Перший урок. Діти об'єднують Україну.

Про матеріал

Даний матеріал містить конспект уроку по темі "Діти об'єднують Україну", мультимедійну презентацію, всі необхідні додатка до уроку. Можна використовувати на першому уроці та у виховній роботі.

Зміст архіву
Перегляд файлу

Тема уроку: «Діти о’єднують Україну»

Мета: розширювати  знання учнів про Україну як незалежну суверенну і єдину державу, державні і народні символи, обереги України, знання Конституції України; формувати  почуття патріотизму та національної гідності і самосвідомості виховувати любов і повагу до своєї Батьківщини - України, її символів, традицій, обрядів, почуття глибокої поваги до предків, своїх рідних і близьких, гордості за свій народ і країну

Обладнання: мультимедійна презентація, відео, малюнки, карта України, державні символи України.

ХІД УРОКУ

  1. ОРГАНІЗАЦІЯ УЧНІВ ДО ПОЧАТКУ УРОКУ

 Добрий день, мої милі діти,

підросли і змужніли у нас.

Будемо вчитись, дружити,

       радіти й називатись 4 - А клас!

- Я сьогодні всіх вас щиро вітаю в нашім дружнім колі, бажаю щастя, радості та міцного здоров’я, любі мої. От і знову вересень настав, покликав всіх дітей України за шкільні парти, щоб ви могли здобувати знання, вчитися мудрості життя.

  1. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ. МОТИВАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

- Діти, я прочитаю вам вірш-загадку, а ви, відгадавши її, дізнаєтесь, про що мова піде на нашому першому уроці.

На землі великій є одна країна:

Гарна, неповторна, красна, як калина.

І живуть тут люди добрі, працьовиті

І скажу, до речі, ще й талановиті.

Землю засівають і пісні співають,

На бандурі грають і вірші складають

Про ліси і гори, і про синє море,

166228868_w640_h640_3Про людей і квіти, то скажіть же, діти,

Що це за країна? — Наша славна Україна!

- В Минулому році ми з вами почали писати цікаву і дивовижну Книгу. Книгу нашого рідного  краю. Сьогодні ми продовжимо її написання, створимо нові, цікаві сторінки.

 Сторінка перша. Поетична

- А зараз закрийте очі, прислухайтесь до свого серця, уявіть свій рідний край і скажіть самі добрі, лагідні, важливі слова про Україну.

Учні декламують вірш

1 учень.

Я дитина українська,
Вкраїнського роду,
Українці – то є назва
Славного роду.

2 учень.

Україна – то край славний,
Аж по Чорне Море,
Україна – то лан пишний
І степи і гори....

3 учень.

І як мені України

Щиро не кохати?

Мене ненька по-вкраїнські

Вчила розмовляти.

4 учень

Люблю тебе, Вітчизно, мила Україно,

Бо щастя жити ти мені дала.

Для мене ти одна і рідна, і єдина,

Я все зроблю, щоб ти завжди цвіла.

5 учень.

Я — твій громадянин, я прагну підростати,

Тягнусь пагінчиком до сонця і тепла.

Моя свята і рідна, Україно-мати,

Я все зроблю, щоб ти завжди цвіла!

  •      На світі багато чудових країн, Мені наймиліша, найкраща країна, де ми народилися, де проходить наше дитинство. Сьогодні ми поговоримо про те, що нам слід зробити для своєї Батьківщини, щоб вона процвітала, щоб жилося нам щасливо в рідному краю. І в кожного учня по всій нашій Вітчизні, від найменших першокласників до вже дорослих випускників, світиться у серденьку безмежна любов до милої, дорогої і рідної України, нашої Батьківщини. Кожен любить свою Україну, бажає їй добра, старається стати справжнім патріотом і громадянином своєї  Вітчизни.

ІІ. Вступна бесіда вчителя.

  •      Ми любимо нашу Україну, бо тут ми народились, вперше зіп’ялись на ноги і пішли у світ тими стежечками, які простягайся від рідного порога у широкий світ. Для кожної людини наймиліша та земля, де вона народилася і виросла. Велика і прекрасна наша земля! Вона змінюється, вічно оновлюється. Погляньте навколо: як ласкаво світить сонечко, наливаються соком рум'яні яблука, вітерець грайливо пестить ніжні коси берези, плакучої верби, в голубому небі пропливають легенькі хмари, довкола щасливим співом заливаються птахи. Учень. Але найбільше багатство нашої держави - це діти. Ви зміцнюєте нашу державу Україну, робите її ще багатшою.

Сторінка друга.  Патріотична.

Послухайте текст «Я твій син, Укра­їно».

Закінчується літній день. Сонце ховається за верхівки дерев. Я сиджу біля вогнища й вдивляюсь у його блискавки. Вони нагадують мені фантастичні візерунки, десь тихо шелестить листя, ледве-ледве помахує крилами сова, що виглядає собі здобич. Навколо починається нічне життя.

Я готуюсь до сну. Але щось коле мені під бік — я повертаюсь й виймаю  з-під спального мішку розбиту пляшку. Отже, тут побували «завойовники  природи». Кинув знахідку у кущі —  почувся крик. Що це? Невже тут є хижий звір? Ні, це ліс відгукнувся болем, не в змозі більше терпіти зну­щання людини і не встигаючи лікувати рани від вогнищ, не маючи нічого, щоб відгородитися від звалищ сміття, від жорстокого знищення своїх жителів.

Накочується сльоза чи то від диму, чи  то від розпачу. Переді мною відкривається дивовижна мара. Нібито я бачу дивну країну, де всі міста вкриті якимись ковпаками. Ніде нема жодного  деревця, жодної травинки. Велика, брудна ріка несе свої води до піщаній пустелі. Важко дихати. Спускаюсь під землю. Бачу, що табличка на одному з будинків вказує на вулицю Хрещатик. Невже це Київ? Так. А де ж Дніпро? Де ж знамениті каштани? Навколо тільки роботи й незрозумі­лі чудернацькі машини. Люди сумні, з сірим обличчям. Зупиняю хлопчика, питаю, чому Київ такий чудний.

Хлопчик відсилає мене до інформера. Виявляється, інформер — це бібліоте­ка. Тільки книги в ній — комп'ютерні. Гортаю сторінки — і мені становить­ся жахливо.

Виявляється — зникли всі ліси, пе­ресохли або стали отруйними ріки, земля більше не дає врожаїв. Рап­том мені стало важко дихати, я став задихатися й — прокинувся. Вогонь вже згас, ліс, спить, а я плачу й смі­юсь одночасно. Я щасливий, бо я те­пер знаю, чого від мене чекає наша земля. Я збережу спокій лісів, непо­вторну красу Дніпра, щоб нащадки теж змогли відчути неповторну кра­су літньої української ночі.

Ліс, тиша, ніч...Все відпочиває. Думки летять високо в небо. До далеких зірок, досягти яких можна лише тоді, коли збережеш свою власну планету.

Які почуття викликав у вас цей твір хлопчика?

Як ви гадаєте, цей текст фантас­тичний чи реальний?

Що є в тексті реалістичним?

Чому хлопчик прокинувшись, од­ночасно плакав і сміявся?

Який висновок зробив для себе хлопчик зі свого сну?

Ви згодні з цим висновком?

Як відчути себе справжнім си­ном України? Насамперед необхід­но добре вчитися, щоб у майбутньо­му стати справжнім фахівцем і бути корисним своєму народові. Змал­ку потрібно брати активну участь ужитті класу і школи, відчувати свою причетність до життя країни. Берегти рідну природу, примножу­вати її багатства. Саджати дерева, квіти, розчищати джерельця, щоб не міліли річки, допомагати бра­там нашим меншим. Продовжувати традиції своїх предків. А для цього потрібно розвивати свої здібності, гартувати волю, постійно прагнути успіху. Тільки вольова, працьовита людина з добрим і чуйним серцем може бути справжнім громадяни­ном своєї держави.

- Як ви думаєте,  що ж означає бути справжнім патріотом, громадянином своєї  Вітчизни?

1 учень: Добре вчитись, щоб у майбутньому оволодіти спеціальністю і приносити користь.

2 учень: Брати активну участь у житті класу і школи, відчувати свою причетність до шкільного життя і до життя країни.

3 учень: Любити природу, берегти і примножувати її багатства: садити сади, ліси, квіти, розчищати джерельця, щоб не міліли річки. Турбуватись про майбутнє нашої держави.

4 учень: Берегти історичні і духовні пам’ятки нашого народу, не руйнувати, а вивчати і творити нову історію рідного краю.

5 учень: Добре вивчати природу, бо вона нам — рідна мати, вона допомагає кожному, щоб виростав здоровим і міцним. Треба тільки уважно придивитись, і вона розкриє нам свої таємниці.

6 учень: Треба наполегливо вивчати рідну українську мову, бо це мова нашого народу — державна мова, яку треба знати і нести її у світ. Ми патріоти своєї України, і нам треба її вдосконалювати і добре знати.

7 учень: А ще я хочу знати традиції мого народу, його обряди, культуру і всю-всю історію країни. Це, на мою думку, повинен знати кожен громадянин України.

8 учень: Для цього необхідно розвивати свої здібності і таланти, щоб Україна могла пишатися нами. Треба гартувати своє тіло і волю, бути міцним і витривалим, щоб захищати свою землю.

Асоціативний кущ:

 Патрiот:

 Мир, небо, рушник, любовь, рiдний край, життя, пшениця, краса, вишиванка, лагiдна мова, украiнцi, Батьківщина , вірність, гімн, держави, любов до країни, родинні почуття.

  • Хто з вас вважає себе патріотом? Чому?
  • Які вчинки треба здійснити, щоб їх назвали патріотичними?

Діти слухають вірш М. Познанської «Про нашу Україну»

Ми дуже любим весь наш край,

І любим Україну.

Її лани, зелений гай,

В саду рясну калину.

Там соловейко навесні

Співає між гілками

Та й ми співаємо пісні, –

Змагається він з нами!

  • Виконання пісні СВІТЛАНА  ВЕСНА «Діти України» (відео)

https://www.youtube.com/watch?v=AtNrBP-qhLo

 

Сторінка третя. Подорожуємо картою України.

 

  • Батьківщина наша велика, неосяжна. А складається вона з багатьох населених пунктів. Великих та малих. А які ви знаєте великі міста?

Показ на карті.  Діти також показують на карті місця, де вони побували влітку і коротенько  розказують, що нового вони дізналися.

На дошці карта України. Діти підходять до неї і наклеюють наліпки з назвою населених пунктів, де побували влітку

ІІІ. Фізкульхвилинка.

Фізкультхвилинка

Ми мандруєм, ми мандруєм,

Україною крокуєм.

Ось побачили Карпати,

Як вершину нам дістати?

Заглядаємо в озерця,

Не торкнутися нам дна!

Так ми довго-довго йшли,

І до групи знов прийшли!

ІV. Сторінка четверта.  Символічна.

Ведучий 2. Давайте згадаємо історію рідного краю,   вслухаємось у гомін сивої давнини: звідти крізь віки долинає тупіт розвихрених коней, брязкіт шабель із козацького шаленого герцю, гучна яса стрілецької слави.

Сценка

Вчитель. Давно-давно жила жінка і було у неї три сини. Росли вони чесними, сміливими, дуже любили свою матусю, готові були віддати за неї своє життя

Син 1. Мамо, піду я межи люди, подивлюся світ.

Україна. Ну, що ж, сину, іди, та пам'ятай рідну домівку, а на згадку візьми золоту корону, з трьома промінцями. Хай в далекому краї зігріває вона тебе.

Вчитель.. Минув час, син став князем і дали йому ім'я Тризуб, а знак, що дала йому мати, назвали гербом.

Син 2. Пустіть, мамо, і мене світ подивитися.

Україна. Воля твоя, йди. Візьми ж, сину, в дорогу жовто-блакитний одяг і своїми ділами прославляй матір.

Вчитель.. Одержав син імення - Прапор.

А там, де був наймолодший син, завжди лунала дзвінкоголоса пісня.

Україна. Подарую, я тобі, сину, соловейків голос.

Вчитель. Диктор. І одержав син за свій голос і величний спів  ім'я – Гімн.

Тризуб. Знак країни головний –

Це тризубець золотий.

Він – як сонце в небі синім,

В ньому слава, в ньому сила,

В нім священне слово «воля»,

Що рятує від недолі.

Прапор. Синьо-жовтий прапор України –

Це безхмарне небо, синє-синє,

А під небом золотіє нива,

І народ – і вільний, і щасливий.

 

Гімн. Лине пісня незабутня,

Горда, величава.

В ній – надія на майбутнє,

України слава.

До нових здобутків кличе

Пісня Україну,

А зовуть її велично

Всі Державним Гімном.

- Розповідь про  головні державні символи України.

Золотий тризуб на блакитному тлі – символ влади. Він зустрічається ще за часів Київської Русі, зокрема на монетах київського князя Володимира Великого. Герб – це частина корони, яку носили київські князі.

 Національний Прапор України має досить давнє походження. Поєднання двох кольорів – синього і жовтого – використовували на гербах і прапорах ще за часів княжої доби. Жовтий – це колір пшеничного лану, хліба, зерна, що дарує життя всьому на землі; колір жовтогарячого сонця, без лагідних променів якого не дозрів, не заколосився б життєдайний хліб. Блакитний – це колір неба, води.

 Національний Гімн України – це урочиста пісня, що символізує нашу державну єдність. Понад століття його створили поет П. Чубинський та композитор М. Вербицький. Гімн виконують на всіх урочистих подіях у державі.

Подивіться, будь ласка, у вікно: там обнялися  в одне ціле голубе небо і  золоте колосся пшениці. Такою ми бачимо сьогодні  нашу неньку - Україну. Вона горда від того, що зуміла виховати людей, здатних об’єднатися у боротьбі за її єдність і незалежність , здатних захистити її кордони.

V. Сторінка п’ята. Обереги України.

 Мамина пісня, батьківська хата, дідусева казка, бабусина вишиванка, рушник, калина біля вікна, барвінок – все це наші народні символи. Незмінною частиною нашого життя є українська пісня. Ми співаємо, коли нам сумно, тоді звучать сумні пісні. Ми співаємо, коли працюємо, тоді звучить весела пісня, що звеселяє нашу працю. Пісня супроводжує нас завжди, навіть тоді, коли спати хочеться. А чи знаєте ви, діти, звідки пісня взялася на Україні?

Розповідь  про пісню

... Якось Господь Бог вирішив наділити своїх дітей талантами. Французи дістали елегантність і красу, німці – дисципліну і лад, італійці – хист до музики. Обдарувавши всіх, підвівся Господь Бог з престолу і раптом побачив у кутку дівчину. Вона була вбрана у вишивану сорочку, на голові багрянів вінок із червоної калини.

  • Хто ти? Чого плачеш? – запитав Господь Бог.
  • Я – українка. А плачу, бо стогне моя земля від крові і пожеж. Брати мої на чужині горбатіють, вороги знущаються з сиріт, у своїй хаті немає правди і волі.
  • Чому ж ти не підійшла до мене вчасно? Я всі таланти роздав. Як зарадити твоєму лихові?

 І Бог вирішив подарувати найдорожче – пісню. Узяла українка подарунок і міцно притиснула його до серця. І понесла пісню в народ.

То ж давайте і ми послухаємо пісню про Україну. Хай додасть вона нам гарного настрою, бадьорості, посмішок і здоров’я.

(Звучить українська народна пісня)

-Розповіді дітей про національні символи Українського народу.

  • Бесіда з учнями про національні символи українського народу.
  • VІ. Сторінка шоста. Україна ВЕЛИЧНА.

        Вони прославили Україну.

VІІ. Сторінка сьома. Україна героїчна.

Ви ще зовсім маленькі, дорогі мої діти. Але кожен з вас чув про події, які зараз відбуваються на сході України. На цілісність і єдність нашої держави посягнули вороги. Тисячі наших співвітчизників, справжніх патріотів своєї країни взяли у руки зброю і вступили до лав Збройних сил України. Вони з честю воюють на сході з терористами та російським сепаратистами, відвойовують та захищають кордони нашої держави. Ми не можемо допустити, щоб Україна була розірвана на шматки, як того хоче Росія. Кожен з нас повинен усвідомити, що саме в наших руках цього не допустити. Саме від того, що ми робимо чи не робимо сьогодні, залежить майбутнє нашої держави. Ми всі різні, але мета у нас одна – мир і спокій на нашій землі.

Наші серця навіки з героями Небесної сотні, воїнами у боротьбі за свободу та єдність України.

Хвилина мовчання

VІІ. Сторінка восьма.  Пізнавальна.

Турнір «Чи знаєш ти свою Батьківщину?»

  1. Що символізує жовтий колір на прапорі України? (Пшениця)
  2. Основний закон України… (Конституція)
  3. Як ми називаємо рідний край, народилися, зростаємо?
  4. Як називають народ, що населяє Україну? (Українці)
  5. Яка столиця нашої держави?
  6. Які державні символи нашої держави? (Герб, прапор, гімн)
  7. Яка найбільша річка України? (Дніпро)
  8. Які державні заклади зберігають давні речі, документи, фото та інше? (Музеї)
  9. Що можна прочитати на українському гербі? (Воля)
  10.    Найголовніша пісня країни. (Гімн)
  11.    Назвіть народні символи України.( Рушник, верба, калина,

       хліб – сіль, чорнобривці, рута – м’ята, соловейко…).

12. Яке ім’я має великий київський князь, прозваний Мудрим? (Ярослав)

13. Яка мова є державною в Україні? (Українська)

14.Яка улюблена страва українців? (Вареники)

15. Кого в народі називають берегинею? (Матір)

16. На честь кого було названо місто Київ?

17.З чим в Україні зустрічають гостей? (Хліб – сіль)

18Як називають символ, який дівчата одягають на голову? (Вінок)

VІІІ. Сторінка дев’ята. Творча.

-      Слова, що йдуть від серця, найщиріші й найтепліші. Тому настав час   

     скласти колективного вірша про Україну зі щирих і теплих слів. Я

     почну, а ви будете добирати останнє слово другого рядка в риму.

 Ось небо блакитне і сонце в зеніті!

Моя Україна – найкраща … ( у світі)

Моя Україна – це ліс і озерця,

Безмежні степи і чарівні… (джерельця)

Красиві пейзажі і гори високі,

Маленькі струмочки і ріки … ( глибокі)

Міста старовинні і замки прекрасні,

Великі будови і дуже … (сучасні)

Сади чарівні, мальовничії села,

Моя Україна – це пісня … (весела).

Це щира, багата, як світ її мова,

Крилата така, мелодійна, …  (чудова).

Її обереги – верба і калина,

Найкраща у світі – моя… ( Україна).

Бо нам найрідніша, Вітчизна і мати,

То як же нам, діти, її…  (не кохати).

Моя Україна – козацькая слава,

Така волелюбна і мирна …   (держава)

Вона дорога нам, і рідна і мила,

Бо світ перед нами, як мати,… (відкрила).

Вітчизна свята, дорога Україна,

Для кожного з нас ти у світі… (єдина)

ІХ. Підсумок уроку.

Завдання «турнір» можна замінити на квест «Чи знаєш ти свій рідний край». На дошці вивіщується карта. На ній наклеєні конверти з написами, або малюнками. На столі лежать відповідні малюнки. Вчитель загадує загадку, учні беруть зі столу відгадку і кладуть до відповідного конверта. (Додаток1). Можна на карту приклеїти конверти з написами, а малюнки розкласти на столі. Діти відгадують  загадку і вкладають малюнок у відповідний конверт.

 

1

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

«Щоб у серці жила Україна»

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Ми – українці!

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Я твій син, Україно!

Номер слайду 9

небо,рушник. Країнарідний дім. Батьківщина СИЛА ЄДНІСТЬрідна мовабарвіноксимволмир,«Асоціативний кущ»

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Світлана Весна - Діти України.https://www.youtube.com/watch?v=At. Nr. BP-qh. Lo 

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Подорожуємо картою України

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Зараз Київ - столиця України, одне з найбільших міст Європи

Номер слайду 16

. Давно-давно жила жінка і було у неї три сини. Росли вони чесними, сміливими, дуже любили свою матусю, готові були віддати за неї своє життя

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Герб - символ України

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Прапор - символ України

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Гімном України є пісня “Ще не вмерла України”. Його автори: Поет Петро Чубинський. Композитор Михайло Вербицький. Гімн - символ Україниrr

Номер слайду 23

З того часу йдуть завжди разом – Тризуб, Прапор і Гімн, прославляючи рідну матір. Відгадайте ім'я матері

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Вони прославили Українуppt_x

Номер слайду 30

Іван Мазепа. Михайло Грушевський. Василь Стус. Василь Симоненко. Олег Ольжич. Вячеслав Чорновіл. Борці за волю України

Номер слайду 31

Шевченко Тарас Григорович(поет, письменник) художник)Леся Українка (поетеса, письменниця)

Номер слайду 32

Хмельницький Богдан Михайлович(гетьман)

Номер слайду 33

Білокур Катерина Василівна(художниця)Андрій Шевченко. Герой України, Заслужений майстер спорту України, в 2004 році визнаний найкращим футболістом Європи, володар “Золотого м’яча”.

Номер слайду 34

Кличко Віталій Володимирович(боксер)Лижичко Руслана Степанівна(співачка)

Номер слайду 35

Ступка Богдан Сильвестрович(актор)Український актор театру і кінолауреат Шевченківської премії Народний артист УРСР (1980). Народний артист СРСР (1991). Герой України (2011).

Номер слайду 36

Подкопаєва Лілія Олександрівна(гімнастка)володарка 45 золотих, 21 срібної та 14 бронзових медалей тільки на міжнародних змаганнях, не рахуючи національних першостейзасновниця і голова Міжнародного благодійного фонду «Здоров'я поколінь».

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Зараз наша держава переживає тяжкі часи і кожен намагається допомогти, внести свій вклад у майбутнє. Ми пам’ятаємо наших героїв, які цієї зими боролися проти несправедливості, стояли на смерть за незалежність нашої держави. «Небесна сотня» називають їх, низький їм уклін. Ми серцем і душею з тими, хто й у ці дні боронить нашу свободу на сході України, пам’ятаємо тих, хто віддав своє життя задля нашого щасливого майбутнього. Давайте хвилиною мовчання вшануємо їхню пам'ять…

Номер слайду 41

ХХвилина мовчання

Номер слайду 42

Нам найрiднiша Україна- мати. То як же нам, діти, її не … !кохати

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Перегляд файлу

Живи, Україно! Живи для краси,

для сили, для правди, для волі!

В. Сосюра

 

Перегляд файлу

 

Виростай, дитино, й пам`ятай

 Батьківщина – то найкращий край.

Дмитро Павличко

 ô¬αá⌡¡¿.jpg
Перегляд файлу

C:\Users\Настя\Desktop\Перший урок 2018-2019\37982851_1782144045200309_7478119630972649472_n.jpgC:\Users\Настя\Desktop\Перший урок 2018-2019\37991844_1782139361867444_2322020355721396224_n.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Настя\Desktop\Перший урок 2018-2019\38085962_1782140195200694_3671643116147834880_n.jpgC:\Users\Настя\Desktop\Перший урок 2018-2019\38029511_1782140341867346_5464442523688632320_n.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Настя\Desktop\Перший урок 2018-2019\38008820_1782149241866456_2455962591634128896_n.jpgC:\Users\Настя\Desktop\Перший урок 2018-2019\37962514_1782142271867153_4691723137715273728_n.jpgC:\Users\Настя\Desktop\Перший урок 2018-2019\37962573_1782142258533821_4041085306617724928_n.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Настя\Desktop\Перший урок 2018-2019\37962355_1782139225200791_294162812614213632_n.jpgC:\Users\Настя\Desktop\Перший урок 2018-2019\38071676_1782144128533634_6049210305383235584_n.jpgC:\Users\Настя\Desktop\Перший урок 2018-2019\38026289_1782144111866969_5997689041636556800_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Настя\Desktop\Перший урок 2018-2019\37940928_1782147381866642_1224870397317480448_n.jpgC:\Users\Настя\Desktop\Перший урок 2018-2019\37962514_1782142271867153_4691723137715273728_n.jpgC:\Users\Настя\Desktop\Перший урок 2018-2019\37935741_1782153511866029_1731977430769336320_n.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Настя\Desktop\Перший урок 2018-2019\38008820_1782149241866456_2455962591634128896_n.jpgC:\Users\Настя\Desktop\Перший урок 2018-2019\38071676_1782144128533634_6049210305383235584_n.jpgC:\Users\Настя\Desktop\Перший урок 2018-2019\37973522_1782151435199570_7854794743937499136_n.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Настя\Desktop\Перший урок 2018-2019\38018451_1782139541867426_4629639333911986176_n.jpgC:\Users\Настя\Desktop\Перший урок 2018-2019\37963608_1782151618532885_7728850420029718528_n.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

34.jpg
_ßΓá ô¬αá⌡¡¿.jpg
depositphotos_67283581-stock-illustration-black-outline-of-ukraine-map.jpg
37935741_1782153511866029_1731977430769336320_n.jpg
37936616_1782140515200662_4609948377738641408_n.jpg
37940016_1782142195200494_5343855269539479552_n.jpg
37940928_1782147381866642_1224870397317480448_n.jpg
37944232_1782149048533142_2924334216986492928_n.jpg
37961291_1782151501866230_8928950542655291392_n.jpg
37962355_1782139225200791_294162812614213632_n.jpg
37962514_1782142271867153_4691723137715273728_n.jpg
37962573_1782142258533821_4041085306617724928_n.jpg
37963608_1782151618532885_7728850420029718528_n.jpg
37968303_1782147271866653_6370723817630728192_n.jpg
37973522_1782151435199570_7854794743937499136_n.jpg
37982851_1782144045200309_7478119630972649472_n.jpg
37985187_1782149981866382_5178437769524936704_n.jpg
37987905_1782147275199986_966617239329439744_n.jpg
37991844_1782139361867444_2322020355721396224_n.jpg
38008820_1782149241866456_2455962591634128896_n.jpg
38018451_1782139541867426_4629639333911986176_n.jpg
38026289_1782144111866969_5997689041636556800_n.jpg
38029511_1782140341867346_5464442523688632320_n.jpg
38071676_1782144128533634_6049210305383235584_n.jpg
38085962_1782140195200694_3671643116147834880_n.jpg
Перегляд файлу

C:\Users\endrio77\Desktop\символи\прапор.jpgC:\Users\endrio77\Desktop\символи\писанка.jpgC:\Users\endrio77\Desktop\символи\паска.pngC:\Users\endrio77\Desktop\символи\мальви.pngC:\Users\endrio77\Desktop\символи\літак.jpgC:\Users\endrio77\Desktop\символи\леся укр.pngC:\Users\endrio77\Desktop\символи\лелека.jpgC:\Users\endrio77\Desktop\символи\конституція.jpgC:\Users\endrio77\Desktop\символи\козак.jpgC:\Users\endrio77\Desktop\символи\калина.jpgC:\Users\endrio77\Desktop\символи\золоьомушка.jpgC:\Users\endrio77\Desktop\символи\шевченко.pngC:\Users\endrio77\Desktop\символи\чорнобривці.jpgC:\Users\endrio77\Desktop\символи\трембіта.jpgC:\Users\endrio77\Desktop\символи\тополя.jpgC:\Users\endrio77\Desktop\символи\сонях.jpgC:\Users\Настя\Desktop\Перший урок 2018-2019\Додатки\сало.jpg

C:\Users\endrio77\Desktop\символи\соловей.jpgC:\Users\endrio77\Desktop\символи\пшениця.jpgC:\Users\endrio77\Desktop\символи\рушник.jpgC:\Users\endrio77\Desktop\символи\вишиванка.pngC:\Users\endrio77\Desktop\символи\верба.jpgC:\Users\endrio77\Desktop\символи\вареники.jpgC:\Users\endrio77\Desktop\символи\борщ.jpgC:\Users\endrio77\Desktop\символи\1994011992.jpgC:\Users\endrio77\Desktop\символи\бандура.pngC:\Users\endrio77\Desktop\символи\герб.pngC:\Users\endrio77\Desktop\символи\гімн.jpgC:\Users\endrio77\Desktop\символи\дуб.jpgC:\Users\endrio77\Desktop\символи\віночок.jpg

Перегляд файлу

Результат пошуку зображень за запитом "конверт шаблон"

Наліпки на конверти

Результат пошуку зображень за запитом "основна їжа українця"

Перегляд файлу

 

ДЕРЖАВНІ СИМВОЛИ УКРАЇНИ

Символ нашої держави –

це тризуб жовто – яскравий.

  (Герб)

По ньому ми живем із вами –

це основний закон держави.

   (Конституція)

По радіо звучить щоденно

патріотична пісня,

що возвеличує Вкраїну

і прославля навічно.

  ( Гімн)

Синє небо, жовте жито –

 цю святиню знають діти.

    (Прапор)

СИМВОЛИ-ПТАХИ 

В мене є великий хист:

Я співаю, як артист.

Спів той радісний усюди

Дуже люблять слухать люди.

(Соловей)

Птах великий і красивий,

Чорний або сніжно-білий,

Гострий дзьоб, тоненькі ноги,

Вернувся із далекої дороги.

Майстер цей з'явився рано,

На даху помудрував,

І без цегли, і без крана

Дім собі побудував.

(Лелека)

НАЦІОНАЛЬНІ СИМВОЛИ

Маленька Оленка, 
Левкова сестриця,
Що голочку має,—
Таки чарівниця.
Як голка сумна — 
Тягне ниточку чорну. 
Як голка весела — 
Червону, проворну.
То голочка плаче,
А то — заспіває.
Оленка піснями 
його вишиває.

 (Рушник)

 

Сплелися у коло

Усі квіточки з поля.

Барвисті, душисті,

В стрічках шовковистих.

І кличе в танок

Український…

(Вінок)

 

ОСНОВНА ЇЖА УКРАЇНЦІВ

Морква, біб і цибулина,

бурячок і капустина,

ще й картопля — шусть у горщик.

 Ну й смачний ми зварим …   

 (борщик).

Довго з тіста їх ліпили,

у окропі поварили.

 Потім дружно ласували,

ще й сметанки додавали.      

 (Вареники)

Що за хліб такий святковий.

На рушник вмостився новий?   

 (Коровай).

І пухкенькі, і смачні.

із пшениченьки вони.

Зі здобного тіста,

Просяться, щоб з’їсти.  

(Пампушки).

СИМВОЛИ КВІТИ

Батька хату осява

Струнка, байхова барва.

Щоб НАДІЯ не в’яла,

 Квітне роду берегиня …

  (Мальва).

 

Золотисте ситечко

Покотилось в літечко.

Загляда в віконечко,

Наче справжнє сонечко

(Соняшник)

У вінку зеленолистім,

У червоному намисті,

Видивляється у воду

На свою хорошу вроду.

(Калина)

 

Гарні квіти біля хати

Навесні садила мати.

Чорнобриві-чорноброві

Квітнуть в тиші вечоровій.        (Чорнобривці)

 

 Тополя.

Що за дерево таке?

Серед літа, не зими 

Білим пухом все вкриває,

Коли всюди він літає.

 

Верба.

Я дерево – символ. 

Зі мною в руках

Великдень стрічають

У наших краях.

 

Чималеньким виростає,

Міць з роками набирає.

Може жити сотні літ,

Має величезний рід. (Дуб)
 

На городі в нас росте

 Сонце ясне, золоте,

Жовте око, жовті вії,

Та чомусь воно не гріє.

 (Соняшник)

 

Маю жовтий вусок,

Запашний колосок.

Буде з мене мука

Й паляниця м’яка. (Пшениця)

 

 Україну прославляє,

 Хоч не знає слів,

Тугу людям розганяє

Многострунний спів.

У похід її з собою

Брав козак Мамай,

 Мов ясну леліяв зброю.

 Хто вона: вгадай? (бандура)

 

 Гуцульський духовий музичний інструмент без вентилів і клапанів. Поширений у східній частині Українських Карпат. Висота звукового ряду залежить від довжини інструменту. Довжина біля 3 м, вагою до 1,5 кг.

Єдиний засіб зв’язку між полонинами За її звуками люди дізнавалися про місцеперебування чабана з отарою. (Трембіта)

 

найбільший та найпотужніший у світі транспортний засіб який піднімається в повітря створений київським заводом імені Антонова.

 

 

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кравченко Людмила Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Вовканич Тетяна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
zip
Додано
26 серпня 2018
Переглядів
15506
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку