Початок Другої світової війни

Про матеріал

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ДО УРОКУ ІСТОРІЇ В 10 КЛАСІ ЗА ТЕМОЮ "ПОЧАТОК ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Початок Другої світової війни та українські землі

Номер слайду 2

Українське питання у міжнародній політиці напередодні Другої світової війни. Напередодні війни українські землі перебували у складі 4 держав: Наддніпрянська Україна входила до складу СРСР як квазідержавне утворення під назвою УРСР;Галичина і Волинь перебувала у складі Польщі;Північна Буковина і Пд. І Пн. Бессарабія – у складі Румунії;Закарпаття – у складі Угорщини.

Номер слайду 3

Українське питання в міжнародній політиці напередодні Другої світової війни. Українське питання у вузькому розумінні - це питання про місце і роль українського чинника у внутрішньому житті держав, до складу яких входили українські земліу широкому - це питання про умови і механізм возз'єднання українських земель та створення власної української державності

Номер слайду 4

23 серпня 1939 р. Радянсько-німецькі договори

Номер слайду 5

ЗМІСТ ТАЄМНОГО ДОДАТКОВОГО ПРОТОКОЛУ ДО ПАКТУЛитву визнано сферою впливу Німеччини;Польща мала бути розділена між СРСР та Німеччиною по лінії річок. Нарва – Вісла –Сян;До радянської сфери впливу належали Латвія, Естонія, Фінляндія, Бессарабія.

Номер слайду 6

Пакт Молотова – Ріббентропа 23 серпня 1939 року{2 D5 ABB26-0587-4 C30-8999-92 F81 FD0307 C}Зміст договору. Зміст таємного протоколу. Значення. Утримання від агресивних дій щодо один одного;У разі нападу третьоїдержави на СРСР або Німеччину не підтримувати агресора у жодній формі;Термін дії угоди – 10 років. Розмежування сфер інтересів обох держав у Східній Європі по лінії річок Нарев - Вісла - Сян;Радянська сторона підкреслюєсвою зацікавленість у. Бессарабії, на що Німеччина не мала претензій. Переважна частиназахідноукраїнських земель потрапила у сферу впливу СРСР;1 вересня 1939 р. з нападу Німеччини на Польщу розпочинається Друга світова війна;17 вересня 1939 р. Червона армія перетнула кордони Польщі і зайняла територію Західної України

Номер слайду 7

СОЮЗ ДЛЯ ВІЙНИ АБО«ШЛЮБ ЗА РОЗРАХУНКОМ»

Номер слайду 8

Початок Другої Світової війни. Німеччина. Польща1 вересня 1939 р..17 вересня 1939 року- вторгнення Червоної армії на територію ЗахідноїУкраїни“Визвольний похід” (Семен Тимошенко)28 вересня 1939 р. – підписання Договору про дружбу та кордони і чергового таємного протоколу між Німеччиною та СРСР, за яким Польща як держава зникала з мапи світу, кордон між сторонами встановлювався по «лініїКерзона»: Східна Галичина й Західна Волинь відійшли до СРСР;Лемківщина, Посяння, Холмщина, Підляшшя опинилися під німецькою окупацією.

Номер слайду 9

17 вересня 1939р. – вторгнення Червоної армії на територію Західної України. В радянську історичну науку ці події ввійшли як «визвольний похід» та«золотий вересень»

Номер слайду 10

“Визвольний похід” ЧА

Номер слайду 11

Зміни в територіально –адміністративному устрої УРСРЗахідна Україна була « возз'єднана» з УРСРУтворено радянську адміністрацію та 8 нових областей: Львівську, Дрогобицьку, Тернопільську, Станіславську (нині Івано- Франківська), Волинську, Рівненську, Чернівецьку ( Буковина і Хотинщина) та Ізмаїльську. У жовтні 1939 р. були проведені вибори до Народних зборів Західної України. Вони проголосили встановлення в краї радянської влади і звернулися до Верховної Ради СРСР із проханням включити землі Західної України до складу УРСР. У серпні 1940 р. Верховна Рада СРСР включила Північну Буковину, Хотинщину та Південну Бессарабію до складу УРСР. З більшої частини приєднаної території Бессарабіїрадянське керівництво створило нову союзну республіку – Молдавську РСР (УРСР втратила райони лівобережного Придністров’я у складі Молдавської АРСР).

Номер слайду 12

Радянізація західних областей України

Номер слайду 13

Радянізація. Створення органів рад. влади. Запровадженнябезкоштовноїосвітимедичного і соц. забезпечення. Заборона діяльності всіх партій крім комуністичноїТерор. Репресії. ДепортаціїЗакриття національнихпросвітницьких ікультурних товариств. Націоналізація Індустріалізація Колективізація. Радянізація західних областей України

Номер слайду 14

Величезним лихом для західноукраїнського населення стали масові репресії – арешти й виселення (депортації) багатьох людей у віддалені райони СРСР. Три хвилі депортаціїЗа наказом Л. Беріївід 29.12.1939 р.депортувалисьпольськівійськові, цивільні держслужбовці, лісники (депортовані у лютому 1940 р.)Польськічиновники,поміщики, офіцери, українські діячі партій, націоналісти,члени КПЗУ підприємці, купці, заможні селяни (депортовані у квітні1940 р.). Втікачі з Західної і Центральної Польщі, які не захотілиприйматигромадянство. СРСР.

Номер слайду 15

Розкол ОУНОУН створена у Відні 1929 року на чолі з Євгеном Коновальцем. Причиною розколу були насамперед внутрішні розбіжності між старшим поколінням УВО–ОУН, представники якого здебільшого перебували в еміграції і не мали реального впливу на Батьківщині, та молодшим, так званими крайовиками, які прагнули діяти революційними методами і знайти найкоротший шлях для здобуття незалежності України. У серпні 1939 р. Провід українських націоналістів скликав у Римі Другий великий збір ОУНГоловою проводу організації обрали Андрія Мельника. У лютому 1940 р. діячі крайового осередку ОУН сформували у. Кракові власний «революційний провід», визнали своїм лідером Степана Бандеру. Виникає ОУН ( М) та ОУН ( Б)

Номер слайду 16

23.08.1939 р. – укладено радянсько-німецький пакт про ненапад;01.09.1939 р. – Німеччина здійснила напад на Польщу;17.09.1939 р. – Червона армія перейшла польський кордон;28.09.1939 р. – договір «Про дружу і кордони»;15.11.1939 р. – Західна України увійшла до складу УРСР;02.08.1940 р. – Бессарабія і Північна Буковина увійшла до складу УРСР. Основні події

pptx
Додано
12 серпня 2023
Переглядів
167
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку