" Первинний огляд потерпілого" Презентація

Про матеріал
Додатковий матеріал до уроку із Захисту Вітчизни ( курс дівчата) за темою " Первинний огляд потерпілого"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Первинний огляд потерпілого. Проведення серцево-легеневої операції

Номер слайду 2

При кровотечі з магістральних судин кінцівок (стегнова, плечова) поранений гине до 2 хв. (локалізація рани – ділянка плеча (пахвова ямка) або стегна (пахова ділянка)). Причина смерті – швидка втрата значної кількості крові. При кровотечі із судин шиї (сонна артерія, яремна вена) смерть настає теж до 2 хв. (локалізація рани – ділянка шиї). Причини смерті – швидка втрата значної кількості крові, засмоктування повітря в крупні вени і закупорка ним судин. При кровотечі із судин голови поранений може загинути від декількох секунд до однієї години (локалізація рани – волосиста частина голови). Причини смерті – швидка втрата значної кількості крові, засмоктування повітря в крупні вени і закупорка ним судин. При зовнішній артеріальній кровотечі з ран передпліччя, гомілки чи тулуба смерть може настати до однієї години. Причини смерті –втрата значної кількості крові, розвиток шоку. При виникненні непрохідності верхніх дихальних шляхів через западання язика за умов втрати свідомості (травма голови, шок) в положенні на спині поранений гине до 5 хв. Причина смерті – зупинка серця внаслідок недостатнього надходження кисню. При раптовій зупинці серця внаслідок ударної хвилі, закритої травми грудної клітки, сильного стресу смерть настає через 5 хв. Причини смерті – зупинка діяльності серця і, як результат, припинення транспортування кисню до клітин. При проникаючому пораненні грудної клітки смерть настає від 10-15 хв. до однієї години (локалізація рани – ділянка грудної клітки). Причини смерті – напружений пневмоторакс, виключення легені з боку поранення з акту дихання, втрата значної кількості крові. Пошкодження, які виникають у сучасних збройних протистояннях, значно обмежують час надання медичної допомоги на полі бою:

Номер слайду 3

•Точна адреса місця, де відбулася пригода (з назвою найближчих вулиць, що перетинаються, орієнтири, назва будівлі) і як до нього під’їхати•Номер телефону, з якого робиться виклик, прізвище того, хто викликає•Прізвище та ім’я постраждалого•Характер пригоди( має місце нещасний випадок або гостре захворювання)•Кількість постраждалих•Стан постраждалого (біль в грудях, утруднене дихання, кровотеча та ін.)•Характер допомоги, що надається. Некладіть трубку, якщо не впевнені, що диспетчер зрозумів Вас правильно!!!•Втрата свідомості або рівень свідомості, що змінюється•Проблеми із диханням ( утруднене дихання або його відсутність)•Біль в грудях або відчуття тиснення в грудях•Сильна кровотеча•Сильний біль у животі•Блювота з кров’ю або кров’яні виділення (з сечею, мокротинням)•Отруєння•Судоми, сильний біль або утруднена мова•Травми голови, шиї або спини, можливі травми (переломи) кісток. Швидку допомогу необхідно викликати. При будь-якій із зазначених ситуацій: Як викликати швидку допомогу:

Номер слайду 4

Існує три принципи надання першої допомоги при невідкладних ситуаціях, яких треба обов’язково дотримуватися. Ця послідовність дій убезпечить Вашу безпеку, безпеку постраждалого та оточуючих людей, а також сприятиме ефективній роботі рятівника. Принцип перший: Огляд місця пригоди. До початку надання першої допомоги уважно роздивіться і спробуйте визначити:1. Чи є місце події безпечним?2. Що відбулося?3. Скільки постраждалих ?4. Чи в змозі оточуючі Вам допомогти?При проведенні огляду звертайте увагу на деталі, які б могли підказати причину пригоди та отриманих травм. Це дуже важливо, якщо постраждалий непритомний і свідки пригоди відсутні. Пам’ятай про свою безпеку, безпеку потерпілого та оточуючих!

Номер слайду 5

Другий принцип: Однією рукою захватіть дальню від себе руку постраждалого і притисніть до протилежної щоки, зігніть дальню від Вас ногу в колінному суглобі. Переверніть постраждалого на бік з виставленим коліном так, щоб його стегно знаходилось під прямим кутом для запобігання зміщенню постраждалого на обличчя. У положенні, при якому голова постраждалого лежить на руці, нахиліть його голову вперед і відкрийте рот, щоб дати вихід рідині (блювотиння, слина, кров). Коли постраждалий, який втратив свідомість, лежить на животі, ризик удушення мінімальний. Укрийте постраждалого, пам’ятайте, що необхідно зберігати тепло!КРОК ПЕРШИЙ: Перевірка прохідності дихальних шляхів. Кожна людина, яка спроможна говорити або кричати, знаходиться у свідомому стані і дихальні шляхи у неї відкриті. Якщо ж постраждалий знепритомнів, необхідно переконатися в прохідності дихальних шляхів. Для цього закиньте його голову та підніміть підборіддя. Якщо у Вас є підозра на травму шиї у постраждалого, використовуйте інший метод для відкриття дихальних шляхів, який має назву «висунення нижньої щелепи без закидання голови». КРОК ДРУГИЙ: Перевірка наявності дихання. Постраждалий непритомний. Щоб визначити наявність дихання у постраждалого, який знаходиться у несвідомому стані, зробіть наступне: Наблизьте Ваше обличчя до рота і носа постраждалого так, щоб можна було почути і відчувати повітря при видиху. При цьому спостерігайте за підняттям та опусканням грудної клітки постраждалого. Визначення проводимо не більше 5 - 10 секунд. Якщо постраждалий дихає, треба покласти його у відновне положення:

Номер слайду 6

Третій принцип: Проведення вторинного огляду. Вторинний огляд допомагає виявити інші проблеми, які безпосередньо не становлять загрози для життя постраждалого, проте можуть мати серйозні наслідки, якщо не взяти їх до уваги. Вторинний огляд складається з трьох етапів:1. Опитування постраждалого і/або оточуючих.2. Перевірка ознак життя: - свідомість, дихання. Старайтеся виявити будь - які зміни або порушення ознак життя, перевіряйте їх кожні 5 хвилин.3. Проведення загального огляду постраждалого (тільки в тому разі, якщо є підозра на наявність травми): ощупайте голову, кожне плече, лопатки, ключиці, руки від плеча до кінчиків пальців, перевірте грудну клітку і черевну порожнину, ощупайте кожну ногу зверху від стегна до кінчиків пальців (сідниці слід щупати в кругову). Подивіться, чи немає змін у формі та довжині кінцівок. Пам’ятайте, що переміщення постраждалого може призвести до погіршення його стану. При обстеженні та наданні допомоги постраждалому в свідомому стані залишіть його в тому положенні, в якому він був знайдений.

Номер слайду 7

Проведення слр. Наразі різними клініками та медичними закладами Європи і Америки розроблені свої, більш деталізовані методики надання медичної допомоги. Асоціація американських кардіологів дає свої рекомендації щодо надання першої медичної допомоги в залежності від того, наскільки є тренованим медичний працівник, або інша особа, що проводить серцево-легеневу реанімацію — CPR (cardio-pulmonary resuscitation). Якщо Ви не проходили навчання з надання першої медичної допомоги, то одразу починайте зовнішню компресію грудної клітки з частотою не менше, ніж 100 разів на хвилину. Проводити рятувальне дихання не слід. Якщо Ви добре треновані та впевнені в собі, починайте з зовнішньої компресії грудної клітки 30 разів, потім перевіряйте пульс та робіть штучне дихання. Якщо Ви отримували тренінг з надання першої медичної допомоги вже давно та не є впевненими в своїх можливостях, просто робіть компресію грудної клітки з частотою 100 разів на хвилину. Це стосується дорослих пацієнтів та дітей, але не щойно народжених. Серцево-легенева реанімація допомагає насичену киснем кров доставити в мозок та інші життєво важливі органи до тих пір, поки більш спеціалізована медична допомога не буде надана та нормальний серцевий ритм буде відновлений. Якщо серце зупинилося, недостатня кількість насиченої киснем крові руйнує мозкові структури впродовж декількох хвилин. Постраждалий може загинути за 8-10 хвилин.

Номер слайду 8

Перш за все, перед тим, як Ви почали Серцево-Легеневу Реанімацію (СЛР), переконайтеся чи є постраждалий у стані свідомості, чи ні. Якщо він виглядає несвідомим, постукайте його або її по плечу та голосно запитайте: «Вам зле?»Якщо постраждалий не відповідає і біля Вас є хоча б ще одна особа, то один з Вас має негайно викликати швидку (тел.103). Інший негайно розпочинає СЛР. Якщо ж Ви самі і маєте телефон, спочатку викликайте швидку, а потім розпочинайте СЛР, крім випадку, коли Ви підозрюєте, що постраждалий знепритомнів через задушення (наприклад, при утопленні). У цьому особливому випадку, починайте з СЛР протягом 1 хвилини, потім набирайте 103. Якщо Ви маєте Автоматичний Зовнішній Дефібрілятор (АЗД), ввімкніть 1 розряд, при рекомендації пристроєм і далі починайте СЛР. Запам'ятайте абревіатуру: САВ (англійською — Circulation, Airways and Breath), або українською — ЦШД (Циркуляція крові, Дихальні Шляхи та Дихання). Ця абревіатура допомагає запам'ятати етапність надання Серцево-Легеневої Реанімації.

Номер слайду 9

Рятувальне або штучне дихання можна проводити за методом рот– в рот, або рот — в ніс, якщо рот пацієнта серйозно ушкоджений, або його не вдається відкрити. Відкрийте дихальні шляхи за допомогою закидання голови постраждалого назад та висуванню підборіддя наперед. Затисніть повністю ніздрі постраждалого для виконання дихання рот — в рот та щільно накрийте його рот Вашим. Приготуйтесь зробити 2 вдихи. Зробіть перше глибоке вдихання, впродовж 1 секунди, та подивіться, чи піднімається грудна клітка. Якщо вона піднімається, робіть друге вдихання. Якщо грудна клітка не піднімається, повторіть закидання голови постраждалого назад та висунення підборіддя вперед, а потім робіть друге вдихання. Одним циклом вважається 30 натискань на грудну клітку та 2 вдихання. Продовжуйте надавлювання на грудну клітку для відновлення кровопостачання. Якщо постраждалий не почав рухатись після 5 циклів (близько 2 хвилин) та у Вас є автоматичний зовнішній дефібрилятор (АЗД), розташуйте його пластини на тілі пацієнта, підключіть та виконуйте рекомендації. Надайте 1 розряд, потім поверніться до Серцево-Легеневої Реанімації, починаючи з компресій на грудну клітку ще впродовж 2 хвилин, а потім зробіть 2 розряд. Якщо Ви не вмієте користуватись АЗД, працівник швидкої по тел. 103 може Вас інструктувати по його застосуванню. Використовуйте дитячі пластини, якщо вони є, для дітей віком від 1 до 8 років. Не використовуйте АЗД для дітей віком до 1 року. Якщо АЗД недоступний, переходьте до наступного пункту. Продовжуйте СЛР, поки не з'являться ознаки рухів, або не надійде кваліфікована медична допомога. Дихання-дихайте за постраждалого

Номер слайду 10

Серцево-легенева реанімація дитиніПроцедура надання СЛР дитині віком від 1 до 8 років в основному така сама, як і для дорослих. Відмінності полягають в наступному: Якщо Ви один, проводьте 5 циклів компресії грудної клітки і дихання дитині (десь близько 2 хвилин), після чого викликайте швидку (тел.103), або використовуйте Автоматичний Зовнішній Дефібрілятор (АЗД). Натискайте на грудну клітку лише однією рукою. Вдихання робіть більш обережно. Використовуйте те саме співвідношення між кількістю компресій та вдихань, як і для дорослих — на 30 натискань — 2 вдихання. Це буде один цикл. Одразу після двох вдихань, негайно починайте новий цикл компресій та штучного дихання. Після 5 циклів (приблизно 2 хвилини), якщо немає результатів та АЗД є в наявності, підключіть його та дотримуйтесь підказок. Якщо є, використовуйте дитячі пластини. Якщо їх немає, використовуйте дорослі. Продовжуйте, поки дитина не почала рухатись, або прибула допомога.

Номер слайду 11

Для проведення СЛР дитині віком до 1 року. Більшість випадків зупинки серця у дітей віком до 1 року виникає через недостатність кисню, наприклад утоплення чи задушення. Якщо Ви знаєте, що у дитини перекриті дихальні шляхи, спершу проведіть першу медичну допомогу при задушенні. Якщо Ви не знаєте, чому дитина не дихає, проводьте Серцево-Легеневу Реанімацію. Для початку, проаналізуйте ситуацію. Легенько вдарте дитину та подивіться на відповідь, наприклад рух, але не трясіть її. Якщо відповіді немає, проводьте ЦШД (Циркуляція, Дихальні Шляхи, Дихання), як приведено нижче, та потім викликайте швидку допомогу в такій послідовності: Якщо Ви надаєте СЛР самі, виконайте 5 циклів — приблизно 2 хвилини, перед тим, як зателефонувати 103. Якщо є ще одна особа, він або вона мають зателефонувати 103 негайно, а Ви знаходитесь біля дитини.

Номер слайду 12

Циркуляція: Відновити кровопостачання. Покладіть дитину на тверду та рівну поверхню, наприклад на стіл. Підлога або земля також підійдуть. Проведіть уявну горизонтальну пряму між двома сосками. Покладіть 2 пальці однієї руки нижче цієї лінії, в центрі грудної клітки. Обережно робіть компресію грудної клітки на глибину близько 4 см. Голосно рахуйте, коли робите компресію в швидкому темпі. Ви маєте здавлювати грудну клітку з частотою 100 разів на хвилину. Дихальні шляхи: звільнення. Після 30 компресій, обережно закиньте голівку назад, висуваючи підборіддя наперед однією рукою, а іншою штовхаючи лоб дитини назад. Протягом не більше, ніж 10 секунд, підставте Ваше вухо до ротика дитини та перевірте дихання: Подивіться на рухи грудної клітки, послухайте, як вона дихає, відчуйте дихання на своєму вусі та щоці. Дихання: Дихайте за дитину. Покрийте ніс та рот дитини своїм ротом. Приготуйтесь виконати два вдихання. Використовуйте силу своїх щок, щоб обережно доставити необхідну кількість повітря (а не глибоке вдихання з Ваших легень), та поступове вдихання в рот дитини протягом 1 секунди. Подивіться, чи підіймається грудна клітка дитини. Якщо вона підіймається, робіть друге вдихання. Якщо грудна клітка не підіймається, повторіть методику звільнення дихальних шляхів: відкидання голівки назад та висунення підборіддя вперед. Після цього робіть друге вдихання. Якщо грудна клітка дитини все ще не піднімається, перевірте рот малюка на наявність іншорідного тіла. При наявності такого заберіть його пальцем. Якщо дихальні шляхи виглядають заблокованими, проведіть першу допомогу дитині при задушенні. Зробіть два вдихання після 30 компресій грудної клітки. Виконуйте СЛР протягом 2 хвилин, перед викликом допомоги, якщо не було іншої особи, що могла зателефонувати 103 раніше, поки Ви знаходитесь біля дитини. Продовжуйте СЛР, поки не побачите ознак життя, або надійде медичний персонал.

Номер слайду 13

Допомога при задушенні дитині до року: Прийміть положення сидячи, дитину тримайте на своєму лікті обличчям вниз, Ваш лікоть опирається на стегно. Тильною частиною долоні 5 разів обережно, але досить різко постукайте дитину по спині посередині. Комбінація сили тяжіння та ударів по спині має вивільнити іншорідне тіло. Поверніть дитину обличчям вгору, тримаючи її на своєму передпліччі, положення голови нижче положення тулуба, якщо попередня дія не допомогла. Використовуючи два пальці, які слід покласти на середину грудини малюка, зробіть 5 компресій грудної клітки. Повторюйте 5 ударів по спині та 5 надавлювань на грудну клітку, якщо дихання не відновилось. Викликайте невідкладну медичну допомогу. Починайте СЛР, якщо одна з методик допомогла звільненню дихальних шляхів, але дихання дитини не відновилось. Якщо дитина віком від 1 року, робіть стискання грудної клітки — за методом Хеймліха.

pptx
Додано
11 серпня 2019
Переглядів
9631
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку