Пізнай наш рідний край. Скелі Модру. Колись у людей не було можливості виїжджати за кордон. І вони могли подорожувати тільки по одній країні.

Про матеріал

Колись у людей не було можливості виїжджати за кордон. І вони могли подорожувати тільки по одній країні.

Ті, хто жодного разу не був на скелях Мопра, мало що знають про них. Всі пізнання зводяться до того, що там є скелі.

З огляду на свої досить скромні розміри, в заповіднику є безліч мальовничих куточків, з приголомшливими природними пейзажами, які дозволять відпочити оці від сірих панорам міста. Тут людина може насолодитися єднанням з природою, чого часто не можуть подарувати навіть парки, а, головне, не доведеться навіть покидати межі міста.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Скелі Модру м. Кривий Ріг, Дніпропетровщина.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Перегляд файлу

Колись у людей не було можливості виїжджати за кордон. І вони могли подорожувати тільки по одній країні.

Ті, хто жодного разу не був на скелях Мопра, мало що знають про них. Всі пізнання зводяться до того, що там є скелі.

З огляду на свої досить скромні розміри, в заповіднику є безліч мальовничих куточків, з приголомшливими природними пейзажами, які дозволять відпочити оці від сірих панорам міста. Тут людина може насолодитися єднанням з природою, чого часто не можуть подарувати навіть парки, а, головне, не доведеться навіть покидати межі міста.

Ви тільки подивіться.

                                                           

Ось уявіть, мені 16 років. Тут тихо, ніхто не шумить і не бігає, сиди собі на камінці і думай.

Скелі МОПРа - «Орлине гніздо» Дніпропетровської області - один із наймальовничіших геологічних об'єктів Кривого Рогу. Ця група скель має химерні, фантастичні обриси, знаходиться на схилі долини річки Інгулець.

Багато в чому саме скелях зобов'язаний мальовничий куточок природи своїм особливим мікросвітом, вони немов стіна захищають його від суєти міста. Якщо ви хочете ознайомитися з ним, не затягуйте і вирушайте на екскурсію в околиці Кривого рогу, і ви зможете оцінити дивовижний куточок Землі, який викликає тільки позитивні емоції, радує туристів і розповідає вам про історію України! Для знайомства зі скелями Мопра ми вибрали піший маршрут.

На скелях росте рідкісний вид - ефедра двоколоса з родини хвойникових. Ця рослина зовні нічим не примітна, здалеку навіть схоже на пирій.

    

Мабуть тому вона досі збереглася і його не встигли винищити "любителі" природи. Ефедра - це вічнозелений кущ, який розмножується кореневищем, росте в розколи скель. Охороняється в нашій області як рідкісний вид. Трава ефедри раніше використовувалася в народній та офіційній медицині. У сучасній медицині використовується синтетичний ефедрин, а одиничні екземпляри рослини не мають заготівельного значення. Та й не потрібно винищувати останні рослини, коли в аптеках є вже готові препарати, правда продаються вони тільки за рецептом, оскільки мають наркотичні властивості. Приймати їх можна тільки за призначенням лікаря і при певному дозуванні, щоб не викликати наркотичну залежність. Є тут ще один рідкісний вид - папороть костянець північний.

Це зникаючий вид, який потребує охорони. На Сланцевих скелях він росте тільки в одному місці і в невеликій кількості. А на скелях МОПРа, на щастя, поки що багато. У нас на Криворіжжі всього три види дикорослих папоротей, тому не треба знищувати те, що ще залишилося. Краще сфотографуйте ці рослини своє пам'ять.

Своє наукове латинська назва рослина отримала, можливо, через схожість нерозпущеною квітки з формою голови і тіла дельфіна. Рослина відома ще з античності. Є повідомлення, що рослина застосовували при переломах кісток у вигляді примочок і компресів. Відваром коренів лікували опіки. Настій трави пили при шлункових захворюваннях, використовували для полоскання горла в разі запалення.

На скелях дуже багато лишайників. Лишайники настільки витривалі, що ростуть навіть там, де відсутня інша рослинність. Лишайники дуже чутливі до забруднення повітря, особливо до діоксиду сірки (сірчистого газу).

Цикорій. використовують як сурогат кави. У медицині часто використовують протимікробні та в'яжучі властивості цикорію. Відвари і настойки з коріння підсилюють апетит, покращують травлення, заспокоюють нервову систему, допомагають роботі серця. У народній медицині цикорій застосовують при хворобах печінки, селезінки, нирок. Цикорій має загальнозміцнюючі властивості.

Користь цикорію описували у своїх працях відомі античні лікарі і вчені - Теофраст, Діоскорид, Пліній Старший. Цілющі властивості рослини зацікавили Авіценну, який готував з нього препарати для лікування зору, суглобів, органів травлення.

За старих часів корінь цикорію наділяли не тільки лікарськими, а й магічними властивостями. У багатьох країнах існувало повір'я, що з його допомогою можна стати невидимим. Існувала і така прикмета: якщо 25 липня викопати корінь цикорію і прив'язати його до ціпку, він захистить від ножа і кулі під час подорожі.

 Так, тут не завжди чисто, але ж зате все тут таке знайоме, рідне.

Що хорошого в цьому місці?! Воно западає в душу !!!

                                                                    

На світі багато хороших доріг, але найкраща з них - дорога додому.

zip
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Позакласні заходи
Інкл
Додано
26 листопада 2018
Переглядів
824
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку