Письмовий переказ тексту-розповіді з елементами опису приміщення.

Про матеріал
Матеріал доречно використати під час проведення уроку мовленнєвого розвитку - письмового переказу тексту з елементами опису приміщення у 6 класі .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Двадцять перше листопада Дистанційна робота. Письмовий переказ тексту-розповіді з елементами опису приміщення.

Номер слайду 2

1. Прослухати текст «У КАТЕРИНИ БІЛОКУР» 2. Бесіда за змістом почутого1. Визначити тему й основну думку тексту. 2. Що виражає заголовок: тему чи основну думку? 3. Яким уявили ви описане приміщення?4. Які типи мовлення використано у тексті? 5. На які частини можна поділити текст. (Тема – розповідь про художницю; основна думка – змалювання умов життя та результатів творчої праці талановитої художниці).(Тему).( Невеличка українська хатина, в якій живе жінка, що вміє віддавати належне українській культурі. Ніякої розкоші: піч із мальованим комином, ослінчик із різними причандаллями для роботи, а головне, що на стіні – портрет Шевченка та вишиті рушники ). (Розповідь з елементами опису)

Номер слайду 3

3. Складіть орієнтовний план тексту.1. Пошуки оселі художниці. 2. Запрошення жінки. 3. Старі образи на покуті. 4. Портрет Шевченка під рушником. 5. Велика піч у кутку хати. 6. Лава вздовж стола. 7. Картини художниці у світлиці. 8. Скромна і талановита жінка.

Номер слайду 4

4. Словникова робота. Причілок – бокова стіна будинку; бокова частина даху. Покуть – в українській селянській хаті – куток, розміщений по діагоналі від печі, та місце біля нього. Комин – 1) Передня (нижня) частина димоходу варистої печі.2) Канал з вогнетривкого матеріалу для виходу диму з печі, груби в повітря; димохід. Ослін – переносна кімнатна лава для сидіння. Мольберт – підставка, на якій художник установлює підрамник із полотном, картон і т. ін. для малювання. Палітра – чотирикутна або овальна дощечка, пластинка, на якій живописець змішує і розтирає фарби.

Номер слайду 5

5. Дібрати синоніми до слів: Терновий образ гаптований огрядний неоковирний охайний– темно-синій;– ікона, зображення;– вишитий, вишиваний;– товстий, повнотілий;непоказний, непривабливий, незграбний;– чистий, прибраний.6. Запам’ятати слова:босоногих, в напрямі, тьмяною, вздовж, неоковирних.

Номер слайду 6

7. Повторне прослуховування тексту переказу.8. Підготовка чорнового варіанту переказу.9. Самостійне редагування тексту переказу, удосконалення його змісту.10. Оформлення чистового варіанту.

Номер слайду 7

План і зразок переказу 1. Пошуки оселі художниці. 2. Запрошення жінки. 3. Старі образи на покуті. 4. Портрет Шевченка під рушником. 5. Велика піч у кутку хати. 6. Лава вздовж стола. 7. Картини художниці у світлиці. 8. Скромна і талановита жінка. Недалечко від ікон висів портрет Шевченка. З його рами звисав рушник, наче крила якогось дивного птаха або величезного метелика. У кутку охайно підведена червоною глиною піч милувала око мальованим килимом. Вона, наче огрядна молодиця в білій вишиваній сорочці, посідала в хаті чимале місце. Вздовж стола стояла лава. На довгому ослоні- тюбики фарб, саморобні пензлики. За палітру правив шматок скла. На стінах світлиці висіло кілька картин. Я замилував-ся квітами, що жили на полотнах яскравою красою. Кар-тини ж були в неоковирних рамках, а деякі висіли без рам. Оселю Катерини Білокур я розшукував недовго. Я підійшов до хати. Назустріч вийшла жінка в темній терновій хустці, гостинно запросила увійти. На покуті темніли образи старі, ледь помітно виблис-кували тьмяною позолотою. У цій пропахлій фарбами і живими квітами кімнаті художниця творила. Я був зачарований і здивований життям цієї скромної і талановитої та наполегливої жінки.

Номер слайду 8

Домашнє завдання. Написати переказ «У КАТЕРИНИ БІЛОКУР»у чистовому варіанті.

pptx
Додано
17 грудня 2023
Переглядів
834
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку