Презентація на тему: "Оксигеновмісні органічні сполуки. Поняття про спирти, карбонові кислоти, жири, вуглеводні"

Про матеріал
Презентація на тему: "Оксигеновмісні органічні сполуки. Поняття про спирти, карбонові кислоти, жири, вуглеводні". У презентації подано короткий опис фізичних властивостей, класифікація та застосування оксигеновмісних органічних сполук.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оксигеновмісні органічні речовини. Поняття про спирти, карбонові кислоти, жири, вуглеводи. Підготувала Перун Ганна

Номер слайду 2

Мета 1. Ознайомитися з класифікацією оксигеновмісних органічних сполук.2. Ознайомитися з представниками оксигеновмісних органічних сполук, їх функціональними групами, значенням та поширенням у природі.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Спирти. Спирти (алкоголі) – це органічні сполуки, які мають одну або декілька гідроксильних груп приєднаних до вуглеводневого радикалу R-OH.

Номер слайду 5

Класифікація спиртів Залежно від наявності в карбоновому ланцюзі кратних зв’язків: Насичені спирти – наявні тільки одинарні зв’язки; Ненасичені спирти – наявні подвійні та потрійні зв’язки.

Номер слайду 6

Залежності від кількості гідроксильних груп

Номер слайду 7

Номенклатура насичених одноатомних спиртів. Загальна формула насичених одноатомних спиртів: Cn. H2n+1 OH, або . Cn. H2n+2 O Група −OH у назвах спиртів позначається суфіксом -ол, який додається до назви алкану. Назви спиртів утворюються від назв відповідних алканів з додаванням суфікса -ол або від назв радикалів:  CH3−OH — метанол (метиловий спирт); C2 H5−OH — етанол (етиловий спирт);

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Поширення у природіСпирти у вільному стані трапляються в рослинах (продукт бродіння глюкози) або в тваринних організмах (продукт метаболізму – етанол). У зв’язаному стані вони у вигляді ефірів входять до складу рослинних ефірних масел, восків, рослинних та тваринних жирів. Деякі з них мають дуже приємний запах і зумовлюють аромат ефірних олій.

Номер слайду 10

Карбонові кислоти – це похідні вуглеводнів, що містять одну або декілька функціональних груп (карбоксильних груп)– СООН.

Номер слайду 11

Класифікація карбонових кислот

Номер слайду 12

Номенклатура карбонових кислот

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Поширення карбонових кислот у природі

Номер слайду 15

Жири — це складні речовини - естери, утворені триатомним спиртом гліцеролом і вищими карбоновими кислотами.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Поширення жирів. Жири наявні у всіх живих організмах.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Застосування вуглеводів

Номер слайду 23

Поширення вуглеводів. Вуглеводи утворюються в зелених рослинах у результаті фотосинтезу з оксиду вуглецю (IV) та води. їх масова частка становить близько 80 % сухої маси речовини рослин і до 2 % – тваринних організмів. Вуглеводи відіграють важливу роль у житті людини. Як і жири, вони є джерелом енергії в організмі. їжа людини приблизно на 70 % складається з вуглеводів.

Номер слайду 24

Дякую за увагу

Номер слайду 25

Використанні джерела1. http://uabooks.top/421-spirti-klasifkacya-zomerya-ta-nomenklatura.html2. https://vseosvita.ua/library/urok-z-himii-dla-10-klasu-za-temou-spirti-rozvazuvanna-rozrahunkovih-zadac-na-domiski-302797.html3. https://miyklas.com.ua/p/himija/10-klas/oksigenovmisni-organichni-rechovini-326100/nasicheni-odnoatomni-spirti-326101/re-1c773f04-57f5-4cb1-bde6-0272e4ae8c2f4. http://zno.academia.in.ua/mod/book/view.php?id=37995. https://vpubud.lutsk.ua/news/18-10-32-24-03-2020/6. https://uahistory.co/pidruchniki/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level/17.php7. https://vseosvita.ua/library/urok-na-temu-ziri-sklad-budova-molekul-posirenna-vlastivosti-oderzanna-biologicna-rol-ta-zastosuvanna-123613.html8. https://ua-books.com.ua/prezentaciyi/3435-zhyry-32909. https://naurok.com.ua/prezentaciya-na-temu-zhiri-sklad-zhiriv-dlya-uchniv-9-klasu-181472.html10. http://www.myshared.ru/slide/1120682/11. https://thepresentation.ru/uncategorized/109421-vuglevodi-glyukoza-%D1%97%D1%97-budova-ta-vlastivost%D1%9612. http://zno.academia.in.ua/mod/book/tool/print/index.php?id=3811

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Підкалюк Любов Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Пригара Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
12 квітня 2021
Переглядів
18641
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку