Підліток і психоактивні речовини

Про матеріал
Ознаки вживання наркотиків на ранніх стадіях Ознаки вживання наркотиків на пізніх стадіях Ознаки вживання наркотиків різних видів Що робити, якщо ви підозрюєтете дитину у вживанні наркотиків
Перегляд файлу

ПІДЛІТОК І ПСИХОАКТИВНІ РЕЧОВИНИ

Хочемо зауважити, що стаття написана колишнім наркоманом. Він знає цю проблему зсередини і сам пройшов кожен з описаних ним етапів.

 

Спостерігати за поведінкою своєї дитини

 

Я вже говорив про те, що людину, вперше спробувала анашу або будь-які таблетки, не можна відразу ж записувати в наркомани. Наркоманія розвивається протягом деякого часу (для кожного - різного) - місяця, півроку, року. Поки дитина не почав регулярно вживати наркотики, він ще не хворий - поки він просто експериментує. У цей момент ще можна захистити дитину від залежності - іноді достатньо всього лише проявити зацікавленість, поговорити з ним про наркотики, про те, що вони можуть зробити з життям. Якщо ж Ви пропустіть час, то експериментальний період може швидко перетворитися на хворобу. Все питання в тому, як на цьому етапі зрозуміти, що дитина почала приймати наркотики.

Зараз у багатьох засобах масової інформації можна знайти список «ознак наркотичної залежності». Однак більшість цих методів відносяться до досить пізній фазі залежності. І такі симптоми як, наприклад, неадекватне збудження або загальмованість, широкий чи вузький зіницю незалежно від освітлення, порушення мови і рухів, зниження больової чутливості і т.п. кажуть, як правило, про те, що проблема вже сильно запущена.

Більш надійний ранній ознака можливої наркоманії - будь-яке кардинальна зміна способу життя вашої дитини. Наприклад, він їв багато - почав їсти мало, або навпаки; був товариським - став замкнутим; лягав спати пізно - тепер лягає рано і т.п. Якщо у нього змінилися інтереси, захоплення, пристрасті, характер ... Звичайно, для цього треба добре знати, як і чим живе ваша дитина. Спостерігайте за поведінкою своєї дитини!

 

ОЗНАКИ ВЖИВАННЯ НАРКОТИКІВ на ранніх стадіях

 

Хочу перерахувати ті ознаки, які повинні привернути вашу увагу в першу чергу:

  • Різкі перепади настрою, ніяк не пов'язані з реальною дійсністю, яка оточує вашої дитини. Наприклад, веселість і енергійність швидко змінюються апатією, байдужістю, небажанням нічого робити. І ці цикли не пов'язані з успіхами чи неуспіхами в школі, з друзями, вони ніби самі по собі.
  • Зміна ритму сну: дитина протягом дня може бути сонливість, млява, повільний, а до вечора, прийшовши з прогулянки, проявляє енергійність, бажання що-небудь робити, не засинає вчасно. Ви можете бачити, що він ніч безперервно займається комп'ютером, грає на гітарі, прослуховує музичні записи, а на другий день знову сонливий, загальмований.
  • Зміна апетиту і манери вживання їжі, у дитини змінюється ритм їжі: він може цілими днями нічого не їсти, не потерпаючи від голоду, і раптом, прийшовши з прогулянки, з'їдає пів каструлі борщу.

Це фізіологічні зміни в організмі дитини, які Ви легко можете виявити. Звичайно, кожен окремо взятий ознака сам по собі може нічого не означати і може зустрічатися у будь-яку дитину в силу якихось обставин. Але якщо Ви не знаходите в цих обставинах нічого такого, що могло б змінити поведінку або самопочуття вашої дитини, і якщо цих ознак кілька, то треба бити на сполох.

 

Крім того, уважних батьків повинні турбувати й інші ознаки (характерні, до речі, для всіх наркотиків).

Щоправда, іноді їх вважають «цілком нормальним для підлітка поведінкою». Ось вони:

1. Наростаюча скритність дитини (можливо, без погіршення відносин з батьками). Часто вона супроводжується почастішанням і збільшенням часу «гулянь», коли дитина йде з дому в той час, який раніше проводив в сім'ї або за уроками.

2. Падає інтерес до навчання або до звичних захопленням і хобі, може бути, батьки дізнаються про прогули шкільних занять.

3. Знижується успішність.

4. Зате збільшуються фінансові запити, і молода людина активно шукає шляхи їх задоволення, випрошуючи гроші у все зростаючих кількостях (якщо починають пропадати гроші з батьківських гаманців або цінні речі з будинку - це дуже тривожна ознака!).

5. З'являються підозрілі друзі (але спочатку молода людина зазвичай зустрічається з вельми пристойними на вигляд наркоманами) або поведінку старих приятелів стає підозрілим. Розмови з ними ведуться пошепки, незрозумілими фразами або на самоті.

6. Настрій дитини - це дуже важлива ознака - міняється з незрозумілих причин, дуже швидко і часто не відповідає ситуації: добродушність і млявість у скандалі або, навпаки, дратівливість в спокійній ситуації.

7. Нарешті, Ви можете помітити сліди уколів по ходу вен на руках. Раджу вам, не соромлячись, запитувати безпосередньо і досконально про всі незрозумілих і турбують Вас вчинках і словах Вашої дитини. Зараз навколо занадто багато наркотиків, щоб заспокоювати себе міркуваннями на кшталт «у всіх так буває» та «можуть же бути таємниці у людини». Наркотики продаються в школах, і повністю виключити, що дитина не вступить в контакт з ними, неможливо.

Можливо, Вам доведеться випадково відмітити у підлітка шприц, яку-небудь сушену траву, незрозумілий порошок, різнокольорові таблетки з видавленими на поверхні картинками або марки, які не дуже схожі на поштові. Не слухайте ніяких виправдань, пояснень і запевнень, що це «для уроків хімії (або біології) в школі», що «це належить одному» і т.п.

 

ОЗНАКИ ВЖИВАННЯ НАРКОТИКІВ На пізніших стадіях

А тепер перерахую ті симптоми, які можна спостерігати у людей, що приймають наркотики більш-менш тривалий час.

  • Зовнішній вигляд і поведінка в тій чи іншій мірі нагадує стан алкогольного сп'яніння, але за відсутності запаху алкоголю з рота або при слабкому запаху, не відповідному станом.
  • Зміна свідомості: спотворення, потьмарення.
  • Зміна настрою: безпричинна веселість, смішливість, балакучість, злостивість, агресивність, явно не відповідні даній ситуації.
  • Зміна рухової активності: підвищена жестикуляція, надмірність рухів, непосидючість, млявість, розслаблення, прагнення до спокою (незалежно від ситуації).
  • Зміна координації рухів: їх плавність, швидкість, домірність (розмашисто, різкість, неточність), нестійкість при ходьбі, похитування тулуба навіть в положенні сидячи (особливо явне при закритих очах), порушений почерк.
  • Зміна кольору шкірних покривів: блідість особи і всієї шкіри або, навпаки, почервоніння обличчя та верхньої частини тулуба.
  • Блиск очей.
  • Сильно звужені або сильно розширені зіниці, що не реагують на світло.
  • Зміна слиновиділення: підвищене слиновиділення або, навпаки, сухість у роті, сухість губ, осиплість голосу.
  • Зміна мови: її прискорення, підкреслена виразність, або ж сповільненість, нечіткість, нечіткість мови («каша в роті»).

 

ОЗНАКИ ВЖИВАННЯ НАРКОТИКІВ РІЗНИХ ВИДІВ

 

Варто сказати, що прийом різних видів наркотиків викликає у людей різні зміни у зовнішньому вигляді та поведінці. Нижче наведу ознаки вживання найбільш поширених наркотиків.

  • Вживання коноплі, марихуани. У наркомана розширені зіниці, червоні очі, почервоніння губ, сухість у роті («сушняк»). Наркоман рухливий, весь в русі. Мова прискорена, квапливо. Дуже вірна ознака - звірячий апетит, зазвичай під кінець сп'яніння.
  • Вживання опіатів. Сонливість у самі невідповідні моменти («рубає»), може забути про прікуренной сигареті і обпектися, або випустити її, періодично прокидається і відразу починає брати участь у розмові. Мова наркомана повільна, він розтягує слова, може по кілька разів говорити про одне й те ж. У цьому стані він добродушний, спокійний, якщо йому нічого не заважає. Дуже вірна ознака - зіниця, який незвично вузький, не реагує на світло, тобто не розширюється. Шкіра - бліда, але губи можуть бути припухлими, почервонілими. Сильно знижена больова чутливість. Загальний ознака - порушення режиму сну і неспання (пізно лягає і пізно встає (якщо є наркотик або гроші)).
  • Вживання психостимуляторів. Наркоман надзвичайно жвавий, бурхливий у діях і рішеннях. Не може сидіти на одному місці. Дуже швидко говорить, перескакує з однієї теми на іншу. Розширені зіниці. Швидко виконує всі справи. Якщо у наркомана є наркотик або гроші на нього, то він може перебувати в такому стані кілька діб. Деякі види психостимуляторів сильно підвищують статеве бажання наркомана, тому часто психостимулятори вживають вдвох із сексуальним партнером. Наркомани можуть по кілька годин займатися якоюсь однією справою, наприклад, забиратися будинку.
  • Вживання галюциногенів. У наркомана виникають різноманітні галюцинації: візуальні (він може дивитися на підлогу і бачити там болото зі зміями, з телевізора хтось може з ним розмовляти і т.п.), слухові (наркоману чуються голоси, здається, що хто-то з ним говорить, наркоман може говорити з цим «хтось»). При тривалому вживанні або при припиненні прийому часто бувають депресії, психози.
  • Вживання снодійних препаратів. Наркотичне сп'яніння схоже на алкогольне. Мова невиразна, заплітають. Буває сухість у роті. Координація рухів порушена. При прийомі деяких снодійних препаратів у великих дозах можуть бути галюцинації.
  • Вживання летючих наркотично діючих речовин. Наркотичне сп'яніння теж нагадує алкогольне. Має місце гучне зухвала поведінка. Від дитини пахне ацетоном, бензином, клеєм «Момент». Часто бувають галюцинації, з-за них підлітки і починають вживати, галюцинації вони називають «мультиками».

 

ЩО РОБИТИ, якщо ви підозрюєте ДИТИНИ у вживанні наркотиків?

 

Більшість батьків, діти яких починають вживати наркотики, стикаються з питанням - що робити і як поводитися в цій ситуації. Чи потрібно щось робити, якщо дитина тільки «спробував»? Моє глибоке переконання - діяти потрібно неодмінно, не можна залишати ці експерименти без уваги. Звісно, зовсім не обов'язково, що ваша дитина стане наркозалежним. Досвід вживання наркотиків може виявитися для нього неприємним або безрезультатним, і він втратить до них інтерес. Тим не менше, краще все-таки заздалегідь «підстелити соломки» і зробити все можливе, щоб уникнути можливої трагедії. Інакше згодом ви будете себе корити за бездіяльність.

Отже, якими ж повинні бути ваші дії? Ось мої рекомендації:

1. У першу чергу, ви повинні відверто поговорити з дитиною. У цій бесіді по душах потрібно з'ясувати, чому він почав вживати наркотики, коли і за яких обставин це відбулося. Запитайте також про те, як сама дитина ставиться до ситуації, що склалася і що він має намір робити надалі.

Ця розмова дуже складний - і для вас, і для вашої дитини, - тому дуже важливо, щоб ви повелися правильно. Не кричіть на дитину, не закочуйте скандалів і не звинувачуйте його у всіх тяжких. Постарайтеся вести себе спокійно і по-діловому. Відкрито і чесно скажіть дитині, що ви дуже турбуєтеся за його долю і з чим пов'язана ваша тривога.

Разом з тим, не робіть вигляд, що все нормально. Скажіть дитині, що він, звичайно, господар своєї долі, але ви, незважаючи на всю свою любов, не станете жодним чином заохочувати його згубні звички. Що ви не станете його жаліти, не будете допомагати йому грошима і т.д. Що вашу всебічну допомогу він може одержати тільки в одному випадку - якщо він свідомо і щиро буде прагнути «зав'язати» з наркоманією. Ваша дитина має зрозуміти, що відповідальність за свої вчинки доведеться нести йому самому: ніхто не буде віддавати його борги, захищати від наркоторговців, опікати у навчанні або на роботі. Головне - дати зрозуміти, що ви не збираєтеся дозволяти йому псувати життя рідним і близьким.

2. Вам варто дізнатися якомога більше про наркотики, наркоманії, способи детоксикації, лікування, реабілітації.

3. Необхідно визначити стратегію вирішення проблеми.

А що робити, якщо ви вже точно впевнилися, що ваша дитина вживає наркотики регулярно і є наркозалежним? Не намагайтеся сховатися від проблем, визнайте, що трапилося і продумайте систему цілеспрямованих дій для лікування та реабілітації наркомана.

Почніть з себе

Якщо ви хочете, щоб ваша дитина вилікувався від наркоманії - почніть аналіз ситуації з себе і зі своїх сімейних відносин. Де і як в сім'ї були створені умови того, що дитина захотів втекти у світ наркотиків? Перш ніж лікувати дитину, позбудьтеся від цих умов, інакше ваші дії не матимуть ефекту.

Пам'ятайте, що ваша дитина - особистість. Як мінімум, не можна його насильно вести до нарколога. Навчіть його перш поважати самого себе. Тоді він зможе поважати і вас, і все суспільство. А поки він залежний, він поважає лише свій наркотик, а себе як особистість не ставить в гріш (навіть якщо його наркоманія - це наслідок його крайнього егоцентризму).

Щоб дитина сам захотів вилікуватися, то нехай, врешті-решт, він почне заздрити вашій повнокровним щасливого життя без наркотиків. А якщо ви, батьки, нещасливі самі, як ви можете довести дитині, що життя - цінність, і що в реальному світі жити краще, ніж у наркотичному?

Не намагайтеся діяти самостійно

Якщо дитина хвора на наркоманію, треба йти до спеціаліста. Сам він не вибереться. Якщо ви думаєте, що ви і члени вашої родини самостійно можете вирішити проблему, то помиляєтеся. Вилікувати наркоманію можна тільки за участю фахівців - лікарів, психологів. Перш за все, необхідно звернутися до кваліфікованого спеціаліста, який зможе точно поставити діагноз і визначити ступінь залежності, а також можливі способи лікування та реабілітації.

Роль близьких на підготовчому етапі полягає в тому, щоб допомогти хворому знайти найбільш підходящий для нього спосіб лікування. Дізнайтеся, які можливості є у вашому районі (місті), якими є умови і терміни лікування, що буде потрібно від вас і від вашої дитини. Разом обговоріть перспективи. Якщо ви відчуваєте, що з якихось причин хворий не вирішується звернутися за допомогою до лікаря, почніть з консультації психолога. Можливо, спочатку на прийом доведеться прийти тільки вам, а хворий вступить у діалог з фахівцем значно пізніше. Будьте також готові до того, що результатом вашої зустрічі з психологом стане необхідність зміни своєї поведінки по відношенню до хворого і весь стиль ваших відносин, що склалися за час його хвороби.

 

Щоб позбавитися від залежності, наркоман сам повинен цього захотіти

Позбутися від наркоманії дуже непросто. Чому? Перш за все, тому, що частіше всього сам наркоман цього не хоче. Сьогодні в 99 відсотках випадків до нарколога звертається не сам залежний, а його родичі: мовляв, зробіть так, щоб він від нас не тікав, примусьте його знову нас слухатися ... Але наркоманію не можна вилікувати, поки не усунена її справжня причина.

Отже, рішення про початок лікування повинен прийняти сам залежний! Батьки, друзі і навіть фахівці-психологи можуть тільки підштовхнути людину до прийняття цього рішення. Єдиний по-справжньому дієвий мотив: «Я буду лікуватися, тому що мені це потрібно». Потрібно не тому, що набридло слухати мамині крики, не тому, що стало не вистачати грошей на наркотики і необхідно «знизити дозу», а тому, що прийшло розуміння необхідності повернутися до повноцінного життя, вільного від наркотиків.

На цьому етапі близькі, на жаль, роблять дуже багато помилок. Головне - не давайте хворому маніпулювати вами. Якщо наркоман починає виставляти вам якісь умови, за яких він погодиться звернутися до спеціалістів («я піду до лікаря, але ...»;« я погоджуся лікуватися, якщо ...»; «я ляжу в лікарню, а ти. ..»), значить, він ще не готовий залишити наркотики, а лише намагається використати тему лікування для досягнення своїх цілей.

 

Вашій дитині потрібна Ваша підтримка

Процес позбавлення від наркотичної залежності тривалий, і не можна проводити його так - помістили дитя в яку-небудь клініку, і з плечей геть. Протягом всього процесу лікування вашій дитині потрібно психологічна підтримка, у тому числі ваша.Навіть скоріше не підтримка у формі «моральних милиць», а стимул - стати дорослим і цінувати свій інтелект. Адже якщо з вашою допомогою ваша дитина знайде своє місце в реальному житті - він сам буде шарахатися від наркотиків, тому що тоді вони йому будуть заважати, а не допомагати.

 

ЩЕ КІЛЬКА ПОРАД БАТЬКАМ

 «1. Незалежно від ситуації ведіть себе гідно.

Ви - доросла людина і при виникненні біди не маєте права на паніку чи істерику. Ви не маєте права кричати, бити молоду людину по щоках і кожні дві хвилини пити валокордин або заспокійливі пігулки. Зрозумійте, що біда, яке скоїлось у вашій родині, поправна, якщо ви зможете поставитися до неї так само, як ви ставилися до інших вашим бід: спокійно і виважено.
2. Вам доведеться змінити ставлення до своєї дитини.

Перше, що вам необхідно терміново зробити, - це зрозуміти, що ваша дитина - доросла людина і що він сам, за своєю власну дурість та самовпевненості, почав приймати героїн, чудово знаючи, що це небезпечно. З точки зору вашої поведінки, це означає, що за прийняте ним рішення і його наслідки відповідає він сам.

Перший раз, спробувавши героїн, він не порадився з вами, а стало бути, зрадив вас і те, чому ви його вчили. Ви повинні відсторонитися і подивитися на свою дитину з боку. День, коли ви дізналися, що він приймає героїн, повинен стати останнім днем вашого безмежної довіри й опіки.

У всіх підручниках наркології світу, у всіх посібниках для батьків ваш перший крок називається - позбавлення опіки. Ще раз нам хочеться повторити, що головним принципом вашого ставлення до сина або дочки в цій ситуації має бути фраза: «Ти сам прийняв рішення колотися героїном, тепер за всі наслідки ти відповідаєш сам».

З цього моменту ваш син або дочка не повинні отримувати нічого з того, що вони звично отримують від вас: ніяких грошей на витрати, ніякого одягу і грошей на неї, ніякої оплати відпочинку, ніякого фінансування залицяння за дівчиною і, якщо у молодої людини вже є своя сім'я, ніякої матеріальної допомоги його сім'ї. Дуже багато молодих людей звикли, що ваші гроші - це їх гроші. Негайно дайте зрозуміти, що це не так.
3. Ніколи не піддавайтеся на шантаж.

А шантажу у вашому житті виникне багато: «Якщо ви купите мені« мерседес », то мені буде чим зайнятися, і я кину колотися», «Якщо ти не даси мені п'ятсот доларів і я не віддам борги, то мене уб'ють».

На всі ці «якщо ... то »може слідувати одну спокійну відповідь:« Ні ».

«Через рік, після того як лікар скаже мені, що ти більше не вживаєш героїн, ми з батьком розглянемо питання про купівлю тобі машини».

«Нехай той чоловік, якому ти повинен, прийде до мене з паспортом, напише розписку, і я віддам твій борг йому, а не тобі».
4. Чи не занудство.

Підліток, а наркоман навіть старше 20 років за своїми душевними якостями все одно залишається хлопчиськом, завжди все робить навпаки. Тому нескінченні багатогодинні розмови про наркотики, звинувачення, повчальні бесіди абсолютно не приносять користі і можуть дати тільки протилежний ефект.
5. Поменше говорите, побільше робіть.

Молодий чоловік давно звик, що ви загрожуєте, обіцяєте «здати» його в лікарню примусово, «засадити всіх його друзів за грати», «позбавити його грошового забезпечення». Він не чує 80% змісту ваших повчальних бесід.

Це відбувається тому, що з усіх своїх погроз ви не виконуєте жодного. Після кожного вашого обуреного монологу він радісно дає обіцянки. Причому обіцяє все, що завгодно, але при цьому навіть і не збирається ці обіцянки виконувати. Наркоман ніколи не буде вірити вашим загрозам. Він вважає вас своєю власністю і не чекає від вас ніяких рішучих вчинків. Зате якщо ви знайдете в собі сили й виконайте те, чим погрожували, він відразу стане набагато більш керованим.
6. Дозвольте вашій дитині припинити прийом героїну самостійно.

Якщо ваша дитина вперше освідчився вам, що він вживає героїн, але категорично відмовляється йти до лікаря, то дозвольте йому спробувати боротися із залежністю самому. Ви повинні розуміти, що це практично неможливо. Дайте можливість дитині переконатися в цьому самому. Ви ж можете подзвонити по одному з телефонів довіри, і порадитися з лікарем про те, як ви можете допомогти дитині в такій ситуації.
7. Допоможіть дитині знайти лікуючого лікаря.

Це єдине ласку, яке ви повинні йому зробити. Самому йти в лікарню «здаватися» буває страшно і соромно. Вам слід підтримати рішення звернутися до лікаря і бути присутнім в якості моральної підтримки на першому прийомі. Ваш же власний досвід допоможе розібратися в питаннях довіри і недовіри до лікаря і медичної установи.

Більш того, слідування всім нашим попереднім радам повинно мати своєю метою візит до фахівця. Лікар - це людина, яка бачить вашу сімейну ситуацію з боку, і тому завжди зможе дати конкретні рекомендації по вашому поведінці, замість тих загальних, які наводимо ми.

Якщо ви довіряєте лікарю, з яким почали спілкуватися, намагайтеся продовжити своє спілкування з ним на довгий термін. Адже пройде кілька років, перш ніж ви перестанете мати потребу в його радах.
8. Довіра дитині повинно бути повернуто, як тільки він припинив вживання героїну.

Якщо ваша дитина не вживає більше героїн, в сім'ї повинно бути припинено обговорення цієї проблеми. Ви можете говорити про що завгодно: про роботу, навчання, особисте життя, але згадувати кожні дві хвилини минулі гріхи вашого сина або дочки ви не маєте права. Розмова про героїню може виникати лише з ініціативи самого юнака, який хоче з вами щось обговорити. Пам'ятайте, будь-яке, навіть негативне згадування про наркотику викликає спогад про нього. А занудство на цю тему може викликати загострення бажання прийняти героїн.
9. Не накидаються на дитину відразу, якщо вам здалося, що він після перерви знову почав вживати героїн.

Спочатку ви повинні заспокоїтися і, пам'ятаючи, що при електромагнітних перепадах у колишнього наркомана бувають дуже схожі на прийом героїну симптоми, поспостерігати за ним кілька днів. Здзвонилися за цей час з лікуючим лікарем, організуйте додаткову зустріч його з вашою дитиною і послухайте його думку. Ваші звинувачення повинні мати під собою дуже серйозні підстави. Якщо ви і лікар вважаєте, що пацієнт відновив прийом героїну, замість тривалого з'ясування відносин запропонуйте йому здати кров на експертизу. Часто одна пропозиція поїхати на експертизу викликає припинення брехні.
10. Будьте обережні з наркологічними препаратами і з порадами друзів.

Пам'ятайте, будь-які психіатричні ліки, анальгетики і вже тим більше широко рекламовані зараз препарати-антагоністи опію - це палиця про два кінці. Призначати, підбирати дози цих препаратів можуть тільки досвідчені лікарі-професіонали. Ні в якому разі не можна йти на поводу у власної дитини і купувати їй ліки, які допомагають Васі і Петру позбутися «ломок». Таким способом можна остаточно скалічити і без того виснажену нервову систему наркомана ».

Можливо, ці поради здадуться вам важко здійсненними. Як батько (у мене самого двоє дітей) я можу вас зрозуміти - важко не піддатися паніці, зіткнувшись з настільки серйозною проблемою, як наркоманія. Точно так само складно бути жорстким і непохитним по відношенню до свого непутящого дитині, якого ви дуже любите і в глибині душі жалієте. Але, запевняю, якщо ви будете дотримуватися їх і залишатися вірними обраному шляху - успіх буде вам супроводжувати.

 

1

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
7 вересня 2021
Переглядів
701
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку