Урок 9
Тема уроку: Харчові отруєння немікробного походження
Мета: оскільки даний предмет «фізіологія харчування, санітарія та гігієна» пов'язаний із вивченням різних предметів загальноосвітнього циклу та професійного спрямування, тому дана тема тісно пов’язана із біологією, технологією приготування їжі з основами товарознавства, товарознавством продовольчих товарів, кулінарною характеристикою страв, тому дати можливість учням пригадати із шкільного курсу біології та із інших предметів професійного циклу, про будову, властивості та функції грибів; визначити які можуть бути види отруєнь не бактеріального походження, дати характеристику отруєнь картоплею, продуктами переробки, які перезимували в полі або були зібрані із запізненням, продуктами, що зіпнулися від довготривалого зберігання, різними металами, зокрема важкими (цинком, міддю та іншими); дати учням самостійно спробувати визначити ступінь захворюваності від різних видів отруєнь не бактеріального походження та засоби профілактики і попередження.
Базові поняття та терміни: харчові отруєння небактеріального походження, гриби, мікотоксикози, фузаріотоксикоз, ерготизм, афлотоксикоз, ознаки отруєнь, засоби попередження та профілактики отруєнь.
Обладнання та матеріали: підручники: «Основи фізіології, санітарії та гігієни харчування» Олійник О.М., м. Львів видавництво «Оріяна – Нова», 1998 р; «Основи харчування» Егер Е., м. Київ «Вища школа», 1995 р.; «Популярно о питании» Столмакова А.И., г. Киев, «Здоровье», 1989 г.; малюнки, фотографії із зображеннями деяких отруйних продуктів, їстівних, неїстивних та отруйних грибів, металів.
План.
Словник термінів.
Харчові отруєння – це захворювання, які можуть бути викликані продуктами, отруйними за своєю природою, або хвороботворними мікробами.
Харчові отруєння немікробного походження – захворювання, котрі викликані хімічними речовинами, які потрапили у їжу, грибами, отруйними рослинами, фруктами, продовольчими товарами, ікрою та молочком деяких риб особливо під час нересту, та інші.
Мікотоксикози - це отруєння, викликані токсичними мікроскопічними грибами.
Причина: споживання продуктів переробки зерна та зернобобових, уражених цими грибами.
- Фузаріотоксикоз — це отруєння, викликане споживанням продуктів переробки зерна, хлібних злаків, які перезимували в полі або були зібрані із запізненням. Таке отруєння дуже небезпечне, воно може виявлятися як ангіна або у вигляді психічних порушень. Токсини, які утворилися в зерні, не руйнуються при випіканні хліба, варінні каш і супів з крупами із цього зерна. При отруєннівідчувається різкий біль у стравоході і роті та набряки у ротовій порожнині (ангіна). Отруєння так званим "п'яним хлібом" (хлібом, ураженим цим грибом) призводить до порушення діяльності центральної нервової системи. Під час цього отруєння стан людини нагадує сильне алкогольне сп'яніння. Основний захід профілактики отруєння - чітке дотримання правил зберігання зерна.
- Ерготизм — харчове отруєння грибом, який паразитує на колосках пшениці та жита. Потрапити в організм людини може зі стравами із круп і хлібом, отруєними цим грибом. Під час цього вражається нервова система, порушується кровообіг. Щоб уникнути цього отруєння на підприємствах масового харчування крупу слід перебирати, а борошно — просіювати.
- Афлотоксикоз — отруєння, спричинене використанням запліснявілих продуктів переробки пшениці, ячменю, рису та арахісу, у яких, внаслідок розвитку грибів, нагромадилася отрута. Використовувати отруєні корми небезпечно, оскільки виділяється токсична для тварин речовина. Щоб уникнути цього отруєння, слід правильно зберігати вищезгадані продукти.
Головні симптоми харчових отруєнь небактеріальної природи:
Домашнє завдання:
1. підручники:
- «Основи харчування» Егер Е., м. Київ «Вища школа», 1995 р. ст. 121 – 123, 149 - 150;
- «Популярно о питании» Столмакова А.И., г. Киев, «Здоровье», 1989 г., ст. 203- 206, 208 - 216;
1 – цикута, 3 – дурман звичайний, 4 – строфант. 2 – стрихнос,
1 – бліда поганка, 2 – опеньки несправжні, 3 – мухомор поганкоподібний,
4 – мухомор Цезаря, 5 - мухомор червоний, 6 – мухомор пантерний, 7 – мухомор цитриновий.