Роль Гамбрінуса в історії пива до кінця не вивчена. Деякі кажуть, що цей Фландрійський король був винахідником напою, а інші вважають, що був він ремісником і об'єднав під своїм управлінням гільдію пивоварів. У кожному разі він вважається святим, який навчив людей пивоварінню. Багато пивоварних компанії в усьому світі, а також сорт пива носять це горде ім'я.
Далі зелений солод поступає до сушарок. Температура висушування може бути різною, після цього отримують різні види солоду – світлий, темний, палений або карамельний. Спеціальна машина відбиває паростки та корінці, і готовий солод очищується і подрібнюється, «затирається» гарячою водою. Сусло стає «солодким». До нього додають хміль і варять 1 – 3 години.
Хміль надає пиву приємної гіркоти, яка покращує смак, обумовлює аромат, сприяє піноутворенню, підвищує термін зберігання. Готове сусло проціджують, відстоюють і охолоджують. Потім додають пивні дріжджі і залишають бродити на 5-8 днів при температурі +6…+7гр. За цей час накопичується спирт і вуглекислий газ. Пиво фільтрують і розливають.
Якщо наливають із пляшки то спочатку наливають на дно посуду, потім піднімають струю на 5-6 см і після утворення пінної шапки опускають шийку пляшки, щоб швидше пиво вилити. При цьому слід пам’ятати, що пінка може продовжувати підніматися. Перелив піни не допускається. Тому бармену слід правильно підбирати посуд до подачі з врахуванням запасу ємкості на пінку.
Що таке Ель. Цей напій відомий з XV століття. Згідно технології приготування, ель бродить при невисокій температурі (+15…+25 °C). При цьому використовують дріжджі верхового бродіння. Процес виготовлення займає 3–4 тижні, але окремі види готують і кілька місяців. Відмінна риса еля-підвищена міцність.
Що таке лагер. Це найпоширеніший у світі пінний напій. Технологія приготування дуже проста: готове сусло охолоджують, додають дріжджі і переливають в бочку. Тут все бродить протягом тижня. Після бродіння дріжджі відокремлюють, а напій піддають повторній ферментації під впливом високого тиску вуглекислого газу. Дозрівання триває від 20 до 120 діб. На фінальному етапі лагер фільтрують і розливають по посудинам: банки, пляшки, кеги і т. д. Пляшкове пиво іноді пастеризують або піддають тонкій фільтрації. Це продовжує термін зберігання продукту.
Існує космічне пиво.І називається воно так, бо ячмінь для його приготування вирощувався в модулі цієї космічної станції. 250 банок, зварених з цієї сировини, були продані за 10 тисяч ієн кожна. Усі кошти від продажу пішли на благодійність. У світі існує близько 400 різних сортів пива. Одна з найбільш дорогих пляшок пива коштує близько 1000 доларів.