Пісні, що стали народними. Станіслав Чарнецький та Григорій Трух. «Ой, у лузі червона калина похилилася». Дмитро Луценко. «Як тебе не любити, Києве мій».

Про матеріал
у презентації вміщено розробку уроку за темою "Пісні, що стали народними. Станіслав Чарнецький та Григорій Трух. «Ой, у лузі червона калина похилилася». Дмитро Луценко. «Як тебе не любити, Києве мій». Дидактичний матеріал, цікаві відомості, завдання, різні види роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пісні, що стали народними. Станіслав Чарнецький та Григорій Трух. «Ой, у лузі червона калина похилилася». Дмитро Луценко. «Як тебе не любити, Києве мій». С. чарнецький г.трух Д. Луценко

Номер слайду 2

Згадуємо! Повторюємо!

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Січові стрільці – це добровольча армія, український легіон, відомий з часів Першої Світової війни. Служили вони в лавах армії Австро-Угорщини. Січові стрільці існували з 1914 року до 1918-го. Воювали на боці Австро-Угорщини та Німеччини проти Росії, Англії та Франції. Узимку 1914-15 рр. сотні УСС у складі 130 бригади боронили карпатські переходи: їм припала тоді розвідча й охоронна служба.

Номер слайду 5

вивчаємо відомості про пісню!

Номер слайду 6

Пісня «Ой у лузі червона калина похилилася» набула великої популярності в наші дні, коли Україна боронить свої землі від російських нападників. Ремікс на цю пісню у виконанні А. Хливнюка та музичного колективу «The Kiffness» набрав понад 11 млн переглядів у ютубі. Слухаємо піснюhttps://www.youtube.com/watch?v=SCGh. Rdgtid. M Андрій Хливнюк

Номер слайду 7

Читаємо виразноз’ясовуємо. Тан — коротка форма слова танець. Тут бій передано через художній образ танцю (натяк на гопак — козацький танець, окремі елементи якого імітують рухи бойових мистецтв).

Номер слайду 8

Метод «Гронування»Калина-символ людської пам'яті. Калина-символ українського народу. Калина-символ безсмертя. Калина- символ мужності й незламності духу в боротьбі за незалежність. Калина-дерево українського роду. Калина-символ життя, крові, вогню. Калина- символ материнства: кущ-сама мати, цвіт, ягідки-діти. Калина уособлює й саму Україну. Як символ Батьківщини, вона «проросла» в гімнові січових стрільців.

Номер слайду 9

Паспорт пісні «ой у лузі червона калина похилилася»Тема “Ой у лузі червона калина…”: зображення суму України за синами-українцями, які потерпають у неволі в московських кайданах; битва січовиків із ворогом за визволення полонених.Ідея “Ой у лузі червона калина…”: уславлення мужності, відваги січових стрільців — оборонців України. Основна думка “Ой у лузі червона калина…”: єдність, мужність, волелюбність, вміння захищати рідний край, прийти на допомогу браттям, які перебувають у небезпеці — ось основні риси січових стрільців-захисників.

Номер слайду 10

Художні засоби пісні “Ой у лузі червона калина похилилася”• повторення:«А ми тую червону калину підіймемо,А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо»;• метафора: «Україна зажурилася»;• звертання: « червона калино», «славна Україно»;• епітети: «кривий тан», «московські кайдани», «золотистий лан», «буйнесенький вітер»;• риторичні оклики:«А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!»;«То прославить по всій Україні січових стрільців!».

Номер слайду 11

Складання «Сенкану» до вірша   1 Калина.   2 Червона, розкішна.   3 Біліє, червоніє, горить.  4 Калина-символ України.   5 Оберіг.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

1. В одинадцятому столітті Київ був найбільшою столицею в Європі, місто у понад десять разів перевищувало Париж та було у п'ятдесят разів більшим за Лондон. 2. Хрещатик, найкоротша, однак водночас і найширша головна вулиця серед Європейських столиць. Її ширина становить 75 метрів. 3. Об’єм Київського водосховища  вражає — понад 3730 мільйонів метрів кубічних..4. Київ має неофіційне звання «Каштанова» столиця5. Київ поправу вважається одним із найзеленіших міст Європи, тут розташовано понад сімдесят парків та більше ніж двісті скверів.6. В Києві розташований один з найвищих пам'ятників у світі, звісна річ мова йде про Батьківщину-Мати. Висота монументу з постаментом 102 метри7. Станом на 2016 рік найвищий хмарочос в Україні знаходиться у місті Київ — Житловий комплекс на Кловському узвозі, висотою 168 метрів. Також тут є одна з найглибших у світі станція метро — Арсенальна, яка знаходиться на глибині 105 метрів.8. На честь міста назвали астероїд — «2171 Київ». Цікаві факти про Київ

Номер слайду 14

Як тебе не любити,києве мій!грає море зелене,Тихий день догора. Дорогими для мене. Стали схили Дніпра,Де колишуться віти. Закоханих мрій... Як тебе не любити,Києве мій!В очі дивляться канни,Серце в них переллю. Хай розкажуть коханій,Як я вірно люблю. Буду мріяти й жити. На крилах надій... Як тебе не любити,Києве мій!Спить натомлене місто. Мирним, лагідним сном. Ген вогні, як намисто,Розцвіли над Дніпром. Вечорів оксамити,Мов щастя прибій... Як тебе не любити,Києве мій!

Номер слайду 15

Бесіда--- Яка пора року і час дня зображені в пісні?---Намалюйте картину, яка вам уявляється. -----Які кольори переважають?---Чи можна вважати цей твір патріотичним?---Що вам відомо про Київ – столицю нашої країни?---Які художні засоби наявні у пісні. Назвіть їх.---Чи знаєте ви пісню про ваше місто (село)?

Номер слайду 16

Київ. мир

Номер слайду 17

Київ. війна

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Проценко Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 жовтня 2023
Переглядів
3058
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку