Підсумковий урок з теми "Рослини"

Про матеріал
Дана розробка допоможе вчителям, батькам та учням швидко та всебічно перевірити знання програмового матеріалу з теми "Рослини". Розробка має 4 рівні складності, розрахунок балів та різні форми перевірки матеріалу: тести, доповнення речення, вибір правильної відповіді та творче завдання, яке потребує теоретичних знань учнів.
Перегляд файлу

Підсумкова контрольна робота з біології для 6 класу.

І рівень.

Тестові завдання з однією правильною відповіддю (кожна правильна відповідь – 0,5 б.)

  1. Наука, яка вивчає гриби:  А) ботаніка    Б) мікологія    В) мікробіологія    Г) бріологія
  2. Основоположником науки систематики є шведський учений:  А) Теодор Шванн    Б) Луї Пастер    В) Карл Лінней    Г) Роберт Гук
  3. Енергетичною станцією клітини являється:  А) ядро   Б) рибосоми   В) мітохондрії    Г) вакуоля
  4. Якого відділу рослин не існує:  А) Плауни   Б) Голонасінні   В) Розові   Г)  Мохи
  5. Корінь рослини росте у довжину завдяки: А)провідній тканині    Б) механічній тканині   В) фотосинтезуючий тканині   Г) твірній тканині
  6. Горіх має суцвіття: А) китиця   Б) сережка  В) колос  Г) кошик
  7. Ботулізм – смертельна бактеріальна хвороба. Який продукт може стати причиною враження людини ботулізмом? А) пліснявий хліб   Б) домашні консерви   В) немиті овочі    Г) гнилі фрукти
  8. До якого відділу належать сосна, ялина, гінкго, кипарис?   А) Папоротеподібні    Б) Мохоподібні    В) Голонасінні     Г)Покритонасінні

Загальна кількість балів – 4 б.

ІІ рівень.

Доповніть речення (кожне правильно складене речення - 1 б.)

  1. У рослин класу Однодольні коренева система ( стрижнева, мичкувата ), у Дводольних рослин ( стрижнева, мичкувата ) коренева система. У дводольних рослин зародок насіння має ( дві, одну ), у однодольних ( дві, одну ) сім`ядолі. У рослин класу Однодольні жилкування листя ( паралельне, сітчасте ), а в представників класу Дводольні ( паралельне, сітчасте ) жилкування. З вивчених родин до класу Дводольні рослини належать ( Злакові, Розові, Хрестоцвітні, Лілейні, Бобові ), до класу Однодольні рослини належать  ( Злакові, Розові, Хрестоцвітні, Лілейні, Бобові ).
  2. Насіння рослин зовні покрите насінною ___________________________, що виконує ______________________________ функцію. Зародок насіння дводольних рослин складається з _____________________________, _______________________, ______________________________ та двох ____________________________. Для проростання насіння необхідні ____________, _______________________, ______________________ та _____________________________________.

Загальна кількість балів – 2 бали.

ІІІ рівень.

Визначте вірне твердження знаком «+» (кожна правильна відповідь – 0,5 б.)

  1. Всі покритонасінні рослини мають квітку.
  2. У сибірської сосни – кедра – утворюються плоди – «кедрові горішки».
  3. Хвойні є вітрозапильними рослинами.
  4. Мохи розмножуються за допомогою насіння.
  5. Антеридій – це жіночій гаметофіт.
  6. Агар – агар добувають з водоростей.
  7. Вакуолі рослинної клітини заповнені глікогеном.
  8. За допомогою лупи в клітині можна побачити ядро, хлоропласти та вакуолю.

Загальна кількість балів – 4 бали.

ІV рівень

Біологічна задача на вибір (правильна і розгорнута відповідь  – 2 б.)

Якщо на листок рослини «вдягти» полієтиленовий пакетик, через кілька годин у середині пакета буде видно крапельки води. Поясніть це явище.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.

У ботанічному саду етикетки на деревах прив`язані за допомогою дроту ( але вільно!) на висоті 1,3 м від землі. Дерево росте у висоту по 30 см за рік. На якій висоті опиниться етикетка через три роки? Чому етикетки на деревах прив`язані вільно?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.

Чому верблюжу колючку називають «рослиною – колодязем? Відповідь обгрунтуйте.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шановний Володимире Федоровичу!

 

Вітаємо Вас з Днем народження!

 

Нехай літа не стануть тягарем,

Нехай душі не вигасне зіниця,

Хай повниться до краю день за днем

Добра і щастя золота криниця!

Нехай життя наснаги додає

Десятки літ ще мріяти, творити,

щоб Ви могли усе життя своє

в здоров`ї й радості багато літ прожити!

 

 

З повагою пед.колектив Заповітненської ЗОШ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шановна Ірино Григорівно!

 

З народженням онучки Вас вітаємо,

Нехай будуть веселощі від краю до краю,

Нехай росте принцеса сонячно – щасливою,

Бадьорою, здоровою і завжди грайливою!

Бабусю і діда радує кроками,

Першими успіхами і першими словами.

А потім, як виросте розумною, пригожою,

Все, що ви вклали, відразу примножить!

 

 

З повагою пед.колектив Заповітненської ЗОШ

 

docx
Додано
23 травня 2019
Переглядів
1918
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку