План-конспект уроку "Програмові документи Кирило – Мефодіївського братства"

Про матеріал
Охарактеризовано програмові документи Кирило-Мефодіївського братства, та на їх основі визначено основні цілі і завдання братства, вплив на розгортання національно-визвольного руху в Україні; розвинуто в учнів уміння працювати з документами та іншими історичними джерелами, проаналізовано їх, зроблено висновки, порівняння, висловлено свої думки, сформовано ключові компетентності; творчий потенціал, акторські здібності учнів; мета практичної роботи на прикладах діяльності братчиків виховувати в учнів почуття любові до Батьківщини і свого народу.
Перегляд файлу

Сорока Н.Ю.,
вчитель  історії ,
Бахмацького ліцею №1

Тема. Програмові документи Кирило – Мефодіївського братства

(практична робота №1 за новою програмою, 9 клас, історія України)

Мета: охарактеризувати програмові документи Кирило-Мефодіївського братства, та на їх основі визначити основні цілі і завдання братства, вплив на розгортання національно-визвольного руху в Україні; розвивати в учнів уміння працювати з документами та іншими історичними джерелами, аналізувати їх, робити висновки, порівняння, висловлювати свої думки, формувати ключові компетентності; творчий потенціал, акторські здібності учнів; на прикладах діяльності братчиків виховувати в учнів почуття любові до Батьківщини і свого народу.

Основні поняття: Кирило-Мефодіївське братство, «Книга буття українського народу», «Статут слов’янського братства Св. Кирила і Мефодія», слов’янська федерація, слов’янський собор.

Обладнання: мультимедійна  презентація «Програмові документи Кирило-Мефодіївського братства», роздавальні картки з історичними джерелами, портрети учасників Кирило-Мефодіївського братства, відеофраграгмент відео уроку з історії України для 9 класу «Уроки історії Пітона Каа. Кирило – Мефодіївське братство»  .

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Форма уроку: практичне заняття.

Очікувані результати:

• охарактеризувати програмові документи Кирило-Мефодіївського братства і на їх основі визначити мету, цілі та завдання, які ставило перед собою товариство;

• з’ясувати основні цілі і завдання Кирило-Мефодіївського братства у ході розгортання національно-визвольного руху в Україні;

• вдосконалити уміння працювати з документами та іншими історичними джерелами, аналізувати їх, робити висновки, порівняння, висловлювати свої думки;

• давати власну оцінку діяльності товариства.

 

План уроку:

І. Актуалізація (Виклик)

1. Актуалізація опорних знань, умінь та уявлень учнів

2. Мотивація навчальної діяльності.

3. Представлення теми уроку й очікуваних результатів.

ІІ. Побудова знань (Осмислення)

1. Етапи розвитку національних рухів у Східній Європі (в т. ч. і в Україні)

       2. Діяльність Кирило – Мефодіївського братства.

       3. «Книга буття українського народу». 

       4. Статут Кирило-Мефодіївського товариства.

       5. Засади діяльності Кирило-Мефодіївського товариства.

ІІІ. Консолідація (Рефлексія)

1. Підбиття підсумків уроку.

2. Оцінювання результатів уроку.

Хід уроку

І. Організація навчальної діяльності

ІІ. Актуалізація опорних знань

                     

Проведення гри «Історичний ланцюжок»

Установіть між товаришами певну черговість і відповідайте на запитання один за одним. Той, хто не зможе вчасно відповісти, вибуває з гри:

       Що таке національний рух?

       Якими були його особливості наприкінці  ХVІІІ ст.?

       Що стало приводом для зародження національного руху на території України?

       Що таке політична організація?

       Які верстви населення могли бути членами політичних організацій?

       Назвіть течії суспільно – політичного руху в Україні кінця ХVІІ – початку ХІХ ст.

       Чому ці течії не мали єдиної точки зору щодо майбутнього України?

       Чим були зумовлені розбіжності між течіями щодо України?

       Чи  загрожували розбіжності між течіями  майбутньому України?

       Назвіть місто, що стало загальноукраїнським центром політичного національного руху.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Метод «Хвилини роздуму»

Перегляд відеоролика «Кирило - Мефодіївське братство» .

Запитання

 1. До складу яких держав входили українські землі у першій половині ХІХ?

2.  Українська національна ідея – вона виникла тільки-но на початку ХІХ ст., чи мала свій розвиток і раніше?

3. Хто вони ті люди, які спонукали її до розвитку на протязі століть?

(Використовується фрагмент відео уроку з історії України для 9 класу «Уроки історії Пітона Каа. Кирило – Мефодіївське братство, 1- 2.30 хвилина.)

ІV. Представлення теми уроку й очікуваних результатів.

 Учитель оголошує тему й очікувані результати уроку.

V. Побудова знань (Осмислення)

 Учитель пропонує учням, використовуючи метод "Мікрофон", дати відповідь на запитання:

 1.Які існували етапи розвитку національних рухів у Східній Європі

(в т. ч. і в Україні)?

Варіанти відповідей:

1. Фольклорно-етнографічний(академічний) — на цьому етапі невеликі групи вчених з метою підтвердження самобутності власного народу збирають та вивчають історичні документи, етнографічні експонати, фольклорні пам’ятки.

2. Літературний (або культурницький) — відродження мови народу, боротьба за розширення сфери її вжитку, особливо в літературі та освіті.

3. Політичний — більш організоване згуртування національних сил, поява та зміцнення їхніх політичних організацій, усвідомлення національних інтересів, активна боротьба за національне визволення.

Постановка проблемного запитання

Якому етапу розвитку національного руху відповідає діяльність

 Кирило – Мефодіївського братства?

Учні записують у зошити визначення понять, працюючи з словниками:

 

Учитель: На вашу думку, які фактори впливали на розвиток української національної ідеї на початку ХІХ ст.(метод «Пресс»):

  • Революційні події в Європі
  • Вітчизняна війна 1812р.
  • Російський абсолютизм

Самостійна робота

 Опрацювати текст та заповнити таблицю «Діяльність Кирило – Мефодіївського братства».

 

Період та місто існування товариства,

 символ товариства

Представники

товариства

Основні ідеї

товариства

 

 

 

   Кирило – Мефодіївське товариство (братство) виникло у Києві на початку січня 1846 р. і діяло до кінця березня 1847 р. з появою Кирило – Мефодіївського братства на арену політичної боротьби вийшла українська різночинна інтелігенція. Вона підхоплює естафету українського опозиційного руху, яку не змогла втримати козацька старшина. Символом товариства став золотий перстень з вигравіруваними іменами слов’янських просвітителів Кирила і Мефодія. У нього увійшло 12 осіб. Братство діяло нелегально.

   Учасники  Кирило – Мефодіївського братства зазнали сильного впливу поезії Т. Шевченка, який рішуче виступав за визволення слов’янських народів від деспотизму, скасування кріпацтва, відродження вільної України. Шевченків заклик до одночасного національного та соціального визволення і ліг в основу програмних документів кирило – мефодіївців.

   Невідомо, чи був Шевченко безпосереднім учасником братства. Він вважав, що лише просвітницької діяльності недостатньо і треба готуватися до повстання проти самодержавства.

   Одним із засновників Кирило – Мефодіївського товариства був Микола Костомаров. Він працював у 1845 р. в Київському університеті. У своїх лекціях з історії, книгах показував не лише подібність, але й відмінність «двох народностей» (російської та української), дві засади історичного розвитку: демократичну, козацьку в Україні і самодержавну, притаманну Росії. Костомаров висував ідею єдності пригноблених слов’янських народів, що тільки і могла їх врятувати від національного і соціального гноблення. Ця ідея і лягла в основу діяльності кирило – мефодіївців.

   Великий вплив на сучасників мав член товариства Пантелеймон Куліш – письменник, учений, педагог, громадський діяч. Книги Куліша могли б так само впливати на малоросіян, як і вірші Шевченка, тим більше, що створені для дітей старшого віку.

Метод «Рольова гра» ( театралізація).

 

Хронікер. З березня 1847 р. студент Київського університету Олексій Петров повідомив владі про діяльність таємного товариства, яке він випадково виявив. Поліція одразу ж арештувала провідних членів цієї групи й доставила їх до Петербурга. Під час допитів заарештованих був підтверджений факт існування Кирило-Мефодіївського товариства. Товариство стало першою в історії Україні по­літичною організацією. До складу групи входили тоді представники української інтелігенції.

«Слайд-шоу»

 

  

На екрані проектуються портрети учасників Кирило Мефодіївського братства. Учні, які викону­ють ролі братчиків, виступають з біографічними довідками, що до життя і діяльності Білозерського В., Куліша П., Гулака М., Шевченка Т., Костомарова М.

 Театралізація засідання братчиків Кирило-Мефодіївського товариства.(шум, «давайте починати, уже час!»)

Білозерський В.: - Тихіше! Усі з’явилися на засідання. Навіть є новенькі! Хто! Не забувайте, ми таємна організація. Скрізь виставлені наші люди! Але ж ви знаєте, так і чекай, якоїсь провокації з боку влади! Я все ж таки гадаю, що зрадників в Україні немає і бути не може, так, братчики.

  • Так!Так! (відповідають братчики)

Студент – новачок Петров (сам до себе, роздуми мовчки)

  • Зрадники України!? Та хіба ж це зрада, коли попереджаєш про наміри купки людей піти проти царату? Я винен!? Я повинен про це гарно поміркувати! Може все таки просування по фаховій драбині та грошова нагорода, це не зовсім прикро, бо життя воно продовжується. Як бути? Як бути, треба гарно поміркувати? І, мабуть, …сповістити….

Білозерський В.: - Друзі, братчики! Пропоную на початку нашого зібрання послухати шанованого Тараса, бо його слово це наш подих, наша ідея. Тарасе ти сьогодні щось будеш нам читати?

ШевченкоТ.: - Так, я буду читати, буду читати «Заповіт», бо думка про Вкраїну та її майбутнє не покидає( читає «Заповіт»).

Куліш П.: - Дякуємо тобі,Тарасе! Ти, і твої твори, завжди є взірцем нашої діяльності.

Білозерський В.:- Дякуємо, дуже гарний вірш, та як вчасно! То ж погляньте, «В сім’ї новій, вольній….» Ну що ж, товариші поштовх до сумлінної праці отримали, а я надаю слово Миколі Костомарову.

Костомаров М.:-  Братчики, однодумці, я не сумніваюся в тому, що ми з вами дуже любимо Україну, і хочемо бачити її вільною, то ж хай, саме Україна, буде провідною силою слов’янських народів у майбутній слов’янській федерації. Я пропоную Вам на нашому засіданні обговорення документів, без яких наше подальше існування неможливе,це:

   

  • «Статут слов’янського товариства святих Кирила і Мефодія»;
  • Програма «Книга буття українського народу»;
  • Відозви «Брати українці!» та «Братья  великороссияне и поляки!».

«Дослідження». Робота з документами в раніше створених групах.

 Учитель: звертаю увагу, примірники документів є у Вас на столі, тому запрошую до кропітливої роботи та обговорення,  шановні братчики (робота в групах, клас  об’єднується в чотири групи.)

Робота в  групах

Завдання першої групи

 Опрацювати уривок з «Книги буття українського народу» й виконати завдання:

1.     Яким братчики бачили майбутнє України?

2.     У чому вони вбачали історичне покликання України?

3.     Як ви вважаєте, чому саме Україні відводилася вирішальна роль у боротьбі за утворення Слов’янської федерації?

«Україна встане із своєї могили і кликне знову до братів - слов’ян, і почують її поклик, встане Слов’янщина, і не зостанеться в ній ні царя, ні князя, ні графа, ні герцога, ні сіятельства, ні превосходительства, ні пана, ні боярина, ні мужика, ні холопа, ні в Великій Росії, ні в Польщі, ні на Україні, ні в Чехії, ні у хорутан, ні в сербів, ні у болгарів. І Україна буде незалежною республікою в слов’янськім союзі. Тоді скажуть всі народи, показуючи на те місце, де на карті буде намальована Україна: «От камінь, відкинений будівничим, — а він ліг основою всього». (Грушевський М. Ілюстрована історія України. — К.: Наукова думка, 1992. — С. 458)

Завдання другої  групи

Опрацювати записи одного з братчиків Василя Бєлозерського і виконати завдання:

1.     На яких засадах повинно було здійснитися об’єднання слов’янських держав?

2.     Чом  держави буде неможливим, а лише у союзі з іншими слов’янськими народами?

   «Як вірні сини своєї батьківщини, одушевлені бажанням всякого добра до неї, ми повинні йти до здійснення в ній божої правди, царства свободи, братської любові і народного добробуту. Одначе ясно, що окреме існування її (України) неможливе: вона буде між кількома огнями, буде під натиском і може підпасти гіршій долі, ніж яку потерпіли поляки. Одинокий спосіб для привернення прав, прийнятий розумом і ухвалений серцем, полягає в об’єднанні слов’янських племен в одну сім’ю, з охороною закону, любові і свободи кожного». (Грушевський М. Ілюстрована історія України. — К.: Наукова думка, 1992. — С. 459)

Завдання третьої  групи

Опрацювати Статут Кирило – Мефодіївського братства і виконати завдання:

1.     Визначте, які завдання ставили братчики для розв’язання соціальних і національних проблем українців.

2.     Як має бути організовано управління Слов’янською федерацією?

3.     Як ви вважаєте, чому в переліку слов’янських племен, які повинні увійти до 

 Слов’янської федерації, українці стоять на першому місці?

Розділ І. «Головні ідеї»

1. Визначаємо, що духовне й  політичне об’єднання слов’ян є тією справжньою      метою, до якої вони повинні прагнути.

2. Визначаємо, що під час об’єднання кожне слов’янське плем’я повинне мати свою самостійність, а такими племенами вважаємо: південно-русів (українців), північно-русів (росіян), білорусів, поляків, чехів зі словенцями, лужичан, ілліросербів з хуру ганами (хорватами) і болгар.

3. Визначаємо, що кожне плем’я повинне мати народне правління і дотримуватися повної рівності співгромадян за їх народженням, християнським віросповіданням і станом.

4. Визначаємо, що правління, законодавство, право власності та освіта у всіх слов’ян повинні ґрунтуватися на святій релігії господа нашого Ісуса Христа.

5. Визначаємо, що при такій рівності освіченість і чиста мораль повинні служити умовою участі в правлінні.

6. Визначаємо, що має існувати спільний Слов’янський собор з представників всіх племен». (Турченко Ф. Г., Мороко В. М. Історія України. Кін. ХVІІІ — поч. ХХ ст. — К.: Ґенеза, 2000. — С.71)

Завдання четвертої  групи

Опрацювати Статут Кирило – Мефодіївського братства і виконати завдання:

1.     На яких засадах мало діяти Кирило – Мефодіївське братство?

2.     Про що свідчить відмова братства від принципу «Мета виправдовує засоби»?

Розділ ІІ. «Головні правила»

1. Товариство утворюється з метою поширення вищевикладених ідей переважно через виховання юнацтва, літературу і примноження членів товариства. Товариство визнає своїми покровителями святих Кирила і Мефодія і приймає своїм знаком перстень або ікону з іменами чи зображеннями цих святих.

2. Кожний член товариства при вступі приймає присягу використовувати талант, працю, статки, свої громадянські зв’язки для цілей товариства, і якщо б котрийсь з членів зазнав гонінь і навіть страждань за прийняті товариством ідеї, то, відповідно до присяги, він не видасть нікого з членів, своїх побратимів.

3. У випадку, коли член потрапляє до рук ворогів і залишає в нужді сімейство, товариство допомагає йому.

4. Кожний член товариства може прийняти нового члена товариства, не повідомляючи йому імена інших членів. <…>

8. Товариство буде прагнути зарані про викорінення рабства і всякого примушення бідних класів, а водночас і про повсюдне поширення грамотності.

9. Як все товариство в цілому, так і кожний член окремо повинні узгоджувати свої дії з євангелійськими правилами любові, покірності і терпіння; правило ж «Мета виправдовує засоби» товариство визнає безбожним. <…>

11 . Ніхто з членів товариства не повинен оголошувати про існування і склад товариства тим, котрі не вступають або не подають надії на вступ до нього». (Турченко Ф. Г., Мороко В. М. Історія України. Кін. ХVІІІ — поч. ХХ ст. — К.: Ґенеза, 2000. — С. 71)

ІІІ. Консолідація (Рефлексія).

Проблемне питання.

Якому етапу розвитку національного руху відповідає діяльність

 Кирило – Мефодіївського братства?

 Учитель пропонує учням, використовуючи метод ПРЕС, відповісти на проблемне запитання.

 Учні відповідають, дотримуючись певних правил роботи, які озвучуються у вигляді чітких інструкцій учням щодо виконання завдання. Так як метод ПРЕС має відповідну структуру та етапи (позиція, обґрунтування, приклад, висновки), учням пропонується:

1) Висловити свою думку, розпочавши зі слів: Я вважаю…(позиція).- Перша спроба політичної боротьби української інтелігенції.

2) Навести причину появи цієї думки, …тому що (обґрунтування).- Перша політична програма дороговказ українському національно-визвольному руху наступних поколінь, тому що виступала за ліквідацію монархії, демократію, слов'янську федерацію рівноправних народів, республіканське правління, знищення кріпацтва і станових привілеїв.

3) Навести факти, які демонструють ваші докази, … наприклад (приклад). Програмні документи свідчать, що це перша незалежна політична організація, де Україні відводиться роль основного будівничого, хоча не розробляли соціальних проблем, сподіваючись, що національна свобода і республіканський устрій гарантують соціальну рівність. Тим самим було закладено підвалини ідеї, яка стане панівною у національному русі: спочатку треба створити власну державу, а вже якою вона буде — підкаже майбутнє.

4) Узагальнити свою думку, зробити висновок …Отже, (тому) я вважаю (висновки).

 Висновок. Поява та діяльність Кирило-Мефодіївського товариства фактично поклала початок переходу від культурницького до політичного етапу боротьби за національний розвиток України. Забезпечила розвиток національної ідеї, доведену нащадками козацької старшини теорію про окремішність української нації,трансформувала заклик до політичної боротьби за звільнення українців від національного і соціального гноблення та відновлення власної незалежної соборної держави в союзі з іншими слов’янськими народами.

Учитель пропонує визначити найбільш активних учнів на уроці, коментує їх роботу та виставляє оцінки.

Домашнє завдання:

  • опрацювати відповідний матеріал підручника;
  • написати твір-есе: «Місце Т. Г. Шевченка в українському національному відродженні» або уявіть, що вам потрібно зняти фільм про діяльність Кирило - Мефодіївського братства. Придумайте назву до фільму та напишіть відповідний кіносценарій.

 

1

 

doc
До підручника
Історія України 9 клас (Гісем О.В., Мартинюк О.О.)
Додано
19 лютого 2023
Переглядів
1015
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку