Пезентація "Герої Одещини"

Про матеріал
У розробці містяться данні про передумови повномасшабного вторгнення РФ на територію України. Додано матеріали про загиблих героїв Одещини за період 2022- 2023 років
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГЕРОЇ ОДЕЩИНИ

Номер слайду 2

Мета уроку: - схарактеризувати передумови російсько – української війни 2014 р., розглянути етапи військових дій на Сході України; давати визначення «гібридна війна»;- розповісти про героїв Одещини;- розвивати в учнів почуття національної самосвідомості та громадянської активності; - виховувати патріотів, активних громадян України, готових захищати свою Батьківщину.

Номер слайду 3

Гібридна війна. Початок конфлікту. У квітні – травні 2014 р. незаконні збройні формування, сили Федеральної служби безпеки (ФСБ) та Головного розвідувального управління (ГРУ) РФ здійснили захоплення органів місцевої влади та ключових об’єктів Донецької та Луганської областей. Україна заявила про початок Антитерористичної операції (АТО) із залученням Збройних сил. Росія не визнала свого вторгнення на Україну, хоча її частини беруть безпосередню участь у бойових діях зі своєї території та на території України. конфлікт отримав назву гібридної війни.27 січня 2015 року Верховна Рада України визнала Росію агресором.

Номер слайду 4

27 січня 2015 року Верховна Рада України визнала Росію агресором.7 – 27 квітня 2014 року проголошені Донецька та Луганська «народні республіки». Генпрокуратура України визнали ці «республіки» терористичними організаціям.

Номер слайду 5

 Початок Антитерористичної операції (АТО)14 квітня 2014 р. Україна розпочала Антитерористичну операцію без введення воєнного стану. Зона АТО – Донецька і Луганська області, Ізюмський район Харківської області.

Номер слайду 6

Операція з визволення Донбасу1 липня 2014 р. розпочалась повномасштабна військова операція з контрнаступу та ізоляції зони конфлікту від військового забезпечення з боку РФ. Були звільнені Слов’янськ, Краматорськ, Лисичанськ тощо. З середини серпня 2014 р. наступ української армії блокувався контратакою терористів та частин російських військ.24 – 30 серпня 2014 р. під Іловайськом російські війська взяли в оточення й обстріляли близько 600 українських вояків; 186 з них загинули, сотні потрапили в полон.

Номер слайду 7

У серпні 2014 р. РФ почала відправляти до України так звані «гуманітарні конвої» - матеріально - технічну допомогу терористам під виглядом допомоги. Жоден з конвоїв не був оглянутий українською прикордонною службою або митницею, їхній перетин кордону порушує міжнародне право.

Номер слайду 8

Добровольчі батальйони Військові, поліцейські та парамілітарні формування, створені в 2014 р. на добровільних засадах для захисту України від російської агресії. Найбільші з них – Добровольчий український корпус (ДУК), «Правий сектор», «Айдар», «Азов», «Дніпро 1», «Донбас», «ОУН». Вони брали участь у багатьох бойових операціях російсько – української війни. 

Номер слайду 9

Забезпечення ЗСУ, добробатів, Нацгвардії продуктами харчування, обмундируванням, медикаментами, технікою тощо. Допомога пораненим у лікуванні та реабілітації. Ресурсна і соціально – правова підтримка внутрішньо переміщених осіб з Криму і зони АТО

Номер слайду 10

Мінські домовленості (5вересня 2014 р.)Двостороннє припинення вогню під контролем місії ОБСЄ. Звільнення заручників і полонених. Децентралізація влади через прийняття закону про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей. Амністія учасникам воєнних подій у донецькій та Луганській областях. Виведення іноземної зброї та військових форсувань з території України. Лінія розмежування визначена за станом на 19 вересня 2014 р. Домовленості підписано представниками України, РФ та ОБСЄ. Виконання угоди зірвано російсько – терористичною стороною, за час перемир’я до кінця листопада 2014 р. загинуло близько 1 тис. людей.

Номер слайду 11

ГЕРОЇ РІДНОГО КРАЮ29 серпня – День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої країни. У цей день 2014 року в наслідок ворожої агресії під Іловайськом загинули щонайменше 366 українських бійців. За 9 років, на жаль, кількість людей, які віддали свої життя за державу збільшилася у рази.

Номер слайду 12

ГЕРОЇ РІДНОГО КРАЮКапітан Сергій Мрачковський, 29 років. Сергій Мрачковський із позивним «Мрачний» був розвідником. Він загинув 17 серпня 2023 року на донецькому напрямку у чині капітана 35-ї окремої бригади морської піхоти. Сергій народився на Дніпровщині, але жив та працював в Одесі. Здобув освіту теж у нас – у військовій академії, хоча й до 24 лютого працював водієм та ремонтував автівки. З початком війни Сергій не тільки повернувся у військову справу, а й встиг дослужитися до капітана та здобути два ордени Богдана Хмельницького за особливі бойові заслуги.

Номер слайду 13

ГЕРОЇ РІДНОГО КРАЮАдвокат Василь Лічман, 35 років. Василь Лічман загинув під Бахмутом 23 січня 2023 року. В Одесі Василя знали, як успішного адвоката та сина голови Малиновського районного суду Одеси. Після початку повномасштабного вторгнення він добровольцем вирушив на фронт. За пів року до загибелі Василь отримав підвищення та посаду старшого офіцера з призову у військкоматі Суворовського району Одеси. Але від «конторської» роботи Василь відмовився й навіть оскаржив своє призначення у суді. У грудні 2022 року Лічман виграв суд і знов повернувся на фронт, але протримався там лише півтора місяця…

Номер слайду 14

ГЕРОЇ РІДНОГО КРАЮ Лікар-ембріолог Віталій Синенко, 40 років. Відомий одеський лікар-ембріолог Віталій Синенко загинув під Бахмутом 16 травня 2023 року під час евакуації поранених з-під ворожого обстрілу. До війни Віталій працював у клініці репродуктивної медицини, а після 24 лютого – вирушив на фронт та очолив медичну службу батальйону. Віталій також допомагав побратимам зібрати кошти на мобільний шпиталь та інші необхідні речі.

Номер слайду 15

ГЕРОЇ РІДНОГО КРАЮПисьменник і ресторатор Ігор Терьохін, 44 рокиІгор Терьохин загинув 23 січня 2023 року на Херсонському напрямку у складі 126-ї окремої бригади тероборони Одеси. Саме в день загибелі стало відомо, що штаб віддав наказ присвоїти Ігорю офіцерське звання молодшого лейтенанта. В Одесі Ігоря Терьохіна знали як талановитого письменника й журналіста, а ще – як сомельє та ресторатора. Але війна змусила кинути творчість та бізнес: з перших днів великої війни Ігор вступив до лав тероборони. Він багато писав про військову службу у своїх соцмережах. Близькі та побратими Ігоря згадують його як сміливу, дуже креативну людину й обіцяють зробити все, щоб його творчість продовжувала жити, а світ побачив збірку його творів.

Номер слайду 16

ГЕРОЇ РІДНОГО КРАЮВідомий молодий скрипаль Богдан Міхалакі (23 РОКИ) помер 6 травня 2023 року у лікарні Києва після важкого поранення під Бахмутом. До війни Богдан жив в Ізмаїли Одеської області, грав на скрипці на вулицях рідного міста, а ще займався спортом і був наймолодшим спортивним інструктором з фітнесу. Після 24 лютого Богдан став волонтером і разом зі своєю коханою виготовляв окопні свічки, а взимку 2023 року сам пішов на фронт як доброволець. Після важкого поранення у квітні бійця відправили на лікування до Дніпра. Коли Богдану стало краще, його було вирішено перевезти до Києва. Але важка дорога вплинула на стан пораненого, і вже у столиці Богдан впав у кому, з якої так і не вийшов.

Номер слайду 17

ГЕРОЇ РІДНОГО КРАЮНа Бахмутському напрямі 12 вересня загинув 30-річний боєць третьої окремої штурмової бригади з Одеси Олександр з позивним "Фарш". Про це у соцмережах повідомили рідні та друзі військового. Олександр вступив до лав ЗСУ після початку повномасштабного вторгнення РФ. Чоловік воював на Київському, Херсонському, Запорізькому напрямках. У нього залишились маленька донечка, дружина та батьки."Я не буду писати багато. Скажу лише, що ми познайомились під час повномасштабної війни і я точно знаю, що ти був порядною та скромною людиною. Ти не просив нічого зайвий раз, бо розумів, що є й інші хлопці", — написала у своєму повідомленні в соцмережах керівниця одеського осередку ВО "Автомайдан" Катерина Маденс."Фарш" відомий завдяки інтерв’ю, опублікованому пресслужбою 3 ОШБр 31 липня. Він розповів, що "реально не боїться померти".

Номер слайду 18

ГЕРОЇ РІДНОГО КРАЮ

Номер слайду 19

ГЕРОЇ РІДНОГО КРАЮНа фронті загинув 35-річний військовий з Одеської області Дмитро Яровенко. Про це повідомили у Біляївській міській раді. Дмитро загинув 13 червня 2023 року

pptx
Додано
5 жовтня 2023
Переглядів
843
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку