Подорож навколо Різдва

Про матеріал
Даний урок із позакласного читання допоможе завершити розділ про різдвяні твори "Відкрити людину в людині", в якому учні познайомилися з повістю Чарлза Дікенса "Різдвяна пісня в прозі, або Різдвяне оповідання з привидами".
Перегляд файлу

Тема.  Позакласне читання. Подорож навколо Різдва

 

 

Учитель. Діти, ми з вами прочитали текст повісті Дікенса про  чудо Різдва. Скрудж перетворився в добру людину.  Тепер він це свято зустрічатиме з гарним настроєм та добрими вчинками.

 Сьогодні ми поговоримо про  казку письменниці Любові   Загоровської  «Різдвяна плутанина»; зясуємо, чому   відбулась плутанина;  згадаємо різдвяні звичаї; підведемо підсумок про користь навчання.

 Бесіда:

       У казці «Різдвяна плутанина» письменниці Л. Загоровської  діти  цілий рік  вели себе гарно, а подарунків від Миколая  не отримали. А чому? (бо переплутались  континенти і традиції).

       Хто ж зробив, що сплутались традиції Різдва? (Хлопчик  Бабайко. )

       Бабайко, як ти це зробив, навіщо?  ( На уроці інформатики я  отримав завдання підготувати проєкт. Змоделював, проте ж сплутав.  Діти через мене  отримала прочуханів  від батьків. )

       І відтепер українським дітям приноситиме подарунок Санта Клаус, а американським – Миколай? (святий Ніколас?) (Ні. Українські діти вирішили виправити все).

       Як це ви  зробите, Сергійку? (Написали об*яву в Інтернеті, бо почули в новинах по телевізору, що в Америці,  в Колорадо-Спрінгс,  діти під подушками знайшли подарунки від Святого Ніколаса)

       Яке ж продовження історії?  (Українські хлопчаки Сергійко, Віталій  та Валентин  отримали відповідь по Інтернету від американського хлопчика Джо Гаріса, який теж  не знає, що робити, бо він чекав Санта Клауса).

       Як і хто вирішив цю проблему? (Українські  діти вмовили рудого                                    Бабайку   перемоделювати    проєкт).

 

Учитель. Як добре все в казці  вирішилось! Давайте підведемо підсумок із бесіди.

       Що зрозуміли діти?  (Треба бути слухняними; треба  вивчати  мови,  інформатику). 

       Із чим  познайомилися  діти? Про що вони дізналися? (Дізналися про традиції іншого народу).

       Чи знають діти традиції нашого народу? Які пісні виконують на Різдво?

 Колядка

Ось я вам заколядую!

Слів для вас не пошкодую!

Трійка коней прудконогих

Мчить по білому сніжку —

Коляда везе в санчатах

Сто гостинців у мішку!

 

Колядка

У  нього гарні чобітки,

Має теплий кожушок

Та порожній ще мішок

 

Колядка

Ось я вам заколядую!

Слів для вас не пошкодую!

Коляд, коляд, коляда,

Хай обходить всих  біда.

 

 

Пісня  - колядка

Добрий вечір тобі, пане господарю.

Радуйся!

Ой радуйся, земле,

Син Божий народився!

Застеляйте столи та все килимами…

Радуйся!

Ой радуйся, земле,

Син Божий народився!

 

Ведуча 1.  Красиво й велично святкується Різдво на Україні. Найголовнішою стравою  на різдвяному столі  є  кутя, яка поєднує в собі все найважливіше для людини.

   А чи знаєте ви рецепт куті? Зерно є символом вічного життя. Мак означає родючість, щедрість, достаток. Мед – це задоволення, солодке буття.

   Інші інгредієнти – родзинки, горіхи, сухофрукти додалися в кутю вже згодом для  (якщо можна так сказати) світського смаку – на вибір господині. Є рецепти куті з крихтами шоколаду, з халвою. Утім, ми за класичну основу: пшениця, мак, мед.    

 Ведуча 2. А чи знаєте ви, що… 12 днів Різдва на Україні  називаються Святками. Починаються вони 25 грудня. У цей час влаштовуються застілля, всі ходять у гості до родичів, друзів та сусідів.

  На  Різдво готують 12 страв.  Кожному місяцю українці присвячують по одній страві. Колядницькі обладунки  - це  зірка, маска Кози.

  А подарунки  кладе під подушку   святий Миколай  і тільки слухняним дітям.

 Святий Миколай.  Будьте слухняними!

 

Колядка

Спішить, спішить колядочка

Нам щастя побажати!

Лунають ніжно дзвоники

Від хати і до хати.

 

Колядка

Чуєш, дзвоники співають:

Тілі-тілі-тілі-бом!

Їдуть ряжені на конях

Нас вітати із Різдвом.

 

(Звучить пісня «Джингл белс»)

 

Учитель. У нас гості – англієць!!!! Колядка англійською.  

А з ним і перекладач. Колядка українською.

Учитель. А чи є взагалі таке свято там,  в Англії?

 

Перекладач.  Є, звичайно, хоча святкувати з ялинкою англійці почали лише в 1841 році. Тоді ялинку вперше було встановлено у Віндзорському королівському замку. До речі, столиця Великої Британії  - Лондон головну свою ялинку отримує в подарунок від Норвегії. Це одна з різдвяних традицій, яка виникла під час Другої світової війни. Норвезький король змушений був покинути свою країну, коли її окупували нацисти, а притулок йому надала Англія. Під час окупації норвезькі патріоти щороку, ризикуючи життям, переправляли на Різдво у Лондон своєму королю ялинку. І хоч війна давно скінчилася, проте  Норвегія щороку дарує англійській столиці  лісову красуню, яку встановлюють на Трафальгарській площі.

Різдво  у Великій Британії святкується 25 грудня.   Зазвичай усі збираються у колі сім’ї, прикрашають будинок, ставлять ялинку, над каміном вішають панчохи. На газонах біля будинків з’являються фігурки оленів і Санта Клауса, що світяться, на стінах і дахах горять гарні вогні.

 Цього дня всі збираються в батьківському домі, приносять  подарунки і переглядають сімейні фотографії. Зазвичайною стравою на різдвяному столі ангійців  є індичка під соусом із аґрусу і пудинг. Існує традиція, пов’язана з подачею індички на Різдво. Той, хто витягне кістку у формі літери Y, щасливчик,  і він загадує бажання.

 Привітання від Санта Клауса!!!!!!

 

Учитель. Так, Різдво — це прекрасне свято, що сповнює людину добром і любов’ю. І де б ти його не зустрічав — в Україні чи Німеччині, у Грузії чи Польщі, в Норвегії чи Англії, — воно завжди даруватиме світлу надію.

Давайте розмістимо на ялинці  красиві  побажання. А тепер я вам поколядую:

Мир шкільній цій нашій хаті,

Будемо  здорові та  багаті!

Коляд, коляд, коляда,

Хай обходить нас біда.

 

 

docx
Додано
1 січня
Переглядів
55
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку