Березень / Март |
||||||
Пн |
Вт |
Ср |
Чт |
Пт |
Сб |
Нд |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|
|
|
Інгредієнти
Для тіста:
Сухі дріжджі - 9/4ч.л.
Цукор - 1ч.л.
Тепла вода - 1/4 склянки
Яйце - 1шт
Молоко - 1/2 склянки
Цукор - 1/4 склянки
Сіль - 1ч.л.
Борошно - 5/2 склянки
Вершкове масло - 220 г
Яєчний білок - 1шт
Начинка: (на одну половину тіста)
Вершкове масло - 2ст.л.
Яблуко - 2шт
Цукор - 3/4 склянки
Борошно - 5/4ст.л.
Кориця - 1/2ч.л.
Суміш для змащування готового пирога:
Цукрова пудра - 1/2 склянки
Молоко - 3/2 - 2ст.л.
Ванілін - 1/2ч.л.
Технологія приготування
Крок 1:
Дріжджі розведіть з чайною ложкою цукору у теплій воді. Залиште на 10 хвилин, щоб дріжджі забродили.
Крок 2:
Як тільки дріжджі готові, вбийте туди яйце, додайте
молоко, цукор і сіль. Збийте вінчиком і відставте.
Крок 3:
Масло порубаєте в борошні, руками розітріть до дрібної крихти. Влити дріжджову суміш і замісити тісто.
Викладіть тісто на обробну дошку. Розкачайте його в прямокутник. Складіть втричі. Переверніть і знову розкачайте. Проробіть цю процедуру 3 рази, після розділіть тісто на 2 частини, загорніть в харчову плівку і помістіть в холодильник на ніч.
Вимийте і очистіть яблука. У сковороді нагрійте вершкове масло.
В окремій мисці змішайте цукор, борошно і корицю. Обваляйте в цій суміші нарізані на дрібні кубики яблука. Викладіть яблука в сковороду і готуйте близько 15 хвилин. Остудіть близько 30 хвилин.
Крок 7:
Духовку нагрійте до 200 градусів. Одну половину тіста дістаньте з холодильника.На обробній дошці присипте борошном і розкачайте тісто в прямоугольник. Виставте яблука в середину.
Дотримуючись інструкції на картинці, переплетіть тісто. Викладіть пиріг на деко, застелений пергаментним папером, і випікайте 15-20 хвилин.
В окремій мисочці збийте цукрову пудру, молоко (1,5-2 столових ложки) і ваніль.
Після закінчення випічки змастіть цією сумішшю пиріг і присипте цукровою пудрою. Подавайте до столу теплим.
Крок 10:
Смачного!!!
Різдвяна плетінка з трьома начинками
Січень / Январь |
||||||
Пн |
Вт |
Ср |
Чт |
Пт |
Сб |
Нд |
|
|
|
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
Інгредієнти
Тісто:
Борошно – 1,5кг
Дріжджі – 60г
Молоко – 3 склянки
Цукор – 200г
Яйця курячі – 3 шт.
Жовтки яєчні – 3шт.
Масло вершкове – 150г
Олія – 2ст.л.
Сіль – 0,5ч.л.
Цедра лимона, апельсина
Начинка 1:
Горіхи – 2 склянки
Варення трояндове – 4ст.л.
Начинка 2:
Мак – 2 склянки
Цукор ванільний – 30г
Яйця курячі – 3шт.
Цукор – 5ст.л.
Горіхи
Родзинки
Начинка 3:
Сухофрукти – 2 склянки
Цукор – 5ст.л.
Технологія приготування
Крок 1:
Дріжді розтерти цукром і молоком. Додати 250г борошна. Через 30 хв. Додаємо решту борошна, збиті яйця, сіль, цедру. В кінці додаємо розмякшене масло.
Крок 2:
Для сухофруктової начинки сухофрукти запарюємо 5 хвилин в окропі, обсушуємо. Додаємо цукор.
Крок 3:
Для макової начинки мак запарюємо і тричі пропускаємо через м'ясорубку. Додаємо ваніль, збиті жовтки і білки, цукор, родзинки, горіхи.
Крок 4:
Для горіхової начинки горіхи подрібнюємо скалкою. Розмішуємо з трояндовим варенням.
Крок 5:
Тісто розділити на 18 шматків. Кожен розкачати в прямокутник, змазати інакшою начинкою, скрутити рулетом.
Крок 6:
Рулети сплести по 3, формуючи косичку, в якій кожен рулет має іншу начинку.
Крок 7:
Змазати зверху яйцем, присипати маком. Випікати 40 хв при 180градусах.
Крок 8:
Смачного Різдва!
Плетінка «Різдвяна зірка»
Лютий / Февраль |
||||||
Пн |
Вт |
Ср |
Чт |
Пт |
Сб |
Нд |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|
|
|
|
|
|
Інгредієнти
Тісто дріжджове:
Кисле молоко – 50мл
Окроп – 50мл
Цукор – 50гр
Вершкове масло – 25гр
Рослина олія – 25гр
Сіль
Кава – 60мл
Апельсиновий сік – 2ст.л.
Сухі дріжджі – 1ч.л.
Борошно – 500мл
Начинка:
Журавлина свіжоморожена – 150мл
Журавлина в’ялена – 80мл
Цукор коричневий – 150г
Апельсиновий сік – 30мл
Коньяк – 2ст.л.
Гвоздика – 1шт
Темний шоколад – 10г
Жовток (для змащування) – 1шт
Технологія приготування
Крок 1:
Влить в ємність кисле молоко, окріп, всипати цукор і дріжджі.
Крок 2:
Просіяти муку. Влить в дріжджі каву, вершкове масло, сік, всипати сіль і борошно. Замісити тісто, змочуючи руки в рослиній олії.Зібрати в кулю (тісто м'яке і не липне до рук) .Накрить і прибрати в тепле місце.
Крок 3:
На дно сотейника вливаємо апельсиновий сік, коньяк, всипаємо журавлину, засипаємо цукром, кладемо гвоздичку і ставимо на вогонь. Помішуючи, доводимо до кипіння і варимо хвилин 10 на повільному вогні, вимикаємо, додаємо шоколад, і охолоджуємо.
Крок 4:
Пробиваємо блендером (гвоздичку краще прибрати) - начинка густа.
Крок 5:
Тісто обминаємо і ділимо на 3 частини.
Крок 6:
Розкачуємо і обрізаємо.
Крок 7:
Переносимо на деко і наносимо частину начинки, не доходячи до країв.
Крок 8:
Зверху накриваємо ще колом теста, на нього ставимо начинку, і третє коло теста. Це все ділимо на 16 частин, не розрізаючи до самого центру.
Крок 9:
Беремо 2 сусідніх шматка та прокручуємо від себе 2 рази.
Крок 10:
І так робимо всі 8 пар. Кінчики злегка притискаємо.
Крок 11:
Змащуємо жовтком і випікаємо в духовці при 180 градусах 25 – 35 хв. Смачного!!!
Коровай весільний
Квітень / Апрель |
||||||
Пн |
Вт |
Ср |
Чт |
Пт |
Сб |
Нд |
|
|
|
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|
Інгредієнти
Борошно пшеничне в/с – 1 кг. 250 гр.
Яйце куряче - 2 шт.
Дріжджі (сухі) – 2 пакетика
Молоко (3,5 %)- 2 склянки
Вода питна – 1 склянку
Сіль – 1 ч.л.
Цукор – 7 ст.л.
Ванілін (цукор) – 0,5 ч.л.
Олія рослинна – 4 ст.л.
Золота Пудра
Перець чорний горошок – 2 шт.
Технологія приготування
Крок 1:
В розігрітому молоці розчиняємо 1,5 пакетика дріжджів і 5 столових ложок цукору. Трохи перемішуємо і додаємо дрібку солі, ванілін, 3 столові ложки рослинної олії і приблизно півкілограма борошна. І починаємо замішувати м'яке, еластичне тісто, яке потім накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці на 1,5 години.
Крок 2:
Готуємо друге тісто. Для цього в мисці змішуємо 300 гр. борошна з 2 ст.л.цукру і з дрібкою солі. В іншій мисці розводимо дріжджі в теплій воді. А потім поступово вводимо борошняну суміш у воду і замішуємо еластичне тісто. Накриваємо рушником і залишаємо в такому вигляді хвилин на 20хв.
З першого тіста формуємо круглий коровай і ставимо в круглу форму застелену папером для випічки. Даємо трішки постояти і змащуємо яєчним жовтком.
Крок 4:
І тепер, можна зайнятися приготуванням декору. Для цього беремо шматочок тіста розкачуємо і вирізаєо з нього голубів, листочки за допомогою ножика. Беремо ще один шматочок тіста і скачуємо його спочатку в ковбаску, яку тут же скручуємо в джгут, і акуратно викладаємо по колу короваю. Тепер у середині робимо маленьку сільничку між голубами і змащуємо її жовтком. Беремо ще один шматочок тертого тіста і формуємо з нього джгут, який згортаємо в колечко і викладаємо на сільничку. Тепер з шматочка тіста формуємо колечка, змащуємо жовтком те місце, куди будемо їх клеїти, і переносимо їх на коровай.
Крок 5:
Збиваємо білки в пишну піну за допомогою міксера і змащуємо ними декор. Ставимо розігрівати духовку до температури 220 градусів.Тепер швиденько весь коровай змащуємо збитим білком і відправляємо запікатися в духовку хвилин на 40-50 (до утворення рум'яної скоринки).При цьому необхідно кожні 5-7 хвилин крутити коровай в духовці для того, щоб він рівномірно запікався і не потік. Коли він трохи підрум'яниться, зменшуємо температуру до 120 градусів і відкриваємо дверцята духовки. Це потрібно для того, щоб пропеклась серединка.
Коли коровай остиг, беремо маленький пензлик і змащуємо деталі білком і потім наносимо на них золоту пудру.
Крок 7:
Коровай готовий. Смачного!!!
Плетінка з персиками
Травень / Май |
||||||
Пн |
Вт |
Ср |
Чт |
Пт |
Сб |
Нд |
|
|
|
|
|
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|
|
|
|
|
Інгредієнти
Борошно пшеничне – 500г
Цукор пісок – 3ст.л.
Молоко – 250мл
Персики – 360г
Яйце куряче – 1шт.
Сіль – 0,5ч.л.
Дріжджі сухі – 15г
Соняшникова олія рафінована – 125мл
Цукор пісок – за смаком
Мак – 1ч.л.
Технологія приготування
Крок 1:
Для приготування нам знадобляться такі інгредієнти: персики свіжі, цукор, борошно, дріжджі, олія, сіль, яєчний жовток, молоко,мак.
Крок 2:
В велику миску просіюємо борошно, додаємо дріжджі, сіль, цукор. Перемішуємо суху суміш.
Крок 3:
Вливаємо тепле молоко, перемішуємо тісто лопаткою або рукою.
Крок 4:
Далі вливаємо соняшникову олію. Тісто вийде чудовим.
Крок 5:
Перемішуємо тісто рукою, вимішуємо його прямо в мисці і робимо шар. Накриваємо миску з тістом чистим кухонним рушником і ставимо в тепле місце підходити на 1 годину.
Крок 6:
За цей час миємо персики, насухо витираємо, розрізаємо кожен персик пополам і видаляємо кісточку. М’якоть нарізаємо кубиками.
Крок 7:
Через годину тісто підійшло. Трішки вимішуємо тісто в мисці і розділяємо на три рівні частини.
Крок 8:
Тепер на трішки присипаній мукою поверхні розкачуємо один кусок тіста в прямокутний тонкий пласт. Викладаємо з одного краю широкою сторони 1/3 всіх персиків, посипаємо їх цукром.
Крок 9:
Починаючи з сторони, де лежать персики, згортаємо пласт тіста в довгий і щільний рулет.
Крок 10:
Таким самим чином завертаємо ще два рулети з залишених двох шматків тіста і нарізаних персиків. З трьох рулетів формуємо плетінку переплітаючи їх як косу. Краї завертаємо під низ і закріпляємо.
Крок 11:
Змащуємо плетінку яєчним жовтком і посипаємо маком.
Крок 12:
Випікаємо плетінку з персиками в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 35 хвилин.
Крок 13:
Плетінка готова. Смачного!!!
Плетінка «Колосок»
Червень / Июнь |
||||||
Пн |
Вт |
Ср |
Чт |
Пт |
Сб |
Нд |
|
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|
|
|
Інгредієнти
Опара:
Кефір – 1 склянка
Борошно – 1 склянка
Дріжджі – 10-15г
Тісто:
Борошно – 3 склянки
Масло вершкове - 75г
Яйця – 3шт.
Майонез – 2ст.л.
Цукор – 4ст.л.
Ванілін – 2 пакетика
Молоко – 1 склянка
Сіль – щіпка
Сода – щіпка
Опара – вся
Начинка:
Урюк – 200г
Ізюм – 150-200г
Глазур:
Цукор – 2ст.л.
Мед – 2ст.л.
Лимонний сік – 2ст.л.
Масло вершкове – 2ст.л
Технологія приготування
Крок 1:
Готуємо опару. Кефір трішки підігріваємо. Борошно та дріжджі перетираємо руками.
Крок 2:
Доливаємо кефір. Все перемішуємо і даємо опарі підійти. Це відбувається досить швидко.
Крок 3:
Тим часом сухофрукти залити гарячою водою і залишити на декілька хвилин, потім воду злити, а сухофрукти дрібно порізати.
Крок 4:
Готуємо тісто. Яйця і цукор збиваємо в пишну масу. Продовжуючи збивати яйця, вливаємо цівкою гаряче молоко.
Крок 5:
Масло треба розтопити і остудити.
Крок 6:
До опари додаємо ванілін, майонез, сіль, муку з дрібкою соди, масло і яєчну масу. І починаємо добре вимішувати.
Крок 7:
Тісто буде готове коли почне відставати від стінок посуду. Скачуємо тісто в кулю і залишаємо підходити в 2,5 – 3 рази.
Крок 8:
Тісто коли підійшло ділимо його на 5 частин. З кожної частини робимо стрічку і розкачуємо її. На стрічку викладаємо начинку і звертаємо в джгути, добре защипуючи. Джгути повинні бути приблизно однієї довжини. Плетемо колосок: джгути з’єднуємо і кінчик загинаємо в низ, ділимо на дві групи – два джгута і три. Тепер крайній правий джгут кладемо по середині, за ним лівий крайній кладемо по середині. Повторюємо ці рухи поки не сплетемо весь колосок.
Крок 9:
Плетемо колосок (можна також сплести і з 7 джгутів). Найкраще плести відразу на деко, так як переносити буде незручно.
Крок 10:
Залишити виріб на 40 хвилин щоб підійшов. А тим часом розігріти піч до 220 градусів. Випікаємо до повної готовності – через 10 – 15 хв. Зменшити температуру до 180 градусів.
Крок 11:
Тим часом готуємо глазур. Все змішуємо і проварюємо до легкого загусання.
Крок 12:
Колосок вийняти і добре змастити глазур’ю. Поставити на короткий час в духовку для красивого глянцю.
Крок 13:
Плетінка готова. Смачного!!!
Плетінка з маком
Липень / Июль |
||||||
Пн |
Вт |
Ср |
Чт |
Пт |
Сб |
Нд |
|
|
|
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
Інгредієнти
Борошно – 3склянки
Молоко або вода – 1 і ¼ склянки
Дріжджі сухі – 3ч.л.
Цукор – 3ч.л.
Борошно – 3,5 – 4 склянки (2,5 в тісто + 1 склянка на домішування і ще трішки)
Масло вершкове – 50г
Жовток яєчний – 1шт.
Сіль – ½ ч.л.
Молоко – 2ст.л.
Мак – для посипки
Технологія приготування
Крок 1:
Починаємо приготування тіста з опари. В невеликій ємності змішуємо дріжджі і цукор розводимо їх в теплому молоці або воді. Розводити повністю, щоб не було сухих ковтків.
Крок 2:
Прикрийте ємність з опарою пакетом або харчовою плівкою і поставте в тепле місце підходити. В залежності від якості дріжджів це займе приблизно 15 – 30хвилин.
Крок 3:
Масло раніше виставте з холодильника – воно повинно бути трішки м’яким, але не текти. В окрему ємність його необхідно нарізати великими шматками.
Крок 4:
В масло всипати 2,5 склянки просіяного борошна, додати сіль і руками перетерти масло з мукою в мілкі крихти.
Коли опара підійде, її необхідно додати в ємність з борошном і маслом і як слід все перемішати. Вийшло в’язке, липке тісто.
Добре присипати стіл борошном і виложити тісто з миски. Поступово підсипаючи борошно, замісити однорідне, гладке, не липуче до рук тісто. Для цього знадобиться приблизно ще 1 склянка борошна.
Кулю з тіста поставити в миску, накрити харчовою плівкою і поставити в тепле місце підходити, приблизно на 1 годину.
Крок 8:
Коли тісто підніметься, його необхідно обім’яти і розділити на 2 частини. З кожної частини вийде по одній плетінці.
Крок 9:
Тепер кожну частину ділимо на 3 рівних частини і скачуємо з кожної однакові ковбаски, кінці яких ретельно з’єднуємо.
Крок 10:
Заплітаємо ковбаски в косичку. Таким чином в нас вийшло дві плетінки, які викладаємо на деко, трішки присипані борошном. Накриваємо деко плівкою або серветкою і залишаємо підійматися приблизно на 20 – 30 хвилин.
Крок 11:
В невеликій піалі ретельно збиваємо жовток і 2ст.л. молока. Так в нас вийде льє зон для змащування плетінок. Підійшовши плетінки змащуємо жовтком зверху і по бокам. Добре це робити кулінарною кісточкою.
Крок 12:
Тепер акуратно посипаємо плетінки маком. Мак добре прилипає до змащених льєзоном плетінок. Зверху знову необхідно змастити льєзоном ще раз. Мастити прямо по маку.
Крок 13:
Духовку потрібно попередньо розігріти до температури 200 градусів і поставити в неї деко на 10 хв. Потім зменшуємо температуру до 180 градусів і випікаємо 20 хв. до готовності і рум’яної кірочки. Коли плетінки будуть готові, вийміть їх з духовки і дайте їм трішки остигнути. Смачного!!!
Коровай «Хлібний сніп»
Серпень / Август |
||||||
Пн |
Вт |
Ср |
Чт |
Пт |
Сб |
Нд |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|
|
|
|
Інгредієнти
Тісто для колосків:
Борошно – 500г
Яєчні білки – 250г
Тісто для хліба:
Борошно – 420г
Сіль – 0,5ч.л.
Цукор – 2ст.л.
Дріжджі сухі – 12г
Вершкове масло топлене – 25г
Жовтки – 2шт.
Вода – 0,5 склянки
Для змащування:
Кукурудзяний сироп – 2ст.л.
Технологія приготування
Крок 1: готуємо тісто для колосків
Просіюємо борошно в миску і додаємо білки. Це все перемішуємо і замішуємо м’яке тісто. Потім загортаємо його в плівку і ставимо в сторону щоб не засохло.
Крок 2: готуємо тісто для хліба
Просіяти борошно в миску, додати сіль, цукор і перемішати. Додаємо сухі дріжджі і знову змішуємо. Потім додаємо вершкове масло, жовтки пів стакана води і замішуємо тісто. Закриваємо миску плівкою і залишаємо на 1 годину підходити.
Крок 3: робимо колоски з приготованого тіста з білками
Ліпимо стебла: відриваємо від тіста невеликі кусочки і розкачуємо їх щоб вийшли ниточки, завтовшки не більше 5мм. Потрібно зробити 20-30 ниточок довжиною по 20 см.
Ліпимо колоски: невеликі кусочки тіста скачуємо в рулончики, довжиною 10см., товщиною 1см. загострюємо до кінця. Розрізаємо кожен рулончик на дві частини, і маленькими гострими ножицями робимо на них надрізи, щоб вийшли колючки. Розтягуємо кожен колосок не сильно. Робимо 40-50 колосків.
Крок 4: робимо основу
Беремо тісто для короваю, яке вже підійшло і розкачуємо. Скалкою робимо лист товщиною 3-4см. щоб одна його частина була вужчою. Кладемо лист на деко застелене папером для випічки. Складаємо полосу паперу щоб вийшла лєнта шириною 5см. Огортаємо нею третину тіста і залишаємо на 1годину.
Крок 5: складаємо колоски
Кладемо на тісто по довжині підготовлені стебла. Готові колоски кладемо на тісто з ширшої сторони, починаючи від кінця стебел.
Крок 6: робимо мотузку для колосків
З залишеного білкового тіста для колосків робимо довгу мотузку товщиною 2см. розрізаємо її навпіл. Підсуваємо кінці під основу на тому місті де раніше була лєнта. Зав’язуємо два залишених кінця вузлом або бантиком.
Крок 7: випікаємо коровай
Підготовлений коровай змащуємо розбовтаним з молоком яйцем (1:1) потім ставимо в попередньо розігріту духовку до 180 градусів. Випікаємо 45-50хв. поки колоски не почнуть трішки темніти. Готовий коровай перевіряємо проколюванням палочки – коли вона виймається суха то хліб готовий.
Крок 8: змащуємо сиропом
Для надання додаткового блиску після невеликого остигання під складеним вдвоє кухонним полотенцем змащуємо коровай невеликою кількістю кукурудзяного сиропу (або сиропу, звареного з 3ст.л. цукру і 3ст.л. води). Коровай готовий.
Смачного!!!
Плетінка з абрикосами
Вересень / Сентябрь |
||||||
Пн |
Вт |
Ср |
Чт |
Пт |
Сб |
Нд |
|
|
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|
|
Інгредієнти
Молоко – 120мл
Вершкове масло – 150г
Дріжджі пресовані – 20г
Цукор – 3ст.л.
Яйце куряче – 1шт.
Вода питна – 40мл
Сіль – 1 щіпка
Джем – 2ст.л.
Абрикоси – 20шт.
Ванільний цукор – 20г
Жовток – 1шт.
Борошно – 350-400г
Технологія приготування
Крок 1:
У великій мисці в теплій воді розмішати дріжджі, дати їм постояти 15 хвилин. В іншій мисці розм’якшене масло перетерти з цукром, додати яйце і молоко, перемішати. Всипати 10г ванільного цукру і сіль, перемішати. Всю цю суміш влити до дріжджів, перемішати до однорідності.
Крок 2:
Всипаємо частинами борошно і замішуємо м’яке тісто.
Крок 3:
Потім готове тісто загорнути в харчову плівку і поставити в холодильник на 12 годин або на ніч.
Крок 4:
Вранці дістати тісто з холодильника, зняти плівку і викласти на присипану борошном дошку. Тісто трішки вимісити і залишити на 30 хвилин, щоб воно прогрілося. Потім підмішуємо тісто і можна робити плетінку. Тісто дуже м’яке і пористе.
Крок 5:
Абрикоси помити, очистити від кісточок і обсушити. Розкачати тісто в прямокутник і зробити надрізи як на фото, по середині тісто змастити джемом. Зверху на джем викласти два шари абрикосів.
Крок 6:
Надрізані краї переплітаємо, як на фото, це робиться просто, кожен край переплітаємо один на одного.
Крок 7:
Для змащення потрібно змішати жовток з 1ст.л. молока. Кісточкою змастити всю поверхню плетінки і між кожним перехрестям, зверху посипати ванільним цукром.
Крок 8:
Випікати при температурі 230 градусів до золотистої скоринки і потім, при температурі 180 градусів 15-20 хвилин. Плетінку остудити і можна насолодитися її смаком з чашкою кави, чаю або молока. Смачного!!!
Плетінка гарбузова
Жовтень / Октябрь |
||||||
Пн |
Вт |
Ср |
Чт |
Пт |
Сб |
Нд |
|
|
|
|
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|
|
|
|
|
|
Інгредієнти
Вода газована – 1 склянка
Дріжджі пресовані – 25г
Цукор – 2ст.л.
Сіль – 1ч.л.
Борошно – 450г
Гарбуз варений – 1 склянка
Олія – 3ст.л.
Кунжут білий – 1ст.л.
Технологія приготування
Крок 1:
Газовану воду злегка підігріти, додати 1 ложку цукру, сіль, 2 ложки олії, розчинити дріжджі. Додати 200г борошна. Розмішати. Відділити в невеличку кастрюльку 3-4 столові ложки опари, додати приблизно 50г борошна, залишити підходити на 1 годину у тепле місце.
Крок 2:
Гарбуз (попередньо відварити) потовкти.
Крок 3:
Гарбуз додати до більшої кількості опари. Додати решту борошна, ретельно розмішати.
Крок 4:
Залишити на 1 годину, щоб підійшло.
Крок 5:
Коли тісто підійшло. Оранжеве тісто розділити на 3 частини. Скатати канатики довжиною 30-40см.
Біле тісто також ділимо на 3 частини і формуємо канатики такої ж довжини.
Крок 6:
Змащуємо лист олією. Білі канатики кладемо на оранжеві та заплітаємо косичку. Прикрашаємо кунжутом. Далі накриваємо рушничком і залишаємо ще на півгодини, щоб підійшло.
Крок 7:
1 столову ложку води змішуємо з 1 ложкою цукру, щоб вийшов густий сироп. Змастити оранжеву частину плетінки. Відправляємо в розігріту духовку (180-200 градусів) на 40 хвилин. Смачного!
Крок 8:
Плетінка готова. Смачного!!!
Плетінка з корицею і горіхами
Листопад / Ноябрь |
||||||
Пн |
Вт |
Ср |
Чт |
Пт |
Сб |
Нд |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|
|
|
|
Інгредієнти
Дріжджі сухі – 7г
Цукор – 6ст.л.
Сіль – 1 щіпка
Яєчний жовток – 1шт.
Грецькі горіхи (подрібнені) – 4ст.л.
Молоко – 180мл
Борошно – 300г
Вершкове масло – 30г
Кориця – 4ч.л.
Вершкове масло – 70г
Технологія приготування
Крок 1:
Для початку приготуємо тісто. Для цього знадобиться борошно, тепле молоко, розтоплене вершкове масло, дріжджі сухі, жовток, цукор і щіпка солі.
Крок 2:
В невелику миску всипати дріжджі, додати цукор і тепле молоко. Розмішати все, щоб розтали дріжджі.
Крок 3:
В іншу миску більшу за розміром просіяти борошно, додати щіпку солі і вилити приготовану раніше молочну суміш з дріжджами.
Крок 4:
Також додайте розтоплене вершкове масло і 1 жовток. Замісіть тісто.
Крок 5:
По необхідності додайте ще трішки борошна, місити до тих пір поки тісто не стане еластичне і не почне відставати від стінок посуду. Зробіть з нього кулю і поставте в миску, накрийте серветкою і залишіть на 1 годину підходити.
Крок 6:
тепер можна зайнятися начинкою для плетінки. Для цього візьмемо цукор, корицю, горіхи мелені і масло кімнатної температури.
Крок 7:
В мисці змішайте всі інгредієнти для начинки.
Крок 8:
Беремо тісто і розкачуємо в прямокутний пласт і змащуємо начинкою, відступивши на декілька сантиметрів від країв.
Крок 9:
Згорніть тісто в рулет. Край защипніть і розріжте рулет поздовж на 2 частини але не до кінця, відступіть приблизно 2 сантиметра.
Крок 10:
Сплетіть з 2 шматків косу, як показано на фото.
Крок 11:
Потім єднаємо кінці в круг і з’єднуємо краї. Переставте плетінку на деко. Відправте плетінку в розігріту духовку.
Крок 12:
Випікайте з початку при 200С протягом 20-25хв. потім зменште температуру до 180С і ще 10хв. потримайте в духовці. Плетінка повинна трішки зарум’янитися. Смачного!!!
Коровай ізюминка
Грудень / Декабрь |
||||||
Пн |
Вт |
Ср |
Чт |
Пт |
Сб |
Нд |
|
|
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|
Інгредієнти
Борошно - 2кг
Молоко тепле – 0,5л
Дріжджі – 70г
Маргарин – 100г
Масло вершкове – 100г
Жир – 1ст.л.
Сметана – 100г
Цукор – 1 склянка
Яйце – 4шт.
Ізюм – 100г
Ванілін – 2 пакетика
Сіль – 0,5ч.л.
Технологія приготування
Крок 1:
Масло, смалець, маргарин топимо на водяній бані. Додаємо молоко з розведеними в ньому дріжджами, збитими з цукром яйцями, сметану, ізюм, сіль, ванілін. Просіюємо борошно і замішуємо тісто.
Крок 2:
Тісто повинно вийти достатньо еластичним, з борошном переборщити не бійтеся. Вимішуємо до тих пір, поки воно не перестане липнути до рук. Потім тісто накриваємо рушником і залишаємо ні 1 годину в теплому місті підходити.
Крок 3:
Знову добре вимішуємо і відділяємо третину тіста. Менша частина піде не прикраси для короваю. З великої формуємо шар і кладемо в форму. Від залишеного шматка відділяємо половину, скачуємо в ковбаску, розрізаємо поздовж і плетемо косичку, яку викладаємо навкруг короваю.
Крок 4:
З залишеного тіста формуємо прикраси. Залишаємо коровай на 20 хвилин а тим часом розігріваємо духовку до 180С. змащуємо коровай яйцем і випікаємо.
Крок 5:
Виймаємо коровай, накриваємо чистим кухонним рушником і даємо охолонути.
Крок 6:
Коровай готовий. Смачного!!!