Підряднi речення причини (Der Kausalsatz). Підрядне речення часу (Der Temporalsatz)

Про матеріал
Додни матеріал до уроку містить граматичні правила і речення до теми " Підряднi речення причини . (Der Kausalsatz) . Підрядні речення часу (Der Temporalsatz) " за підручником С. Сотнікової для 7 класу.
Перегляд файлу

Підряднi речення причини

(Der Kausalsatz)

 Підрядне речення причини називає причину якоїсь дії. Воно відповідає на запитання «warum?» (чому?), «aus welchem Grunde?» (з якої причини?) та приєднується сполучниками «weil» або «da» (тому що, оскільки). Речення зі сполучником «weil» стоїть здебільшого після головного речення, а зі сполучником «da» — перед головним.

 Hauptsatz (Folge)                                                                  Kausalsatz (Grund, Ursache)                                         Ich gehe in die Abteilung für Musikinstrumente,             weil ich eine Gitarre kaufen möchte.

 

Kausalsatz (Grund,                                                           Ursache) Hauptsatz (Folge)

Da meine Eltern eine Waschmaschine brauchen,       gehen sie in die Abteilung Elektrogeräte.     

 

 Порядок слів у підрядному реченні причини характерний для більшості підрядних речень, а саме: змінювана частина присудка переміщується з другого граматичного місця в реченні на останнє, при цьому відокремлювані префікси стоять на початку дієслів. Якщо ж підрядне речення передує головному, то воно займає в головному першу граматичну позицію, а головне речення відповідно другу, тому в головному реченні на першому місці буде стояти змінювана частина присудка.

 Підрядне речення часу

 (Der Temporalsatz)

Підрядне речення часу відповідає на запитання «wann?» (коли?), «bis wann?» (доки?), «wie lange?» (як довго?) і називає час дії. Підрядне речення часу вводиться сполучниками «als» (коли), «wenn» (коли), «bevor» (перше ніж), «während» (у той час як) та іншими. Порядок слів у підрядному реченні часу такий, як і в інших підрядних, тобто змінювана частина присудка стоїть у кінці речення. Речення зі сполучником «bevor» називають дію, що відбудеться після дії, названої в головному реченні. У реченнях зі сполучником «während» дія у головному і підрядному реченнях відбувається одночасно. Порівняйте:   

 

       Hauptsatz                                                                          Nebensatz (Temporalsatz)       

       1. Sie müssen das Datum der Abreise bestimmen,    bevor Sie eine Reise nach Berlin machen.

        2. Hören Sie aufmerksam zu,                                     während der Fremdenführer Ihnen über die Stadt erzählt.

 

         Nebensatz                                                                           (Temporalsatz) Hauptsatz

1. Bevor Sie eine Reise nach Berlin machen,                                müssen Sie das Datum der Abreise bestimmen.

2. Während der Fremdenführer Ihnen von der Stadt erzählt,     hören Sie aufmerksam zu.

 

Сполучники «wenn» та «als» мають однакове значення (коли), проте їх вживання не є вільним. Якщо підрядне речення позначає одноразову дію в минулому, то в ньому вживається сполучник «als», якщо дію у теперішньому чи майбутньому часі та багаторазову дію в минулому, то вживається сполучник «wenn»:

Одноразова або багаторазова дія у теперішньому або майбутньому часі

 Nebensatz                                                                                                      (Temporalsatz) Hauptsatz

Wenn die Touristen nach Berlin kommen,                                                        gehen sie zum Brandenburger Tor.

Одноразова дія у минулому часі

Nebensatz                                                                                                      (Temporalsatz) Hauptsatz

Als wir diesmal in Berlin ankamen,                                                                    gingen wir zum Brandenburger Tor.

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Kalko Svitlana
Додано
26 листопада 2023
Переглядів
507
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку