Підсумкова контрольна робота з біології за І семестр, 8 клас
І варіант
І рівень(6 завдань по 0,5 бала)
1.Назвіть бічні викривлення хребта людини:
А лордоз Б кіфоз
В сколіоз Г плоскостопість
2. Укажіть тканину, елементом якої є нейрон, називають:
А) нервовою Б) епітеліальною
В) внутрішнього середовища Г) м'язовою
3.Назвіть тип з’єднання потиличної та скроневої кісток між собою:
А рухоме Б нерухоме
В напіврухоме Г суглоб
4.Назвіть м’з тулуба:
А литковий Б кравецький
В триголовий Г найширший м’яз спини
5.Назвіть орган дихальної системи, в якій відбувається газобмін:
А носова порожнина Б бронхи
В гортань Г легені
6. Назвіть кількісну характеристику життєвої ємності легень:
А 3,5 – 4,5 л Б 1,5 – 2,5 л
В 6,5 – 7,5 л Г 8,5 – 9,5 л
ІІ рівень(виберіть усі правильні відповіді – 3 бала)
7.Укажіть кістки черепа, що з’єднуються швом:
А лобова Б тім’яна
В потилична Г нижня щелепа
8. Назвіть захворювання дихальної системи:
А туберкольоз Б холецистит
В бронхіальна астма Г ангіна
9. Позначте фермент, який виробляють залози шлунка:
а) ліпаза; б) амілаза;
в) пепсин; г) мальтоза.
ІІІ рівень (2 завдання по 1,5 бала)
А лопатка 1.пояс нижніх кінцівок
Б ребро 2.череп
В нижня щелепа 3.грудна клітка
Г фаланга пальця 4.пояс верхніх кінцівок
5.стопа
11. Підпишіть внутрішню будову зуба.
ІV рівень (виконайте одне завдання на вибір - 3 бала)
12.Укажіть послідовність дій першої допомоги при відкритому переломі кісток.
13. Опишіть травлення у шлунку (вказати ферменти, будову шлунку і які речовини розщеплюються).
Підсумкова контрольна робота з біології за І семестр, 8 клас
ІІ варіант
І рівень(6 завдань по 0,5 бала)
1. Яке співвідношення білків, жирів і вуглеводів у харчових продуктах за умови раціонального харчування:
а) 2:2:1; б) 1:1:2;
в) 1:1:4; г) 1:1:6.
2. Укажіть науку, що вивчає будову внутрішніх органів та організму в цілому:
а) цитологія; б) ембріологія;
в) анатомія; г) гістологія.
3. Назвіть м’з, що скорочується під час спокійного вдиху:
А трапецієподібний Б кравецький
В двоголовий Г діафрагма
4. Виберіть одиницю будови м’язової тканини:
А) остеоцити Б) міофібрила
В) нейрон Г) нефрон
5.Укажіть фактор, який впливає на частоту дихання:
А якісний склад їжі Б артеріальний тиск
В інтенсивність реабсорбції Г вміст СО2 у крові
6.Укажіть назву надмірного вигину хребта вперед
А сколіоз Б вивих
В кіфоз Г лордоз
ІІ рівень(виберіть усі правильні відповіді – 3 бала)
7. Для процесу вдиху характерним є:
а) центр вдиху збуджується;
б) об'єм грудної порожнини зменшується;
в) легені розтягуються;
г) купол діафрагми піднімається догори.
8. Основними чинниками ризику для здоров'я людини є:
а) раціональне харчування;
б) малорухливий спосіб життя;
в) відсутність шкідливих звичок;
г) емоційні стреси.
9. Укажіть фактори, здатні прискорити частоту дихальних рухів:
А пербування на свіжому повітрі Б заняття спортом
В зниження концнтрації СО2 у крові Г фізичне навантаження
ІІІ рівень (2 завдання по 1,5 бала)
10.Укажіть відповідність між кісткою і частиною скелета, до якої вона входить:
А лопатка 1.череп
Б гомілкова кістка 2.пояс верхніх кінцівок
В потилична кістка 3.пояс нижніх кінцівок
Г плечова кістка 4.верхня вільна кінцівка
5.нижня вільна кінцівка
11. Підпишіть зовнішні частини зуба.
|
ІV рівень (виконайте одне завдання на вибір - 3 бала)
12.Чому найчастіше на туберкульоз хворіють люди, які живуть у неналежних житлових умовах і погано харчуються?
13. Опишіть травлення у тонкому кишечнику (вказати ферменти, будову тонкого кишечника і які речовини розщеплюються).