть SMS  двом своїм однокласникам.

graphitecomicВиконайте завдання і зустрінемося на першому уроці!

Технологія «перевернутого класу»:  

завдання дається заздалегідь для самостійного виконання.

Завдання:

Складіть пазли. Оберіть ту тему, яка найбільше сподобалась. Знайдіть інформацію в інтернеті про цей об"єкт і поділіться на першому уроці зі своїми друзями.

                                                   Онлайн ігри

G:\Мама\Атестація 2017 Медіаосвіта\Стаття +++\вебквест фото\Перший урок 2016\Screenshot_2.pngG:\Мама\Атестація 2017 Медіаосвіта\Стаття +++\вебквест фото\Перший урок 2016\Screenshot_3.png 

 

 

 

 

 

 

 

Це може бути: малюнок, розповідь, поробка, презентація, складений вірш, читання вірша напам"ять, легенда, відео, кросворд, притча, казка тощо.

Знаю, що ти справишся на відмінно.

Бажаю успіху!

Презентація:

 «Абетка України від А до Я»

http://prezi.com/of3cx4qq75vt/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share

Учитель:

- Розгадай ребус і дізнайся тему уроку.

G:\Мама\Атестація 2017 Медіаосвіта\Стаття +++\вебквест фото\Перший урок 2016\Screenshot_1.png 

 

 

 

Асоціативний кущ «Україна»

Інтерактивна вправа «Хмаринка слів»

G:\Мама\Атестація 2017 Медіаосвіта\Стаття +++\вебквест фото\Перший урок 2016\Screenshot_4.pngG:\Мама\Атестація 2017 Медіаосвіта\Стаття +++\вебквест фото\Перший урок 2016\Screenshot_5.png 

 

 

 

 

 

 

 

- Сьогодні на уроці ми з вами повторимо абетку, яку вивчили у 1 класі.

А – Асканія-Нова (Сім чудес України)

"Асканія-Нова" (Український науково-дослідний інститут тваринництва степових районів "Асканія-Нова") — науково-дослідна установа в системі Академії аграрних наук України, державний заповідник, заснований в 1874 році Фрідріхом Фальц-Фейном.

Мультфільм  «Це - наше і це - твоє»

https://www.youtube.com/watch?v=yD-Cbbs10cI

Б – Бубка  - спортсмен

Сергій Назарович Бубка – людина зі всесвітньо відомим ім'ям. Видатний український спортсмен з'явився на світ 4 грудня 1963 року в великому промисловому місті на сході України, Луганську

Він став відомий завдяки стрибків у висоту з жердиною. Перше спортивне досягнення – отримання звання заслуженого майстра спорту. Легкоатлет є шестиразовим чемпіоном світу.

У його арсеналі перемоги у Кубках світу та Європи. У 1988 році йому вдалося стати чемпіоном Олімпійських ігор, що проходили в Сеулі. Спортсмен удостоєний Ордена Леніна, Трудового Червоного прапора. Статус Героя України знаменитий стрибун отримав у 2001 році.

Сергій Бубка – один з кумирів нинішнього покоління. Це гідний приклад для наслідування.

 

В – Вишивка

Мультфільм    -    https://www.youtube.com/watch?v=OoCECorpbsg 

Геометричні візерунки – найпоширеніші серед орнаментів. Ромб – стародавній символ сонця, родючості та жіночої основи - приносив добру удачу та процвітання. Хвилясті лінії – символ води – уособлювали життєдайну силу, а горизонтальні – символ землі – родючість. Колокрес (хрест у колі) – знак сонця, що відводить зло, а криж (рівносторонній хрест) – знак вогню, що символізує духовне очищення.

 Кольорова символіка

  • Червоний – любов, боротьба, світло та захист.
  • Чорний – смуток, охорона від злих сил, шанування померлих.
  • Блакитний – небо, повітря, духовний світ.
  • Жовтий – врожай, місяць, зорі.
  • Коричневий – родючість землі.
  • Зелений – весна, оновлення, життя.

 

Г – Гопак (український танок)

Гопа́к - традиційний український народний танець запорізького 

походження.

Ансамбль П.П.Вірського (відео)

https://www.youtube.com/watch?v=DvZh6VGMkgo

Д – Дніпро (річка)

4 липня – Міжнародний День Дніпра.

“Реве та стогне Дніпр широкий, сердитий вітер завива, додолу верби гне високі, горами хвилю підійма”. Т.Шевченко “Причина” ( 1837 ). Дніпро згадується в романах, поезії та прозі, піснях. Образ річки пов’язаний з усією творчістю Т.Шевченка : “Заповіт”. Образ Дніпра займає вагоме місце у багатьох віршах П.Тичини, М.Рильського, В.Сосюри.

Дніпровські краєвиди також популярні серед художників різних часів і різних країн.

Е – «Електрон» - завод у Львові

СП «Електронтранс» — підприємство повномасштабного виробництва, що спеціалізується на проектуванні та виробництві сучасного міського електротранспорту — трамваїв, тролейбусів, електробусів, агрегатів та запасних частин. Це сучасний машинобудівний завод з технологічно гнучким виробництвом, що сьогодні виготовляє трамвайні вагони для колій різної ширини не лише для міст України, але й на експорт — у держави СНД та Європейського Союзу.

 

Є – Європа

Україна – європейська країна.

Гідна країна формується так:

G:\Мама\Атестація 2017 Медіаосвіта\Стаття +++\вебквест фото\Перший урок 2016\TheFlowInUa (1).png 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ж – Житниця

Україна – щедра житниця Європи. Невичерпна скарбниця земельних надр. Найбільша за площею країна з тих, чия територія повністю лежить у Європі.

З – Зінкевич Василь

Васи́ль Іва́нович Зінке́вич  — український естрадний співак (лірико-драматичний тенор), народний артист України (1986), лауреат Шевченківської премії (1994), Герой України (2009), почесний громадянин Луцька. Чимало пісень у його виконанні увійшли до золотого фонду української музики XX століття. Пісня «Червона рута».

И – Синевир – озеро (Сім чудес України)

Існує чимало легенд і історій, що кружляють навколо озера. Багато років тому гори належали одному графу, що мав вродливу доньку Синь. А отримала вона це ім’я завдяки блакитним очам. Збираючи квіти на гірських схилах, побачила вона пастуха Вира, що грав на сопілці. Так молоді й закохались. Дізнавшись про дівоче кохання, батько наказав вбити Вира. Підлеглі графа скинули на хлопця величезний камінь. Довго оплакувала Синь свого коханого, так утворилось блакитне, як її очі, озеро, а посередині видніється маківка того каменю. Сьогодні ви можете побачити той маленький острівець посеред синіх вод.

 

І – Іван Франко

2016 рік названий роком Івана Франка – 160-річниця

Великою популярністю користуються Франкові казки і в сучасних малих читачів. До розважально-дидактичних казок І. Франка зараховуємо твори "Ріпка" (1891), "Киця" (1891), "Суд святого Миколая" (1895) та казки зі збірки "Коли ще звірі говорили" – "Осел і Лев", "Старе добро забувається", "Лисичка і Журавель", "Лисичка і Рак", "Лис і Дрозд", "Заєць і Їжак", "Заєць і Медвідь", "Ворона і Гадюка", "Лисичка-кума", "Фарбований Лис", "Байка про байку". 

Виставка казок Івана Франка

- Після уроку завітайте до шкільної бібліотеки  візьміть, перечитайте казки І.Франка і на наступний урок літературного читання зробіть розкадрування однієї з казок.

Ї – Київ

Головним містом нашої країни, її столицею є стародавнє місто Київ – дуже красиве і велике місто. Звідси взяла початок українська держава, і Київ – її найстаріше місто. Головна вулиця Києва – Хрещатик.

Місто-легенда, місто-красень. Коли б князь Кий, його брати і сестра могли б подивитися на нього сьогодні, то не впізнали б його – так воно зміцнилося, поширилося, погарнішало і забуяло.

Й – Микола Віталійович Лисенко

Український композитор, піаніст, диригент, педагог, збирач пісенного фольклору, громадський діяч. Лисенко створив численні аранжування народної музики для голосу й фортепіано, для хору та мішаного складу, а також написав значну кількість творів на слова Т. Шевченка.

К – Карпати

Українські Карпати - край невичерпаних і різноманітних природних багатств , мальовничих краєвидів , великих рівнинних тереторій і гір , повноводних рік.

Говерла – найвища вершина Українських Карпат і найвища точка України.

Запам'ятайте! Ліс Карпатський - храм!
Прийшли сюди - тож приклоніть коліна...
Подякуйте деревам і квіткам
За їх красу , одвічну і нетлінну.
Вас привітають - мешканці малі :
Вони , беззахісні , ще здатні довіряти 
Хай небракує містя на Землі 

Метелику , пташині і звіряти.
Не поруйнуйте храму , не спаліть!
Нехай смерек співають верховіття
Хай на добро вас Бог благословить
У царстві гір , серед джерел і квітів...

Л – Леся Українка – розповідають діти

Леся Українка (справжнє ім’я: Лариса Петрівна Косач-Квітка)— українська письменниця, перекладач, культурний діяч.

М – Майдан Незалежності

Майдан Незалежності – це серце України, де проходять визначні події нашої країни.

Казка про Майдан – читає учитель, зупиняючись, а діти доповнюють.

КАЗКА ПРО МАЙДАН

Христина Лукащук

 

        Колись дуже-дуже давно, коли ще не було ні неба, ні землі, алише синє-синє море – серед нього виріс зелений явір. А на тому яворі звили гніздо голуби божі. Вони часто туркотіли – радили раду, як заснувати дивовижний світ, у якому б могли жити такі ж дивовижні люди. Вирішили спуститись на самісіньке дно. Багато разів вони пірнали. Першого разу вийняли жовтий камінь. Стало з того каменю Що? Сонце. Вдруге пірнули – вийняли золоту павутину. Стала з тої павутини –  Що? Небесна твердь. Втретє пірнули – вийняли синього каменя – утворився тоді Що?  Місяць. Пірнули за золотим піском – стали з нього Що?  дрібні Зорі. Пірнули за темним мулом – утворили чорну Що? Землю. А вже на тій землі виросло Що?  жито і пшениця та всяка пашниця. І назвали цю родючу землю  Як? Україною.

     Згодом її заселили працелюбні люди – українці.

     Землі тої багато-багато: за день не обійти – конем не об’їхати. З одного боку – глибоке море, в якому жили страшні чудовиська, а з іншого – височенні гори. На самих  чубках гостроверхих гір сиділи столітні гуцулки і з диму своїх люльок ткали білі хмари. А в долині тими хмарами вкривалися кам’яні баби, які оберігали спокій у безкраїх український степах.

     У підніжжях гір дрімали озера. В їх голубих водах чаїлося розмаїття мешканців підводного царства: поважні водяники з водяничками та дрібними потерчатами. Межи озерами українці будували білесенькі  хатки, сіяли хліб, і зводили високі храми. Понад усе вони любили Бога і свій край, ростили в любові дітей.

 Зимою до українських діток приходив  Хто? святий Миколай. Чемним приносив Що?  подарунки, а нечемним  -  Що? різки. А на весну вже летіли Хто? ластівочки і несли добрі вісті про багатий врожай, про повні комори, про щасливу родину.

     Та не завжди можна було коляди співати чи гаївки водити. Мов дикі  звірі, заглядали на родючі землі заздрісні сусіди. Мов чорні коршуни, не раз нападали на Україну, аби й собі шматок її урвати.

      Багато правителів пережила Україна. Одні приходили здалеку, інших люди обирали самі. Минали століття за століттями. Над Україною почали збиратися чорними хмарами птахи Зла. Щораз рідше правителям вдавалося зберегти небо безхмарним. Бо дуже часто замість серця мали чорну пустку. Так завжди буває з тими, хто зрікається Бога, хто цурається свого народу, а за ідола має золотого божка.

     Останній правитель був особливо жадібним до багатства. Все більше і більше обкрадав він свою країну і людей. Що біднішими ставали люди, то пишніше виростали палаци його вельмож.

     А небо над Україною від чорних птахів ставало все сумнішим. Люди довго терпіли. Врешті терпець їм увірвався . І одного дня обурені українці вийшли на Майдан. Вони хотіли, щоб їх почув останній правитель. Вони прагнули позбутися несправедливості і злиднів. Плече в плече, стояли вдень і вночі, і їхньою зброєю були молитва, пісня , слово. Завдяки їх любові Майдан став собором просто неба. Їх було так багато, що коли темніло – видавалось: то зоряне небо спустилося на землю. А на ранок на білих крилах голуби приносили ще один день.

    Та раптом над Майданом злетілись чорні птиці Зла – хижі беркути. Загрозливо кружляли над головами, поволі звужуючи кола. Наганяли на людей страх і холод – холод смерті. Але Майдан не спорожнів, а наповнився по самі вінця.

     І настав той день, коли чорні беркути кинулись до бою. І був той бій не на життя, а на смерть. Бо відчайдухи , хоч і не мали зброї, не поступалися й на крок. Тримала їх непохитна віра в Любов. І не витримали хижаки – розлетілися геть, посипалося з них чорне пір’я. Як побачив це правитель – утік світ за очі, злякався Божої кари та людського гніву. Люди перемогли. Але гіркою була перемога. На Майдані назавжди залишилися герої – молоді вродливі юнаки і їх нескорені побратими...

     Після битви спустилися на Майдан білі голуби і на своїх крилах понесли душі героїв високо-високо до неба. До самісінького сонця. До самісінького Бога.

     Із крові героїв посеред Майдану проросло нове дерево. Воно розростається на півсвіту. У затінку його могутньої крони визріває нове життя. А в горі – у синьому –синьому небі – кружляють божі  Хто? голуби.

Н – Небесна Сотня, Нігоян (Герої сучасності)

Нігоян Сергій – народився і жив на Дніпропетровщині у селі Березнуватівка.

У 2011 році вступив до Дніпродзержинського коледжу фізичного виховання, навчався за фахом «вчитель фізкультури». Активно займався карате, в 2012 році посів третє місце на чемпіонаті Дніпродзержинська з кіокушинкай карате. Захоплювався радіотехнікою. Мріяв вступити до Дніпропетровського театрально-художнього коледжу та вчитися на актора.

О – Обереги (калина, мотанка, вінок, рушник…) – розповідь учнів

П – Петриківський розпис

Вишуканий та неповторний, петриківський розпис — чудовий привід для гордості українців. Ще б пак, адже в основі його барвистих візерунків лежить безмежна любов до рідного краю. Магія петриківського розпису полонила серця мільйонів шанувальників прекрасного та на увесь світ прославила талановитих народних майстрів родом з України...

Мультфільм «Це – наше і це – твоє»

https://www.youtube.com/watch?v=y5ZBk8ydhmg

Р- Руслана ( Перша переможниця пісенного конкурсу Євробачення- 2004)

 Українська співачка, піаністка, диригент, танцюристка, продюсер, громадська діячка. Народна артистка України.Почесна громадянка Львова. Народний депутат України 5-го скликання.

Євробачення – 2016 (Переможниця конкурсу – Джамала)

С – Софія Київська (відео)

Заповідник Софія Київська - це неповторний Софіївський ансамбль на Старокиївській височині, який сформував архітектурний образ Верхнього Києва. Він справляє величезне враження своєю урочистою монументальністю і пишною, бароковою святковістю. Заповідник Софія Київська уособлює священне осердя міста.

https://www.youtube.com/watch?v=Ri7eBdSHDiM

Т –Трембіта

Споконвіку трембіта була єдиним засобом зв'язку чабана з селом: за трембітовими звуками люди дізнавалися про місцеперебування ватага з отарою, про те, як триває випас маржини (худоби). Трембіта на полонині з діда-прадіда виконувала утилітарну функцію, будучи замінником годинника.

Мультфільм «Це – наше і це – твоє»

https://www.youtube.com/watch?v=813bkI4OeC8&list=PLmMdc5EtRgSgzRIdOn6yvSu4coKy6Ofqt&index=7

У – Умань (Сім чудес України)

Парк «Софіївка» видатна пам'ятка світового значення. Це гідний претендент на звання наймальовничішого місця в Україні, а також одного з найекзотичніших її місць.

Тут росте більше 3300 видів рослин, серед яких 41 вид ялин, 100 видів ліан, 24 види буку, 57 видів рододендрона, 320 видів троянди, а також знамените дерево тюльпана. Мальовнича комбінація скель, водойм, рослинності і архітектури створюють різнопланові композиції.Посеред Іонічного моря високий (до 16 м) струмінь води викидає Фонтан Змія.

Ф – Футбол

Футбол - гра мільйонів. У кожному куточку планети є свій слід від футболу. Багато мільйонів людей з різних континентів і країн об'єднуються на півтори години,щоб подивитись на гру. За ці 90 хвилин можна побачити безліч емоцій : радощі, сльози, сміх, розпач, обурення...

Історія українського футболу розпочалась в місті смаленої вати в далеких 1870-тих. Англійські моряки зупинилися в одеському порту і "привезли" до України футбол. Один з найкращих футбольних тренерів в світовій історії - Валерій Васильович Лобановський.

Х – Хортиця (Сім чудес України)

Хортиця - унікальний природний оазис в центрі промислового гіганта - Запоріжжя. Хортиця - колиска українського козацтва, місце першої Запорізької січі. Хортиця - скарбниця історичних і культурних пам'яток.

Хортиця - це, звичайно ж, в першу чергу унікальний природний та історичний комплекс, який і сьогодні привертає увагу туристів з усієї України. При бажанні всю Хортицю можливо обійти за день. Довжина всього узбережжя острова ледве сягає 30 кілометрів. Але не дивлячись на це, на Дніпрі немає острова, рівного Хортиці, ні за розміром, ні за красою. Природа острова багатогранна. Тут Ви зможете побачити і крутий скелястий берег, і непрохідні балки, і сосновий бор. Але, мандруючи по мальовничим куточкам Хортиці, Ви не тільки насолоджуєтися унікальною природою, але й доторкаєтесь до історії.

«Живий» фотоколаж

http://irinaclass12.dp.ua/2016/08/13/живі-фотоколажі/

Ц – Ада Роговцева

Українська акторка театру та кіно, Герой України, Заслужена артистка Української РСР (1960). Народна артистка Української РСР. Народна артистка СРСР (1978). Фільмографія: "Чотири листи фанери", "Дев'ять життів Нестора Махно", "Тарас Бульба" та інші.

 

Ч – Чебан Юрій  - каноїст (Олімпіада – 2016, золота медаль)

Чемпіонат світу 2006 року — 2-е місце (каное-одиночка, 500 метрів).

Чемпіонат світу 2007 року серед молоді — 1-е місце (каное-одиночка, 500 метрів).

Чемпіонат Європи 2007 року серед молоді — 1-е місце (каное-одиночка, 500 метрів).

Бронзовий призер XXIX Олімпійських ігор 2008 року в Пекіні: виграв бронзову медаль у змаганнях з веслування на каное-одинаках.

11 серпня 2012 року здобув золоту медаль Олімпійських ігор у Лондоні у веслуванні на каное на 200 метрів.

У серпні 2014 року виграв чемпіонат світу, перемігши у фінальному запливі на 200 метрів.

18 серпня 2016 року здобув золоту медаль Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро у веслуванні на каное на 200 метрів.

Ш – Шевченко Т.Г. (Творчий проект (відео) учнів 4 класу  до 200-річчя Т.Г.Шевченка)

Тарас Григорович Шевченко - національний герой України. Народився поет 9 березня (25 лютого) 1814. Місцем його появи на світ було село Моринці (Київська губернія на той час).Малий Тарас, рано втративши матір, а потім і батька, з дитинства зазнав багато горя і знущань. Працюючи і навчаючись у дяка, Шевченко ознайомився з деякими творами української літератури, а відчуваючи великий потяг до малювання, уже тоді робив перші спроби розпочати навчання у маляра. У 14 років Тараса зробили дворовим слугою поміщика П.Енгельгарда.

http://irinaclass12.dp.ua/2016/01/16/відео/

Щ – Щедрик (мультфільм «Це -  наше і це – твоє»)

https://www.youtube.com/watch?v=-e8Wa_2djho&list=PLmMdc5EtRgSgzRIdOn6yvSu4coKy6Ofqt&index=10

Ь – Сумська Ольга

Українська актриса і телеведуча. Народна артистка України.

Фільмографія: "Роксолана", "Партитура на могильному камені",

 "Таємниця Маестро", "Повернення блудного батька" та інші.

Ю – Юбілей – 25 років Україні!

Державні символи України – Гімн, Прапор, Герб (розповідь учнів).

Я – Ярослав  Мудрий (Перша бібліотека)

Ярослав Мудрий – один з київських князів.

Дуже любив і цінував книги, створив першу в Київській Русі бібліотеку. У багатьох містах відкрив школи, де навчали грамоті, іноземним мовам, ремеслам.

Літературна сторінка

Склади вірш

  • Ось небо блакитне i сонце в зенiтi!
  • Моя Україна - найкраща у ... !
  • Моя Україна - це ліс і озерця,
  • Безмежні степи i чарiвнi ... .
  • Красиві пейзажі i гори високі,
  • Маленькі струмочки i ріки ... .
  • Міста старовинні i замки прекрасні.
  • Великі будови і наші, … .
  • Сади чарiвнi, мальовничиї села.
  • Моя Україна - це пісня ... .
  • Це щира, багата, як світ, її мова,
  • Крилата, така мелодійна, ... .
  • Її обереги - верба i калина.
  • Найкраща у свiтi - моя ... .
  • Бо нам найрiднiша Вітчизна i мати.
  • То як же нам, дітям, її не …!
  • Моя Україна - козацька слава!
  • Така волелюбна i мирна … .
  • Вона дорога нам, i рідна, i мила.
  • Бо світ перед нами великий ... .
  • Вітчизно свята, дорога Україно,
  • Для кожного з нас ти у свiтi ... .

 

Рефлексія

Повернувши абетку побачимо колаж досягнень України з написом посередині «Це – наше і це – твоє».

Діти вибірково говорять про те, що сподобалось на уроці, дивлячись на колаж.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лось Ольга Григорівна
    Дуже цікава і пізнавальна презентація.А ідея з перевернутим класом-просто вдала .Дякую за ваше творче надбання і можливістю скористатися ідеєю!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Літературне читання 4 клас (Чумарна М. І.)
Додано
4 квітня 2018
Переглядів
7801
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку