Пісні Марусі Чурай та її біографія.

Про матеріал
Матеріал з теми " Пісні Марусі Чурай та її біографія". Для завантаження натисніть кнопку " завантажити". Бажаю успіхів!!!!!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пісні Марусі Чурай

Номер слайду 2

Цікаві факти про Марусю Чурай. Марія Чурай народилась приблизно 1625 року в Полтаві у родині полкового осавула Гордія Чурая, який був знаменитий своїми виступами проти польських загарбників. Батько Гордій Чурай був полковим осавулом, запальним та відважним, і страчений у Варшаві після битви проти поляків, коли Марусі ледь сповнилося 13 років. Гордія вважали народним героєм, а до вдови та доньки ставилися з великою шаною. Маруся Чурай склала понад 40 пісень

Номер слайду 3

Українська Сапфо. Саме так – українською Сапфо – полтавчанку Марусю Чурай називають історики, літератори і знавці її творчості за створення фактично першої української жіночої і романтичної лірики. А ще Марусю Чурай іменують дівчиною-легендою: в її житті художні образи тісно переплетені з реальними фактами. Навіть дата її народження не є точною – близько 1625 року, у часи Хмельниччини. Тому кожне нове покоління, читаючи про народну співачку, лише здогадується, що ж правда, а що ні… Сапфо – найвидатніша давньогрецька поетеса, композиторка і музикантка

Номер слайду 4

ТРАГІЧНА ДОЛЯМаруся Чурай походила з козацького роду :батько Гордій Чурай був полковим осавулом, запальним та відважним, і страчений у Варшаві після битви проти поляків, коли Марусі ледь сповнилося 13 років. Гордія вважали народним героєм, а до вдови Горпини та їх доньки ставилися з великою шаною і любовʹю. Цьому значною мірою сприяла обдарованість Марусі: вона мала чудовий голос і майстерно виконувала пісні, які сама складала.

Номер слайду 5

КРАСА Й ТАЛАНТ МАРУСІ ЧУРАЙПисьменник середини XIX сторіччя Олексій Шкляревський у нарисі “Маруся Чурай, малоросійська співачка” так описував дівчину: «Дрібненька (тобто невелика на зріст, трохи худорлявенькая, мініатюрна складена), струнка, як струна, з маленьким, але рельєфно окресленим під тонкою вишитою сорочкою бюстиком, з маленькими ручками і ніженьками. з привітним виразом ласкавого, матового кольору, засмаглого личка, на якому виступав рум’янець, з карими очима під густими бровами і довгими віями…Голівку дівчини покривало розкішне, чорне як смола, волосся, заплетене ззаду в густу широку косу до колін. Чарівність дівчини довершував маленький ротик з білими, як перламутр, зубками, закритий, мов червоний мак, рожевими губками… Але при цьому у Марусі було круте, трохи випукле гладеньке, сухе чоло і трохи дугоподібний, енергійний, з горбинкою ніс». А голос… Такого солодкого і дзвінкого співу нечувано було!

Номер слайду 6

Маруся Чурай померла у 28 років. Справжня причина її смерті так і залишилася загадкою. Одні джерела вказують, що Маруся у в’язниці підхопила сухоти і після звільнення дуже хворіла, що й призвело до смерті. Інші джерела свідчать про кількарічну покуту в монастирі, куди Маруся відправилася після суду, аби замолити свій гріх. Начебто її поховали у Полтаві.

Номер слайду 7

Дякую за увагу !!!!!!!!!!!

pptx
Додано
31 жовтня 2022
Переглядів
1349
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку