Подорож "Мандрівка Україною"

Про матеріал
Розробка допоможе уявити чарівні міста нашої України, дізнатися історію їх виникнення. Захід спрямований на прищеплення любові до України-неньки.
Перегляд файлу

ЧАРІВНА МАНДРІВКА ДИВОВИЖНОЮ УКРАЇНОЮ

Криштопа Тетяна Дмитрівна,                                                                   завідувач бібліотеки Селидівської загальноосвітньої  школи I-III ступенів №6; Мозгова О.П, учитель української мови та літератури  Селидівської загальноосвітньої  школи I-III ступенів №6

Мета заходу: прищепити учням почуття патріотизму, любові до своєї              Батьківщини, гордості за рідну землю.

Форма проведення: віртуальна подорож.

Обладнання: комп’ютер, мультимедійна дошка, фото-колаж «Моя Батьківщина», виставка дитячих малюнків «Я люблю Україну», книжкова виставка «Мандруємо Україною», музичне оформлення.

Час проведення: 45 хвилин.

Віковий склад учасників: для учнів середнього шкільного віку.

Перебіг заходу

Звучить пісня  «Україна – це ми» у виконанні Каті Бужинської.                                                              

                                                               Можна все на світі вибирати, сину,

                                                               Вибрати не можна тільки Батьківщину.

                                                                                        В.Симоненко

Бібліотекар. Дорогі діти! Ви мрієте про справжню подорож по красивій і дивовижній країні, яка називається Україна? Хочете дізнатися про неї більше? (Відповіді дітей). Тоді, допитливі і непосидючі, рушаймо.

Слайд 1.    Карта України.

Бібліотекар.  Щоб побачити, наскільки прекрасна й цікава наша Батьківщина, давайте разом вирушимо в подорож! Ми побуваємо в багатьох куточках України, познайомимося з історією й культурою нашої країни, дізнаємося багато нового й цікавого!

Слайд 2.    Головні символи України.

Учитель. Кожна держава має свої символи – це прапор, герб і гімн – урочиста національна пісня. У нас також є державні символи: Державний прапор – синьо-жовтого кольору (рівнозначні полотнища), розміщені паралельно один до одного; Державний Герб – тризуб, що символізує волю, до якої завжди прагнув український народ; державний Гімн – «Ще не вмерла України і слава, і воля».

Слайд 3.  Київ.

Бібліотекар. Знайомство з нашою прекрасною країною, діти, ми почнемо з її столиці – міста Києва. Історики вважають, що йому вже понад 1500 років. Сучасний Київ, звичайно, дуже відрізняється від того міста, яким він був багато років тому. Але тут збереглися пам’ятки давнини. Найвідоміша з них – Софійський собор. Його будували як головний храм Київської Русі. Тут можна побачити красиві мозаїки та фрески, яким уже понад тисячу років!

 А чи чули ви колись, щоб музеєм була ціла вулиця? У Києві є така вулиця – Андріївський узвіз. Сюди приходять послухати вуличних музикантів і помилуватися старовинними будинками.  Цікаво побувати в сучасному музеї води! Тут можна побачити водоспади й гейзери, дізнатися, як тануть льодовики і йде дощ.

Ще одна давня пам’ятка міста – Києво-Печерська лавра. Назва походить від слова «печери», бо вони є на її території. А лаврами називали дуже великі й важливі монастирі.

Слайд 4. Чернігів.

Учитель. Після Києва на нас чекає ще одне давнє місто, історичний центр Лівобережної України – Чернігів.

У кожного міста, як і в людини, є дата народження. Але якщо про рік народження людини можна дізнатися з її паспорта, то рік заснування міста часто залишається невідомим. Особливо якщо місто давнє, таке як Чернігів. Уперше про це місто було написано в 907 році. Тож учені рахують вік міста, починаючи з цієї дати. За давніх часів на територіях, де розташований Чернігів, росли непрохідні й чорні (темні) ліси. Тому місто так і називається – Чернігів.

Троїцький кафедральний собор – головний собор міста. З його дзвіниці можна помилуватися містом з висоти пташиного польоту.

Ліси на Чернігівщині чудові! Тут навіть знімали фільм-казку про Тридев’яте царство «Там, на невідомих доріжках».

Слайд 5. Львів.

Бібліотекар. Львів – красиве давнє місто, столиці Західної України. Майже 800 років тому його заснував князь Данило Галицький і назвав його на честь свого сина Лева. На схилах Замкової гори є парк «Високий замок». Ця гора – найвища точка Львова. Якщо туди дістатися, можна помилуватися містом з висоти пташиного польоту. У Львові знімали дуже багато фільмів. Один із них – «Д’Артаньян і три мушкетери». Подивись уважно цей фільм, і ти побачиш у ньому різні куточки Львова. У Львові збереглися залишки кріпосних стін, ворота і вежа Арсеналу. Зараз тут розташований дуже цікавий музей зброї. Львів – найшоколадніше місто! Тут  навіть є музей шоколаду. Він розташований на площі Ринок в Італійському дворику. Але найбільше вражають львівські кав’ярні й «цукерні». Тут готують дуже смачний гарячий шоколад, штруделі і тістечка.

Слайд 6. Івано-Франківськ.

Учитель. А зараз ми побуваємо в місті Івано-Франківськ. Колись місто називалося Станіслав, а зараз воно носить ім’я українського письменника Івана Франка. Місту понад 350 років. Побудували його як фортецю для захисту від набігів кримських татар. Місто починалося з Ринкової площі й ратуші. Вони збереглися й до сьогодні. Щоправда, дещо в іншому вигляді. В Івано-Франківську така цікава архітектура, що місто іноді називають «малим Львовом». Діти, в Івано-Франківській і Закарпатській областях Карпатські гори найвищі. Вони розташовані не лише в Україні. Карпати є й на території інших країн Європи: Чехії, Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії, Сербії, Австрії. У нашій країні їх називають Українськими Карпатами.

Слайд 7. Хмельницький.

Бібліотекар. Ми опиняємося біля річки Південний Буг, на якій стоїть місто Хмельницький. Хмельницький має майже 600-літню історію. У місці, де вічка Плоска впадає в Південний Буг, розміщувалося маленьке поселення плоскирів. У ті часи на Поділлі воювали литовські князі з польським королівством. і ті, й інші хотіли завоювати тутешні землі. в результаті воєн майже все Поділля опинилося під владою польського королівства. А звільнитися від цієї влади допоміг гетьман Війська Запорізького Богдан Хмельницький. Він керував Національно-визвольною війною українського народу. Тепер на його честь названо місто. У місті встановлено відразу два пам’ятники Богдану Хмельницькому!

«Ну, ти і Мюнхгаузен»!,  «Вигадуєш, як Мюнхгаузен»! – так іноді кажуть про людину, яка, розповідаючи якусь історію, трохи прибріхує, прагне прикрасити її. У Хмельницькому є незвичайний пам’ятник-фонтан баронові Мюнхгаузену. Мюнхгаузен – німецький барон, який служив у російській армії і брав участь у багатьох боях. Барон любив розповідати історії про свої пригоди. Ці історії багаторазово переказувалися людьми. А пізніше з’явилися й літературні оповідання автора Рудольфа Еріха Распе. В одному з оповідань під час штурму Очаківської фортеці кінь барона втратив свою задню частину. Скульптура-фонтан створена таким чином, що кінь п’є з бочки воду, яка одразу ж виливається ззаду. За цим явищем, сидячи на коні, із здивуванням спостерігає барон.

 

Слайд №8. Вінниця.

Учитель.  На річці Південний Буг розташоване велике й красиве місто – Вінниця. Вінниця – дуже давнє місто. Його назва перекладається зі старослов’янської мови як «дар». Території міста були заселені людьми з давніх-давен. А все тому, що земля тут родюча, зима м’яка, а літо не посушливе. Пізніше на берегах Південного Бугу оселилися слов’янські племена. Вони вимушені були постійно захищатися від численних ворогів і будувати міста-замки. Так у 1363 році й виник перший  дерев’яний замок-фортеця Вінниця. Старий замок не зберігся до сьогодні. Проте збереглися «мури» - товсті цегляні стіни з вежами в кутах, якими був захищений середньовічний монастир.

З містом пов’язані імена багатьох відомих людей. Тут народився український письменник Михайло Коцюбинський. А знаменитий хірург Микола Пирогов деякий час жив у садибі під Вінницею і тут же був похований. Зараз гіпсовою пов’язкою нікого не здивуєш. Якщо хтось зламає руку або ногу, йому одразу ж накладають гіпс. Але колись про гіпсову пов’язку не знали. Її придумав лікар Микола Пирогов. Він був військовим хірургом, допомагав пораненим солдатам.

Чудове місце у Вінниці – плавучий світломузичний фонтан. Він найбільший у Європі. Щовечора в теплу пору року тут можна побачити неймовірне лазерне шоу.

 Слайд №9. Миколаїв.

Бібліотекар. Місто Миколаїв дістало назву від імені святого Миколая Чудотворця. Того самого, який кладе дітлахам подарунки під подушку в ніч на 19 грудня. З давніх часів люди вважали цього святого захисником мореплавців і всіх мандрівників. У Каштановому сквері жителі Миколаєва встановили йому пам’ятник. Навіть на гербі міста є згадка про святого Миколая. Це зображення його головного убору – митри. У Миколаєві є дуже цікавий Музей суднобудування і флоту. Тут можна дізнатися про історію будівництва судів від прадавніх часів і побачити понад 100 моделей кораблів, старовинні мапи, навігаційне приладдя.

Слайд №10. Полтава.

Учитель. Місто Полтава стоїть на річці Ворскла. Учені вважають, що назва міста походить від притоки Ворскли, маленької річечки Лтави. Уперше місто згадувалося 800 років тому в старовинному літописі «Повість минулих літ». Тоді на високому пагорбі, який називається Іванова гора, над Ворсклою стояв дитинець давнього міста Лтава. Але археологи (учені, які вивчають старовину) під час розкопок знайшли у центрі міста залишки вулиць і будинків ще давніших жителів. Тому вважається, що Полтаві вже більше ніж 1100 років! В Полтаві є пам’ятник галушці. Галушки – національна українська страва. Це шматочки тіста, зварені у воді. У Полтаві готують понад десять видів галушок: зі свининою, печінкою, шкварками тощо. Щороку в червні біля пам’ятника відбувається свято полтавської галушки. З Полтавщиною пов’язані імена багатьох відомих людей:учених, письменників, художників. Друзі, ви, напевно, чули про класика літератури Миколу Васильовича Гоголя. Класиками називають тих митців, чиї твори вважаються найкращими для того часу, коли вони творили. Гоголь народився в Полтавській області, у селі Великі Сорочинці. Події багатьох його оповідань («Вечори на хуторі біля Диканьки», «Ніч перед Різдвом» та інші) відбуваються саме в цих місцях. Деякі з історій Гоголя смішні, деякі – страшні, бо розповідають про нечисту силу. Звичайно, хутір поблизу Диканьки вигаданий. Але селище Диканька існує насправді! В оповіданнях Гоголя часто згадуються русалки. Ці казкові істоти живуть на дні ставків і річок. Місячними ночами русалки піднімаються на поверхню, щоб розчісувати коси й хороводити.

Чим іще відомі Сорочинці? Звичайно, веселим сорочинським ярмарком! 100 років тому ярмарки проходили 5 разів на рік. Мешканці навколишніх сіл з’їжджалися на великий майдан, щоб продати, купити чи обміняти різний крам: свійських тварин, овочі й фрукти, вироби ремісників. Зараз Сорочинський ярмарок проводять у передостанній тиждень серпня. І це справжнє народне свято! Майстри з різних куточків України пропонують гостям свої вироби: глиняний посуд, вишиті сорочки й рушники, плетені кошики й багато іншого.

Слайд №11. Донецька область.

Бібліотекар. Донецька область багата на різні цікаві й незвичайні місця. Тут навіть є море! Точніше, морем омивається південна частина області. Це море називається Азовське. На березі Азовського моря розташоване місто Маріуполь. Це портове місто – тут є великий порт для причалювання кораблів. Якщо піднятися на оглядовий майданчик у Приморському парку, можна не лише помилуватися морем, а й розглянути маріупольський порт. 

У Донецькій області росте найбільший в Україні штучний ліс – Великоанадольський. Його посадив понад 150 років тому видатний учений Віктор Графф. Цим він довів, що можна вирощувати ліси навіть у посушливому степу. Зараз у центрі зеленого оазису є лікувальне озеро.

Одне з найкрасивіших місць області – місто-курорт Святогірськ. На горбистому березі річки Сіверський Донець розташована Святогірська лавра. Уже понад 300 років тут живуть ченці. Уся гора, на якій стоїть монастир, пронизана лабіринтами ходів і печер.             

Учитель. А зараз давайте проведемо гру-подорож «Таємниці духовних скарбів», пригадаємо історію нашого рідного краю.

     Гра-подорож «Таємниці духовних скарбів»

  1. Кого вважають засновниками міст і сіл нашого краю? (Козаків)
  2. Який пам’ятник свідчить про те, що у XVІ  столітті на річці Солоній знаходився сторожовий пост запорізьких козаків? (Козак у дозорі)
  3. Найбільша річка Донецької області? (Сіверський Донець)
  4. Ведуча галузь промисловості області? (Вугільна)
  5. Головна зернова культура Донбасу? (Пшениця)
  6. Прізвище нашого земляка, автора картин «Місячна ніч на Дніпрі» та «Березовий гай»  (Архип Іванович Куінджі)
  7. Найтепліший місяць року в нашій місцевості (Липень)
  8. Хто автор рядків: Де б я не був, а все ж думками

                              Лечу в Донеччину свою. (Володимир Сосюра)

Учитель. Ось і закінчилася наша подорож найкрасивішими куточками України. Ми разом побачили й дізналися багато нового та цікавого. До зустрічі!

Звучить пісня – Каті Бужинської «Україна – це ми!»

Використана література

  1. Історія України в казках та легендах. Історія України в іменах та подіях. Для молодшого та середнього шкільного віку/ О.А. Волосевич. – Львів: Аверс, 2004. – 288с.
  2. Каспарова Ю.В. Мандруємо Україною – Х.: Ранок, 2018. – 96с.: іл.
  3. Лаврик О.В. 1000 цікавих фактів про Україну. – Х. ТОВ «Бібліотекар», 2013. – 315с.: іл.
  4. Сергійчук В.І. Національна символіка України. – К.: Веселка, 1992ю – 109с.: іл.
  5. Чугуєнко М.В. моя Україна: ілюстрована енциклопедія для дітей. – Х.: Ранок, 2008. – 128с.: іл. – (Серія «Я пізнаю світ»).
docx
Додано
26 жовтня 2020
Переглядів
1184
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку