План-конспект "Виготовлення сувенірів до новорічних свят. Народна лялька «Різдвяний янгол».

Про матеріал
Ознайомлення вихованців з історією та традиціями новорічних народних свят: Святого Миколая, Різдвом Христовим, Новим роком; ознайомлення із технологією виготовлення новорічної прикраси, народної ляльки «Різдвяний янгол»
Перегляд файлу

План – конспект відкритого заняття гуртка  «М’яка іграшка», Гр. №2

Рівень навчання: початковий.

Вік вихованців: 8-10 років.

Дата проведення: 17.12.20

 

Тема заняття: Виготовлення сувенірів до новорічних свят. Народна лялька «Різдвяний янгол».

 

Мета заняття: формування ключових компетентностей особистості таких, як:

пізнавальна   ознайомлення з історією та традиціями зимових свят: Святого Миколая,  Різдвом  Христовим, Новим роком; ознайомлення із технологією виготовлення новорічної прикраси, народної ляльки «Різдвяний янгол»;  

практична    вироблення трудових вмінь, засвоєння технології виготовлення прикраси «Різдвяний янгол»;

творча формування творчої особистості, її художнього смаку, пізнавального інтересу, творчої уяви, фантазії;

соціальна розвиток стійкого інтересу до мистецтва свого народу, його історії, виховання любові і поваги до національних традицій України, формування естетичного смаку, виховання старанності, працелюбності, сприяння розвитку мотивації до добрих вчинків.

екологічна — формування усвідомлення екологічної значущості своєї праці.

 

Прогнозований результат: У вихованців мають бути сформовані компетентності, що вказані у меті даного заняття.

 

Використання педагогічних методів та прийомів:

Методи та прийоми формування свідомості (розповідь, пояснення, бесіда, демонстрування зразків)

Методи та прийоми організації діяльності (інструкція, демонстрація, практична робота, індивідуальна робота, педагогічні вимоги)

Методи та прийоми стимулювання та мотивації діяльності (заохочення, стимулювання)

Методи та прийоми контролю, самоконтролю, самооцінки (педагогічне спостереження, усне опитування)

Інтерактивні методи навчання (“мозковий штурм”, вікторина питання -

відповідь)

 

Тип заняття: комбінований.

Форма заняття: групове.

 

Обладнання та матеріали: демонстраційний матеріал, комп’ютерне забезпечення, презентація «Новорічні народні свята», інструкційні карти,  клаптики білих та кольорових тканин, нитки, ножиці, вата або синтепон, тощо.

 

Структура заняття

 

Хід заняття

 

 І. Вступна частина

  •      повідомлення теми та мети заняття, очікуваних результатів;

Добрий день! Наближаються новорічні свята. Тема нашого заняття «Виготовлення сувенірів до новорічних свят. Народна лялька «Різдвяний янгол».

  •      актуалізація опорних знань;

«мозковий штурм ”

  •  Чи подобаються вам святкові дні? Чому?
  •  Любите дарувати подарунки?
  •  Які вам більше подобаються подарунки: куплені в магазині, чи створені власними руками?
  • Не дарма ми сьогодні згадали про подарунки. Незабаром  у всіх християн велике свято. Чи знаєте ви, яке ? (свято Святого Миколая)

 

Читання керівником вірша.

Маємо чого радіти,

    Добре знаєте ви, діти!

   Долетіла до нас вість,

        Що до нас в дорозі гість.

            Хто це? Кожен  пам’ятай –

         Це святий наш Миколай!

       Діточок він всіх згадає,

                                                    Їм дарунки посилає.

 

  • Які ще ви знаєте Новорічні свята? (Новий рік, Різдво, Старий новий рік, Водохрещення)

 

Сьогодні ви дізнаєтесь про те, як у нас в Україні зустрічають новорічні свята. Згадаємо старовинні традиції, добрі, красиві звичаї наших предків. Дізнаємось про народну ляльку «Різдвяний янгол» та навчимось її виготовляти.

 

  •       мотивація навчальної діяльності  гуртківців 

  Набуті знання обов’язково знадобляться вам в майбутньому. Ви зможете власноруч зробити простий, але оригінальний сувенір та подарувати його рідним, близьким,  друзям, або прикрасити ялинку до новорічних свят.

 

ІІ. Основна частина

  •       висвітлення керівником матеріалу нової теми;

Діти, давайте разом згадаємо традиції святкування новорічних свят. Запрошую вас до перегляду презентації «Новорічні народні свята».

 

Вступна бесіда. Презентація «Новорічні народні свята».

 

 Ми вже звикли з Вами зустрічати Новий рік з Дідом Морозом і Снігуронькою і вважаємо, що так завжди і було. Але раніше в Україні Новий рік зустрічали зі Святим Миколаєм.

В народних легендах Святий Миколай - боронець людей перед стихійним лихом, найперший помічник усім, хто опинився у біді. А ще Святий Миколай опікується дітьми, виконує їх побажання і роздає подарунки. Серед дітей є звичай писати Миколаєві листа. Дітлахи розказують, що хорошого та поганого вони вчинили протягом року, і просять про подарунки.

(вікторина питання -відповідь)

  • Діти, коли святкують день Святого Миколая? ( 19 грудня)
  • Чи чекаєте ви на день Святого Миколая чуда?
  • Чи здійснюються ваші мрії на день Святого Миколая?

 

      Січень – перший місяць року. Традиційно на нього припадає найбільше свят. Найважливіше новорічне свято – Різдво Христове. Напередодні Різдва 6 січня святкується святвечір.

З давніх часів в Україні словом і ділом люди створювали у цей день образ багатства, щастя, миру і спокою у своєму домі. В цей день уся родина має бути вдома; не можна сваритися, і краще помиритися з ким у сварці. Найголовніша урочистість цього вечора - свята вечеря. Вона виготовлена  з різних плодів землі і символізує утворення нового добробуту на наступний рік.

(продовження вікторини питання -відповідь)

 

Усі чекають, коли зійде вечірня зоря, що має сповістити всім людям про велике чудо - народження Сина Божого – Ісуса Христа. Та ось зоря зійшла і почалося святкування.

Різдво Христове - найрадісніша подія для всього народу. Його відзначають 7 січня.

    На Різдво молодь починала колядувати. Заходячи на подвір’я, колядники просили дозволу і, коли господар зголошувався, починали забавну виставу із пісень-колядок. Головна мета колядників - не тільки звеселити хазяїв і самим отримати щедру нагороду, а ще й накликати щастя і достаток для господаря у наступному році. Вважалося, що чим більше колядників відвідає оселю, тим щедрішим буде для родини рік.

  Після Різдва наступає  старий Новий рік.

 13 січня, напередодні  Нового року, готувалася щедра кутя. Увечері підлітки збиралися у ватаги, хлопчика переодягали у дівчинку Маланку і починалося веселе дійство. Гуртом обходили оселі сусідів та родичів, щоб защедрувати. Обходячи оселі, вони защедровували, тобто співали величальні тексти господарям, а ті в свою чергу обдаровували їх смачними гостинцями. 

Як тільки наступав досвіток старого Нового року, сільські оселі оббігали юні посівальники. Таким правом користувалися лише хлопчики. Кожен намагався якомога раніше засіяти сусіду, щоб отримати подарунок. 

Нарешті надходила третя і остання в різдвяному циклі кутя. В народі називалася вона «голодною». Готували цю страву напередодні Водохрещення. На Водохреща (19 січня) священики освячували воду в церквах і в відкритих водоймищах,окропляли освяченою водою всіх присутніх та вітали зі святом. Потім найсміливіші купались в ополонці. Освячену воду люди набирали у принесений із собою посуд. Віддавна в народі посвячену на Водохреща воду вважають цілющою, своєрідним спасінням від багатьох недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують домівки. Власне, цим дійством і завершувалося багате різдвяно-новорічне святкування.

Різдвяно-новорічна обрядовість українців не обмежується лише наведеними вище дійствами. В активному вжитку були і є інші символи. Особлива роль належить хатнім прикрасам і подарункам. Однією з таких прикрас є лялька "Різдвяний янгол». Це старовинна народна лялька, яка носить обереговій характер і символізує Ангела-охоронця, який є у кожної людини.

Різдво і Новий рік - це час несподіванок і подарунків і зовсім не обов'язково за подарунками для близьких бігти в магазин. Куди тепліше і душевніше милі нехитрі сюрпризи-саморобки. Такі подарунки - справжня цінність, здатна на довгі роки зберегти тепло і радість будь-якого свята.

Сьогодні ми з вами будемо виготовляти чудову народну ляльку «Різдвяний янгол». Народна лялька проста, образна і символічна. Процес її створення заспокоює, покращує настрій. Лялька-мотанка може стати оберегом благополуччя, добробуту, щасливого життя та захистом від злих сил. Така лялька може стати подарунком друзям і родичам на новорічні свята. Ну, і звичайно ж, прикрасити свій будинок до свята.

Діти, ви втомились. Тому, перед початком практичної роботи пропоную провести невеличку фізкультхвилинку.

 

Фізкультхвилинка.

 

Встаньте, діти, посміхніться,

Землі нашій поклоніться

За щасливий день вчорашній.

                                      І до сонця потягніться.

                                      В різні боки нахиліться.

                                      Веретеном покрутіться.

                                      Раз присядьте, два присядьте.

                                      І за парти тихо сядьте.

 

 

демонстрування зразків:

 

Ангел вэб         

 

                        

  •       оволодіння   новими   теоретичними   знаннями,   ознайомлення   з

термінами,   способами практичних дій;

Ознайомлення з особливостями виготовлення народної ляльки «Різдвяний янгол».

Традиційно народна лялька Янгол робилася з тонкої білої натуральної тканини. Ми ж з вами будемо виготовляти ляльку в якості новорічної прикраси, або подарунка. Тому будемо використовувати кольорову тканину.  Для виготовлення «Різдвяного янгола» знадобиться:

  клаптик бавовняної тканини 10х20 для тіла ляльки;

 клаптик білої тканини 10х10 для крил;

 вата або синтепон;

 атласна стрічка для петельки;

 нитки, ножиці.

 Послідовність виготовлення сувеніру не складна. Давайте разом розглянемо інструкційну карту (Додаток 1)

  •            повторення правил з техніки безпеки і культури праці;

Перед  тим,  як  почати  працювати,  нам  потрібно  повторити  правила  з  охорони  праці  під  час  роботи  з  ножицями:

  • Класти ножиці так, щоб вони не звисали з парти.
  • Не залишати ножиці в розкритому вигляді.
  • Не тримати ножиці кінцями вгору.
  • Передавати ножиці кільцями вперед.

 

  •              залучення учнів до самостійного осмислення нового матеріалу, самостійна, практична робота учнів.

Практична робота. Виготовлення сувеніра - народної ляльки «Різдвяний янгол».

Вихованці самостійно виконують роботу.

Здійснення керівником поопераційного контролю. Надання необхідної допомоги, аналіз діяльності гуртківців. Стеження за дотриманням правил безпечної праці.

Під час виконання вихованцями самостійної роботи, керівник знайомить дітей, у вигляді бесіди, з прислів'ями, прикметами, загадками на новорічну тематику.

  •  підведення гуртківців до узагальнень, висновків.

 

ІІІ. Заключна частина. Підбиття підсумків.

  •            обґрунтування гуртківцями можливості використання отриманих знань, умінь, навичок;

Керівник: Ось і готові ваші сувеніри. Подивіться, які вони всі чудові. Ви всі добре попрацювали, молодці! Тож давайте зробимо підсумок нашого сьогоднішнього заняття. Поділіться, будь ласка, своїми враженнями.

  •            Чи цікаво для вас було заняття?
  •    Що нового ви дізналися на занятті?
  •            Чи задоволені ви своєю роботою?

 

Даруйте ці сувеніри своїм рідним, або друзям і пам’ятаємо, що всі наші думки  та дії повинні бути чистими й добрими.

Заняття закінчено. Всім спасибі! До нових зустрічей!

  •       прибирання робочих міст.

 

 

 

Література:

 

  1.               Вадим Бойко, Анастасия Стельмах. "Свята українського народу". Видавництво "Діса-Плюс", 2010
  2.               Скуратівський В.Т. "Місяцелік". Київ, видавництво "Мистецтво", 1993
  3.               https://lelitka.te.ua/anhelyk-i-zajchyk-za-odnym-majster-klasom/ -  Ангелик і зайчик за одним майстер-класом.

 

                        

 

                           

 

          

 

 

 Додаток 1.

Послідовність виготовлення народної ляльки «Різдвяний янгол».

 

  1. Необхідні матеріали: клаптик бавовняної тканини 10х20 для тіла ляльки;

клаптик білої тканини 10х10 для крил; вата або синтепон; атласна стрічка для петельки; нитки, ножиці.

 

 

  1. На клаптик тканини червоного кольору покласти петельку з атласної стрічки так, щоб вузлик виходив за край клаптика.

Тканину згорнути, перемотати ниткою. Вивернути на лицьову сторону. 

 

        

  1. Сформувати зі шматочка вати невелику кульку для голови ангела і вкласти в вузол заготовки.

Натягнути матеріал і обв'язати ниткою, формуючи голову янгола. Нитку не відрізати.

   

 

  1. Перевернути заготовку обличчям вниз.

Зробити кілька поворотів вузького краю, як показано на фото. Це руки ангела.

Краї рукавів обмотати ниткою на 5 мм від краю, зав’язати. Кінці ниток можна залишити для того, щоб потім з'єднати руки.

 

     

 

 

  1. Загнути отримані руки ангела вгору до голови.

Бічні сторони підібрати до центру, як показано на фото.

Обв'язати ниткою горизонтально по лінії талії і хрест на хрест по грудях. Підтягнути нитку і зав'язати.

 

   

 

 

  1. Крила. Скласти навпіл по діагоналі квадрат з білої тканини, щоб вийшов трикутник.

Призбирати тканину по центру, обмотати ниткою, зав’язати, нитки обрізати.

Докласти готові крила до спини ангела, обв'язати ниткою хрест на хрест по грудях і зав'язати.

Зв’язати разом руки, нитки відрізати.

З золотистої або жовтої нитки намотати ободок на голові.

 

 

        

 

    

 

 

 

Прикраса «Різдвяний янгол» готова!

 

                                 

doc
Додано
31 січня 2021
Переглядів
1131
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку