урок на тему: "Харчові отруєння немікробного походження"

Про матеріал
харчові отруєння це болюча тема людства, тому що вони займають велику нішу в нашому суспільстві
Перегляд файлу

Урок 9

Тема уроку: Харчові отруєння немікробного походження

Мета: оскільки даний предмет «фізіологія харчування, санітарія та гігієна» пов'язаний із вивченням різних предметів загальноосвітнього циклу та професійного спрямування, тому дана тема тісно пов’язана із біологією, технологією приготування їжі з основами товарознавства, товарознавством продовольчих товарів, кулінарною характеристикою страв, тому дати можливість учням пригадати із шкільного курсу біології та із інших предметів професійного циклу, про будову, властивості та функції грибів; визначити які можуть бути види отруєнь не бактеріального походження, дати характеристику отруєнь картоплею, продуктами переробки, які перезимували в полі або були зібрані із запізненням, продуктами, що зіпнулися від довготривалого зберігання, різними металами, зокрема важкими (цинком, міддю та іншими); дати учням самостійно спробувати визначити ступінь захворюваності від різних видів отруєнь не бактеріального походження та засоби профілактики і попередження.

 Базові поняття та терміни: харчові отруєння небактеріального походження, гриби, мікотоксикози, фузаріотоксикоз, ерготизм, афлотоксикоз, ознаки отруєнь, засоби попередження та профілактики отруєнь.

 Обладнання та матеріали: підручники: «Основи фізіології, санітарії та гігієни харчування» Олійник О.М., м. Львів видавництво «Оріяна – Нова», 1998 р; «Основи харчування» Егер Е., м. Київ «Вища школа», 1995 р.; «Популярно о питании» Столмакова А.И., г. Киев, «Здоровье», 1989 г.; малюнки, фотографії із зображеннями деяких отруйних продуктів, їстівних, неїстивних та отруйних грибів, металів.

План.

  1.                    Загальна характеристика харчових отруєнь небактеріального походження.
  2.                    Основні заходи щодо запобігання та профілактики харчових отруєнь немікробного походження.
  3.                    Санітарно – гігієнічні вимоги щодо кулінарної обробки і зберігання продуктів для попередження та уникнення харчових отруєнь небактеріального походження. 

 Словник термінів.

 Харчові отруєння – це захворювання, які можуть бути викликані продуктами, отруйними за своєю природою, або хвороботворними мікробами.

 Харчові отруєння немікробного походження – захворювання, котрі викликані хімічними речовинами, які потрапили у їжу, грибами, отруйними рослинами, фруктами, продовольчими товарами, ікрою та молочком деяких риб особливо під час нересту, та інші.

 Мікотоксикози - це отруєння, викликані токсичними мікроскопічними грибами. 
Причина: споживання продуктів пере­робки зерна та зернобобових, уражених цими грибами. 

 - Фузаріотоксикоз — це отруєння, викликане споживанням продуктів пере­робки зерна, хлібних злаків, які перезимували в полі або були зібрані із запіз­ненням. Таке отруєння дуже небезпечне, воно може виявлятися як ангіна або у вигляді психічних порушень. Токсини, які утворилися в зерні, не руйнуються при випіканні хліба, варінні каш і супів з крупами із цього зерна. При отруєннівідчувається різкий біль у стравоході і роті та набряки у ротовій порожнині (ангіна). Отруєння так званим "п'яним хлібом" (хлібом, ураженим цим грибом) призводить до порушення діяльності центральної нервової систе­ми. Під час цього отруєння стан людини нагадує сильне алкогольне сп'янін­ня. Основний захід профілак­тики отруєння - чітке дотримання правил зберігання зерна.
- Ерготизм — харчове отруєння грибом, який паразитує на колосках пше­ниці та жита. Потрапити в організм людини може зі стравами із круп і хлібом, отруєними цим грибом. Під час цього вражається нервова система, пору­шується кровообіг. Щоб уникнути цього отруєння на підприємствах масового харчування крупу слід перебирати, а борошно — просіювати.

- Афлотоксикоз — отруєння, спричинене використанням запліснявілих про­дуктів переробки пшениці, ячменю, рису та арахісу, у яких, внаслідок розвитку грибів, нагромадилася отрута. Використовувати отруєні корми небез­печно, оскільки виділяється токсична для тварин речовина. Щоб уникнути цього отруєння, слід правильно зберігати вищезгадані продукти.

                        Головні симптоми харчових отруєнь небактеріальної природи:

  • загальна в’ялість організму або підвищена збудливість, дратівливість організму;
  • можливе тремтіння кінцівок рук, ніг, усього тіла;
  • судоми;
  • сильне слиновиділення, або навпаки сухість у роті;
  • головний біль;
  • головокружіння, запаморочення;
  • біль у загрудинній області;
  • нудота;
  • блювання;
  • сильний біль у животі;
  • понос;
  • може бути збільшення печінки;
  • припинення сечовиділення;
  • понижена або підвищена температура тіла;
  • можливе розширення зіниць і часткова втрата зору;
  • можливі галюцинації;
  • можлива втрата свідомості.
  •  Санітарно – гігієнічні вимоги щодо кулінарної обробки і зберігання продуктів для попередження та уникнення харчових отруєнь небактеріального походження:
  • слід утримувати в належних санітарних умовах сховища, підприємства, що пов’язані із переробкою та зберіганням продуктів;
  • строго дотримуватися правил приймання, зберігання та приготування харчових продуктів;
  • систематично і ретельно перевіряти продукти, які надходять на підприємства торгівлі і масового харчування та вилучати зіпсовані продукти;
  • проводити правильну кулінарну обробку продуктів;
  • дотримуватися умов та термінів зберігання продуктів;
  • обробляти тару та підтримувати належний температурний режим і відносну вологість повітря.


Домашнє завдання:

1. підручники: 

- «Основи харчування» Егер Е., м. Київ «Вища школа», 1995 р. ст. 121 – 123, 149 - 150; 

- «Популярно о питании» Столмакова А.И., г. Киев, «Здоровье», 1989 г., ст. 203- 206, 208 - 216; 

  • про загальну характеристику захворювань, спричинених харчовими отруєннями різного походження; 
  • поняття про гельмінти та гельмінтози; 
  • правила зберігання продуктів харчування, чистого інвентарю, посуду, тари, пакувальних матеріалів. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


   


1 – цикута, 3 – дурман звичайний,        4 – строфант. 2 – стрихнос,

1 – бліда поганка, 2 – опеньки несправжні, 3 – мухомор поганкоподібний, 

4 – мухомор Цезаря, 5 - мухомор червоний, 6 – мухомор пантерний,  7 – мухомор цитриновий.
 


 

 

doc
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
706
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку