Вуглеводи: глюкоза, сахароза, крохмаль,целюлоза. Будова,властивості,біологічна роль вуглеводів. Мета уроку:ознайомити з поняттям про вуглеводи, молекулярними формулами глюкози, сахарози,крохмалю і целюлози, будовою полімерів крохмалю і целюлози, реакціями їх гідролізу, застосуванням та біологічною роллю;розвивати вміння записувати рівняння хімічних реакцій та структурні формули органічних речовин;виховувати почуття взаємодопомоги та інтерес до вивчення хімії
Вперше термін "вуглеводи" запропонував професор Дерптського (нині Тартуського) університету К. Г. Шмідт в 1844 р. У 1927 р. Міжнародна комісія по реформі хімічної номенклатури запропонувала термін "вуглеводи" замінити терміном "гліціди", однак стара назва "вуглеводи" вкоренилася і є загальноприйнятою.
Лабораторний дослід №12 Взаємодія глюкози з купрум(ІІ) гідроксидом. Мета: виконати якісну реакцію на глюкозу. Реактиви та обладнання (поруч із назвами речовин запишіть відповідні формули): розчини глюкози C6 H11 O6 купрум(ІІ) сульфату Cu. SO4, натрій гідроксиду Na. OH, нагрівний прилад, пробіркотримач, штатив із пробірками. Хід роботи. Дослід 1. У пробірку до 2-3 краплин розчину мідного купоросу долийте 2-3 мл розчину натрій гідроксиду (натрій гідроксид має бути в надлишку). До добутого осаду долийте такий самий об’єм розчину глюкози й суміш збовтайте. Як змінилося забарвлення розчину? Про що це свідчить?Дослід 2. Нагрійте вміст пробірки. Які зміни спостерігаються? Про наявність якої функціональної групи в молекулі глюкози свідчить цей дослід?
Застосування глюкози. У медицині для лікування дистрофіїВ кондитерській справі (виготовлення мармеладу, карамелі, пряників тощо)У текстильній промисловості як відновник. У виробництві пива (спиртове бродіння)У квашенні капусти, огірків, молока, силування кормів (молочнокисле бродіння)Як вихідний продукт при виробництві аскорбінової і гліконової кислот