Плетінки - вироби з хліба, це наше минуле та майбутнє

Про матеріал
Плетінки це традиції пращурів та наше сьогодення, яке нагадує про обрядовість хліба
Перегляд файлу

Датська плетінка з яблуками

Березень / Март

Пн

Вт

Ср

Чт

Пт

Сб

Нд

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

Інгредієнти


Для тіста:

Сухі дріжджі - 9/4ч.л.

Цукор - 1ч.л.

 Тепла вода - 1/4 склянки

Яйце - 1шт

Молоко - 1/2 склянки

Цукор - 1/4 склянки

Сіль - 1ч.л.

Борошно - 5/2 склянки

Вершкове  масло - 220 г

Яєчний  білок - 1шт

Начинка: (на одну половину  тіста)

Вершкове масло - 2ст.л.

Яблуко - 2шт

Цукор - 3/4 склянки

Борошно - 5/4ст.л.

Кориця - 1/2ч.л.

Суміш для змащування готового пирога:

Цукрова пудра - 1/2 склянки

Молоко - 3/2 - 2ст.л.

Ванілін - 1/2ч.л.


Технологія приготування

Плетёная булка с персиками - приготовлениеКрок 1:

Дріжджі розведіть з чайною ложкою цукору у теплій воді. Залиште на 10 хвилин, щоб дріжджі забродили.

 

 

 

 

Крок 2:

Плетёная булка с персиками - приготовлениеЯк тільки дріжджі готові, вбийте туди яйце, додайте

молоко, цукор і сіль. Збийте вінчиком і відставте.

 

 

 

 

 

Плетёная булка с персиками - приготовлениеКрок 3:

Масло порубаєте в борошні, руками розітріть до дрібної крихти. Влити дріжджову суміш і замісити тісто.

 

Датська плетінка з яблуками, шаг 1Крок 4:

Викладіть тісто на обробну дошку. Розкачайте його в прямокутник. Складіть втричі. Переверніть і знову розкачайте. Проробіть цю процедуру 3 рази, після розділіть тісто на 2 частини, загорніть в харчову плівку і помістіть в холодильник на ніч.

Датська плетінка з яблуками, шаг 2Крок 5:

Вимийте і очистіть яблука. У сковороді нагрійте вершкове масло.

 

 

Датська плетінка з яблуками, шаг 3Крок 6:

В окремій мисці змішайте цукор, борошно і корицю. Обваляйте в цій суміші нарізані на дрібні кубики яблука. Викладіть яблука в сковороду і готуйте близько 15 хвилин. Остудіть близько 30 хвилин.

Крок 7:

Датська плетінка з яблуками, шаг 4Духовку нагрійте до 200 градусів. Одну половину тіста дістаньте з холодильника.На обробній дошці присипте борошном і розкачайте тісто в прямоугольник. Виставте яблука в середину.

Датська плетінка з яблуками, шаг 5Крок 8:

Дотримуючись інструкції на картинці, переплетіть тісто. Викладіть пиріг на деко, застелений пергаментним папером, і випікайте 15-20 хвилин.

Датська плетінка з яблуками, шаг 6Крок 9:

В окремій мисочці збийте цукрову пудру, молоко (1,5-2 столових ложки) і ваніль.
Після закінчення випічки змастіть цією сумішшю пиріг і присипте цукровою пудрою. Подавайте до столу теплим.

 

Крок 10:

Смачного!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Різдвяна плетінка з трьома начинками

 

Різдвяна плетінка з трьома начинками

 

Січень / Январь

Пн

Вт

Ср

Чт

Пт

Сб

Нд

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Інгредієнти


Тісто:

Борошно – 1,5кг

Дріжджі – 60г

Молоко – 3 склянки

Цукор – 200г

Яйця курячі – 3 шт.

Жовтки яєчні – 3шт.

Масло вершкове – 150г

Олія – 2ст.л.

Сіль – 0,5ч.л.

Цедра лимона, апельсина

Начинка 1:

Горіхи – 2 склянки

Варення трояндове – 4ст.л.

Начинка 2:

Мак – 2 склянки

Цукор ванільний – 30г

Яйця курячі – 3шт.

Цукор – 5ст.л.

Горіхи

Родзинки

Начинка 3:

Сухофрукти – 2 склянки

Цукор – 5ст.л.


Технологія приготування

Крок 1:

Дріжді розтерти цукром і молоком. Додати 250г борошна. Через 30 хв. Додаємо решту борошна, збиті яйця, сіль, цедру. В кінці додаємо розмякшене масло.
 

 

 

Крок 2:

Для сухофруктової начинки сухофрукти запарюємо 5 хвилин в окропі, обсушуємо. Додаємо цукор.
 

 

 

Крок 3:

Для макової начинки мак запарюємо і тричі пропускаємо через м'ясорубку. Додаємо ваніль, збиті жовтки і білки, цукор, родзинки, горіхи.
 

 

 

 

Крок 4:

Для горіхової начинки горіхи подрібнюємо скалкою. Розмішуємо з трояндовим варенням.

 

 

 

 

Крок 5:

Тісто розділити на 18 шматків. Кожен розкачати в прямокутник, змазати інакшою начинкою, скрутити рулетом.
 

 

 

Крок 6:

Рулети сплести по 3, формуючи косичку, в якій кожен рулет має іншу начинку.

 

 

 

 

 

Крок 7:

Змазати зверху яйцем, присипати маком. Випікати 40 хв при 180градусах.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Різдвяна плетінка з трьома начинкамиКрок 8:

                                                                Смачного Різдва!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Плетінка «Різдвяна зірка»

Пиріг  Різдвяна зірка

 

Лютий / Февраль

Пн

Вт

Ср

Чт

Пт

Сб

Нд

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

 

 

 

Інгредієнти


Тісто дріжджове:

Кисле молоко – 50мл

Окроп – 50мл

Цукор – 50гр

Вершкове масло – 25гр

Рослина олія – 25гр

Сіль

Кава – 60мл

Апельсиновий сік – 2ст.л.

Сухі дріжджі – 1ч.л.

Борошно – 500мл

Начинка:

Журавлина свіжоморожена – 150мл

Журавлина в’ялена – 80мл

Цукор коричневий – 150г

Апельсиновий сік – 30мл

Коньяк – 2ст.л.

Гвоздика – 1шт

Темний шоколад – 10г

Жовток (для змащування) – 1шт


Технологія приготування

Пиріг  Різдвяна зірка Крок 1:

Влить в ємність кисле молоко, окріп, всипати цукор і дріжджі.

 

 

 

 

Крок 2:

Просіяти муку. Влить в дріжджі каву, вершкове масло, сік, всипати сіль і борошно. Замісити тісто, змочуючи руки в рослиній олії.Зібрати в кулю (тісто м'яке і не липне до рук) .Накрить і прибрати в тепле місцеПиріг  Різдвяна зірка .

 

 

Крок 3:

На дно сотейника вливаємо апельсиновий сік, коньяк, всипаємо журавлину, засипаємо цукром, кладемо гвоздичку і ставимо на вогоньПиріг  Різдвяна зірка . Помішуючи, доводимо до кипіння і варимо хвилин 10 на повільному вогні, вимикаємо, додаємо шоколад, і охолоджуємо.

 

Крок 4:

Пробиваємо блендером (гвоздичку краще прибрати) - начинка густаПиріг  Різдвяна зірка .

 

 

 

 

Крок 5:

Тісто обминаємо і ділимо на 3 частиниПиріг  Різдвяна зірка .

 

 

 

 

 

Крок 6:

Розкачуємо і обрізаємоПиріг  Різдвяна зірка .

 

 

 

 

 

 

 

Крок 7:

Пиріг  Різдвяна зірка Переносимо на деко і наносимо частину начинки, не доходячи до країв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Крок 8:

Зверху накриваємо ще колом теста, на нього ставимо начинку, і третє коло теста. Це все ділимо на 16 частин, не розрізаючи до самого центруПиріг  Різдвяна зірка .

 

 

 

Крок 9:

Беремо 2 сусідніх шматка та прокручуємо від себе 2 разиПиріг  Різдвяна зірка .

 

 

 

 

 

Пиріг  Різдвяна зірка Крок 10:

І так робимо всі 8 парПиріг  Різдвяна зірка . Кінчики злегка притискаємо.

 

 

 

 

Крок 11:

Пиріг  Різдвяна зірка Змащуємо жовтком і випікаємо в духовці при 180 градусах 25 – 35 хв. Смачного!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коровай весільний

подаємо

Квітень / Апрель

Пн

Вт

Ср

Чт

Пт

Сб

Нд

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

Інгредієнти

Борошно пшеничне в/с – 1 кг. 250 гр.

Яйце куряче - 2 шт.

Дріжджі (сухі) – 2 пакетика

Молоко (3,5 %)- 2 склянки

Вода питна – 1 склянку

Сіль – 1 ч.л.

Цукор – 7 ст.л.

Ванілін (цукор) – 0,5 ч.л.

Олія рослинна – 4 ст.л.

 Золота Пудра

Перець чорний горошок – 2 шт.

Технологія приготування

замішуємо дріжджове тістоКрок 1:

В розігрітому молоці розчиняємо 1,5 пакетика дріжджів і 5 столових ложок цукору. Трохи перемішуємо і додаємо дрібку солі, ванілін, 3 столові ложки рослинної олії і приблизно півкілограма борошна. І починаємо замішувати м'яке, еластичне тісто, яке потім накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці на 1,5 години.

замішуємо тісто № 2Крок 2:

Готуємо друге тісто. Для цього в мисці змішуємо 300 гр. борошна з 2 ст.л.цукру і з дрібкою солі. В іншій мисці розводимо дріжджі в теплій воді. А потім поступово вводимо борошняну суміш у воду і замішуємо еластичне тісто. Накриваємо рушником і залишаємо в такому вигляді хвилин на 20хв.

 

 

 

Свадебный каравай ингредиентыКрок 3:

З першого тіста формуємо круглий коровай і ставимо в круглу форму застелену папером для випічки. Даємо трішки постояти і змащуємо яєчним жовтком.             

 

 

готуємо декорКрок 4:

І тепер, можна зайнятися приготуванням декору. Для цього беремо шматочок тіста розкачуємо і вирізаєо з нього голубів, листочки за допомогою ножика. Беремо ще один шматочок тіста і скачуємо його спочатку в ковбаску, яку тут же скручуємо в джгут, і акуратно викладаємо по колу короваю. Тепер у середині робимо маленьку сільничку між голубами і змащуємо її жовтком. Беремо ще один шматочок тертого тіста і формуємо з нього джгут, який згортаємо в колечко і викладаємо на сільничку. Тепер з шматочка тіста формуємо колечка, змащуємо жовтком те місце, куди будемо їх клеїти, і переносимо їх на коровай.

прикрашаємо коровайКрок 5:

Збиваємо білки в пишну піну за допомогою міксера і змащуємо ними декор. Ставимо розігрівати духовку до температури 220 градусів.Тепер швиденько весь коровай змащуємо збитим білком і відправляємо запікатися в духовку хвилин на 40-50 (до утворення рум'яної скоринки).При цьому необхідно кожні 5-7 хвилин крутити коровай в духовці для того, щоб він рівномірно запікався і не потік. Коли він трохи підрум'яниться, зменшуємо температуру до 120 градусів і відкриваємо дверцята духовки. Це потрібно для того, щоб пропеклась серединка.

Свадебный каравай ингредиентыКрок 6:

Коли коровай остиг, беремо маленький пензлик і змащуємо деталі білком і потім наносимо на них золоту пудру.

 

 

подаємоКрок 7:

Коровай готовий. Смачного!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Плетінка з персиками

Плетёная булка с персиками

Травень / Май

Пн

Вт

Ср

Чт

Пт

Сб

Нд

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

Інгредієнти

Борошно пшеничне – 500г

Цукор пісок – 3ст.л.

Молоко – 250мл

Персики – 360г

Яйце куряче – 1шт.

Сіль – 0,5ч.л.

Дріжджі сухі – 15г

Соняшникова олія рафінована – 125мл

Цукор пісок – за смаком

Мак – 1ч.л.

Технологія приготування

Крок 1:

Плетёная булка с персиками - приготовлениеДля приготування нам знадобляться такі інгредієнти: персики свіжі, цукор, борошно, дріжджі, олія, сіль, яєчний жовток, молоко,мак.

 

 

 

Крок 2:

Плетёная булка с персиками - приготовлениеВ велику миску просіюємо борошно, додаємо дріжджі, сіль, цукор. Перемішуємо суху суміш.

 

 

 

 

Крок 3:

Плетёная булка с персиками - приготовлениеВливаємо тепле молоко, перемішуємо тісто лопаткою або рукою.

 

 

 

Крок 4:

Плетёная булка с персиками - приготовлениеДалі вливаємо соняшникову олію. Тісто вийде чудовим.

 

 

 

 

Крок 5:

Плетёная булка с персиками - приготовлениеПеремішуємо тісто рукою, вимішуємо його прямо в мисці і робимо шар. Накриваємо миску з тістом чистим кухонним рушником і ставимо в тепле місце підходити на 1 годину.

 

 

Крок 6:

Плетёная булка с персиками - приготовлениеЗа цей час миємо персики, насухо витираємо, розрізаємо кожен персик пополам і видаляємо кісточку. М’якоть нарізаємо кубиками.

 

 

 

Плетёная булка с персиками - приготовлениеКрок 7:

Через годину тісто підійшло. Трішки вимішуємо тісто в мисці і розділяємо на три рівні частини.

 

 

 

 

 

Крок 8:

Плетёная булка с персиками - приготовлениеТепер на трішки присипаній мукою поверхні розкачуємо один кусок тіста в прямокутний тонкий пласт. Викладаємо з одного краю широкою сторони 1/3 всіх персиків, посипаємо їх цукром.

 

Крок 9:

Плетёная булка с персиками - приготовлениеПочинаючи з сторони, де лежать персики, згортаємо пласт тіста в довгий і щільний рулет.

 

 

 

Крок 10:

Плетёная булка с персиками - приготовлениеТаким самим чином завертаємо ще два рулети з залишених двох шматків тіста і нарізаних персиків. З трьох рулетів формуємо плетінку переплітаючи їх як косу. Краї завертаємо під низ і закріпляємо.

 

 

Крок 11:

Плетёная булка с персиками - приготовлениеЗмащуємо плетінку яєчним жовтком і посипаємо маком.

 

 

 

Крок 12:

Плетёная булка с персиками - приготовлениеВипікаємо плетінку з персиками в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 35 хвилин.

 

 

 

Крок 13:

Плетёная булка с персиками - приготовлениеПлетінка готова. Смачного!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Плетінка «Колосок»

плетінки з 5 джгутів- КОЛОСОК

Червень / Июнь

Пн

Вт

Ср

Чт

Пт

Сб

Нд

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

Інгредієнти


Опара:

Кефір – 1 склянка

Борошно – 1 склянка

Дріжджі – 10-15г

Тісто:

Борошно – 3 склянки

Масло вершкове  - 75г

Яйця – 3шт.

Майонез – 2ст.л.

Цукор – 4ст.л.

Ванілін – 2 пакетика

Молоко – 1 склянка

Сіль – щіпка

Сода – щіпка

Опара – вся

Начинка:

Урюк – 200г

Ізюм – 150-200г

Глазур:

Цукор – 2ст.л.

Мед – 2ст.л.

Лимонний сік – 2ст.л.

Масло вершкове – 2ст.л


Технологія приготування

плетінки з  5 джгутів - КОЛОСОККрок 1:

Готуємо опару. Кефір трішки підігріваємо. Борошно та дріжджі перетираємо руками.

 

 

 

плетінки з 5 джгутів - КОЛОСОККрок  2:

 Доливаємо кефір. Все перемішуємо і даємо опарі підійти. Це відбувається досить швидко.

 

 

 

Крок 3:

плетінки з 5 джгутів - КОЛОСОКТим часом сухофрукти залити гарячою водою і залишити на декілька хвилин, потім воду злити, а сухофрукти дрібно порізати.

 

 

 

Крок 4:

плетінки з 5 джгутів - КОЛОСОКГотуємо тісто. Яйця і цукор збиваємо в пишну масу. Продовжуючи збивати яйця, вливаємо цівкою гаряче молоко.

 

 

 

Крок 5:

плетінки з 5 джгутів - КОЛОСОКМасло треба розтопити і остудити.

 

 

 

 

Крок 6:

плетінки з 5 джгутів - КОЛОСОКДо опари додаємо ванілін, майонез, сіль, муку з дрібкою соди, масло і яєчну масу. І починаємо добре вимішувати.

 

 

 

Крок 7:

плетінки з 5 джгутів - КОЛОСОКТісто буде готове коли почне відставати від стінок посуду.  Скачуємо тісто в кулю і залишаємо підходити в 2,5 – 3 рази.

 

 

 

Крок 8:

плетінки з 5 джгутів - КОЛОСОКТісто коли підійшло ділимо його на 5 частин. З кожної частини робимо стрічку і розкачуємо її. На стрічку викладаємо начинку і звертаємо в джгути, добре защипуючи. Джгути повинні бути приблизно однієї  довжини. Плетемо колосок: джгути з’єднуємо і кінчик загинаємо в низ, ділимо на дві групи – два джгута і три. Тепер крайній правий джгут кладемо по середині, за ним лівий крайній кладемо по середині. Повторюємо ці рухи поки не сплетемо весь колосок.

Крок 9:

Плетемо колосок (можна також сплести і з 7 джгутів). Найкраще плести відразу на деко, так як переносити буде плетінки з 5 джгутів - КОЛОСОКнезручно.

 

 

Крок 10:

плетінки з 5 джгутів - КОЛОСОКЗалишити виріб на 40 хвилин щоб підійшов. А тим часом розігріти піч до 220 градусів. Випікаємо до повної готовності – через 10 – 15 хв. Зменшити температуру до 180 градусів.

 

 

Крок 11:

 плетінки з 5 джгутів - КОЛОСОКТим часом готуємо глазур. Все змішуємо і проварюємо до легкого загусання.

 

 

 

плетінки з 5 джгутів - КОЛОСОККрок 12:

Колосок вийняти і добре змастити глазур’ю. Поставити на короткий час в духовку для красивого глянцю.

 

 

Крок 13:

плетінки з 5 джгутів - КОЛОСОКПлетінка готова. Смачного!!!

 

 

 

 

Плетінка з маком

 

Плетенка - это вкусный белый хлеб из дрожжевого теста

 

Липень / Июль

Пн

Вт

Ср

Чт

Пт

Сб

Нд

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

Інгредієнти

Борошно – 3склянки

Молоко або вода – 1 і ¼ склянки

Дріжджі сухі – 3ч.л.

Цукор – 3ч.л.

Борошно – 3,5 – 4 склянки (2,5 в тісто + 1 склянка на домішування і ще трішки)

Масло вершкове – 50г

Жовток яєчний – 1шт.

Сіль – ½ ч.л.

Молоко – 2ст.л.

Мак – для посипки

Технологія приготування

Крок 1:

 

Начнем приготовление теста с опарыПочинаємо приготування тіста з опари. В невеликій ємності змішуємо дріжджі і цукор розводимо їх в теплому молоці або воді. Розводити повністю, щоб не було сухих ковтків.

 

Крок 2:

Прикройте емкость с опарой пакетом или пищевой пленкой и поставьте в теплое место подходитьПрикрийте ємність з опарою пакетом або харчовою плівкою і поставте в тепле місце підходити. В залежності від якості дріжджів це займе приблизно 15 – 30хвилин.

 

Крок 3:

Маргарин заранее выложите их холодильникаМасло раніше виставте  з холодильника – воно повинно бути трішки м’яким, але не текти. В окрему ємність його необхідно нарізати великими шматками.

 

 

 

 

Крок 4:

В маргарин всыпать 2,5 стакана просеянной мукиВ масло всипати 2,5 склянки просіяного борошна, додати сіль і руками перетерти масло з мукою в мілкі крихти.

 

 

Когда опара подойдет, ее необходимо добавить в емкость с крошкойКрок 5:

Коли опара підійде, її необхідно додати в ємність з борошном і маслом і як слід все перемішати. Вийшло в’язке, липке тісто.

 

 

Хорошо присыпать стол мукой и выложить на мучную подстилку тесто из мискиКрок 6:

Добре присипати стіл борошном і виложити тісто з миски. Поступово підсипаючи борошно, замісити однорідне, гладке, не липуче до рук тісто. Для цього знадобиться приблизно ще 1 склянка борошна.

 

Шарик с тестом выложить в миску, накрыть пищевой пленкойКрок 7:

Кулю з тіста поставити в миску, накрити харчовою плівкою і поставити в тепле місце підходити, приблизно на 1 годину.

 

 

Крок 8:

Когда тесто поднимется, его необходимо обмять и разделить на 2 частиКоли тісто підніметься, його необхідно обім’яти і розділити на 2 частини. З кожної частини вийде по одній плетінці.

 

 

 

 

Крок 9:

Теперь каждую часть делим на 3 равных части и скатаем из каждой одинаковые колбаскиТепер кожну частину ділимо на 3 рівних частини і скачуємо з кожної однакові ковбаски, кінці яких ретельно з’єднуємо.

 

 

Крок 10:

Заплетаем колбаски в косуЗаплітаємо ковбаски в косичку. Таким чином в нас вийшло дві плетінки, які викладаємо на деко, трішки присипані борошном. Накриваємо деко плівкою або серветкою і залишаємо підійматися приблизно на 20 – 30 хвилин.

Крок 11:

 Подошедшие плетенки смазываем льезоном сверху и с боковВ невеликій піалі ретельно збиваємо жовток і 2ст.л. молока. Так в нас вийде льє зон для змащування плетінок. Підійшовши плетінки змащуємо жовтком зверху і по бокам. Добре це робити кулінарною кісточкою.

Крок 12:

Теперь аккуратно посыпаем плетенки макомТепер акуратно посипаємо плетінки маком. Мак добре прилипає до змащених льєзоном плетінок. Зверху знову необхідно змастити льєзоном ще раз. Мастити прямо по маку.

 

Крок 13:

Когда плетенки будут готовы, выньте их из духовки и дайте им немного остытьДуховку потрібно попередньо розігріти до температури 200 градусів і поставити в неї деко на 10 хв. Потім зменшуємо температуру до 180 градусів і випікаємо 20 хв. до готовності і рум’яної кірочки. Коли плетінки будуть готові, вийміть їх з духовки і дайте їм трішки остигнути. Смачного!!!

 

 

Коровай «Хлібний сніп»

Серпень / Август

Пн

Вт

Ср

Чт

Пт

Сб

Нд

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

Інгредієнти

Тісто для колосків:

Борошно – 500г

Яєчні білки – 250г

Тісто для хліба:

Борошно – 420г

Сіль – 0,5ч.л.

Цукор – 2ст.л.

Дріжджі сухі – 12г

Вершкове масло топлене – 25г

Жовтки – 2шт.

Вода – 0,5 склянки

Для змащування:

Кукурудзяний сироп – 2ст.л.

Технологія приготування

Плетёная булка с персиками - приготовлениеКрок 1: готуємо тісто для колосків

Просіюємо борошно в миску і додаємо білки. Це все перемішуємо і замішуємо м’яке тісто. Потім загортаємо його в плівку і ставимо в сторону щоб не засохло.

 

 

Плетёная булка с персиками - приготовлениеКрок 2: готуємо тісто для хліба

Просіяти борошно в миску, додати сіль, цукор і перемішати. Додаємо сухі дріжджі і знову змішуємо. Потім додаємо вершкове масло, жовтки пів стакана води і замішуємо тісто. Закриваємо миску плівкою і залишаємо на 1 годину підходити.

 

 

 

 

Крок 3: робимо колоски з приготованого тіста з білками

Ліпимо стебла: відриваємо від тіста невеликі кусочки і розкачуємо їх щоб вийшли ниточки, завтовшки не більше 5мм. Потрібно зробити 20-30 ниточок довжиною по 20 см.

Ліпимо колоски: невеликі кусочки тіста скачуємо в рулончики, довжиною 10см., товщиною 1см. загострюємо до кінця. Розрізаємо кожен рулончик на дві частини, і маленькими гострими ножицями робимо на них надрізи, щоб вийшли колючки. Розтягуємо кожен колосок не сильно. Робимо 40-50 колосків.

Крок 4: робимо основу

Беремо тісто для короваю, яке вже підійшло і розкачуємо. Скалкою робимо лист товщиною 3-4см. щоб одна його частина була вужчою. Кладемо лист на деко застелене папером для випічки. Складаємо полосу паперу щоб вийшла лєнта шириною 5см. Огортаємо нею третину тіста і залишаємо на 1годину.

Крок 5: складаємо колоски

Кладемо на тісто по довжині підготовлені стебла. Готові колоски кладемо на тісто з ширшої сторони, починаючи від кінця стебел.

 

 

Крок 6: робимо мотузку для колосків

З залишеного білкового тіста для колосків робимо довгу мотузку товщиною 2см. розрізаємо її навпіл. Підсуваємо кінці під основу на тому місті де раніше була лєнта. Зав’язуємо  два залишених кінця вузлом або бантиком.

 

 

Крок 7: випікаємо коровай

Підготовлений коровай змащуємо розбовтаним з молоком яйцем (1:1) потім ставимо в попередньо розігріту духовку до 180 градусів. Випікаємо   45-50хв. поки колоски не почнуть трішки темніти. Готовий коровай перевіряємо проколюванням палочки – коли вона виймається суха то хліб готовий.

Крок 8: змащуємо сиропом

Для надання додаткового блиску після невеликого остигання під складеним вдвоє кухонним полотенцем змащуємо коровай невеликою кількістю кукурудзяного сиропу (або сиропу, звареного з 3ст.л. цукру і 3ст.л. води). Коровай готовий.

Смачного!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Плетінка з абрикосами

 

Смачна плетінка з абрикосами: рецепт з покроковим фото

 

Вересень / Сентябрь

Пн

Вт

Ср

Чт

Пт

Сб

Нд

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

Інгредієнти

Молоко – 120мл

Вершкове масло – 150г

Дріжджі пресовані – 20г

Цукор – 3ст.л.

Яйце куряче – 1шт.

Вода питна – 40мл

Сіль – 1 щіпка

Джем – 2ст.л.

Абрикоси – 20шт.

Ванільний цукор – 20г

Жовток – 1шт.

Борошно – 350-400г

Технологія приготування

Пиріг  Різдвяна зірка Крок 1:

У великій мисці в теплій воді розмішати дріжджі, дати їм постояти 15 хвилин. В іншій мисці розм’якшене масло перетерти з цукром, додати яйце і молоко, перемішати. Всипати 10г ванільного цукру і сіль, перемішати. Всю цю суміш влити до дріжджів, перемішати до однорідності.

Смачна плетінка з абрикосами: рецепт з покроковим фотоКрок 2:

Всипаємо частинами борошно і замішуємо м’яке тісто.

 

 

 

 

 

 

 

Смачна плетінка з абрикосами: рецепт з покроковим фотоКрок 3:

Потім готове тісто загорнути в харчову плівку і поставити в холодильник на 12 годин або на ніч.

 

 

 

 

 

Смачна плетінка з абрикосами: рецепт з покроковим фотоКрок 4:

Вранці дістати тісто з холодильника, зняти плівку і викласти на присипану борошном дошку. Тісто трішки вимісити і залишити на 30 хвилин, щоб воно прогрілося. Потім підмішуємо тісто і можна робити плетінку. Тісто дуже м’яке і пористе.

 

Крок 5:

Смачна плетінка з абрикосами: рецепт з покроковим фотоАбрикоси помити, очистити від кісточок і обсушити. Розкачати тісто в прямокутник і зробити надрізи як на фото, по середині тісто змастити джемом. Зверху на джем викласти два шари абрикосів.

 

 

Крок 6:

Смачна плетінка з абрикосами: рецепт з покроковим фотоНадрізані краї переплітаємо, як на фото, це робиться просто, кожен край переплітаємо один на одного.

 

 

 

 

Крок 7:

Смачна плетінка з абрикосами: рецепт з покроковим фотоДля змащення потрібно змішати жовток з 1ст.л. молока. Кісточкою змастити всю поверхню плетінки і між кожним перехрестям, зверху посипати ванільним цукром.

 

 

 

Крок 8:

Смачна плетінка з абрикосами: рецепт з покроковим фотоВипікати при температурі 230 градусів до золотистої скоринки і потім, при температурі 180 градусів 15-20 хвилин. Плетінку остудити і можна насолодитися її смаком з чашкою кави, чаю або молока. Смачного!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Плетінка гарбузова

Плетінка гарбузова

 

Жовтень / Октябрь

Пн

Вт

Ср

Чт

Пт

Сб

Нд

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

Інгредієнти

Вода газована – 1 склянка

Дріжджі пресовані – 25г

Цукор – 2ст.л.

Сіль – 1ч.л.

Борошно – 450г

Гарбуз варений – 1 склянка

Олія – 3ст.л.

Кунжут білий – 1ст.л.

Технологія приготування

Крок 1:

Плетёная булка с персиками - приготовлениеГазовану воду злегка підігріти, додати 1 ложку цукру, сіль, 2 ложки олії, розчинити дріжджі. Додати 200г борошна. Розмішати. Відділити в невеличку кастрюльку 3-4 столові ложки опари, додати приблизно 50г борошна, залишити підходити на 1 годину у тепле місце.

Крок 2:

Гарбуз (попередньо відварити) потовкти.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Крок 3:

Гарбуз додати до більшої кількості опари. Додати решту борошна, ретельно розмішати.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Крок 4:

Залишити на 1 годину, щоб підійшло.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Крок 5:

Коли тісто підійшло. Оранжеве тісто розділити на 3 частини. Скатати канатики довжиною 30-40см.
Біле тісто також ділимо на 3 частини і формуємо канатики такої ж довжини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Крок 6:

Змащуємо лист олією. Білі канатики кладемо на оранжеві та заплітаємо косичку. Прикрашаємо кунжутом. Далі накриваємо рушничком і залишаємо ще на півгодини, щоб підійшло.

 

 

Крок 7:

плетінки з 5 джгутів - КОЛОСОК1 столову ложку води змішуємо з 1 ложкою цукру, щоб вийшов густий сироп. Змастити оранжеву частину плетінки. Відправляємо в розігріту духовку (180-200 градусів) на 40 хвилин. Смачного!

 

 

 

Крок 8:

Плетінка готова. Смачного!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Плетінка з корицею і горіхами

 

Плетенка с корицей и орехами

 

Листопад / Ноябрь

Пн

Вт

Ср

Чт

Пт

Сб

Нд

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

Інгредієнти

Дріжджі сухі – 7г

Цукор – 6ст.л.

Сіль – 1 щіпка

Яєчний жовток – 1шт.

Грецькі горіхи (подрібнені) – 4ст.л.

Молоко – 180мл

Борошно – 300г

Вершкове масло – 30г

Кориця – 4ч.л.

Вершкове масло – 70г

Технологія приготування

Крок 1:

Плетенка с корицей и орехами - приготовлениеДля початку приготуємо тісто. Для цього знадобиться борошно, тепле молоко, розтоплене вершкове масло, дріжджі сухі, жовток, цукор і щіпка солі.

 

 

Крок 2:

Плетенка с корицей и орехами - приготовлениеВ невелику миску всипати дріжджі, додати цукор і тепле молоко. Розмішати все, щоб розтали дріжджі.

 

 

 

 

 

Крок 3:

Плетенка с корицей и орехами - приготовлениеВ іншу миску більшу за розміром просіяти борошно, додати щіпку солі і вилити приготовану раніше молочну суміш з дріжджами.

 

 

 

 

Крок 4:

Плетенка с корицей и орехами - приготовлениеТакож додайте розтоплене вершкове масло і 1 жовток. Замісіть тісто.

 

 

 

 

Крок 5:

Плетенка с корицей и орехами - приготовлениеПо необхідності додайте ще трішки борошна, місити до тих пір поки тісто не стане еластичне і не почне відставати від стінок посуду. Зробіть з нього кулю і поставте в миску, накрийте серветкою і залишіть на 1 годину підходити.

 

Крок 6:

Плетенка с корицей и орехами - приготовлениетепер можна зайнятися начинкою для плетінки. Для цього візьмемо цукор, корицю, горіхи мелені і масло кімнатної температури.

 

 

 

Крок 7:

Плетенка с корицей и орехами - приготовлениеВ мисці змішайте всі інгредієнти для начинки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Крок 8:

Плетенка с корицей и орехами - приготовлениеБеремо тісто і розкачуємо в прямокутний пласт і змащуємо начинкою, відступивши на декілька сантиметрів від країв.

 

 

Крок 9:

Плетенка с корицей и орехами - приготовлениеЗгорніть тісто в рулет. Край защипніть і розріжте рулет поздовж на 2 частини але не до кінця, відступіть приблизно 2 сантиметра.

 

 

Крок 10:

Плетенка с корицей и орехами - приготовлениеСплетіть з 2 шматків косу, як показано на фото.

 

 

 

 

Крок 11:

Плетенка с корицей и орехами - приготовлениеПотім єднаємо кінці в круг і з’єднуємо  краї. Переставте плетінку на деко. Відправте плетінку в розігріту духовку.

 

 

Крок 12:

Плетенка с корицей и орехами - приготовлениеВипікайте з початку при 200С протягом 20-25хв. потім зменште температуру до 180С і ще 10хв. потримайте в духовці. Плетінка повинна трішки зарум’янитися. Смачного!!!

 

 

 

Коровай ізюминка

 

Каравай "Изюминка"

Грудень / Декабрь

Пн

Вт

Ср

Чт

Пт

Сб

Нд

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

Інгредієнти

Борошно - 2кг

Молоко тепле – 0,5л

Дріжджі – 70г

Маргарин – 100г

Масло вершкове – 100г

Жир – 1ст.л.

Сметана – 100г

Цукор – 1 склянка

Яйце – 4шт.

Ізюм – 100г

Ванілін – 2 пакетика

Сіль – 0,5ч.л.

Технологія приготування

Каравай "Изюминка" ингредиентыКрок 1:

Масло, смалець, маргарин топимо на водяній бані. Додаємо молоко з розведеними в ньому дріжджами, збитими з цукром яйцями, сметану, ізюм, сіль, ванілін. Просіюємо борошно і замішуємо тісто.

 

 

Каравай "Изюминка" ингредиентыКрок 2:

Тісто повинно вийти достатньо еластичним, з борошном переборщити не бійтеся. Вимішуємо до тих пір, поки воно не перестане липнути до рук. Потім тісто накриваємо рушником і залишаємо ні 1 годину в теплому місті підходити.

 

 

Каравай "Изюминка" ингредиентыКрок 3:

Знову добре вимішуємо і відділяємо третину тіста. Менша частина піде не прикраси для короваю. З великої формуємо шар і кладемо в форму. Від залишеного шматка відділяємо половину, скачуємо в ковбаску, розрізаємо поздовж і плетемо косичку, яку викладаємо навкруг короваю.

Каравай "Изюминка" ингредиентыКрок 4:

З залишеного тіста формуємо прикраси. Залишаємо коровай на 20 хвилин а тим часом розігріваємо духовку до 180С. змащуємо коровай яйцем і випікаємо.

 

 

 

 

Крок 5:

Каравай "Изюминка" ингредиентыВиймаємо коровай, накриваємо чистим кухонним рушником і даємо охолонути.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Крок 6:

Каравай "Изюминка" ингредиентыКоровай готовий. Смачного!!!

 

doc
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
107
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку