Поділ кола на рівні частини

Про матеріал
В презентації описується техніка виконання поділу кола на рівні частини: три, п'ять, шість, сім, вісім та десять
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поділ кола на рівні частини

Номер слайду 2

При виконанні креслень багатьохпредметів доводиться ділити коло на рівні частини. Уміння ділити коло на рівні частини може бути потрібним, наприклад, при побудові проекцій правильних призм і пірамід, в основі яких лежать правильні многокутники.

Номер слайду 3

Поділ кола на три рівні частини. Поділ кола на три частини дуже простий. Креслимо коло необхідного діаметра. Залишаємо відстань між олівцем та голкою циркуля незмінною. Ставимо голку циркуля на одну з точок перетину кола та центрової лінії. Проводимо дугу. Перетин дуги з колом утворюють дві точки. Третя точка розміщена на протилежному боці кола в точці перетину центрової лінії та кола.

Номер слайду 4

Місця перетину і будуть вершинами трикутника (2-3-4).

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Поділ кола на 6 частин. Перший крок – поділ кола на три частини. Наступний – ставимо голку в протилежну точку перетину центрової лінії та кола і проводимо дугу. Перетин дуги з колом утворюють ще дві точки. Ще дві точки – це точки, в які ставилась голка (рис. 67).

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Поділ на 5, 7 та більше частин за допомогою циркуля складна справа. Тому краще використовувати таблицю 4. В ній подані коефіцієнти k, які необхідно помножити на діаметр кола d: l=d·k. Знаючи довжину хорди ми вставляємо циркуль або вимірник на цю величину і з однієї точки відкладаємо по колу засічки. Якщо перша і остання засічки співпадуть то поділ виконаний вірно.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Домашнє завдання. За допомогою циркуля поділити коло :1. На 6 рівних частин;2. На 12 рівних частин;3. На 24 рівні частини

pptx
Пов’язані теми
Креслення, Презентації
Додано
29 жовтня 2023
Переглядів
1969
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку