План-Конспект виховного заходу - День Співдружності націй ( Commonwealth Day)

Про матеріал
План-Конспект виховного заходу - День Співдружності націй ( Commonwealth Day) для учнів 7го або 8го класу.
Перегляд файлу

ПЛАН-КОНСПЕКТ ВИХОВНОГО ЗАХОДУ

 

Тема: «День Співдружності націй (Commonwealth Day)»

Клас: __

Тип уроку : урок-бесіда

Цілі:

  1. Ознайомитись з поняттям «Співдружність націй».
  2. Дізнатися більше про Великобританію і культуру інших країн.
  3. Визначити і зрозуміти позитивні сторони дружби.

 

План проведення заходу :

  1. Вступне слово  (5 хв.)
  2. Проведення заходу (30 хв.)
  3. Підведення підсумків, завершальне слово. (5 хв.)

 

Сценарій заходу :

  1. Організація класу
  2. Вступ:

«Хороший друг повинен на веслощіе являтися по заклику, на лихо ж друга приходити без заклику»

Демокрит

 

Учитель: Сьогодні ми поговоримо з вами про такий день, як День Співдружності націй.

Відзначається — в 2-й понеділок березня

9 березня в 2020 році відзначається День Співдружності націй. Це свято офіційно визнане в 54 країнах, які є членами Співдружності націй. Раніше в цю міжнародну організацію входили держави, що є частиною Британської імперії, тому до 1947 року ця структура називалася Британською Співдружністю націй. Традиційне святкування Дня Співдружності проводиться в другий понеділок березня.

Співдружність націй має офіційно підтверджений статус, який закріплений у Вестмінстерському статуті. У органах співдружності є свій секретаріат, який займається організацією різних конференцій для учасників цього мирного союзу.

Польський письменник Ігнатій Красицкий говорив: «Умій бути другом — знайдеш друга»..  Напевно, керуюся цим принципом День Співдружності націй відмічають такі держави, як Великобританія, Канада, Нова Зеландія,  Австралія, ЮАР, Індія, Нігерія, Ямайка, Камерун, Мальта, Зимбабве, Республіка Мальдів і інші. Цього дня зазвичай проводяться конференції і зустрічі учасників співдружності на міжнародному рівні.

 

  1. Робота з класом

Обговорюється підготовлена заздалегідь учнями інформація:

  • Прапор і символ

Символ і прапор Співдружності

Прапор Співдружності націй — один з офіційних символів Британської Співдружності. Прапор є синім полотнищем, в центр якого поміщений золотистий символ Співдружності — буква «С» (від англ. commonwealth), виконана у вигляді копій, оперізовуючих земну кулю. Всього на прапорі 61 спис, і їх кількість представляє число членів співдружності.

Історія появи прапора

Поява прапора пов'язана із зустріччю глав держав-членів Співдружності націй, що пройшла в канадській столиці, Оттаві в 1973 році. Тоді зображення, схоже з нинішнім прапором було поміщено на вимпели автомобілів делегатів, що зібралися.

Використання прапора

Прапор розвівається над лондонською будівлею Мальборо-хаус (англ. Marlborough House) — штаб-квартирою Секретаріату Співдружності націй, а також і над іншими будівлями, в яких проходять зустрічі Співдружності, а також заходи, пов'язані з його діяльністю.

Символ

Символ Співдружності був спочатку розроблений Інформаційною службою Gemini News, в Лондоні  в 1972 і схвалений першим Генеральним секретарем Співдружності, паном Арнольдом Смитом К.Х.

У 1989 друга емблема була введена, щоб з'явитися на офіційних публікаціях Секретаріату Співдружності, і в 1999 спеціальна ювілейна емблема була зроблена, щоб відмітити 50-у Річницю сучасної Співдружності.

У 2000 Генеральний секретар схвалив новий дизайн, який тепер использоуется замість оригінальних проектів. Цей дизайн включає зображення земної кулі, використовуваної в оригінальній емблемі і копій, які складають букву "C" від дизайну 1989 року.

Списи  не представляють число країн в Співдружності, але символізують багато аспектів співпраці Співдружності у всьому світі. Символ використовується на усій офіційній документації і, іноді в співпраці з іншими спеціально розвиненими емблемами, для документів і емблем усіх Зустрічей Співдружності. Немає ніякого певного розміру або кольору для символу, але із-за його частої появи на документації Співдружності, чорний на білому і золоте на синіх версіях зазвичай використовуються.

 

  • Королева і Британська співдружність

Єлизавета II, повне ім'я — Єлизавета Олександра — королева Великобританії з 1952 року по теперішній час.

Єлизавета II походить з династії Віндзора. Зійшла на престол 6 лютого 1952 у віці 25 років після кончини свого батька короля Георга VI.

Є главою Британської Співдружності націй.

 

Королівства Співдружності

Королівства Співдружності (англ. Commonwealth realms) — титул в 16 державах Співдружності, що вважають королеву Єлизавету II своїм монархом, в кожному з них вона виступає як глава держави і носить відповідний титул. Наприклад, у барбадосі вона називається «Її Величність королева Єлизавета II, королева барбадосу».

 

Поза Великобританією королева за уявленням прем'єр-міністра кожного королівства призначає генерал-губернатор в якості свого представника в її відсутність. Також вона представлена губернатором в кожному з штатів Австралії і лейтенант-губернатором в кожній з провінцій Канади. Ці посадовці мають майже усю повноту влади конституційного монарха (в основному виконуючи, проте, символічні обов'язки) і мають так звані королівські прерогативи.

Усередині Співдружності немає різниці в статусі між королівствами і іншими членами, більшість з яких є або республіками або королівствами зі своїми власними монархами (Бруней, Лесото, Малайзія, Свазиленд і Тонга). Хоча Верховна рада вождів Фіджі шанує Єлизавету II «Верховнейшим Вождем», вона не рахується главою держави, і Фіджі залишаються республікою.

 

  1. Відео матеріал

Мова королеви на День Співдружності націй (є текст)

 

  1. Робота з класом

- маленький тест на уважність

1. Повне ім'я Королеви.

2. Скільки усього копій зображено на прапорі?

3. Від якого англійського слова узяли букву для символу Співдружності?

4. Скільки усього країн входять в Співдружність?

5. Закінчите фразу «Умій бути другом».

 

- плакат

Учитель: В маленьких масштабах нашого міста, школи і нашого класу давайте намалюємо свою маленьку «співдружність». Кожен з вас обводить свою долоньку на плакаті і пише в цій долоньці те, що він розуміє під словом «Співдружність» або «Дружба».

 

  1. Підведення підсумків (бесіда)
  1. Чи дізналися ви для себе щось нове сьогодні?
  2. Як змінилося ваше розуміння «дружби»?

 

  1. Висновки

 

 

 

 

 

docx
Додано
16 березня 2020
Переглядів
1159
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку