Підсумки проведення тижня зарубіжної літератури

Про матеріал
Підсумки проведення тижня зарубіжної літератури з учнями 5-11 класів. Гасло тижня:"Читати модно, престижно!
Перегляд файлу

 

Звіт про проведення тижня зарубіжної літератури

 З метою ціннісного ставлення до літератури та книги в нашому закладі з 05 по 09 грудня 2023р. проходив тиждень зарубіжної літератури. Він був  цікавим та пізнавальним. Гаслом тижня став вислів: Читати модно, престижно, корисно!

У рамках тижня було заплановано ряд заходів, метою яких стало: поглибити знання школярів про зарубіжних письменників, викликати в учнів інтерес до читання, організувати пошукову і самостійну роботи учнів за визначеними темами: «Книга-джерело знань», «З Україною в серці», «Тема війни очима письменників», «Інновації та цікавинки на уроках літератури», «Підсумки ХІХ Всеукраїнської  онлайн-олімпіади  з зарубіжної літератури».

 Разом з педагогами зарубіжної літератури учні підготували  та взяли участь у цікавих заходах, які були спрямовані на:

  • розвиток творчої фантазії;
  • логічного мислення;
  • вміння орієнтуватися в інформаційному просторі;
  • формування обов’язковості і креативності.

Протягом п'яти днів учні здійснювали мандрівку у світ прекрасного, поглиблювали свої знання про творчість зарубіжних письменників, організовували пошукову і самостійну роботу, брали активну участь в онлайн web-квестах,  показали вміння працювати в команді, проявляли кмітливість, творчі здібності та ерудицію, приймали активну участь у різних конкурсах та вікторинах, розгадували кросворди. Цікаві вікторини, конкурси, змагання, виставки дали змогу виявити найактивніших читачів та шанувальників літератури, розширили дитячий кругозір, відкрили нові літературні таємниці. Завершився тиждень  позитивними емоціями та гарним настроєм учнів.            

             Рушай вперед!Вагатися ж не слід -

   Набудеш вражень, досвіду, культури!

Адже перед тобою дивний світ

ЇЇ Величності Літератури!

Понеділок 05.12.2023р.

Так співпало, що цього тижня також стартував в Україні третій за рахунком Національний тиждень читання. Тренд 2023 року на Тижні – "Бути своїми". Цьогоріч у фокусі Національного тижня читання є постать Миколи Хвильового, якому у грудні відзначають 130 років від дня народження. Обличчя письменника х покоління Розстріляного відродження можна побачити на постерах акції, йому присвячено й мото – "Бути своїми". Воно має нагадати про "важливість зв’язку між поколіннями, між читачами й літераторами, між усіма українцями, особливо під час війни".

Тому ми також долучилися  та  розпочали свій тиждень з флешмобу «Книга-джерело знань», де школярі 6 класу переконували в необхідності щоденної дружби із книгами як потрібної умови для формування сучасного інтелектуала. А учні 7 класу  здійснили віртуальну онлайн-подорож у Музей книги та друкування, ознайомилися з найдавнішими книгами, складним та цікавим «народженням  книг».

 Літературні афоризми – вислови видатних людей про літературу та книги  ще довго нагадуватимуть про велич думки українських та зарубіжних мислителів та необхідність читання!

Отож, шануймо, бережімо, читаймо книги, бо у них мудрість, розум, знання людства, які створювалися впродовж тисячоліть. Книга – найбільший винахід людства.

 

Вівторок 06.12.2023р.

Наступний день тижня також був насиченим. Захід, що відбувся у вівторок «Казка йде у гості» викликав особливий інтерес в учнів 2 класу. У цей день учні 9 класу  Гранат С. та Сорока Марія побували у другокласників, де провели вікторину, презентували креативні ілюстрації до прочитаних казок, запропонували школярам ряд цікавинок та конкурсів «З якої казки?» «Загублені речі літературних героїв», «Розкажи про улюбленого героя казки», що дало змогу виявити їхні знання та проявити кмітливість. А на завершення учні мали змогу дізнатися про найкращого читача класу, заглянувши у «чарівну скриньку». Скільки захоплення, радості та задоволення було в дитячих очах, коли вони побачили там « Найкращого читача класу-себе!Своє зображення!». Тож запрошуємо вас на перегляд ролика, який підготувала  Гранат Софія.

 

Середа 07.12.2023

Експрес-подорож: «Ювіляри країни книг». Ювілей – це завжди хвилююче. Радісна подія, що дає людині оцінити досягнення його життя. Для письменників – це їх твори. І чим довше твори читаються і обговорюються пошановувачами, тим видатніше і талановитіше історії. Діти – щирі читачі, яких важко зацікавити сумнівною оповідкою. Їм або подобаються твори, або ж – ні.  Експрес-подорож «Книги-ювіляри 2023», яку здійснили учні 6 класу,  була присвячена письменникам і книгам, які цьогоріч святкували свої іменини та завоювали авторитет серед читачів багатьох поколінь.

 

Четвер 08.12.2023р.

Четвер продовжував шукати інтелектуалів в царині зарубіжної літератури. Свої знання в  інтелектуальній грі «Колесо фортуни» показали учні 8 класу. Восьмикласникам були запропоновані тематичні блоки запитань з вивчених творів, ребуси та кросворди. Інтелектуальна гра проходила у атмосфері творчого пошуку та мотивації на успіх. Учні довели, що читання художньої літератури збагачує інтелект і виручає у складних життєвих ситуаціях.

 

П’ятниця 09.12.2023р.

До Дня Збройних сил України було проведено паралель між подіями Другої світової війни та сьогоденням.  Учні 7 класу підсумовуючи вивчене,  виготовили колаж за романом Джона Бойна «Хлопчик у смугастій піжамі». Це книга про жахіття Другої світової війни, Голокост та нацизм, про в’язнів фашистських концтаборів, про трагічні події війни відображені очима дитини. Тут немає описів страшних воєнних баталій, війна десь далеко…Але людське горе, біль і страждання просочує тут кожен рядок. І в пам’яті постають всі жахливі подробиці тих страшних часів. І пам’ять згадує тисячі людських історій, які відбувалися в реалі.

Своє бачення подій сьогодення висловили також учні 9-го класу, дискутуючи та переглядаючи онлайн-презентацію «5 книг про російсько-українську війну». Вони обговорювали події, що вібуваються у наш нелегкий час, відстоювали свою думку та підводили підсумки. Учні більше дізналися про книги, що написали військові й цивільні, про російсько-українську війну, які почали формувати окрему нішу після 2014 року. Новим поштовхом для створення воєнної літератури став початок повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Зараз видані вже більше 1500 книг про російсько-українську війну, з них більше 250 – це книги, які написали військові. Також учні дізналися про письменників, які служать в лавах ЗСУ та одночасно пишуть, волонтерять,  донатять, роблять все необхідне для перемоги.

Бажаємо всім воїнам, односельчанам, колегам, випускникам, які захищають нашу землю, міцного здоров´я, витримки, мирного неба та  перемоги!

Отже, тиждень зарубіжної літератури - це своєрідний творчий звіт, демонстрація досягнень учнів. Це багатоаспектний інтегрований комплекс навчально-виховних заходів з предмета, спрямований на закріплення, збагачення та поглиблення знань учнів з зарубіжної  літератури й розвиток їх творчості.

docx
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
1058
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку