Підготовка до НМТ 2024 (Екосистема) ПРАКТИКА

Про матеріал
Екосисте́ма або екологічна система (від грец. Οἶκος - житло, місцеперебування і грец. σύστημα - система) — це сукупність живих організмів (біоценоз), які пристосувалися до спільного проживання в певному середовищі існування (біотопі), утворюючи з ним єдине ціле. Одне з основних понять екології.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРАКТИЧНА РОБОТАБІОЛОГІЯ ТЕМА: ЕКОСИСТЕМИ

Номер слайду 2

На місці чагарнику вирішили вирощувати полуниці. Для цього підготували ґрунт, висадили розсаду декількох сортів полуниць, внесли мінеральні та органічні добрива. Результатом цієї діяльності стало формування. А фітоценозу. Б біогеоценозу. В біоценозу. Г агроценозу. Агробіоцено́з (від агро … і біоценоз) — співтовариство рослин, тварин і мікроорганізмів, створене і регулярно підтримуване людиною для отримання сільськогосподарської продукції. Дослідження структури, стійкості і продуктивності агробіоценозів складають самостійний розділ біогеоценології — агробіоценологія.

Номер слайду 3

Яка послідовність правильно відображає передавання енергії в ланцюгу живлення?А пшениця → довгоносик → жайворонок → орел. Б довгоносик → пшениця → жайворонок → орел. В орел → жайворонок → довгоносик → пшениця. Г жайворонок → довгоносик → пшениця → орел

Номер слайду 4

Який організм займає перший трофічний рівень у ланцюгах живлення?АБВГ

Номер слайду 5

В екосистемі метелики і синиці спожили 1000 кг первинної продукції. Яка біомаса засвоїлася метеликами та синицями відповідно?А 100 кг і 100 кг. Б 100 кг і 10 кг. В 10 кг і 100 кг. Г 10 кг і 10 кг

Номер слайду 6

Щоб виконати це завдання, потрібно згадати правило екологічної піраміди: на кожному наступному трофічному рівні кількість біомаси, що запасається в 10 разів менша, ніж на попередньому. У будь-якій екосистемі є утворювачі первинної продукції – продуценти;споживачі – консументи; мінералізатори (перетворювачі органічних речовин) – редуценти. У цьому завданні метелики – консументи І порядку, синиці – консументи ІІ порядку. Якщо біомаса продуцентів (рослини) становить 1000 кг, то біомаса консументів І порядку (метелики) – 100 кг, а консументів ІІ порядку (синиці) – 10 кг.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ !

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 9 клас, Презентації
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
7 грудня 2023
Переглядів
164
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку