"Початок української революції (1917 – квітень 1918 р.) І Універсал Центральної Ради". Презентація.

Про матеріал

Матеріал буде корисний для проведення уроку з історії У країни у 10 класі у розділі "Початок Української революції"

під час вивчення теми Проголошення автономіі України.

Матеріал подано у вигляді презентації,де відображено визрівання революційного руху навесні-влітку 1917р.,розкрито передумови прийняття та зміст 1-го Універсалу,його значення для державотворення Української держави

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку Початок української революції (1917 – квітень 1918 р.) І Універсал Центральної Ради

Номер слайду 2

Мета уроку: виявити особливості другого етапу Української революції, його основні події та характер; розкрити зміст І та ІІ універсалу; розвивати навички роботи з історичними документами, вміння виділяти головне, сприяти формуванню національної самосвідомості учнів, історичної пам’яті, пов’язаної з державотворчими традиціями в Україні.

Номер слайду 3

Перший Всеукраїнський селянський з'їзд (1917) Збори виборних представників селян, які проходили 28 травня – 2 червня  1917 року у Києві.

Номер слайду 4

28 травня — 2 червня 1917 р. у Києві відбувся Всеукраїнські селянський з'їзд. Найбільше уваги під час його роботи було приділено доповіді української делегації про переговори з ТУ. Делегації дорікали, що вона обрала роль покірливого прохача. У деяких виступах пролунали заклики оголосити самостійність України. Коли із Петрограда надійшло повідомлення, що О. Керенський, який у новому складі ТУ став військовим міністром, наважився заборонити з'їзд делегатів від українізованих військових частин, гніву селян не було меж.

Номер слайду 5

Виступаючи на з'їзді, М. Грушевський багатозначно заявив: «Свято революції скінчилося. Настає грізний час!» Це був справді час серйозних випробувань для молодої української демократії, адже на боці ТУ були державна і військова сила, тоді як ЦР могла розраховувати лише на свій моральний вплив та підтримку неорганізованих народних мас.

Номер слайду 6

ЦР вирішила звернутися безпосередньо до народу з відповідним документом — універсалом, на зразок урочистих грамот українських гетьманів, визначивши в ньому засади майбутнього автономного устрою.

Номер слайду 7

ІІ Український військовий з’їзд

Номер слайду 8

Під час звернення ЦР з універсалом до Тимчасового уряду,зібрався ІІ Український військовий з’їзд

Номер слайду 9

Він тривав п’ять днів,із 5 по 10 червня, і 700 делегатів підтримали позицію ЦР щодо автономії України

Номер слайду 10

З’їзд прийняв резолюцію про необхідність створення української армії, що стало логічним етапом у процесі переходу військових на бік ЦР

Номер слайду 11

Було створено віче українських офіцерів,український військовий клуб ім. Полуботка на чолі з М. Міхновським,Український полк ім. Б. Хмельнцького, підрозділи Вільного козацтва (почесним отаманом було обрано генерала П. Скоропадського)

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Перший Універсал УЦР

Номер слайду 14

Будинок в Петрограді куди УЦР вислала делегацію

Номер слайду 15

Відмова Тимчасового Уряду. У відповідь на відмову Тимчасового уряду,УЦР видала Перший Універсал. Перший Універсал ухвалений 10 червня.

Номер слайду 16

У Першому Універсалі заявлялося: Хай буде Україна вільною. Не одділяючись від всієї Росії,не розриваючи з державою російською,хай народ український на своїй Землі має право сам порядкувати своїм життям.

Номер слайду 17

Основні положення І Універсалу: Обрання на основі загальног прямого таємного голосування Українських Установчих Зборів УЦР проголошувала себе виразником усенародної волі та брала на себе в цьому зв’язку всю повноту політичної відповідальності;Універсал закликав українських громадян до звгоди і взяєморозуміння з демкратичними силами інших націй. Вимога надати Україні автономію в рамках демократичної та федеративної Росії

Номер слайду 18

Тимчасовий Уряд засудив І Універсал УЦРЯк документ “Злочинний і сепаратитський”

Номер слайду 19

Наприкінці червня до Києва прибула з Петрограда Делегація Тимчасового уряду. За кілька днів переговорів їй вдалось змусити УЦР піти на компроміс і відмовитися від деяких положень І Універсалу.

Номер слайду 20

pptx
Додано
6 лютого 2020
Переглядів
887
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку