План розбору юридичних задач та 7 підібраних задач з кримінального права

Про матеріал
План розбору юридичних задач та 7 підібраних задач. Підібрано задачі тільки з кримінального права! Можна використовувати як для самостійних робіт, так і для роботи на уроці.
Перегляд файлу

Розбір юридичних задач за планом.

1. Злочин/проступок.

2. Субєкт правопорушення – правопорушник (юр. чи фіз. особа).

3. Обєкт правопорушення – те, проти чого здійснюється правопорушення. (проти права власності, проти здоровя людини)

4. Предмет (за наявності) – відноситься до обєкту.

5. Субєктивна сторона – ставлення субєкту до злочину

А) Вина (умисел (прямий, непрямий), необережність.

Б) Мотив.    Мотиви - це усвідомлені потреби людини (в їжі, одязі, житлі, спілкуванні, пізнані, дозвіллі) як дійсні, так і уявні, понукають її до дії.

В) Мета (тільки прямий умисел!)    Мета - це результат, до якого прагне злочинець, якого він хоче досягти.

6. Обєктивна сторона

А) Дія або бездіяльність.

Б) Наслідки.

В) Спосіб, час, місце.

Відповідальність: кримінальна, адміністративна.

Мотиви можуть носити різний характер: низькі (наприклад, користь, помста, хуліганський); такі, що не мають низького характеру (наприклад, жалість, співчуття, прагнення допомогти іншій людині та ін.). Мета також може бути різною, наприклад, мета незаконного збагачення, мета приховати інший злочин, мета насильницької зміни конституційного ладу, мета збуту підроблених цінних паперів тощо. 

 

1.  Кульков та Жерноков, перебуваючи в стані сп’яніння напали на Федорова з метою заволодіння його особистим майном, били його кулаками по голові і спині, відібрали шапку, годинник та 78 гривень. Внаслідок побоїв Федорову за висновком судово-медичної експертизи були заподіяні тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров’я.
 

Дайте правову оцінку діям Кулькова та Жернокова.

 

2. Варченко з хуліганських спонукань побив Василенка. Через день останній разом зі своїм братом Миколою побили за це Варченка і заподіяли йому легкі тілесні ушкодження.

Дайте правову оцінку діям Василенка і його брата Миколи.

 

3. Зимін зі своїм сусідом Нестеренком розпивали спиртні напої в квартирі останнього. Дружина Нестеренка побачивши чоловіка та його товарища в стані алкогольного сп’яніння почала їх лаяти. Нестеренко намагався виштовхнути дружину із кімнати, де вони знаходились але це ще більше обурило її, і вона схпивши кухонний ніж ударила чоловіка в живіт. Улікарні виявилось, що лезо проникло у черевну порржнину, але не пошкодило внутрішніх органів. Через 3 дні Нестеренко виписався з лікарні а ще через 7 днів він закінчив амбулаторне лікування та вийшов на роботу.
 

Кваліфікуйте дії дружини Нестеренка.

4. Приблизно о 23 годині, до чергового Ш. біля складу ТОВ "Прогрес” підійшли П. та М., які перебували у нетверезому стані, і стали просити ,щоб їм дали зерна. Сторож їм відмовив, а коли почав обходити територію зерноскладу, то побачив, що з однієї купи зерна відібрано частину зерна і маються сліди. П. та М. реалізували зерно та отримали від продажу 35 грн.
 

Кваліфікуйте дії П. та М.

 

5. Маючи при собі фінські ножі З. і В. скориставшись відсутністю сторожа, розбили вікно вітрини магазину та проникли в приміщення, де взяли 5 пляшок вина на загальну суму 40 гривень. Коли вони почали виходити з магазину, з'явився сторож, який зробив спробу їх затримати і вилучити крадене. Тоді вони наставили на нього ножі, пригрозили вбивством і зникли з пляшками вина.
 

Дайте кримінально-правову оцінку діям З. та В.

 

6. В. з малозначного приводу взяв зі столу в ресторані пляшку за шийку, розбив її об стілець і загостреними краями наніс два удари в обличчя незнайомцю, спричинивши тому середньої тяжкості тілесні ушкодження.

Кваліфікуйте дії В.   (мотив -  явна неповага до суспільства)

 

7. Побачивши, що у магазині чоловічого одягу продавець була зайнята упакуванням купленого покупцем товару Руслан взяв із прилавка костюм вартістю 2500 гривень і швидко вийшов. Наступного дня, у цьому ж магазині, таким же способом Руслан взяв дві пари чоловічого взуття вартістю 3000 гривень, але цього разу продавець помітила усе та схопила його за руку, але той вирвався і вибіг з магазину разом із взуттям.

Кваліфікуйте дії Руслана.

 

docx
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Ратушняк С.П.)
Додано
18 березня 2019
Переглядів
4427
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку