План-конспект відкритого заняття для дітей та батьків: «Квіти у техніці паперопластики»

Про матеріал
Як провести урок цікаво? Зуміти запалити іскорку творчості, бажання, навчити працювати точно й акуратно, відчути щастя творчої співпраці? Ко-жне заняття – це творча майстерня, де повинні розкритися таланти кожної дитини, де кожен має досягти успіху й отримати задоволення від виконаної роботи. Цей посібник допоможе розширити та вдосконалити знання та вмін-ня керівників гуртків, вчителів трудового навчання та образотворчого мис-тецтва, трудового навчання у використанні такої техніки, як паперопластика. З досвіду роботи викладено аспекти взаємодії керівника гуртка з батьками через інтерактивні форми роботи, що сприяють креативному розвитку гурт-ківців.
Перегляд файлу

Рава-Руський міський будинок дитячої та юнацької творчості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

План-конспект відкритого заняття

                           для дітей та батьків:

 

«Квіти у техніці паперопластики»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Уклала та провела керівник гуртка

декоративно-ужиткового мистецтва

«Квітковий дизайн»

Плесак Наталія Ярославівна

 

 

 

 

2020

 

     Методична розробка для керівників гуртків декоративно-прикладного мистецтва – Укл. Плесак Н.Я., - м. Рава-Руська : МБДЮТ, 2020. с. 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рецензенти:

 

Л.М. Товарянська -  директор Рава-Руського МБДЮТ 

 

С. І. Новоселова  - методист Рава-Руського МБДЮТ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Як провести урок цікаво? Зуміти запалити іскорку творчості, бажання, навчити працювати точно й акуратно, відчути щастя творчої співпраці? Кожне заняття – це творча майстерня, де повинні розкритися  таланти кожної дитини, де кожен має досягти успіху й отримати задоволення від виконаної роботи. Цей посібник допоможе розширити та вдосконалити знання та вміння керівників гуртків, вчителів трудового навчання та образотворчого мистецтва, трудового навчання у використанні такої техніки, як паперопластика.  З досвіду роботи викладено аспекти взаємодії керівника гуртка з батьками через інтерактивні форми роботи, що сприяють  креативному розвитку гуртківців.

Зміст

 

 

1. Вступ.

2. Тема, мета і завдання заняття. Матеріали та інструменти.

 Хід заняття:

           1.Організаційна частина.

           2.Організація пізнавальної діяльності гуртківців.

               -    види паперу;

               -    колір;

               -    основні правила поєднання кольорів

               -   психологія кольору

            3. Практична робота.

               -   правил техніки безпеки:

               -   покроковий процес виготовлення троянди з паперу.

           4.Підсумок заняття.

 Додатки.

Література.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

 

      Щоб добре орієнтується, приймати рішення в умовах сьогодення, що весь час змінюються, потрібно бути творчим, гнучким, креативним, здатним до використання нових ідей та задумів, нових підходів, нових рішень. Творчість з'являється не  на порожньому місці, вона базується на розвинених мисленні, уяві та інтелекті. Природа щедро наділила кожну людину можливостями розвитку,  кожен з нас може досягти значних висот у творчій діяльності. Гурткова робота дає дитині шанс на самовияв, на прояв своїх ініціатив з подальшим впровадженням їх у практику.

Сучасні батьки, на жаль, дуже зайняті і часто не мають навичок педагогічної взаємодії зі своєю дитиною. Залучити батьків до педагогічної взаємодії з дитиною, уникнувши при цьому організованості і нудних шаблонів - одне з педагогічних завдань.

Майстер-клас з виготовлення квітів у техніці паперопластики зацікавив батьків та дітей. До того ж батьки були залучені й до створення сценічних костюмів у техніці паперопластики, оформлення залу і фото-зони до свята моди «Настрій у кольорі» .

Співробітництво з батьками є захоплюючим, творчим процесом спілкування, що передбачає спільну участь у формуванні особистості гуртківця й взаємно збагачує педагогів і батьків. Основні цілі такої взаємодії - обмін досвідом, вироблення загальної думки, формування умінь, навичок, створення умови для діалогу, групове згуртування, зміна психологічної атмосфери.

Усі форми роботи з батьками служать важливій меті: всебічному і гармонійному розвитку дитини, її здібностей і обдарувань, збагачення на цій основі інтелектуального потенціалу народу, його духовності і культури.

Тема, мета і завдання заняття. Матеріали та інструменти.

 

Тема: Квіти у техніці паперопластики.

Мета: Розвиток творчих здібностей дітей засобами паперової пластики. Виявлення, розкриття і популяризація педагогічних здобутків, що забезпечують тісну взаємодію з батьками гуртківців, через використання  інтерактивних форм і методів співпраці сім'ї та позашкільного закладу у вихованні дітей на сучасному етапі розвитку суспільства.

Заняття розраховане на дітей шкільного віку, педагогів, батьків, а також для тих, хто захоплюється творчістю, любить створювати гарні, оригінальні і неповторні речі своїми руками.

   Завдання: навчати прийомам і способам створення різних виробів із паперу; створювати умови для розвитку творчої активності дітей; сприяти взаємодії батьків і дітей за допомогою розвитку інтересу до спільних справ; активізувати творчість і нові здібності дітей і батьків, підвищити результативність нашої освітньо-виховної роботи.

 

 

 

Така проста аплікація Майстер-клас створення аплікації з олівцевої ...

 

 

 

 

Хід заняття:

1.Організаційна частина.

- Добрий день, діти, шановні батьки та гості!

Чи знаєте ви , який неповторний світ фантазії та краси можна створити з паперу. Існує багато технік роботи з папером: квілінг, паперопластика,  витинанка, орігамі та ін. Сьогодні поговоримо про паперопластику.

 Принцип даної техніки полягає в умінні надати плоскому матеріалу (паперу) об`ємну форму, використовуючи найпростіші прийоми, такі як вирізання, згинання, скручування, склеювання певним чином, створення необхідних ребер жорсткості.

Для успішної роботи в цій техніці необхідно знати особливості різних видів паперу і картону (товщина, структура, шорсткість поверхні, щільність, забарвлення). Уміння враховувати всі ці особливості дасть можливість створювати цікаві вироби, об`ємні композиції, об`ємні панно, квіти, фігурки людей, тварин, будівлі.

З паперу можна створити неймовірно цікаві та оригінальні квіти, застосовувати які можна в багатьох сферах, наприклад, для декору приміщення або як елементи прикрас, для оформлення листівки, панно. Тому знання про те, як зробити з паперу квітку, ніколи не будуть зайві.

 

 

2.Організація пізнавальної діяльності гуртківців.

Види паперу

Результати дитячої творчості в роботі з папером, звичайно, залежать від матеріалу. Якщо для роботи брати папір різної товщини, то діти зможуть створювати легкі або грубі, масивні форми. У паперовій пластиці існують деякі технологічні особливості, пов'язані зі специфікою паперу.

Для виготовлення  виробів у техніці паперової пластики, а саме квітів , про які піде мова сьогодні, можна використовувати такий папір -- ксероксний білий та кольоровий, двосторонній картон, ватман, також для виготовлення квітів широко використовується гофрований папір різної товщини.  А також є декоративний папір, створений спеціально для певних видів творчості (наприклад виготовлення листівок). Також з нього можна виготовляти деякі елементи квітів.

ПАПІР. ВИДИ ТА ВЛАСТИВОСТІ ПАПЕРУ - ШКОЛЯРИКИ-ШКОЛЯРІ - Підручник ...

Мал.1. Види паперу.

 

Колір

Тепер поговоримо про колір. Людина живе у світі кольорів. Ми завжди милуємось природою, особливо навесні, влітку, восени, коли все цвіте, зеленіє, жовтіє та вражає багатством фарб. Чи не найбільше захоплює людей  веселка, що містить спектр семи базових і чистих кольорів. Милуючись кольоровою гамою, людина намагалася “скопіювати”, тобто виготовити відповідні барвники, щоб прикрасити побут, одяг, відтворити кольоровий світ у малюнках та інших видах творчості. Зауважено, що колір здатний не тільки приваблювати, естетично надихати, а й відштовхувати, впливати на самопочуття і працездатність, психіку й свідомість. Кольором можна лікувати, а можна зашкодити здоров’ю. На тему “кольору” працювало багато дослідників та науковців, класифікуючи її відтінки та поєднання, навіть є наука  “кольорознавство”, а також метод лікування кольором - хромотерапія.

Є кольори ахроматичні - чорний, білий та всі відтінки сірого, та хроматичні - решта кольорів ( мал.2).

Мал.2. Спектр кольорів: а - ахроматичні; б - хроматичні.

Основні правила поєднання кольорів

Поєднання кольорів важливо і в паперопластиці. Отже основні правила поєднання кольорів.

 «Золоте правило», або «правило 3-х кольорів»: 60% основного кольору, 30% — другорядного і 10% — акцентного.

1. Монохромна схема. Передбачає використання одного кольору та варіацій його відтінків від світлого до темного.

2. Аналогічне поєднання, або аналогова тріада. Являє собою поєднання кольорів з трьох сусідніх по колу секторів (мал.3). Можна поєднувати від 2 до 5 (в ідеалі від 2 до 3) кольорів, які перебувають поруч один з одним на колі. Прикладом може бути поєднання приглушених кольорів: жовто-помаранчевий, жовтий, жовто-зелений, зелений, синьо-зелений. Таке поєднання кольорів завжди буде виглядати приємно і гармонійно.

 Web

Мал.3

3. Додаткове, або комплементарне поєднання кольорів. Схема поєднання кольорів з двох протилежних секторів (мал.4). Комплементарні кольори — це контрастні кольори, які розташовані на протилежних кінцях колірного кола. Дуже вдало використовувати контрастні поєднання можна для виділення деталей. При використанні контрастної колірної схеми важливо вибрати домінуючий колір і використовувати додатковий колір для акцентів.

 

4. Контрастна тріада. Схоже поєднання кольорів, лише замість протилежного кольору використовуються сусідні для нього кольори (мал.5). Виглядає така схема майже настільки ж контрастно, як комплементарна, але не настільки напружено. У такій схемі рекомендується використовувати один теплий колір проти діапазону холодних кольорів (наприклад, червоний проти синього та синьо-зеленого).

Web    Web

                                            Мал.4.                                                   Мал.5.

                                          

5. Рівновіддалене поєднання, або класична тріада. У даній тріаді використовуються три кольори, рівновіддалені один від одного на колірному колі (мал.6). Ця схема популярна серед дизайнерів і художників. Тріада не така контрастна, як комплементарна схема, але виглядає більш збалансованою.

Web

   Мал.6.                                                  

 

6. Прямокутна схема. Ця схема більш насичена кольорами, ніж всі інші: у ній використовуються чотири кольори — дві пари протилежних кольорів. При цьому, якщо використовувати в композиції всі чотири кольори у рівних пропорціях, схема буде здаватися розбалансованою. Відтак, слід правильно визначити домінуючий і «підлеглі йому» кольори для розстановки акцентів.

 

 Web Web

 

Мал.7.    

 

 

Психологія кольору

Колір виявляє вплив на людину, на її підсвідомість, успішність, настрій, поведінку. За кольоровими перевагами можна виявити темперамент, характер та психоемоційний стан людини.

Я  ж пропоную звернути увагу батьків на використання кольорів у роботах дітей, щоб зрозуміти їх почуття.

На що ж потрібно звернути увагу при аналізі такої творчості?

Найулюбленіші дитячі кольори, які найчастіше використовуються у творчості – це жовтий і фіолетовий. Якщо дитина використовує їх у своїх роботах, це означає, що на душі у дитини позитивні емоції, спокій і весела фантазія.

Червоний колір говорить про підвищену активність, агресію, збудливість.

Синій – про те, що дитина нудьгує по комусь або чомусь, про її зосередженість на внутрішніх проблемах і самоаналізі.

Зелений колір повідомляє про наполегливість, незалежність, впертість, про прагнення дитини до спокою.

Коричневий колір говорить про фізичний дискомфорт, часто про негативні емоції.

Чорний колір говорить про пригніченість дитини, про її протест, про вимогу до змін, про бажання позитивних емоцій.

Сірий колір свідчить про байдужість. Якщо дитина часто використовує його, це говорить про брак дитині позитивних емоцій.

У своїх роботах діти зазвичай використовують не більше 5-6 основних кольорів, що показує нормальний емоційний стан дитини. Якщо в палітрі дитини присутня більша кількість кольорів, це вказує на її емоційність і чутливість, а вибір 1-2 кольорів у малюнку служить сигналом пригніченості і тривожності .

Дослідники стверджують, що постійний вибір темних кольорів – ознака депресії, а занадто часте використання червоного говорить про підвищену конфліктність. Якщо ж дитина воліє використовувати холодні тони, то можна припустити про високу чутливість або знижений настрій. Якщо дитина обмежується двома-трьома кольорами, то можна припустити втому або пасивність.

Важливо пам’ятати, що аналіз робіт  не може бути миттєвим. Найкраще порівняти картинки, виконані дитиною в різний час, і подивитися, як довго він використовує той колір, до якого виникли питання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основні види паперу для поліграфії | ИАС

3. Практична робота.

Повторення правил техніки безпеки:

- роботу розпочинати лише з дозволу вчителя;

- у процесі роботи не розмовляти, не відволікатися побічними справами;

- під час роботи тримати своє робоче місце в належному порядку, а після роботи акуратно прибрати його;

-  клей треба наносити пензликом від середини до країв;

- при потраплянні клею на одяг його слід негайно змити водою;

- для притискання елементів аплікації і витирання рук треба користуватися серветкою;

- закінчивши роботу, клей потрібно щільно закрити, пензлик і посуд помити.

 

Покроковий процес виготовлення троянди з паперу.

– Напевно троянда, це одна з найулюбленіших ваших квітів. Ця прекрасна квітка настільки вишукана та ніжна, її неповторний аромат знають всі. Живі квіти це завжди красиво і святково, але невимовно  гірко спостерігати, як вони в’януть у вазі з квітами і їх доводиться викидати. Ми пропонуємо вам альтернативу, троянди з паперу, звичайно, їх не зрівняти з живими квітами, але в той же час ви будете насолоджуватися ними не один місяць і навіть рік.

Квітку своїми руками можна зробити не тільки для себе, але і в якості подарунка. Зараз на просторах інтернету можна знайти безліч технік і ідей як можна застосувати паперові троянди. Наприклад, можна зробити букет з паперових квітів і доповнити його солодощами. Так само зараз існує безліч відео з декорування інтер’єру паперовими квітами.

Хід роботи

– Отже, сьогодні ми з вами спробуємо помандрувати в країну квітів і створимо чарівні квіти - троянди. Роботу будемо виконувати групами - діти разом зі своїми батьками. Вирушаючи в мандрівку візьміть із собою трошки знань про техніку виготовлення, додайте фантазію, прихопіть краплинку терпіння і … світ паперових квітів здивує вас своєю вишуканою красою.

1. Нам знадобляться заготовки - шаблони для пелюсток, вони повинні бути різних розмірів (додаток 1). Кожна група отримає набір шаблонів.

2. Тепер приступимо саме до виготовлення квітів ( додаток 2). Візьміть аркуші кольорового двостороннього паперу, відмалюйте і виріжте необхідну кількість пелюсток різних розмірів. Нам потрібно по чотири пелюстки кожного розміру.

3. З чотирьох пелюсток найменшого розміру склеюємо перший шар квітки, як показано на мал.1, 2.

4. Складаємо серединку квітки, склеюючи протилежні пелюстки по черзі, як показано на мал.3,4.

5. З пелюсток більшого розміру склеюємо другий, третій, четвертий та п’ятий шари квітки. За допомогою ножиць надаємо пелюсткам форми, трохи закручуючи до низу їх краї.

6. Тепер збираємо нашу квітку: приклеюємо наступний  шар до нашої заготовки, далі по кругу клеїмо пелюстки. Аналогічно прикріплюємо третій  та четвертий шари квітки (мал. 5-8).

7. З найбільших пелюсток склеюємо останній шар, надаємо пелюсткам форми і приклеюємо до заготовки знизу (мал. 9).

8. Отож, наша квітка готова! (мал. 10)

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

4.Підсумок заняття.

Виставка робіт учнів та батьків.

Інтерактивний прийом «Рюкзак».

– Хто вирушає у подорож, той завжди збирає необхідні речі у рюкзак. Завершуючи заняття, давайте також зберемо наш рюкзак, щоб узяти в дорогу знання, вміння та настрій. Давайте пригадаємо. якою була тема нашого заняття?

Що нового ви сьогодні дізналися?

А чи сподобалось заняття? Що саме?

А зараз час прощатися. Щиро вдячна батькам , які сьогодні з нами так гарно працювали.

  

 

Література

 

  1. Гура Л. П. та ін. Прикрась свій дім. — К.: Техніка, 1990.
  2. Золотицький М. Ф. Квіти в легендах і переказах. — К.: Фірма «Довіра», 1992.
  3. Корниенко Г., Добруцкий Н., Искусство цветов. — К.: Роксолана,1992.
  4. Сухорукова Е. П., Печулинская Л. Г. Искусство делать цветы. — К.: 1992.
  5. Мейстер Н. Бумажная пластика. – М.: Астрель, 2001.
  6. Артушевська І. Кольорознавство (конспект лекцій). – Луцьк: в-во ЛДТУ, 2004.
  7. Тканко З., Колір як засіб вираження в мистецтві та моді. - Вісник Львівської національної академії мистецтв. Вип. 21.
  8. Богоявленская Д. Б. Психология творческих способностей / Д. Б. Богоявленская. – М.: Академия, 2002. – 337 с.
  9. https://rdesign.com.ua/tag/ide%D1%97/ Основні правила поєднання кольорів: підхід дизайнера.
  10. http://garmonya.in.ua/pro-shho-rozkazhut-kolory-dytyachogo-malyunka/ Про що розкажуть кольори дитячого малюнка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1.

Rosa de papel para painel unicórnio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2.

Sweet and Spicy Bacon Wrapped Chicken Tenders | Бумажные цветочные ...            This is an SVG FILE!!! A file to use in cutting machines. This is not the file for trace and cut purposes. This Listing is for FLOWER PETALS TEMPLATE ONLY that comes with the Rose Bud Center. Create 6 different sizes tiny roses using this original design from The Crafty Sagittarius.   

 

1

 

doc
Додано
30 листопада 2020
Переглядів
2119
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку