Контрольна робота
«Початкові поняття про органічні сполуки»
Варіант І
1. Денатурація білків — це реакція руйнування структури:
а) первинної; б) вторинної; в) вторинної та третинної.
2. Укажіть серед наведених сполук естер:
а) C2H5 - OH; б) CH3 - CH2 – CH2 - COOH;
в) CH3 - COOC2H5 г) (C6H10O5)n.
3. Загальна формула насичених одноатомних спиртів:
а) Сn(Н2О)m; б) R1CООR2; в) СН3СООН; г) СnН2n +1ОН.
4. Установіть відповідність.
1).CH3 -CH2 -CH2 -CH2 – OH А. 1-бутанол
2).CH3 -COOC4H9 Б. α-амінобутанова кислота
3).CH3 -CH2 -CH(NH2)-COOH В. бутиловий естер оцтової кислоти
5. Амінокислоти — це речовини, у молекулах яких одночасно
містяться функціональні групи:
а) аміно- й гідроксильна; б) карбоксильна й гідроксильна;
в) аміно- й карбоксильна.
6. Жири – це органічні речовини, що належать до класу:
а) спиртів; б) естерів; в) карбонових кислот; г) вуглеводів.
7. Гексаналь належить до:
а) спиртів; б) карбонових кислот; в) альдегідів; г) жирів.
8. Напишіть рівняння утворення дипептиду з двох молекул
амінооцтової.
9. Гліцерол застосовують для добування: а) динаміту; б) ліків;
в) антифризів.
10. Закінчити рівняння реакцій:
а) СН3СООН + Nа2СО3 → ; в) С7Н15ОН + О2 →;
б) СН3 – СООН + К → ; г) С4Н9ОН + HCl →
11. Запишіть рівняння реакцій за схемою:
бутанол → бутанова кислота → 2-хлорбутанова кислота →
амінобутанова кислота
12. Обчисліть об’єм водню, який виділиться при взаємодії магнію із
розчином оцтової кислоти масою 500 г, масова частка кислоти в
якому становить 6%.
Контрольна робота
«Початкові поняття про органічні сполуки»
Варіант ІІ
1. Денатурація білка відбувається під дією:
а) води; б) кислот; в) радіації.
2. Укажіть серед наведених сполук 2-амінокислоту:
а) CH3 - CH(NH2)- COOH; в) CH3 - CH2 - CH2 - COOH;
б) CH3 - CH2 - CH(OH)- COOH; г) CH3 - CH(NH2)- CH2 - COOH.
3. Первинна структура білка зумовлена...
4. Установіть відповідність.
1). CH3 - CH2 - CH2 - CH2 - CH2 – OН А. Амінооцтова кислота
2). CH3 - COOC5H11 Б. 1-пентанол
3). CH2 (NH2)- COOH В. Пентиловий естер оцтової кислоти
5. Мила – це речовини, що належать до класу:
а) спиртів; б) естерів; в) карбонових кислот; г) солей.
6. Яким реактивом можна скористатися, щоб виявити пропанову
кислоту серед інших речовин:
а ) лакмус; б) спиртовий розчин йоду; в) Сu(ОН)2; г) бромна вода.
7. Напишіть рівняння утворення трипептиду з трьох молекул амінопропаної килоти.
8. Укажіть властивості оцтової кислоти, що спричиняють її
застосування у харчовій промисловості:
а) добре розчиняється у воді; б) розчин кислий на смак;
в) змінює забарвлення індикаторів.
9. Позначте речовини, з якими може реагувати етиловий спирт:
а) Na; б) СН3СООН; в) СаСО3; г)НCl.
10. Закінчити рівняння реакцій:
а) С2Н5ОН + HCl →; в) СН3СООН + Nа → ;
б) СН3 – СООН + К2СО3 → ; г) С5Н11ОН + О2 →;
11.Запишіть рівняння реакцій за схемою та назвати продукти реакції:
С2Н4 → С2Н5Сl → С2Н5ОН → С2Н4 → С2Н4Сl2
12. Обчисліть об’єм водню, який виділиться внаслідок взаємодії
алюмінію з розчином оцтової кислоти масою 700 г з масовою
часткою кислоти 10 %.