Плaн-кoнcпeкт класної години з професійної орієнтації, «Ким бути? Яким бути?»

Про матеріал
Плaн-кoнcпeкт класної години з професійної орієнтації.Вік учнів 14-15 років.Тема: «Ким бути? Яким бути?». До плану-конспекту додана презентація.
Перегляд файлу
Перегляд файлу тимчасово недоступний.
Перегляд файлу
Перегляд файлу тимчасово недоступний.
Перегляд файлу

Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка

 

 

 

 

Плaн-кoнcпeкт

класної години з професійної орієнтації.

Вік учнів 14-15 років

 

 

 

 

Тема:

«Ким бути? Яким бути?»

 

 

 

 

 

 

 

 

Роботу виконала:

студентка 3 курсу

Чуйко Поліна Ігорівна

 

 

 

 

 

 

2018 рік

м. Кропивницький

 

 

 

Виховна година «Ким бути? Яким бути? »

 

Якщо людина не знає,

до якої пристані він тримає шлях,

для нього жоден вітер

не буде попутним.

 

Сенека

 

Цілі:

  • Дати учням уявлення про основи професійного самовизначення;
  • активізувати самопізнання: спонукати до самовиховання, саморозвитку, самоосвіти.

 

Завдання:

1) Формувати в учнів активну і відповідальне ставлення до життя;

2) Допомогти учням виявити свою профспрямування;

3) Розширити знання учнів про світ профпрацю;

4) Створити позитивну мотивацію вибору професії.

 

Обладнання і матеріали: проектор, презентація, діагностичні опитувальники, виставка «Ярмарок професій»

 

Форма проведення: Практикум, ігрова діяльність, діагностика.

 

Підготовча робота з дітьми: вибрати творчу групу для проведення класної години, створення презентації, для діагностики підготувати опитувальники, підготувати стенд «Ярмарок професій»

 

Час: 45 хв.

 

Структура заняття:

 

1. Організаційний момент. (2,5 хв)

2. Інформаційний блок (з елементами бесіди, тренінгом і проблемною ситуацією),

діагностичний блок. (40 хв)

3. Заключна бесіда (2,5 хв)

 

 

1. Організаційний момент. Слайд№1

 

Ведучий 1. Допоможіть! Не знаю, куди поступити. Папа говорить, що на початку життєвого шляху треба отримати професію або освіту. Легко сказати! А як вибрати професію?

 

Ведучий 2. Так, це завдання не з легких! Але панікувати не будемо! Треба спокійно у всьому розібратися. Для того щоб правильно вибрати професію, по-перше, треба розібратися в самих собі, в своїх схильностях і здібностях. По-друге, в даний час в світі налічується всього понад 50 тис. професій. Близько 500 з них щорічно зникає і приблизно стільки ж виникає нових. Середній час існування багатьох професій - 8-10 років. Деякі з них серйозно змінюються за своїм змістом.

 

 

2.Інформаціонний блок

 

Класний керівник. Хлопці, непомітно пролетить час, і ви будете обирати професію.

Зараз ми перевіримо, чи багато професій ви знаєте.

 

Хід гри:

 

У грі беруть участь три команди (за кількістю рядів). Запрошую до дошки по одному представнику від кожної команди. (Діти виходять до дошки) За моїм сигналом ви повинні по черзі називати по одній професії. Якщо виникають труднощі, можете попросити допомоги у своєї команди. Якщо не згадуєте назва професії протягом 3 секунд (раз, два, три), команда вибуває з гри. Час гри - 5 хвилин. Увага - почали!

Діти по черзі називають професії, ті, хто програв вибувають і сідають на місце.

Гра скінчилась. Переміг ряд (номер) ... ..

 Молодці !!!! Ви найбільші фахівці в області професій!

 

Самі незвичайні професії

 

Ведучий 1. Ви знаєте? Виявляється, є і незвичайні професії, завдяки яким можна зробити кар'єру і мати хороший заробіток.

 

  1. Професійна соня. Слайд№2

Як правило, за «робочий» сон платять гроші тим, хто бере участь в будь-яких наукових дослідженнях. Також, на радість лежень, недавно була відкрита вакансія в одному з музеїв Нью-Йорка, де була потрібна молода жінка в якості експоната. Вся робота полягала в тому, щоб випити снодійне і заснути. Чи не робота, а просто мрія!

 

 

  1. Тестер пляжів. Слайд№3

У Швеції в одному з журналів була опублікована вакансія, де були потрібні люди, в чиї посадові обов'язки входить: лежати на пляжі, пробувати напої і користуватися послугами курорту. За суцільне задоволення їм ще й зарплату платять!

 

 

  1. Трамбувальник. слайд №4

Нещодавно з'явилася така професія, де працівники надають професійну допомогу людям при входженні в переповнений вагон метро. В Україні ця професія тільки набирає популярність, а в країнах Сходу професіоналів в цій сфері вже чимало.

 

 

  1. Дояр отруйних змій. слайд №5

Зміїна отрута вкрай небезпечна для людей, але нею також можна лікувати: отрута змій застосовується для розробки протиотрут і лікування пухлин. Доярі «лоскочуть» зміїні щічки електричним струмом і збирають отруйну рідину в ємність. Професія небезпечна і ризикована, але добре оплачувана.

 

  1. Перевертач пінгвінів. слайд №6

Пінгвін, який впав на спину, сам встати не може, тому і з'явилася ця професія. Взагалі, просто так пінгвіни на спину ніколи не падають. Але так як це дуже цікаві тварини, то вони люблять прогулюватися поруч з аеродромом і задирати голову, коли пролітає вертоліт, тому не можуть утримати рівновагу. Саме тому в Антарктиці, після кожного зльоту і посадки літального апарату, перевертач ходить навколо аеродрому і ставить безпорадних тварин на лапи.

 

  1. Співрозмовник. слайд №7

Винахідливі японці придумали таку професію, де людина сидить в спеціальній будці і терпляче вислуховує кожного, хто забажає "вилити йому свою душу" або кому просто нема з ким поговорити в рідкісні хвилини відпочинку.

 

  1. Тестувальник меблів. слайд №8

Сама відповідна робота для тих, хто любить стрибати на диванах і ліжках, гойдатися на стільцях. Мінус цієї професій лише в тому, що тестувальник не весь час стрибає і ламає меблі, але пише детальні звіти про плюси і мінуси «випробуваною на міцність» меблів.

 

  1. Тестувальник ігор. слайд №9

Серед молодих людей з'являється все більше любителів комп'ютерних ігор. Цю незвичайну професію вибирають найбільш просунуті гравці. Їх завдання - грати в нові ігри і знаходити в них помилки і недоробки. На перший погляд здається, що робота дуже легка, але вимоги до тестувальникам насправді дуже жорсткі.

 

  1. Стояльщик в черзі. слайд №10

Ці люди готові відстояти будь-яку чергу до кінця, штовхатися, лаятися - загалом, робити все що завгодно заради отримання результату і зарплати. Спеціально навчені «стояльщики» в чергах спочатку з'явилися в Великобританії. Однак ця професія стає все більш популярна на території нашої країни.

 

 

 

Ведучий 2. Щороку сотні тисяч молодих людей виходять на ринок праці, але дуже багато - близько половини - так і не знаходять застосування своїм знанням і залишаються за бортом. Зараз, наприклад, на українському ринку праці повно зайвих юристів і економістів. Зате дуже престижними і затребуваними стали інженери - технологи, особливо в харчовій промисловості, будівельники, Радіоелектронщики, робітники різних спеціальностей. А їх-то якраз і не вистачає.

 

Ведучий 1.

Але після закінчення навчання майже половина молодих фахівців поповнює армію безробітних. Чому ж так вийшло: з одного боку - гостра нестача фахівців, а з іншого - безробіття, зайві люди? Всьому виною помилки при виборі професії. Багато молодих людей, вибираючи професію, не враховують своїх здібностей, женуться за престижністю, модою, грошима. В результаті - розчарування, зневіра в себе, відчуття своєї непотрібності і незатребуваності. Щоб уникнути цього, потрібно усвідомлено підходити до вибору професії.

 

Класний керівник.

 

Слайд №11

 

Слайд№12-13

 

 

Отже, професій в світі десятки тисяч, але це не означає, що потрібно перебрати всі, щоб знайти одну-єдину. Професійне самовизначення - від слова «межа» - межа. Значить, потрібно якось обмежити коло професій, з яких доведеться вибирати. Ці кордони окреслені формулою «хочу-можу-треба».

 

Як правильно вибрати професію? Ось що радить психолог:

 

Слайд №14

 

По-перше, майбутня робота повинна бути в радість, а не в тягар ( «хочу»).

 

Слайд№15

 

По-друге, ви повинні володіти набором професійно важливих для цієї роботи якостей: інтелектуальних, фізичних, психологічних ( «можу»).

 

Слайд№16

 

По-третє, ця професія повинна користуватися попитом на ринку праці ( «треба»).

 

Слайд№17

 

Уявімо собі наші «хочу», «можу» і «треба» у вигляді трьох кіл (кл.керівник.показує схему з кіл на дошці).

№1

№2

№3

 

 

У коло «хочу» потрапили наші цілі, життєві плани - реальні, конкретні, позитивні.

 

У коло «можу» ми впишемо наші таланти, здібності, можливості.

 

А в коло «треба» потрапили професії, які потрібні на ринку праці саме зараз. Подивіться на малюнки. Кожен з цих малюнків означає варіант вибору.

 

На першому малюнку окружності не перетинаються. На другому у них є невелика область перетину. На третьому - вони практично накладаються один на одного - дуже багато точок дотику.

 

- Проблемна ситуація

Класний керівник. Зараз я буду читати опис професійного вибору, а ви спробуйте визначити, до якого малюнку відноситься опис (читає):

 

- Таня поки не знає, чого вона хоче, здібностей і талантів у неї особливих немає, та й на пошуки їх не вистачає часу. Але від багатства і слави не відмовилася б. Загалом, хочеться їй «робити те, чого робити не може в ситуації, коли це нікому не треба. До речі, таких диваків чимало - більше половини всіх випускників. Тільки вони про це поки не знають ». (№ 1.)

 

- Лена хоче бути «як усі». Щоб була своя сім'я, будинок, діти. Зірок з неба вона не вистачає і талантами не блищить. Але їй подобається возитися з дітьми, а у них в місті постійно не вистачає вихователів в дитячих садах. Вона і вирішила стати вихователем. І потрапила в точку. (№2.)

 

- Саша хоче бути програмістом. Комп'ютер він знає як свої 5 пальців, читає книги з програмування, зробив свій сайт. А інформаційні технології зараз затребувані скрізь, так що вибір Саші виявився найвдалішим. (№ 3.)

 

(Діти визначають, який малюнок відповідає варіантам вибору.)

 

Класний керівник. Як же у Саші вийшов такий вдалий вибір? Окружність «треба» у всіх однакова, значить, вся справа в наших «хочу» і «можу»?

 

Зразкові відповіді дітей:

 

- У Тані в сфері «хочу» і «можу» порожнеча, а значить, вона не зможе вибрати професію «до душі».

 

- У Олени вибір виявився вдалим, але це не дуже міцний вибір. Якщо вона переїде в інше місто, де вихователів буде досить, вона не зможе знайти роботу.

 

Класний керівник. Що б ви порадили Тані й Олені?

 

Зразкові відповіді дітей:

- Тані потрібно все-таки розібратися в своїх цілях, пріоритетах, потрібно вивчити себе, дізнатися свої сильні і слабкі сторони.

 

- Олені потрібно подумати про запасний варіант, може бути, отримати додаткову освіту.

 

 

Класний керівник. У світі існує близько 50 тис. Професій. Щоб не заплутатися в них, фахівці об'єднують їх у великі класи, типи. У Україні всі професії об'єднують у п'ять великі групи, типи.

 

Слайд № 18-19

 

Перший тип: людина - природа. Люди цих професій мають справу з живою і неживою природою. Для них характерний загальний предмет праці - тварини і рослини, грунт і повітряне середовище. (Діти намагаються самі назвати професії пов'язані з природою ветеринар, агроном, гідролог, вівчар, механізатор, тракторист).

 

 

Слайд№20

 

 

Другий тип: людина - техніка. Це можуть бути льотчики, водії, матроси, токарі, слюсарі та інші професії, які використовують технічні пристрої.

слайд №21

 

Третій тип: людина - людина. Предметом праці в цій професії є інша людина, а характерною рисою діяльності - вплив на інших людей. До такого типу професій відносяться учитель, лікар, журналіст, продавець.

 

слайд№22

 

Четвертий тип: людина - знакова система. Фахівці такого типу використовують в своїй праці різні знаки: усна і письмова мова, цифри, хімічні і фізичні символи, ноти, схеми, карти, графіки, малюнки, дорожні знаки і т. П. Це бухгалтери, науковці, люди, що працюють в лабораторіях, наукових центрах.

 

Слайд№23

 

 

П'ятий тип: людина - художній образ. Людей цього типу відрізняє наявність живого образного мислення, художня фантазія, талант. Це музиканти, художники, актори, дизайнери та ін.

 

Слайд№24

 

 

Щоб не помилитися у виборі професії, потрібно врахувати свої психологічні особливості, здібності, фізичні можливості.

 

         Слайд№25-26

 

 

Тест «Ти і твоя професія» слайд № 27-34 (на столах тести і чисті аркуші паперу, ручки)

 

Ведучий 1. А зараз ви дізнаєтеся, до якого типу професій у вас є задатки, а які професії вам не дуже підходять. пропонує невеликий тест на професійну орієнтацію *.

У цьому тесті всього 5 питань. Будь ласка, запишіть в стовпчик числа від 1 до 5. Поруч ви будете писати варіанти відповідей: а), б) або в).

А 1 бал

Б 2 бали

В 3 бали

 

Тепер відповідаємо на питання (читає):

 

1. Новорічна ніч для вас - найкращий час, щоб:

а) виспатися;

б) подивитися телевізор разом з сім'єю;

в) опинитися в колі друзів.

2. З трьох подарунків ви вважали за краще б:

а) вудку, набір для вишивання;

б) ковзани або лижі;

в) туристична путівку або квиток на цікаву виставу.

3. Вирушати в подорож найкраще:

а) в поодинці;

б) з сім'єю або друзями;

в) з незнайомою групою, щоб була можливість знайти нових друзів.

4. Якби ви опинилися на самоті на острові або в лісі, то:

а) відчули б повну свободу;

б) зайнялися б пошуком виходу або яким-небудь справою;

в) відчули б тугу, неприкаяність, страх.

5. У свій вільний час ви любите:

а) читати, відвідувати бібліотеку, шахову секцію, зоопарк, ліс, ловити рибу, мріяти;

б) малювати, читати, займатися спортом, музикою, шиттям або в'язанням, ходити в походи, розмовляти по телефону, дивитися телевізор;

в) займатися спортом, танцями, грати в ансамблі, співати в хорі, брати участь в спектаклях і концертах, подорожувати з друзями, ходити з компанією в кіно.

 

А тепер підрахуємо кількість набраних балів. На дошці намальована таблиця-підказка, як слід оцінювати ваші відповіді.

 

(Діти підраховують бали.)

 

Ті, хто набрав від 5 до 8 балів, як правило, люди не товариські, сором'язливі, замкнуті. Вони не люблять гучних, незнайомих компаній, зустрічі з незнайомими людьми їм завдають клопоту. Це означає, що їм не дуже підходять професії, які вимагають активного спілкування (продавець, вчитель, журналіст і психолог). Зате вони будуть добре себе почувати в науковій лабораторії або на власній фермі, в розпліднику, лісництві, охотохозяйства. Таким людям підійде робота програміста, слюсаря чи токаря, професія бухгалтера, оператора ЕОМ.

А ті, хто набрав від 8 до 12 очок, навпаки, дуже товариські і відчувають себе прекрасно в будь-якій компанії. Вони не бояться нових знайомств, легко сходяться з людьми. Але вони можуть обходитися тривалий час і без спілкування. Таким підійдуть будь-які професії.

 

Ті, у кого виявилося від 12 до 15 очок, теж люди товариські, але вони не можуть довго залишатися на самоті - в них занадто багато енергії і сили. Таким людям краще вибирати професію, яка буде пов'язана з великими колективами людей, з активним спілкуванням: агента по рекламі, комерційного директора, продавця, дилера, вчителі, брокера або тренера.

 

Цей тест - тільки дуже приблизна оцінка ваших професійних здібностей. В історії багато випадків, коли людині говорили про те, що з нього нічого не вийде, а він домагався видатних результатів. В кінцевому рахунку все вирішує бажання людини, його воля, характер, здатність до самовиховання, саморозвитку.

 

А взагалі людям будь-якої професії необхідно працювати над собою завжди, і тоді будь-яка мрія стане реальністю.

 

ВИСНОВОК

 

Вибір професії відноситься до одного з найбільш важливих життєвих рішень.

Підніміть руки, хто вже обрав професію?

Хто ще не має своєї?

Кого це питання поки що не цікавить?

Нерідко вибір професії відбувається на рівні інтуїції, а то і під впливом настрою, поверхневих вражень, за порадою батьків, шляхом проб і помилок.

 

 

Тренінг «Рука долі»

 

Проводить класний керівник.

Мета тренінгу: показати учасникам наслідки випадкового вибору професії.

 

На окремих аркушах написати професії, які кожен хоче вибрати.

Скласти всі ці аркуші в пакет і перемішати, потім витягуємо з пакета, не дивлячись. Подивитися на емоції.

 

Отже, ми всі бачимо, що випадковий вибір професії не так вже й подобається вам!

Тому давайте подумаємо, що потрібно для гарного вибору? (Висловлювання дітей)

Це дуже важливо, тому що нерідко вибір професії відбувається на рівні інтуїції, а то і під впливом настрою, поверхневих вражень, батьківської примхи, шляхом проб і помилок.

Діти, нашу класну годину дозвольте закінчити стародавнім китайським прислів'ям.

 

Слайд № 35

 

Ти можеш стати розумнішим трьома шляхами:

 

шляхом досвіду - це самий гіркий шлях;

 

шляхом наслідування - це найлегший шлях;

 

шляхом роздуми - це найблагородніший шлях.

 

 

Успіхів ВАМ!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Використана література:

 

  1. Позакласні заходи. 9 клас. Укладач О.Г.Черних. М.: ВАКО. - 2009
  2. Газарян Спартак Сороневич. Ти вибираєш професію. - 2-6 вид., Дораб. і доп. - М.: Мол.гвардия, 1985 г.
  3. Давидова О.В. Навчально-методичний посібник «Навчальний рік: Класні години. 8 клас". - М .: ВАКО, 2012р.
  4. Н.І.Дереклеева і ін. «Довідник класного керівника» .- М.: ВАКО. - 2005.
  5. Н.І.Дереклеева «Нові батьківські збори» -М.: ВАКО. - 2006.
  6. Навчально-методичний кабінет професійної орієнтації: Кн. для вчителя / Л.В. Ботякова, А.Е.Голомшок, С.С. Гріншпун і ін. - М.: Просвещение, 1986 р
  7. М.Бендюков, І. Соломін. Діалоги про вибір професії. - Видавничий дім "РОСТ". - С-П.: 2001 г.
  8. Пряжников Н.С. Профорієнтація в школі і коледжі: ігри, вправи, опитувальники (8-11 клас)
  9. Шмідт В.Р. Класні години та бесіди з профорієнтації для старшокласників: 8-11 клас. Видавництво: ТЦ Сфера.2007.
  10. Мартинова А.В. «Методика формування і розвитку професійного самовизначення підлітків як засіб профілактики дезадаптації» - ЛОІРО, 2006
  11. Класні часи.9 клас. Укладач А.В.Давидова М.: ВАКО. - 2008.
  12. Батьківські збори. 9 клас. Укладач Л.А.Егорова М.: ВАКО. - 2009
  13. http://xn--80adka3bq0g.tv/stati/svoe-delo/samye-neobychnye-profesi.html
  14. http://career.passion.ru/retsept-uspekha/vasha-karera/top-10-samykh-vostrebovannykh-professii.html
  15. http://www.inform.kg/ru/mirovie_business_novosti/1448#ixzz2tyFsTnaL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1 .

Ярмарок професій

 

Сьогодні на українському ярмарку праці найбільшим попитом користуються такі професії: секретар-референт, програміст, менеджер з продажу, помічник керівника, системний адміністратор, головний бухгалтер, фахівці з інформаційних технологій. Останнім часом в Україні з'явилися нові професії.

Web-програміст, web-дизайнер - це фахівець зі створення сайтів для глобальної мережі Інтернет.

Аудитор - це фахівець, який перевіряє фінансову діяльність компаній, оцінює її успішність і ефективність.

Бренд-менеджер - фахівець, який придумує образ продукту - бренд - і просуває цей образ в маси.

Логістик - фахівець, який регулює потоки: складські, транспортні, виробничі. Транспортний логістик придумує схеми перевезення вантажів компанії, складської логістик займається організацією зберігання продукції.

Маркетолог - в перекладі з латині «знає ринок». Спеціаліст, який вивчає ринок для того, щоб дізнатися потреби покупців, їх смаки та уподобання.

Мерчендайзер - це людина, яка стежить за тим, як товар його фірми представлений в великих магазинах. Він обходить магазини, дає поради щодо розміщення товару, з оформлення вітрин. Цією спеціальністю поки не навчають ні в одному навчальному закладі.

Манімейкер. Бажання робити гроші "з повітря" притаманне всім представникам роду людського. Мрії про дохід, що отримується без витрат трудових і грошових ресурсів, відвідують кожного, особливо в дитячому та юнацькому віці. Мрії про "халяви" в міру дорослішання йдуть. Але окремі особистості залишаються вірними своїм дитячим ідеям. Вони і формують стан манимейкеров. Людина, що займається заробітком в інтернеті, використовуючи потенціал веб-сайтів.

Щоб правильно, усвідомлено вибрати професію, потрібно оцінити її позитивні і негативні сторони. Тоді вам не загрожує розчарування і вибір буде по-справжньому усвідомлений.

 

Найрідкісніші професії

 

Тітестер - дегустатор чаю. За смаком, запахом, виду цей фахівець може визначити сорт чаю, місце, де його виростили, сезон збору, спосіб зберігання і переробки. Тітестер володіє особливим талантом - виключно тонким нюхом. А ще титестери повинні від чого відмовитися: не їсти смаженого, копченого, не вживати спецій, не пити, не курити, не користуватися парфумерією. Тітестери страшно бояться нежиті. Найбільші компанії страхують носи своїх титестерів на мільйони доларів, адже від цих носів залежать долі величезних партій чаю, які коштують мільйони. А чай, який ми з вами п'ємо, - змішаний. У ньому може бути до 18 сортів. Тітестери підбирають суміші так, щоб підкреслити основний аромат, поліпшити смак.

Пастіжер. Це фахівець з виготовлення перук, вусів, борід і бакенбардів. Ця професія тісно пов'язана з творчістю - в театрі пастижер не просто робить перуку, а створює образ. Часто в театрі пастижер - це ще і гримери, художники, які створюють зовнішній вигляд героїв. Для цієї професії потрібно завидне терпіння і посидючість, тому що доводиться спеціальним гачком вплітати в основу волосок до волоска. Професія пастижера є досить рідкісною, але зараз вона все більше і більше затребувана в зв'язку з розвитком реклами і шоу-бізнесу.

Актуарій - фахівець зі страхування, що займається розробкою науково обґрунтованих методів, обчислення тарифних ставок по довгостроковому страхуванню життя. Професія актуарія дуже відповідальна.

Копірайтер. Творчість коперайтера - це яскравий, цікавий, точний спосіб доставки інформації в мозок або серце споживача. Саме слово "копірайтер" приживалося довго, і представники цієї професії називали себе сценаристами, кріейторами і навіть концепт-мейкерами. Це креативний, творчий фахівець зі створення рекламних слоганів та текстів, який пише також замовні статті, прямо або побічно носять рекламний характер.

Таксидерміст - це Чучельник. Він виготовляє опудала тварин.

 

 

 

Додаток 2.

Визначитися з вибором професії допоможуть інтернет ресурси.

 

Портал https://osvitanova.com.ua/posts/1291-yak-obraty-profesiiu-20-resursiv-dlia-proforiientatsii

Містить опис багато тестів на тему: “Як обрати професію: 20 ресурсів для профорієнтації”  

Довідник професій на сайті

 

https://ips.ligazakon.net/document/fin8153

У довіднику містяться класифікація професій України

 

Тлумачні словники нових професій

Статті, описи, просто розповіді про професії, не так давно з'явилися на ринку праці.

http://www.vde.infobus.ru

 

 

 

Додаток 3.

 

Тест «Ти і твоя професія»

У цьому тесті всього 5 питань. Будь ласка, запишіть в стовпчик числа від 1 до 5.

Поруч ви будете писати варіанти відповідей: а), б) або в).

А 1 бал

Б 2 бали

У 3 бал

1. Новорічна ніч для вас - найкращий час, щоб:

а) виспатися;

б) подивитися телевізор разом з сім'єю;

в) опинитися в колі друзів.

2. З трьох подарунків ви вважали за краще б:

а) вудку, набір для вишивання;

б) ковзани або лижі;

в) турпутевку або квиток на цікаву виставу.

3. Вирушати в подорож найкраще:

а) в поодинці;

б) з сім'єю або друзями;

в) з незнайомою групою, щоб була можливість знайти нових друзів.

4. Якби ви опинилися на самоті на острові або в лісі, то:

а) відчули б повну свободу;

б) зайнялися б пошуком виходу або яким-небудь справою;

в) відчули б тугу, неприкаяність, страх.

5. У свій вільний час ви любите:

а) читати, відвідувати бібліотеку, шахову секцію, зоопарк, ліс, ловити рибу, мріяти;

б) малювати, читати, займатися спортом, музикою, шиттям або в'язанням, ходити в походи, розмовляти по телефону, дивитися телевізор;

в) займатися спортом, танцями, грати в ансамблі, співати в хорі, брати участь в спектаклях і концертах, подорожувати з друзями, ходити з компанією в кіно.

Ті, хто набрав від 5 до 8 балів, як правило, люди нетовариські, сором'язливі, замкнуті. Вони не люблять гучних, незнайомих компаній, зустрічі з незнайомими людьми їм завдають клопоту. Це означає, що їм не дуже підходять професії, які вимагають активного спілкування (продавець, вчитель, журналіст і психолог). Зате вони будуть добре себе почувати в науковій лабораторії або на власній фермі, в розпліднику, лісництві, охотохозяйства. Таким людям підійде робота програміста, слюсаря чи токаря, професія бухгалтера, оператора ЕОМ.

А ті, хто набрав від 8 до 12 очок, навпаки, дуже товариські і відчувають себе прекрасно в будь-якій компанії. Вони не бояться нових знайомств, легко сходяться з людьми. Але вони можуть обходитися тривалий час і без спілкування. Таким підійдуть будь-які професії.

Ті, у кого виявилося від 12 до 15 очок, теж люди товариські, але вони не можуть довго залишатися на самоті - в них занадто багато енергії і сили. Таким людям краще вибирати професію, яка буде пов'язана з великими колективами людей, з активним спілкуванням: агента по рекламі, комерційного директора, продавця, дилера, вчителі, брокера або тренера.

 

 

1

Перегляд файлу

Класна година

«Ким бути? Яким бути

imageimageВ к учн в 14-15 рок в.

Роботу виконала:

студентка 3 курсу

Чуйко Пол на Ігор вна

 

 

image Професійна соня Тестер пляжів image

image Трамбувальник

image Дояр отруйних змій

image

imageimageimage
Перевертач пнгвнв Спврозмовник

imageТестувальник меблв

imageimage Тестувальник гор

imageimage
Стояльщикв черз

 

Питання як imageставить imageперед собою imageкожен учень. image

image

Вд чого залежить життєвий успх?

Як знайти себе в цьому свт ?

Продовжити чи освту  де?

Пти працювати  куди?

Що чекає мене в майбутньому, за порогом школи?

МАЙБУТНЄ-ЦЕ ЦІКАВА, ПРЕСТИЖНА РОБОТА

image

                                                                                          Яка допомагає в дбутися                         як особистост .

Домогтисяматер ального благополуччя, Економ чноїнезалежност .

imageimageДля цього необхдно, перш завсе, правильно обрати професю.

imageУ сучасному світі налічується понад 40 000 професій.

Важливо зуміти розібратися в цьому різноманітті.

Зрозуміти зміст різних професій.

Вимога, які вони пред'являють до людини.

Враховувати власні нахили, здібності, можливості.

image

imageПри вибор профес їнеобх дно враховувати:

image

imageФАКТОР ХОЧУ

image бажання особистост image нтереси image схильност

imageimageФАКТОР МОЖУ

Можливост особистост :

здатност рвеньзнань психологчн особливост особистост image станздоров'я

imageФАКТОР ТРЕБА

потреби ринку працвкадрах

Все рзноманття професй згруповано

психологом Е.А. Клмовим в п'ять класв

imageimageвиходячи з того, з чим, з яким предметом прац має справу фахвець, прямо безпосередньо.

Класифкаця професй

image

ЛЮДИНА-ПРИРОДА

imageimageСпецалст працює з природними об'єктами: рослинами, тваринами, мкроорганзмами Наприклад: агроном, ветеринарний лкар, дресирувальник, еколог.

imageЛюдина-техніка

Спеціаліст працює з технікою image технічними системами

image енергією

image Різними матеріалами і речовинами.

Наприклад: інженер, радіотехнік, монтажник конструкцій, токар, слюсар.

Людина-людина

Спеціаліст працює з перш за все з людьми, групами, колективами.

Наприклад: педагог, лікар, юрист, журналіст, медична сестра.

image

Людина-знакова система

Спеціаліст має справу з обробкою інформації у вигляді умовних знаків, цифр, букв, штучних і природних мов.

Наприклад: оператор, програміст, перекладач, лінгвіст, бухгалтер.

image

«Людина-художній образ»

Це перш за все професії, пов'язані зі створенням і відтворенням різних художніх образів, їх елементів.

Наприклад: художник, дизайнер, візажист, артист, музикант, письменник.

image

При виборі професії враховуйте

image Ваші інтереси (що вам цікаво на рівні хобі, а що може стати професією.)

image Власні схильності і можливості, здібності, які забезпечать успіх в роботі.

image Відомості про професії

image Можливість отримати обрану спеціальність (навчання) image Можливості працевлаштування.

image Перспективи розвитку обраній професії.

Знання того, що ви хочете, і розуміння того, як цього домогтися-ключ до успіху.

Тест «Ти і твоя професія»

imageimageА 1 бал

Б2 бали

В3 бали

1.                Новорічна ніч для вас - найкращий час, щоб:

а) виспатися;

б) подивитися телевізор разом з сім'єю;

в) опинитися в колі друзів.

2.                З трьох подарунків ви вважали за краще б:

а) вудку, набір для вишивання;

б) ковзани або лижі;

в) турпутевку або квиток на цікаву виставу.

3.                Отправляться в путешествие лучше всего: а) в поодинці;

б) з сім'єю або друзями;

в) з незнайомою групою, щоб була можливість знайти нових друзів.

4.                Якби ви опинилися на самоті на острові або в лісі, то:

а) відчули б повну свободу;

б) зайнялися б пошуком виходу або яким-небудь справою;

в) відчули б тугу, неприкаяність, страх.

5.                У свій вільний час ви любите:

а) читати, відвідувати бібліотеку, шахову секцію, зоопарк, ліс, ловити рибу, мріяти;

б) малювати, читати, займатися спортом, музикою, шиттям або в'язанням, ходити в походи, розмовляти по телефону, дивитися телевізор;

в) займатися спортом, танцями, грати в ансамблі, співати в хорі, брати участь в спектаклях і концертах, подорожувати з друзями, ходити з компанією в кіно.

Ті, хто набрав від 8 до 12 очок

Ці люди дуже товариські і відчувають себе прекрасно в будь-якій компанії. Вони не бояться нових знайомств, легко

сходяться з людьми. Але вони можуть обходитися тривалий час і без спілкування. Таким підійдуть будь-які професії.

Ті, у кого виявилося від 12 до 15 очок

Це теж люди товариські, але вони не можуть довго залишатися на самоті - в них занадто багато енергії і сили. Таким людям краще

вибирати професію, яка буде пов'язана з великими колективами

людей, з активним спілкуванням: агента по рекламі, комерційного директора, продавця, дилера, вчителі, брокера або тренера.

Ти можеш стати розумнішим трьома шляхами: шляхом досвіду - це самий гіркий шлях; шляхом наслідування - це найлегший шлях; шляхом роздуми - це найблагородніший шлях.

Китайське прислів'я

image

image
imageДякую за увагу!

image

zip
Додано
22 квітня 2021
Переглядів
552
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку