Поетична вітальня "Поезії звуки чарівні..."

Про матеріал
Поезія має важливе значення у духовному збагаченні людини. Вона покликана хвилювати, давати насолоду, плекати високі почуття, згуртовувати націю і об’єднувати людство. Виховний захід «Поезії звуки чарівні…» - поетична вітальня, де учні познайомилися з історією виникнення Міжнародного дня поезії, читали свої улюблені поезії, підготували розповіді про дивовижні історії кохання зарубіжних поетів , приймали участь у літератрних іграх. Виховний захід мав за мету розкрити красу поетичного слова формувати навички виразного читання, вміння сприймати і відчувати емоційний зміст слова, збагачувати словниковий активний запас; вдосконалювати навички виразного читання поетичних творів , відкрити учням красу поетичного слова; розвивати творче мислення, уміння аналізувати прочитане, акторські здібності учнів; виховувати любов до рідного краю, духовних скарбниць світової культури, точність та влучність слова.
Перегляд файлу

Поетична вітальня

Поезії звуки  чарівні

Поезія – це завжди неповторність,

якийсь безсмертний дотик до душі.

Ліна Костенко

 

D:\21 березня - Всесвітній  день поезії\День поезії.jpg

 

Мета заходу: розкрити красу поетичного слова формувати навички виразного читання, вміння сприймати і відчувати емоційний зміст слова, збагачувати словниковий активний запас; вдосконалювати навички виразного читання поетичних творів , відкрити учням красу поетичного слова; розвивати творче мислення, уміння аналізувати прочитане, акторські здібності учнів; виховувати любов до рідного краю, духовних скарбниць світової культури,  точність та влучність слова.

 

Обладнання:  вірші про поезію, вислови, аудіо-  та відеоматеріали

Хід заходу

Поезія – це завжди неповторність,

якийсь безсмертний дотик до душі.

Ліна Костенко

І. 21 березня  -  Міжнародний день поезії, яка  покликана хвилювати, давати насолоду, плекати високі почуття, збагачувати духовність.  Поезія надихає, звеличує, штовхає на подвиги…  Вірші найвідоміших поетів світу окриляють закоханих романтиків, запалюють відчайдушних любителів пригод, спонукають до боротьби за свої права.

 

ІІ. Історія свята

Як з'явилося свято?

5 листопада 1999 року у Франції відбулися 30-і збори ЮНЕСКО. На ньому підписали резолюцію, щоб 21 березня кожного року відзначати Міжнародний дня поезії. На наступний рік його відзначили в перший раз. Торжество стало уособлення віршування. Воно спонукало людей до творчої роботи і розвитку поезії: серед людей, в комерційних видавничих будинках і пресі, передає Ukr.Media.

Мета Дня поезії

ЮНЕСКО відзначила, що вірші мають велику силу. Громадськість необхідно залучати до неї. Щоб досягти поставленої мети, треба відзначати роботу видавництв, які намагаються передати лірику слухачам. Люди в різних державах світу, де люблять поезію, хочуть добра, миру і досягнення досконалості. ЗМІ поставили завдання – транслювати світові поезію як різновид мистецтва. Тому як на поезію покладають великі надії, щоб вона посприяла збереженню і розвитку рідкісних мов.

Історія Всесвітнього дня поезії

Достеменно ніхто не знає, коли і хто написав перші вірші. Історик Томас Пікок вважає, що Ен-хеду-ан, дочка царя у шумерів, озвучила гімн, в якому вона прославляла богів. На його думку, саме його треба вважати першим віршем.

Результат пошуку зображень за запитом "21 березня - Міжнародний день поезії,"

 

 

 

ІІІ. Словник  поетичних жанрів

Акровірш — вірш, в якому перші літери кожного рядка, прочитувані згори вниз, утворюють слово або речення, найчастіше — ім'я того, кому присвячується акровірш.

Альба — поетичний жанр провансальських трубадурів, ранкова пісня.

Балада — жанр ліро-епічної поезії фантастичного, історико-героїчного або соціально-побутового характеру з драматичним сюжетом.

Верлібр — вільний вірш, неримований нерівнонаголошений віршорядок і вірш як жанр.

Дума — жанр суто українського речитативного народного та героїчного ліричного епосу (проміжне положення між епосом і поезією).

Елегія — один із жанрів лірики медитативного, меланхолійного, часом журливого змісту.

Епіграма — жанр сатиричної поезії дотепного, дошкульного змісту з несподіваною, градаційно завершеною кінцівкою (пуантом).

Газель — ліричний вірш, що складається не менше як з трьох, не більше як з дванадцяти бейтів (двовіршів), пов'язаних наскрізною моноримою кожного другого рядка (крім першого бейта з парним римуванням) за схемою метричної основи аруза: аа, ба, ва, га тощо

Хайку — жанр японської ліричної поезії, трирядковий неримований вірш на основі першої півстрофи танка, що складається з 17 складів (5–7–5) і відрізняється простотою поетичної мови, свободою викладу.

Гімн або славень – жанрова форма поезії, еволюціонував з культових пісень, завершуваних молитвою до культового божества.

Ідилія — одна з основних форм буколіки, невеликий, переважно віршовий твір, в якому поетизується сільське життя. Канцона — одна з форм середньовічної лірики, що походить від кансони трубадурів Провансу: пісня про лицарську любов, пов'язана з культом дами.

Мадригал — світський літературний та музично-поетичний пісенний жанр епохи Відродження.

Ода — жанр лірики, вірш, що виражає піднесені почуття, викликані важливими історичними подіями, діяльністю історичних осіб.

Пісня — усамостійнений ліричний жанр, що походить від пісні, як музичного жанру.

Поема — як правило великий за обсягом ліричний, епічний, ліро-епічний твір, переважно віршований, у якому зображені значні події і яскраві характери.

Романс — невеликий за обсягом вірш та музичний твір для сольного співу з інструментальним акомпанементом. 

Рондо — назва ліричного жанру зі строгою строфічною організацією, який виник у середньовічній французькій поезії.

Рубаї — чотиривірш, як правило, філософського змісту за схемою римування: ааба чи аааа (різновид монорими).

Серенада — лірична вітальна пісня, поширена в Італії та Іспанії.

Сонет  ліричний вірш, що складається з чотирнадцяти рядків п'ятистопного або шестистопного ямба, власне, двох чотиривіршів (катрени) з перехресним римуванням та двох тривіршів (терцети) з усталеною схемою римування: абаб, абаб, ввд, еед або (рідше) перехресною абаб, абаб, вде, вде чи абаб, абаб, ввд, еед тощо.

Танка — п'ятивірш, що складається із чергування п'яти- та семискладових рядків (5—7—5—7—7). Заключні, завершальні рядки танка називаються аґеку.

Тріолет — восьмивірш за схемою римування на дві рими: абааабаб.

Шарада — різновид версифікаційної гри, котрий полягає у відгадуванні закодованих слів чи виразів, сприяючи розвитку інтелекту та активізації мовного поля під незвичним, асоціативним кутом зору.

 

 

 YІ. Дивовижні історії кохання великих поетів

Данте і Беатріче

Результат пошуку зображень за запитом "фото беатриче картина коханої Данте"

У 1274 році, коли Данте виповнилося 9 років, він зустрів Беатріче Портінарі, дочку Фолко Портінарі, в яку закохався «з першого погляду», але ні разу навіть не заговорив до неї. Після досягнення повноліття він часто бачив Беатріче, обмінюючись з нею вітаннями на вулиці, але ніколи добре її не знав. На велике нещастя для Данте Беатріче померла 1290 року. Проте саме це кохання було найсвітлішою подією в житті Данте. У багатьох поезіях Данте зобразив Беатріче як напівбожество, що постійно спостерігає за ним. У 1292 році він почав творчий шлях з оповіді про юне кохання « Нове життя» («італ. La Vita Nuova»).

Кохання колір, стишений журбою,
І милосердя риси чарівні
Ваш вид прибрав у мудрій таїні,
Як ви побачили перед собою
Мій тихий погляд, спалений сльозою,
Уста байдужі, стиснуті й смутні.
Ви донну нагадали, що мені
І серце, й ум осяяла красою.
Очей від вас не можу відвести,
Котрі не знають іншої мети,
Як сплакувати вічну безнадію.
Ридати силу дасть мені ваш дух,
А сльози – це отуха всіх отух,

Та перед вами плакати

Петрарка і Лаура: 366 сонетів нерозділеного кохання

Результат пошуку зображень за запитом "Петрарка і Лаура"

 

Шекспір і Смаглява леді

Шекспир

 

 

Нерозділене кохання Генріха Гейне до кузини Амалії

Перший літературний виступ Гейне належить до 1817 року, коли в журналі «Гамбурзький страж» були надруковані його перші вірші. Юнацька лірика Гейне була відгуком на перше нерозділене кохання до кузини Амалії. Кузина Генріха Гейне, Амалія Гейне – перше велике кохання

 

Y. Літературна гра: добери пару

Поет  - його кохана

 

YІ. Поділись улюбленим віршем.

Ге́нріх Ѓейне

 

Пов’язане зображення

 

Кохає дівчину хлопець,

Та в неї вже інший є;

Той інший , кохає іншу,

І з нею до шлюбу встає.

А дівчина з горя заміж

За нелюба іде,-

То що ж її з ним чекає,

І що того хлопця жде?

Стара оця байка чи казка,

Проте - завжди нова:

Як станеться з ким- надвоє

Серце тому розбива.

Переклад Л. Первомайського

Учні читають улюблені поезії:

Сердечна Оксана

Пономаренко Марія

Булах Ангеліна

 

YІ. Літературна гра:  Впізнай поета

 

YІІ Підведення підсумків.

 

 Поезія надихає, звеличує, штовхає на подвиги…  Вірші найвідоміших поетів світу окриляють закоханих романтиків, запалюють відчайдушних любителів пригод, спонукають до боротьби за свої права.

 

Проблемне питання

Що є для кожного з нас поезія?

Поезія – це завжди неповторність,якийсь безсмертний дотик до душі.

Ліна Костенко

 

Поезія - це той дзвінкий струмок, 
Що витікає з надр душі твоєї, 
Це мрії у тлумаченні думок, 
Що з вірою вселяються в надію! 

Поезія - це струни відчуттів, 
Це музика Вселенської любові, 
Поезія - це скарб усіх віків, 
Це діамант величиною в слово! 

Ігор Федчишин

 

Прослуховування поезії Л. Костенко «Крила» (читає Богдан Ступка)

 

Учні висловлюють свої думки про поезію, діляться враженнями.

doc
Додав(-ла)
Нічик Людмила
Додано
14 лютого 2021
Переглядів
763
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку