Календарно-тематичне планування з трудового навчання 5 клас
Програма :5– 9 класи – «Навчальна програма з трудового навчання для закладів загальної середньої освіти 5 – 9 класи» (оновлена), затверджена наказом Міністерства освіти і науки України від 07.06.2017 № 804.
Підручник: Трудове навчання 5 (для дівчат),В.К. Сидоренко , Харків, «Сиция»,2013
2 семестр |
|||||
№ з/п |
Дата |
Тема уроку та зміст |
Приміт- ки |
||
Розділ 1. Основи проектування, матеріалознавства та технології обробки – 34 години |
|||||
Об’єкт проектної діяльності №5: торбинка для дрібничок – 8 годин Основна технологія:технологія обробки текстильних матеріалів машинним способом Додаткова технологія:технологія виготовлення вишитих виробів. |
|||||
33 |
|
Інструктаж з БЖД учнів. Інструктаж з О.П. Інструкція № Вибір та обґрунтування теми проекту(виду торбинки). Планування роботи з виконання проекту. |
|
||
34 |
|
Проектування форми торбинки методом фантазування. Графічне зображення. Створення візерунка для оздоблення. |
|
||
35 |
|
Добір конструкційних матеріалів, інструментів та обладнання. Побудова викрійки торбинки за заданими мірками. |
|
||
36 |
|
Вирізання викрійки. Розкроювання швейного виробу. |
|
||
37 |
|
Вишивання деталей торбинки . Застосування початкових ручних швів. |
|
||
38 |
|
Ознайомлення з будовою швацької машини. Види машинних швів для пошиття торбинки. Зшивання деталей торбинки. |
|
||
39 |
|
Остаточна обробка виробу. Волого-теплова обробка виробу. Правила безпечного користування праскою. |
|
||
40 |
|
Захист проекту. Т.О. |
|
||
Об’єкт проектної діяльності №6 : панно- 6 годин Основна технологія: технологія виготовлення штучних квітів. Додаткова технологія: технологія ліплення. |
|||||
41 |
|
Інструктаж з О.П. Інструкція № Панно як виріб декоративно-ужиткового призначення. Види панно. Вибір та обґрунтування теми проекту( виду панно). Планування роботи з виконання проекту. |
|
||
42 |
|
Графічне зображення. Добір інструментів та конструкційних матеріалів для роботи. |
|
||
43 |
|
Виготовлення виробу. Виготовлення окремих деталей . |
|
||
44 |
|
Виготовлення панно. Прикріплення деталей на основу. Види з’єднань деталей у цілий виріб ( клейове з’єднання). |
|
||
45 |
|
Виготовлення панно. Остаточна обробка та декорування. |
|
||
46 |
|
Захист проекту. Т.О. |
|
||
Об’єкт проектної діяльності №7:писанка – 6 годин. Основна технологія:технологія виготовлення писанок. |
|||||
47 |
|
Інструктаж з О.П. Інструкція № Вибір та обґрунтування теми проекту. Планування роботи з виконання проекту. |
|
||
48 |
|
Писанка-важлива складова української культури, народних традицій. Значення знаків-символів та кольорів на малюнках писанок. |
|
||
49 |
|
Створення ескізного малюнка для писанки-мальованки з використанням знаків-символів. |
|
||
50 |
|
Добір та підготовка матеріалів, інструментів та пристосувань для роботи. |
|
||
51 |
|
Технологія підготовки поверхні яйця. Виготовлення писанки-мальованки. |
|
||
52 |
|
Остаточна обробка поверхні писанки.Захист проекту. Т.О. |
|
||
Об’єкт проектної діяльності №8 : органайзер- 8 години. Основна технологія: декупаж. Додаткова технологія : вигот овлення шкатулки із паличок для морозива. |
|||||
53 |
|
Інструктаж з О.П. Інструкція № . Декупаж як декорувальна техніка. Історія декупажу. Особливості техніки декупаж. |
|
||
54 |
|
Моделі-аналоги виробу. Вибір виду виробу ( вигляду органайзера). Вибір композиції для оздоблення. |
|
||
55 |
|
Матеріали та інструменти для виготовлення та оздоблення виробу. Санітарно-гігієнічні умови для роботи в техніці декупаж. |
|
||
56 |
|
Технологічний процес виготовлення виробу. Підготовка та ґрунтування основи. Виготовлення шкатулки з паличок. |
|
||
57 |
|
Виготовлення виробу. Наклеювання декупажних серветок. |
|
||
58 |
|
Виготовлення виробу. Лакування виробу. |
|
||
59 |
|
Виготовлення виробу. Оздоблення виробу. Контроль якості. |
|
||
60 |
|
Захист проекту. Т.О. |
|
||
Об’єкт проектної діяльності №9 : гарячі напої – 6 години Основна технологія: технологія приготування їжі. |
|||||
61 |
|
Вибір та обґрунтування теми проекту (виду гарячих напоїв). Планування роботи з виконання проекту. |
|
||
62 |
|
Види гарячих напоїв. Їх значення для харчування людини. |
|
||
63 |
|
Технологія приготування гарячих напоїв. |
|
||
64 |
|
Подавання гарячих напоїв до столу. |
|
||
65 |
|
Вимоги до якості готових напоїв. |
|
||
66 |
|
Захист проекту. |
|
||
Розділ 2. Технологія побутової діяльності та самообслуговування – 2 +2 години |
|||||
Проект 2 : «Побутові електроприлади в моєму житті». Технологія : технологія безпечного користування електроприладами. |
|||||
67 |
|
Побутові електроприлади. |
|
||
68 |
|
Загальні правила користування побутовими приладами. |
|
||
69 |
|
Організація виставки найкращих учнівських робіт. |
|
||
70 |
|
Підсумковий урок. Т.О. |
|
||