Пізнавальна гра-подорож з біології у 8класі

Про матеріал
Проводиться у формі гри-подорожі по Країні «Здоров’я», схема якої намальована на дошці. На 6 партах таблички з написами зупинок: «Закони харчування», «Вітаміни», «Лікар-дієтолог», «Статист», «Довідкове бюро», «Психолог». На кожній зупинці учні отримують певні знання, які їм знадобляться у повсякденному житті. груп,
Перегляд файлу

Кейс-урок біології 8 клас

Тема. Харчування і здоров’я

Мета. Ознайомити учнів із основними вимогами до раціонального харчування, розглянути наслідки неякісного харчування, переїдання, голодування, з’ясувати фактори, що негативно впливають на харчування і здоров’я людини, основні правила харчування і використовувати їх у формуванні правильної харчової поведінки. Визначити норми раціонального харчування для різновікових груп, закріпити знання учнів про вітаміни та обмін речовин. Виховувати бережне ставлення до свого здоров’я.

Обладнання й матеріали: таблиці «Хімічний склад і калорійність основних продуктів харчування», «Функції та джерела вітамінів», «Добова потреба людини в поживних речовинах», підручник, додаткова література, доповіді та повідомлення учнів, пам’ятки  «Азбука харчування», муляжі фруктів та овочів, меню на день.

Тип уроку: засвоєння нових знань, пізнавальна гра-подорож, робота у групах.

Базові поняття й терміни: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, калорійність, добова потреба, продукти харчування.

Запрошені: вчитель хімії, медична сестра, психолог, вчитель географії, лікар-дієтолог.

 

 

Малюнок на дошці.

 

Країна «Здоров’я»:

  1.                    Закони харчування
  2.                    Вітаміни
  3.                    Лікар-дієтолог
  4.                    Психолог
  5.                    Статист
  6.                    Довідкове бюро

 

Епіграф.

Здоров’я – це безцінний дар природи,

воно дається, на жаль, не на віки,

 його треба берегти.

Здоров’я людини залежить

від неї самої, від її способу

життя, умов праці, харчування…

І.П.Павлов

 

 

ХІД УРОКУ

  1. Організаційний етап.
  2. Мотивація навчальної діяльності учнів.

Американський лікар Поль Брег говорив: «За гроші можна купити ліжко, але не сон, їжу, але не апетит, ліки, але не здоров’я, книги, але не розум….» іще древні мудреці розуміли, що помірність у їжі – запорука здоров’я і довголіття. Їжа – життєва необхідність. Багато причин підштовхують нас до їжі. Ми їмо, щоб втамувати голод, відчути радість, щастя, задоволення, іноді ми їмо в стані розчарування, гніву, розпачу, стресу. У кожного з нас ще з дитинства виробився певний стереотип харчування. Існує безліч факторів, які впливають на наші стереотипи харчування. Деякі з них ми можемо контролювати, інші – не керовані нами. Тема сьогоднішнього уроку нагальна «Харчування і здоров’я», а мета уроку – з’ясувати основні правила харчування і використовувати їх у формуванні правильної харчової поведінки.

 

  1. Актуалізація опорних знань.

Але спочатку пригадаємо і повторимо матеріал попереднього уроку. Щоб перевірити, наскільки якісно ви засвоїли тему, ми проведемо тестування:

  1. Які речовини є основним будівельним матеріалом в клітині?

А) жири, Б) вуглеводи, В) білки.

  1. Яку природу мають ферменти, що каталізують всі процеси в організмі?

А) білкову, Б) вуглеводневу, В) неорганічну.

  1. Скільки вам відомо амінокислот?

А) 5, Б) 17, В) 20.

  1. Білки розщеплюються у:

А)  кишечнику, Б) ротовій порожнин, В) шлунку?

  1. Які органи виконують функцію виведення з організму продуктів розпаду білків:

А) нирки, Б) кров, В) кишковий тракт?

  1. Вітамінів найбільше у:

А) сирих овочах, Б) свіжих фруктах, В) компотах, Г) варенні?

  1. Надлишок вуглеводів у крові викликає захворювання :

А) тиф, Б) цукровий діабет, В) гастрит?

  1. Яку роль в організмі виконують жири:

А) є джерелом води і енергії, Б) проводять збудження, В) підтримують сталу температуру?

  1. Які мінеральні солі ми отримуємо разом із кухонною сіллю:

А) сульфат магнію, Б) воду, В) хлорид натрію?

  1. Вода виводиться організмом разом із:

А) сечею, Б) потом, В) слізьми?

 

Взаємоперевірка. Учням пропонується помінятися роботами, перевірити і оцінити відповіді товариша. Результати перевірки звіряються із правильними відповідями, які заздалегідь записано на зворотній стороні дошки. Таким чином перевіряється і правильність об’єктивного оцінювання.

Правильні відповіді: 1в, 2а, 3в, 4в, 5а, 6а,б, 7в, 8а, 9в, 10а

 

  1. Вивчення нового матеріалу.

Проводиться у  формі гри-подорожі по Країні «Здоров’я», схема якої намальована на дошці. На 6 партах таблички з написами зупинок: «Закони харчування», «Вітаміни», «Лікар-дієтолог», «Статист», «Довідкове бюро», «Психолог». На кожній зупинці учні отримують певні знання, які їм знадобляться у повсякденному житті.

       Розповідь учителя біології з елементами бесіди.

Щоб дізнатися, як же правильно необхідно харчуватися, ми з вами відправимося у цікаву подорож по Країні «Здоров’я». Ви отримаєте інформацію про правила харчування, склад їжі, ми побуваємо на прийомі у лікаря-дієтолога, психолога, ми разом звернемося до довідкового бюро, а статист повідомить багато цікавих фактів про здорове харчування, щоб ви були сильними, красивими, життєрадісними і здоровими.

Перша зупинка «Закони харчування». (Доповідь учня з використанням мультимедійної презентації)

Головна заповідь здоров’я у наш нелегкий час повинна звучати так: «Харчуватися розумно! Виявляти свої помилки у харчуванні і виправляти їх!». А чи замислювалися ви, як же необхідно правильно харчуватися? Здорова людина повинна ретельно дотримуватися правильного режиму харчування: споживати їжу у відповідній кількості і в певний час, раціонально розподіляти її за масою, об’ємом, енергоємністю, складом та набором продуктів протягом дня залежно від виконуваної роботи, рухової активності, кліматичних умов чи віку людини.

Під час нерегулярного харчування порушується робота секреторних залоз шлунку і їжа погано засвоюється, це приводить до різних захворювань – гастритів, виразкової хвороби шлунку, ракових захворювань.

Інтервал між вживаннями їжі повинен становити у дітей до 1 року 2,5 – 3 години, у дітей шкільного віку 4-5 годин, у дорослих не більше 6 годин. Недотримання цього закону зумовлює порушення обміну речовин.

В давні часи говорили: «Ніхто не вмирає від старості, люди вмирають від хвороб». До таких хвороб, що виникають внаслідок неправильного харчування відносять ожиріння, атеросклероз, цукровий діабет, інфаркт, інсульт, рак.

Їсти необхідно 4 рази на день. Добову енергоємність раціону необхідно розподіляти так:сніданок – 25%, обід – 45%, підвечірок – 15%, вечеря – 10%. Снідати треба обов’язково. Люди,  які відмовляються від сніданку швидко відчувають втому, в них послаблюється пам'ять, увага, знижується працездатність. Їжа повинна бути різноманітною, містити білки, жири, як рослинного, так і тваринного походження, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини. Не варто захоплюватися жирними стравами, гострою, солодкою, солоною, копченою їжею.

Їжа повинна бути калорійною. Калорійність – це та кількість енергії, яка утворюється в організмі при окисненні спожитої їжі, вимірюється в калоріях чи в кілоджоулях. Так

1 г білка = 4 ккал – 17,2 кДж

1 г вуглеводу = 4 ккал = 17,2 кДж

1 г жиру – 9 ккал = 39,1 кДж

Добовий харчовий раціон людини, яка не займається інтенсивною фізичною працею повинен становити близько 2500 – 3000 ккал (40 ккал на 1 кг маси тіла). У стані спокою людині необхідно 25 – 28 ккал, при легкій роботі 45 – 50 ккал, при важкій фізичній праці 60 – 70 ккал на 1 кг маси тіла. Точні цифри зображені в таблиці, зверніть вашу увагу.

 

Таблиця 1. Витрати енергії в людей, що займаються різними видами праці та у школярів

 

Школярі та їх навантаження

Ккал за добу

1

Урок у 2-4 класі

56

2

Урок у 5-8 класах

76

3

Урок фізичної культури

312

4

Праця в майстерні

166

5

Витрати енергії під час ходьби

212

6

За день для учнів 1- 5 класів

450 – 550

7

За 1 день для учнів 6 -11 класів

600 – 700

8

Сон

0,83

9

Домашня робота

1,8 – 4

10

Робота в саду

2,5 – 5,7

11

Біг на лижах

6 – 7

12

Ранкова зарядка, гімнастичні вправи

4 – 4,5

13

Плавання

1,9 - 3

Робітники різних професій

кДж на добу

1

Учні 14 – 16 років

10100 – 10500

2

Студенти

11800 -12600

3

Трактористи

12200 -12800

4

Токарі-інструментальники

13900

5

Ливарники

15400 -16300

6

Штукатури

16400 – 16800

7

Мулярі

16800 – 18900

8

Теслярі

18900 – 1900

9

Орачі кінним плугом

19700

10

Косарі косою вручну

30000

 

         Висновок: енергетична цінність раціону харчування повинна відповідати енергетичним витратам організму, а харчування залежить від віку, професії, способу життя, фізичного навантаження.

          А чи існують якісь норми добової потреби людей у поживних речовинах? Так, існують. Такі дані ми можемо почерпнути із валеології – науки про здоровий спосіб життя і із слідкуючої таблиці. Із таблиці видно, що людям розумової праці необхідно значно менше поживних речовин, ніж людям фізичної праці і чим важча праця, тим більше необхідно енергії  і, звісно ж, їжі. Вуглеводів слід вживати значно більше, ніж жирів.

 

Таблиця 2. Норми добової потреби людей у поживних речовинах

 

Поживні речовини

Кількість поживних речовин, (г)

Люди розумової праці

Люди фізичної праці

Механізованої

Частково механізованої

Важкої немеханізованої

Білки (г)

109

122

146

163

Жири (г)

106

116

134

153

Вуглеводи (г)

433

491

558

631

Загальна енергетична цінність (кДж)

13474

15086

17270

19942

 

         Учитель біології. Дякую доповідачеві за цікаву і змістовну інформацію. Оцінка – відмінно. Діти, чи вірно ви всі зрозуміли закони харчування? Перевіримо.

Завдання для класу : (мозковий штурм) подумайте 1-2 хвилини і сформулюйте кожен по одному правилу раціонального харчування. А поки ви думаєте, давайте звернемося до нашого статиста із «Довідкового бюро», він хоче повідомити нам деякі цікаві факти і цифри.

 

Статист.

  • Людина випиває за добу 2,5 л води взимку та до 3 л води влітку;
  • Зайві 100 г вуглеводів дають утворення 30 г жиру;
  • Зайва вага скорочує тривалість життя на 7 років;
  • Сигнал про тамування голоду доходить до головного мозку через 10 хвилин після початку їди;
  • На споживання їжі людина витрачає близько 6 років життя;
  • За 70 років життя людина з’їдає близько:

  • 5-8 тонн хлібопродуктів;
  • 6 тонн фруктів;
  • 10 – 12 тисяч яєць;
  • 11 – 12 тонн картоплі;
  • 50 тисяч літрів напоїв;
  • 3 – 4 тонни овочів;
  • 1,5 – 2 тонни масла і жирів;
  • 10 – 14 тисяч літрів молока;
  • 6 – 7 тонн м’яса чи риби

 


        Учитель біології. Дякуємо статисту, а тепер послухаємо відповіді учнів про правила харчування і підведемо підсумки.

  1. Їсти необхідно вчасно.
  2. Не переїдати.
  3. Не голодувати.
  4. Їжа повинна бути калорійною.
  5. Їжа повинна бути різноманітною.
  6. Їжа повинна бути свіжою, привабливою і апетитною.
  7. Споживати обов’язково білки, жири, вуглеводи.
  8. Вживати вітаміни.
  9. Треба обов’язково снідати.
  10. Їсти повільно.
  11. Добре все пережовувати.
  12. Їсти не пізніше, ніж за 2 години до сну.
  13. Не зловживати солодким, гірким, копченим.
  14. Дотримуватися режиму і норм харчування.
  15. Їсти більше фруктів і овочів.
  16. Сніданок – 25%, обід – 45%, підвечірок – 15%, вечеря – 10%.

 

        Висновок: всі відповіді правильні, доречні, повні, вичерпні. Користуйтеся цими правилами у повсякденному житті і ви будете здорові.

 

         Учитель біології. Щоб дізнатися, яка наступна зупинка в нашій подорожі, нам необхідно розгадати кросворд. Назва зупинки з’явиться у виділених клітинках (робота в малих групах, хто швидше відгадає назву зупинки)

                     4

       2

П

 

 

 

1

 

Д

 

 

 

3

Е

5

 

7

 

 

 

8

И

Ч

 

С

І

А

 

6

Ш

И

Н

С

Л

М

С

К

И

Б

У

Ж

В

І

Т

А

М

І

Н

И

0

Л

Р

 

І

Л

О

Р

Д

Я

А

Л

К

К

И

А

Ц

В

Я

И

 

 

І

О

Ц

 

Я

Х

І

 

І

Я

Д

 

                        Питання до кросворду:

  1. Неорганічна речовина, вміст якої в організмі становить 80%.
  2. Розкладання органічних речовин на складові з виділенням енергії.
  3. Відділ травного тракту, до якого їжа потрапляє з ротової порожнини.
  4. Найгарячіший орган тіла людини.
  5. Процес утворення складних органічних речовин в організмі.
  6. Речовини, що асимілюються з амінокислот.
  7. Частина травного тракту, в якій починається розщеплення білків.
  8. Речовини, які розпадаються на гліцерин і жирні кислоти.
     

 

Учитель географії. Наступна зупинка «Вітаміни». (Зупинка № 2)

20 серпня 1735 року з дельти річки Лена вийшов у море корабель «Іркутськ», маючи на борту екіпаж кількістю 50 чоловік. Його завданням було обстежити узбережжя Сибіру. Але корабель був затиснутий кригою і став на зимівлю. Через декілька місяців серед екіпажу почалася тяжка хвороба: люди слабшали, у них кровоточили ясна, випадали зуби, розпухали суглоби. Це була цинга. Уціліло лише декілька чоловік. Їх врятували. Коли ці врятовані люди висадилися на узбережжя, то вони рвали зелену траву і їли її, бо в організмі не вистачало вітамінів. Причиною захворювання і загибелі екіпажу було те, що серед продуктів не було цибулі і часнику – джерела вітаміну С.

Учитель хімії. Лише у 1910 році було відкрито вітаміни – речовини, які необхідні для нормальної життєдіяльності організму. Проводили досліди на тваринах, їх готували лише білками, жирами і вуглеводами, додаючи воду і мінеральні речовини. Після такої їжі тварини слабшали і гинули. Авітаміноз – відсутність або нестача вітамінів у їжі, при цьому порушується обмін речовин. Але і надлишок, переїдання вітамінів – вітаміноз – також небезпечний для здоровя, він викликає алергічні реакції.

Учитель біології. Просимо статиста повідомити дані про вітаміни.

 

Статист. Правила збереження вітамінів у їжі.

  • Овочі очищати тоненько, бо вітаміни в основному містяться під шкіркою.
  • Різати овочі необхідно перед варінням, бо на повітрі вони окислюються, темнішають, втрачаючи вітаміни.
  • Класти овочі і фрукти у киплячу воду, щоб менше часу варилися.
  • Варити у емальованому посуді і з закритою кришкою.
  • Їжу довго не зберігати, а салати вживати одразу після приготування.
  • Фрукти краще сушити або засипати цукром.
  • Краще компоти, а не варення, бо під час тривалого варіння вітаміни руйнуються.

 

Учитель біології. (робота з моделями фруктів і овочів.)

Завдання: розгляньте уважно отримані моделі огірка, картоплі, помідора, яблука, груші, моркви, редиски, картоплі і скажіть, які вітаміни містяться у кожному зразку, користуючись таблицею «Вітаміни».  Слабші учні отримують картки із простішими завданнями.

 

Таблиця 3. Функції та джерела вітамінів

 

Вітаміни

Функції вітамінів

Гіповітаміноз

Основні джерела

Аскорбінова кислота (вітамін С) 

Бере участь у синтезі білків і утворенні органічної речовини кісток, підвищує імунітет

Цинга 

Чорна смородина, шипшина, лимон

Тіамін (вітамін B1)

Бере участь в обміні білків, жирів і вуглеводів

Бері-бері

Чорний хліб, яєчний жовток, печінка

Рибофлавін (вітамін В2) 

Бере участь в окисно-відновних реакціях, необхідний для синтезу ферментів 

Виразки на слизових оболонках

Рибні продукти, печінка, молоко

Нікотинова кислота (вітамін РР) 

Бере участь в окисно-відновних реакціях

Пелагра

Пташине м’ясо, яловичина, печінка, дріжджі

Піридоксин (вітамін В6) 

Бере участь в обміні білків шкіри, нервової системи та кровотворенні

Дерматити

Рисові висівки, зародки пшениці, нирки

Кобаламін (вітамін В12)

Бере участь у перенесенні пов’язаного з вуглеводом атома Гідрогену на сусідній атом Карбону

Анемія

Яловича печінка, мікроорганізми кишечнику

Вітамін А 

Бере участь у процесі світло-сприйняття

Куряча сліпота, зниження імунітету

Морква, кропива, абрикоси, печінка, ікра, масло, молоко

Вітамін D

Бере участь у регуляції обміну Кальцію

Рахіт

Риб’ячий жир, яєчний жовток, молоко

 

       Учитель біології. Діти, а зараз ми всі разом продовжуємо подорож по країні «Знань» і завітаємо у гості до лікаря-дієтолога (Зупинка № 3).

       Лікар-дієтолог. У молодому організмі, що активно росте, кількість непотрібних йому речовин шлаків) незначна. Проте з віком за нездорового способу життя їхня кількість збільшується, що негативно позначається на здоров’ї людини. А які ж основні помилки у харчуванні? Деякі ми з вами зараз розглянемо.

  1. Ми їмо дуже багато, 10% дітей і 45% дорослих мають зайву вагу тіла.
  2. Ми їмо занадто жирну їжу при нормі 80 г жиру на добу для здорової людини.
  3. Ми не вірно вибираємо їжу. Наша їжа неповноцінна через нестачу вітамінів, свіжих фруктів і овочів, особливо взимку і навесні.
  4. Мало молока і риби.
  5. Занадто багато в раціоні картоплі та хліба.
  6. Ми невірно їмо. Їмо нерегулярно, дуже швидко і великими порціями, інколи ми їмо лише 1 раз на день, та і то ввечері, бо вдень не маємо часу на обід.
  7. Ми їмо занадто багато солодощів, чим пригнічуємо апетит і провокуємо карієс – захворювання зубів.
  8. Ми невірно готуємо їжу, зловживаючи сіллю, жареним, копченим навіть тоді, коли без цього можна обійтися.
  9. Ми мало знаємо про правильне харчування. Наука має достатньо відомостей про раціональне харчування, але більшість людей, на превеликий жаль, ними не користуємось.

Наші предки здавна звернули увагу на своє харчування. Піст і голодування – найсильніші способи підтримання високого рівня здоров’я, це сприяє очищенню душі і тіла.

Піст – це повне чи часткове утримання від їжі. Православні пости це водночас і народні традиції, котрі передавалися із покоління в покоління. В українській кухні з’явилося чимало страв пісної їжі, приготовлених із рослинних продуктів та риби з вживанням рослинної олії. Люди деякий час утримувалися від м’ясної, молочної їжі та яєць.

Як говорив Поль Брег «Голодування – це ключі від комори, де природа зберігає енергію». Але до голодування, постів треба ставитися розумно. Не можна голодувати дітям, які активно ростуть і потребують більше білків, вуглеводів. А також вагітним жінкам, хворим людям, виснаженим тяжкою працею. Для людей із захворюванням серцево-судинної системи чи травного тракту розроблені спеціальні дієти. Так людям із цукровим діабетом не можна зловживати вуглеводами, солодощами, а для хворого серця необхідно більше мінеральних речовин: натрію, калію, магнію, кальцію. Після аврії на Чорнобильській АЕС продукти харчування можуть містити багато радіоактивних речовин. Якщо правильно готувати їжу, то їх вміст зменшиться, зверніть увагу на таблицю.

     Таблиця 3. Вплив радіоактивних речовин на організм та вміст їх у продуктах харчування.

Учитель біології. А чи вірно ви харчуєтесь? Чи відповідає вага вашого тіла вашому віці? Для того, щоб це дізнатися, ми використаємо формули для розрахунку ідеальної маси тіла, знаючи ваш вік і зріст.

(До дошки запрошуються хлопчик і дівчинка для розрахунків.)

 

Дівчатка: 50 + (зріст в см – 150)  ×  0,75 + вік років /5

Хлопчики: 50 + (зріст в см – 150)  ×  0,32 + вік років /5

 

Наприклад: у хлопчика зріст 156 см, маса 50 кг.

50 + (156 – 150)  ×  0,32 + 14 /5 = 54,72

Наприклад: у дівчинки зріст 165 см, маса 54 кг.

50 + (165 – 150)  ×  0,75 + 14 /5 = 64,05

Учитель біології. Дякуємо учням (оцінювання), дамо слово нашому статисту.

Статист.

  • Енергетична цінність раціону з 1990 по 2017 роки зменшилася на 27,8%.
  • Вміст вітамінів у їжі зменшилася на 29 – 43%.
  • Мінеральних речовин на 20 – 43%.
  • В раціоні харчування населення України за останні 10 – 15 років споживання м’яса зменшилося на 32,3%.
  • Молочних продуктів на 26,3%, риби на 81,6%, яєць на 30%, олії на 31,4%.
  • Збільшилось споживання хліба, макаронів і картоплі як дешевих продуктів.
  • Вміст у їжі білків зменшився на 13,4%, жирів на 8,3%, вуглеводів на 40,4%.
  • Фруктів і овочів на 30,2%.

 

          Учитель біології. Дякуємо статисту. Харчуватися треба в міру. Для тих, у кого є зайва вага, у «Довідковому бюро» є 10 заповідей бажаючим схуднути. Наступна зупинка № 4 у психолога. Давайте дізнаємося в нього, чи впливає емоційний стан людини на харчування і здоров’я людини?

 

        Психолог. Звісно, невід’ємною складовою раціонального харчування являється психологічний стан людини, його культура поведінки за столом, що в свою чергу впливає на якісне засвоєння їжі. Навіть зовнішній вигляд, оформлення блюд і сервіровка столу мають важливе значення. А чи пам’ятаєте ви, як правильно сервірують стіл?

  • Тарілки ставлять на 2-3 см від краю столу.
  • Виделки зліва, ложки і ножі справа.
  • Десертну ложку перед тарілкою перпендикулярно іншим приборам.
  • Стіл накривають білою скатертиною.
  • Обов’язкова умова – наявність серветок.

Уже сам вигляд столу викликає апетит, виділення травних і шлункових соків, необхідних для перетравлення їжі. Використання виделки подовжує обід, що дозволяє добре і довше пережовувати їжу і наситися меншою її кількістю.

По даним  ВООЗ – Всесвітньої організації охорони здоров’я – 85% населення Землі страждають на неврози, стреси, розлади сну і апетиту. Одні люди, коли хвилюються, починають забагато їсти, інші ж, навпаки, зовсім не харчуються, а це негативно впливає на роботу всього організму. Часті неврози характерні і для школярів, вони пов’язані із несприятливими сімейно-побутовими чи навчальними проблемами. Так іспит, екзамен, залік чи просто контрольна робота хвилює учня так, що він відмовляється від сніданку. А цього робити не можна. Їсти треба своєчасно і з задоволенням.

Учитель біології. Скажіть, будь ласка, а чи вірне твердження, що цигарка знімає нервове напруження, надає хоробрості, а чарка спиртного заспокоює, підвищує апетит?

Психолог. Ні, це твердження в корні не вірне. Алкоголь, який регулярно потрапляє в шлунково-кишковий тракт, приводить до виникнення запалення слизових оболонок, різних патологічних змін, гастритів і виразки шлунку чи дванадцятипалої кишки, підвищує кислотність шлункового соку.

При зловживанні алкогольними напоями виникає зниження апетиту, страждає печінка, серцево-судинна і нервова системи, а нікотин, який міститься у димі, звужує кровоносні судини, що призводить до утворення тромбів і заважає крові розносити поживні речовини по всьому організмі. Нікотин руйнує вітамін С і знижує засвоєння вуглеводів.

Учитель біології. А чи можна визначити характер людини, спостерігаючи за тим, як вона їсть?

Психолог. Так, звісно можна. Я пропоную учням невеличкий тест під назвою «Хто як їсть?» (тестування учнів)

Тест «Хто як їсть?»

 

Питання

Значення 

1

Чи їсте ви під час читання?

Якщо так, то така людина дуже раціональна і нерідко робить кілька справ водночас

2

Чи їсте ви на ходу?

Якщо так, то людина вічно поспішає, бо не дисциплінована і погано планує свій час

3

Повільно чи швидко ви їсте?

Якщо швидко, то це людина з прискореним темпом життя, планує відразу ж покінчити з усіма справами, щоб почати нові.

Якщо їсть повільно, то це людина, яка вважає , що насолоду можна отримати і необхідно навіть від маленьких радощів життя

4

Чи харчуєтесь ви за розкладом?

Якщо так, то це дисциплінована, розумна людина, слідкує за своїм здоров’ям і звикла берегти свій час

 

Учитель біології. Дякуємо психологу, а чи має що доповнити статист?

Статист. Я лише хочу привернути вашу увагу до «Зеленої аптеки».

А чи знаєте ви, що….

  • Сік кульбаби вживають для апетиту.
  • Корінь кульбаби – при болях у шлунку, кишечнику, печінці, при малокрівї.
  • З листя цієї рослини можна приготувати вітамінний салат.
  • Мед з кульбаби вживають при застуді.
  • Конвалія – заспокійливий засіб.
  • Ромашка знищує мікроорганізми.

 

  1. Закріплення нового матеріалу.

Учитель біології. Дякуємо статисту. Ось і закінчилась наша подорож. Чи була вона цікавою? Для того, щоб з’ясувати, чи все ви зрозуміли з уроку, я пропоную вам невелику гру під назвою «Запереч мені». Я наведу декілька поширених тверджень, а ви повинні будете заперечити мені і спростувати твердження.

(Метод мікрофон.) Дозвольте взяти у вас інтерв’ю.

  • Перед їдою не обов’язково мити руки з милом.
  • Часто влітку мух намагаються труїти, вбивати, а вони ж частина живої природи. Цього не можна робити. Їх треба охороняти.
  • Здорова та людина, яка швидко та забагато їсть.
  • Я вважаю, що не обов’язково їсти в один і той же час.
  • Перед їдою можна з’їсти тістечко, цукерку чи солодощі.
  • Дорослі завжди кажуть дітям, що коли їси, то не можна розмовляти. Адже в цьому немає нічого страшного.
  • Здоров’я людини залежить від лікарів та медицини.

 

    VІ.  Підведення підсумків уроку.

(Підсумки роблять діти.) Здоров’я залежить від самої людини, її способу життя. Тільки сама людина може регулювати своє харчування, яке сприяє збереженню здоров’я на хорошому рівні. На основі отриманих знань необхідно сформувати індивідуальний стиль харчової поведінки і використовувати його повсякчас.   Для того, щоб підібрати оптимальний комплект продуктів харчування, слід ураховувати добові потреби організму людини в білках, жирах, вуглеводах і вітамінах. Також треба пам’ятати про загальні енергетичні потреби організму. Для здорової людини співвідношення основних груп органічних речовин зазвичай рекомендують на рівні 2:1:2  (білки : жири : вуглеводи відповідно). Добова потреба у вітамінах для людини значною мірою залежить від її віку.

                 Індивідуальні потреби людей у органічних речовинах суттєво залежать від їхнього способу життя, рівня фізичних навантажень та індивідуальних особливостей організму. Тому для визначення власного раціону бажано порадитися зі спеціалістом-дієтологом

 

VІІ. Домашнє завдання (запис на дошці). Опрацювати параграф 36 підручника, відповідати на питання на стор. 110, підготувати повідомлення на тему «Користь і небезпека фаст-фудів» (2-3 учня по бажанню)

 

Учитель біології. Нарешті остання зупинка № 6 «Довідкове бюро», де кожного учня чекає подарунок – це саморобна книжка «АЗБУКА ХАРЧУВАННЯ»

Додаток.

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
До підручника
Біологія 8 клас (Жолос О.В., Толстанова Г.М., Ягенська Г.В., Додь В.В., Довгаль І.В., Ходосовцев О.Є., Костіков І.Ю., Волгін С.О., Сиволоб А.В., Скрипник Н.В.)
Додано
17 липня 2019
Переглядів
1895
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку