Виховна година щодо запобігання поширенню COVID-19.

Про матеріал
Текст виховної години щодо запобігання поширеню коронавірусної інфекції. Цікава інформація. Для учнів 10-11 класів.
Перегляд файлу

Виховна година

на тему:

«Прості речі рятують життя»

Шановні колеги, учні та батьки!

В Україні стрімко зростає кількість захворівших на СОVID-19. (Слайд 2). Саме тому сьогодні хочемо розкрити і нагадати основні аспекти щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

Міністерство охорони здоров’я України закликає громадян та мандрівників дотримуватись звичайних заходів обережності.

Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому.

Основними клінічними ознаками та симптомами коронавірусу є гарячка та утруднене дихання (Слайд 3.).

У разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання рекомендується звернутися до лікаря.

Стандартні рекомендації ВООЗ для широкої громадськості щодо зменшення впливу та передачі ГРВІ (Слайд 4.).

 

Щодня в Україні фіксують нові випадки зараження COVID-19. Статистика показує, що COVID-19 все ще не відступає, а навпаки прогресує тож аби вберегти своє життя та не наражати на небезпеку оточуючих вас людей слід піклуватись про своє здоров'я та водночас створювати для себе безпечне життя.

Під час адаптивного періоду можна продовжити навчання дистанційно та отримати бажану професію. Проте слід дотримуватись нескладних, простих речей, які врятують ваше життя (Слайд).

 

проти епідеміологічних правил:

  • Маєте погане самопочуття відразу повідомте про це класному керівнику, майстру в/н, або особі яка знаходиться поруч.
  • Здійснюйте дотримання соціальної дистанції.
  • Вхід у приміщення Центру й пересування по ньому тільки в масках. В навчальних кабінетах при дотриманні дистанції можна перебувати без маски.
  • Дотримуйтесь заборони допуску батьків в навчальний заклад. 
  • Пам'ятайте про етикет кашлю.
  • Маски є ефективним засобом тільки в комбінації з регулярною обробкою рук спиртовмісним антисептиком або водою з милом.
  • Вам слід знати правила зберігання, використання та місця утилізації одноразових медичних масок.

Як правильно надягти захисну маску?

Перед тим як надягти маску, слід помити руки з милом або обробити їх антисептиком із вмістом спирту не менше 60%. Маску слід одягти так, щоб вона закривала ніс та рот. Також вона має бути щільно закріплена на переніссі. Простору між маскою та обличчям не повинно бути.

Не слід торкатись маски протягом її використання. Якщо це сталося, обов’язково помийте руки з милом або обробіть їх антисептиком.

Як правильно знімати та утилізувати захисну маску?

Медичну маску необхідно знімати за гумки або зав’язки та не торкатися її зовнішньої поверхні. Утилізувати маску можна разом із побутовими відходами. У жодному разі не використовуйте маску повторно. Знявши маску, обов’язково помийте руки з милом чи обробіть їх спиртовмісним антисептиком.

Скільки часу можна використовувати захисну маску?

Медична маска зберігає свою ефективність протягом 2–4 годин. Після цього її необхідно замінити. Якщо маска стала вологою, її слід замінити, адже вона втрачає свої захисні властивості.

Не можна носити маску, спустивши її на шию, щоб перекусити. У цьому разі забруднена сторона маски буде торкатись шкіри обличчя, що створює додатковий ризик зараження, а поправляючи її, ви зайвий раз торкаєтесь маски руками. 

Дотримуватись простих та чітких правил в умовах нової реальності надзвичайно важливо, особливо при появі перших симптомів COVID-19.  

Які симптоми коронавірусу?

Коронавірус інфікує легені. Симптоми починаються з лихоманки, що супроводжується сухим кашлем, який може призвести до проблем з диханням.

Кашель називають сухим, коли він є лоскітливим і подразнюючим, при ньому не виділяється мокротиння.

Неперервним є кашель, який не зупиняється понад годину або у вас є три чи більше нападів кашлю за добу. Цей кашель значно гірший, ніж звичайний кашель, який у вас коли-небуть був.

Ще одним симптомом коронавірусу є утруднене дихання, задуха, стискання в грудях.

Підвищена температура вище 37,8С також може змусити вас відчувати жар, холод чи тремтіння.

Повідомляється також про біль у горлі, головний біль та діарею, а також про втрату нюху та смаку.

Про те, що втрата нюху та смаку можуть бути важливими ознаками коронавірусу, стверджували британські дослідники.

Однак, вони є й симптомами й інших респіраторних інфекцій, як-от звичайна застуда.

Тому насамперед мають насторожити лихоманка і кашель - ці симптоми залишаються найважливішими ознаками Covid-19.

В середньому симптоми починають з'являтися через п'ять днів, однак у деяких людей вони можуть проявитися набагато пізніше.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), інкубаційний період триває до 14 днів, але деякі дослідники кажуть, що він може тривати до 24 днів.

Люди найбільш заразні, коли мають симптоми, але існують припущення, що поширювати вірус вони можуть ще до появи симптомів.

Ранні симптоми легко сплутати з іншими респіраторними захворюваннями, зокрема застудою та грипом.

Самоізоляція при симптомах COVID-19 допоможе  не тільки убезпечити себе, але і вберегти від інфікування сотні співгромадян. Щоб не наражати оточуючих на небезпеку, не треба самим їхати у мед заклад для проведення тесту. Залишайтесь удома та подзвоніть сімейному лікарю.

Ти молодий, здоровий, ведеш активний образ життя і впевнений, що коронавірус тобі не страшний? Пам’ятай, сьогодні весь світ опинився в ситуації, коли злагоджені дії країн та відповідальність кожної людини можуть урятувати тисячі життів! 

Безпечне життя під час епідемії - це можливо і просто. Треба лише трішки самодисципліни. Дбайте про своє здоров'я правильно. Будь відповідальним щодо себе та оточуючих!

За прогнозами ООН, пандемія коронавірусу може спровокувати кризу психічного здоров’я у світі. Навіть коли пандемія буде під повним контролем, горе, тривога і депресія продовжуватимуть впливати на суспільство. Відчувши тривогу, виснаженість Ви можете звернутись до практичного психолога Центру Гелик Ольги Андріївни, кабінет №507. Щоб не стати частиною цієї статистики піклуватися про своє ментальне здоров'я потрібно вже сьогодні.

Проживання  в гуртожитках та їх відвідування під час карантину має бути безпечним. Для цього впроваджено ряд епідеміологічних правил для мешканців, відвідувачів та працівників приміщень.  Усі, хто перебуває в гуртожитку, зобов'язані носити захисні маски поза межами кімнати та користуватися спиртовими антисептиками на вході.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Стецько Олександра Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
1 грудня 2020
Переглядів
345
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку