Перший урок "Я – громадянин України – європейської країни!"

Про матеріал
Перший урок мета якого ознайомити учнів з основними державотворчими подіями становлення незалежної України; історією створення Державного Прапора, Гімну, Герба України; уміння визнавати пріоритет прав людини, поважати цінності демократичного суспільства; формувати громадянський і державницький світогляд особистості, її мовну компетентность; усвідомлення духовної єдності населення всіх регіонів України ...
Перегляд файлу

Я – громадянин України – європейської країни!

Мета: ознайомлення учнів з основними державотворчими подіями становлення незалежної України; історією створення Державного Прапора, Гімну, Герба України; уміння визнавати пріоритет прав людини, поважати цінності демократичного суспільства; формування громадянського і державницького світогляду особистості, її мовної компетентності; усвідомлення духовної єдності населення всіх регіонів України, спільності культурної спадщини та майбутнього своєї держави; виховання прагнення жити в Україні, пов’язувати з нею свою долю, служити Вітчизні на шляху її становлення як суверенної і незалежної, демократичної,  правової і соціальної держави, захищати її, працювати на її благо;виховання поваги до Конституції України та законів держави; виховання поваги та толерантного ставлення до представників інших етносів, віросповідань і культур; формування негативного ставлення до проявів дискримінації, жорстокості та насильства, засудження військової агресії.

мультимедійні презентації, фотосюжети, відеоролики, театралізації.

Хід уроку

Викладач1:  Україна - це наша Батьківщина,це наша родина –наша сім’я, а ми її діти є громадяни європейської країни.Вікові історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердили громадянської національні ідеї, за якими кожний з нас живе сьогодні. Тема уроку є досить актуальною і звучить вона гордо: «Я – громадянин України – європейської країни!»

Викладач2: Ми  українці, ми європейський народ

Ми, як птахи, шукаємо нових висот

Ми прагнемо до кращого життя,

До мирного, щасливою буття.

 

Ми прагнемо свободи слова.

Щоб цінувалась наша рідна мова,

Щоб збереглися пам’ятки культури.

Не забувалися скарби архітектури,

 

Щоб розвивалась економіка країни,

Було щасливим і майбутнє України,

Щоб збулись всі найкращі наші мрії,

У нас з Європою є спільні дії.

 

Ми українці нація від Бога

І в нас з Європою одна дорога.

(Відео 1)

Ведучий 1: Наша держава –Україна!

Україна – сувереннаі незалежна. Це означає, що вона має право самостійно, без втручання інших держав вирішувати всі свої внутрішні та зовнішні справи.

Ведучий 2:  Україна - демократична і правова. Це означає, що влада в ній належить народові. Тільки народ може змінювати її основи - конституційний лад.24 серпня 1991 року прийнято Акт проголошення незалежності України.

 Україна має свою Конституцію — Основний Закон, тобто правила, за якими живуть українці.

Конституцію прийнято Верховною Радою України 28 червня 1996 року.

Читець 1:КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

Конституцію читають

Тато, мама і дідусь,

Я на неї теж дивлюсь,

Сторінки перегортаю.

Гарна книжка і цікава,

Всіх добра навчає

І дарує людям право,

Від зла захищає.

Скоро я навчивсь читати

І сам вже читаю,

Бо вже дуже хочу знати,

Які права маю.

Ведучий 1:  Конституція України  ст.. 20 чітко визначає перелік державних символів України. Державний прапор України був введений 18 вересня 1991 року постановою Президії Верховної ради України , якою дозволялося його використання для всіх протокольних випадків. З цього моменту національний прапор використовувався замість прапора УРСР. 28 січня 1992 Верховна Рада України прийняла закон, який зазначає, що Державний Прапор України «являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої — синього кольору, нижньої — жовтого кольору…»

Ведучий 2:  23 серпня 2004 року Президент України Леонід Кучма підписав Указ «Про День Державного Прапора України». В Україні встановлено нове свято — День Державного Прапора України, який щорічно відзначається 23 серпня.

Читець 2: ПРАПОР

Прапор — це державний символ

Він є в кожної держави;

Це для всіх — ознака сили,

Це для всіх — ознака слави.

Синьо-жовтий прапор маєм:

Синє — небо, жовте — жито;

Прапор цей оберігаєм,

Він — святиня, знають діти.

Прапор свій здіймаєм гордо,

Ми з ним дужі і єдині,

Ми навіки вже — народом,

Українським, в Україні.

Ведучий 1:  Одним із трьох офіційних державних символівУкраїниє Державний Герб України. 19 лютого 1992 року Верховна Рада України затвердила своєю постановою Державний герб незалежної України. Ним став золотий Тризуб на синьому щиті — національний символ українців часів визвольних змагань 20 століття.

Ведучий 2:  Постанова визначала Тризуб малим гербом України, вважаючи його головним елементом, який розміщується на печатках органів державної влади і державного управління, грошових знаках та знаках поштової оплати, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ.

Читець 3: ГЕРБ

Наш герб — тризуб,

Це воля, слава й сила;

Наш герб — тризуб.

Немов сім'я єдина,

Де тато, мама і дитина

Живуть у мирі і любові

На Україні вольній, новій.

Ведучий 1:  Один із головних державних символів України поряд із прапором і гербом єДержавнийГімнУкраїни. Державним гімном є пісня «Ще не вмерла України і Слава, і Воля»: слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького.

Ведучий 2:   Офіційна музична редакція ухвалена Верховною Радою 15 січня 1992 року, текст гімну затверджено Законом України «Про Державний Гімн України» 6 березня 2003 року.

Ведучий 1:   Україна має свій герб -часів Володимира Великого; прапор - надбання українського козацтва; гімн, як результат діяльності саме української інтелігенції.

Вслухайтесь в його слова і музику, яка виказує українську харизму і незламний народний дух.

Ведучий 2:  Прошу всіх підвестись. Звучить Гімн України.

/ Звучить гімн "Ще не вмерла Україна "/

Ведучий 1:  Сьогодні кожному громадянинові нашої держави зрозуміло, що Україну чекає важкий і довгий шлях входження у світовий простір. Шлях України - це побудова самостійної демократичної незалежної правової держави.             

Ведучий 2:  За час своєї незалежності Україна подолала шлях від-формальної республіки у складі колишнього СРСР до відомої у світі держави, - більше 120 країн визнали її, а майже з 90 країнами встановлено дипломатичні відносини.

Ведучий 1:  Україна намагається приєднатися до Європейського Союзу, який являє собою спільноту 28 країн Європи.

Ведучий 2:  Європейська інтеграція є стратегічною метою нашої держави, що являє собоюцивілізаційний вибір, який стосується глобальних процесів в світі. Отож, чому, власне, маємо зробити вибір на користь ЄСі чому ми повинні до нього прямувати, зараз з вами дізнаємося

(Відео 2)

 Як що немає відео, можна озвучити презентацію.

10 причин ( - Розглянемо 10 причин Входження України в ЄС):

По-перше, Україна як велика країна, буде мати достатньо голосів і в Раді ЄС, і в парламенті, і в Комісії, аби мати вплив на формування політики Євросоюзу.

"В умовах глобалізації і інтеграційних процесів у світі, коли краще зможемо захистити свої права – будучи в ЄС, чи поза ЄС?".

По-друге, членство в ЄС дає можливості для кращого економічного розвитку."Відкриття ринків – це як більший експорт і створює нові робочі місця, так і більший імпорт, що також має свою перевагу, адже росте конкуренція, а тому ціни знижуються, а якість підвищується!".

По-третє, вступ дає широкі можливості для покращення якості системи освіти, а найперше – для студентів і школярів в можливості навчання за кордоном. Завдяки Болонській системі стане можливим отримати один диплом.

По-четверте, вступ дає більші можливості для забезпечення безпеки держави. Наприклад, Союз, розуміючи, що кордон, це справа спільна.

По-п’яте вступ сприятиме покращенню функціонування малих і середніх підприємств.

По-шосте, покращиться ситуація з безробіттям. Можна буде легально отримувати роботу за кордоном. При чому юридичний статус працівників в рамках ЄС урівнюється.

По-сьоме, ЄС серйозно дбає про екологію, тому через приписи ЄС вдасться значно покращити екологічну ситуацію, яка стосується як промислових чи комунальних нечистот, так і покращення якості водойм, морів, повітря чи ґрунту.

По-восьме, вступ також дасть можливість поправити стан транспортної інфраструктури завдяки спеціальним спрямуванням зі структурних фондів.

По-дев’яте, виникне можливість провадити підприємницьку діяльність в будь-якій країні ЄС.

По-десяте, інтеграція в ЄС була б неповна без прийняття євро. Єдина валюта має свої переваги. Це практично, спрощує мандри чи торгівлю.

Уявіть, наскільки полегшиться життя туристам.

Ведучий 2:  Наша Україна – це могутня та сильна держава. Її історія і велич творилась віками, людьми, чиї імена викарбувані в серці кожного українця. Наша країна пройшла сходинками еволюції, від хиткої та слабкої до величної та незалежної держави. Жодна інша держава не зрівняється зУкраїною в ролі містка між Східною та Центральною Європою.

Читець 4: ДЕ НАЙКРАЩЕ МІСЦЕ НА ЗЕМЛІ?

Де зелені хмари яворів

Заступили неба синій став,

На стежині сонце я зустрів,

Привітав його і запитав:

— Всі народи бачиш ти з висот,

Всі долини і гірські шпилі.

Де ж найбільший на землі народ?

Де ж найкраще місце на землі? —

Сонце усміхнулося здаля:

— Правда, все я бачу з висоти.

Всі народи рівні. А земля

Там найкраща, де вродився ти!

Виростай, дитино, й пам'ятай:

Батьківщина — то найкращий край!

Ведучий 1:  Наша країна наділена неоціненними скарбами та багатствами родючих земель, повноводних рік, невимовно відважним народом. Про це свідчать цікаві факти.

(Відео )

Як щонемаєвідео, можнаозвучитипрезентацію.

10 цікавих фактів про Україну:

  1. Простір землі, яку заселяють українці, є таким великим, що аби перетнути його пішки iз заходу на схiд, треба йти 90 днів, долаючи щодня 30 км.
  2. Територія України простягається iз заходу на схiд на 1316 км, а з пiвночi на південь — на 893 км.
  3. Країна займає 32-е місце у світі за чисельністю населення, 47-ме за територією.
  4. За площею території (603,7 тис. кв. км) серед європейських держав вона поступається лише Росії.
  5. Протяжність державного кордону України становить 7 590 км
  6. Із них на морські кордони припадає 1 959 км.
  7. Нашими найближчими сусідами є росіяни, білоруси, поляки, чехи, словаки, угорці, румуни, молдавани, болгари.
  8. На території України є 24 області і Автономна Республіка Крим.
  9. Найменша область України за площею - Чернівецька, її площа сягає -8097 км2.
  10. Найбільша область України за площею - Одеська, її площа сягає 33310 км2.

Ведучий 2:   Україні є чим пишатися: мовою, культурою, архітектурою, мальовничими краєвидами, працелюбним народом, запашним хлібом, духмяними  квітами, запальними танцями.

Танок у виконанні дітей

МОЯ УКРАЇНА

Читець 1. На світі багато чудових країн,

Мені наймиліша, найкраща країна,

Яка піднялася, мов Фенікс, з руїн,

Безсмертна моя Україна.

Читець 2. Ти з давніх віків непокірна була

І волю свою боронила невпинно.

Нарешті збулося - її здобула

Звитяжна моя Україна.

Читець 3. На землях твоїх неозорих степів

Живе працьовита і чесна родина,

Хвилюється колосом стиглих хлібів

Моя золота Україна.

Читець 4. В садах і дібровах в вечірні часи

Чарує нас пісня дзвінка солов’їна

І чути співочі дівчат голоси, -

Пісенна моя Україна.

Читець 1. Тепер ще не легко живеться тобі,

Є в тому, мабуть, особлива причина.

Та все подолає в тяжкій боротьбі

Незламна моя Україна.

Читець 2. -Квітуй, мов калина, над плесами вод,

Читець 3. -Будь в дружбі і праці міцна та єдина.

Читець 4. -Хай буде щасливим твій вільний народ,

Разом -Прекрасна моя Україно!

Викладач 2:  навчатись протягом всього життя.

 

docx
Додано
17 грудня 2019
Переглядів
449
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку