Походження українського прапора. Спеціальна історична наука - вексилологія

Про матеріал
Матеріал знайомить учнів зі спеціальною історичною наукою, яка досліджує прапори - Вексилологію. Вона вивчає історію появи та розвитку прапорів, їх еволюцію та значення. Підходить для шкіл з поглибленим вивченням історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему:“Вексилологія. Історія прапорів” Виконав: Михальчук Василь Васильович. Перевірив: д.і.н, професор. Палієнко Марина Генадіївна. Київський національний університет ім. Т. Шевченка Історичний факультет. Кафедра архівознавства та спеціальних галузей історичної наукиstyle.font. Stylestyle.font. Weightstyle.text. Decoration. Underline

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

На мал. Прапор Міжнародної федерації асоціацій вексилологів

Номер слайду 5

Вексилологія, або прапорознавство  - (від лат. vexillum — прапор та гр. λόγος – вчення, слово, наука) вивчає прапори, стяги, знамена, хоругви, бунчуки, вимпели, штандарти та інші вексиліуми як історичні пам’ятки, досліджує їхній символічний зміст, а також розвиває на науковому рівні основи їх теоретичного і практичного застосування у сучасних умовах.

Номер слайду 6

Коротка історія прапорів Ймовірно встановити прешопочатки неможливо, але з виникненням шовкових тканин його сліди варто шукати в епоху Стародавнього Китаю. Найбільше поширення отримали в Стародавньому Римі - сам термін “Вексилологія” походить від “vexillum”, однак загалом це були військові штандарти легіонів і вже наприкінці Рим. імперії прапори починають використовувати, як означення роду. Розквіт становлення прапорів припадає на епоху Середньовіччя, тому часто вексилологію плутають з геральдикою.

Номер слайду 7

Римський веліксоїд

Номер слайду 8

Становлення Вексилології, як СІДЯк важлива історична дисципліна формується з кінця 50-х років ХХ ст., коли уперше було застосовано цей термін. Іноді В. продовжують вважати частиною геральдики, у рамках якої ще від середини ХІХ ст. фактично відбувалося її наукове становлення (це зумовлювалося тим, що на давніх прапорах (далі — П.) і знаменах використовувалися переважно геральдичні символи). Звуження предметної області, а також політичні зміни після Другої світової війни, які привели до розпаду колоніальної системи та появи нових держав, ширшого застосування різних видів П., росту зацікавлення прапорництвом і появи в цій галузі спеціальних науково-дослідних організацій, прискорили виокремлення В. у самостійну дисципліну. style.font. Family

Номер слайду 9

Провідні наукові осередки історичної науки в 1950-х рр. ХХ ст. Бостонський університет. Оксфорд. Сорбонна, Париж Кембриджській університет

Номер слайду 10

“Батько” вексилології Вітні Сміт1940-2016

Номер слайду 11

Вітні Сміт – основоположник наукового визначення вексилологіїМаючи дві профільні освіти (Бостон, Масачусетс) займався розробкою понятійного апарату Вексилології, а також виокремлення її в окрему спеціальну історичну дисципліну;Вперше у 1958 р. в журналі “Flags of the Arab World” сформував наукове формулювання вексилології;З 1961 р. разом з соратниками засновує перший в світі журнал про прапори “Flag Bulletin”style.font. Stylestyle.font. Weightstyle.text. Decoration. Underline

Номер слайду 12

Об'єкт, предмет вивчення Вексилології. Основні завдання. Об'єкт – Об’єктом дослідження В. є види, форми, структурні компоненти, геральдичні та особливі символічні знаки, композиції кольорів, прапорів, хоругв, бунчуків, стягів, штандартів тощо. Предмет – вивчення прапорів, стягів, знамен, вимпелів та інших форм стягів;Завдання вексилології – вивчення походження стродавніх родів, організацій; вироблення наукової бази для ідентифікації та класифікації стягів.

Номер слайду 13

Прапорграфічне зображення незалежної країни та її вільних громадян; полотнище правильної геометричної (найчастіше, прямокутної) форми, підвішене на жердині, або щоглі , що зображує певну комбінацію кольорів і символів та зазвичай використовується для ідентифікації.

Номер слайду 14

Державний прапор – один з атрибутів держави. Розміщується на офіційних державних установах. Опис державного прапора фіксується в законодавчому порядку, здебільшого в конституції, — офіційна емблема держави, символ її суверенітету. 

Номер слайду 15

Національний прапор – часто інтерпретує державний, однак у випадках коли є розбіжності у формі та стилі (або розміщених кольорах чи елементів) дозволяється використовувати громадянам на знак поваги до Батьківщини

Номер слайду 16

Прапор військово-морського флоту – головний символ військово-мор. Флоту. Підіймається на кормовий флагшток . Може повторювати державний (США) або спадкоємним (РФ)

Номер слайду 17

Прапор торгового флоту - не є державним, встановлюється на кормі судна і слугує приналежністю до певної країни, чи компанії

Номер слайду 18

Військовий прапор – прапор, що здіймається при шикуванні та інших випадків передбачених військовими статутами.

Номер слайду 19

Штурмовий прапор– видається під час бойових дій, може бути відмінним від Державного прапораий прапор

Номер слайду 20

Штандарт - собливий різновид  прапора полотнище правильної геометричної форми (зазвичай квадрат); символ держави, військового формування. Почесний персоніфікований знак відмінності глави держави низки країн, інших керівних посадових осіб, що піднімається в місці його перебування (резиденції, на транспорті).

Номер слайду 21

Вимпел (нід. wimpel, інша назва «майвець») — вузький довгий прапор, часто роздвоєний на кінці. Виконував військові функції. Нині поширений, як засіб популяриації або реклами, шляхом нанесення на нього певного логотипу (Університету, спортивної організації)

Номер слайду 22

Стяг. Стяг — військовий прапор у вигляді жердини з укріпленим на ньому пучком кінського волосся (див. чілка), клином яскравої тканини, фігуркою тварини або іншим предметом, добре видним здалеку. Пізніше на стяги почали кріпити великі шматки тканин яскравого кольору у формі клину. Кінці стягів, крім клиноподібної форми, могли мати два або три хвоста, які називалися коса, відкіс, клинці або яловці.

Номер слайду 23

Коротка історія дослідження вексилології в історичній науці України виокремилася з геральдики і перебуває у тісному зв’язку з іконографією, емблематикою, фалеристикою і сфрагістикою. Хоча перша вексилолог. праця була видрукувана у Києві ще 1709 («Таблица флагов»), становлення укр. В. як наук. дисципліни відбулося лише у 20 ст. і пов’язане насамперед з дослідженнями І. Крип’якевича «Прапор Хмельницького» («Неділя», 1911, № 6), М. Макаренка «Запорозькі клейноди в Ермітажі: Корогви» (К., 1924), Я. Ісаєвича «Бойові прапори козацького війська (середина ХVIIст.)» («УІЖ», 1963, № 1). Питанням козац. прапорництва присвяч. також низку спільних праць Є. Турека та Ю. Савчука, серед них – «Нові відомості про бойові прапори козацького війська: серед. ХVІІ ст.» («Національно-визвольна війна українського народу середини ХVII ст.: Політика, ідеологія, військове мистецтво», К., 1998), «Прапор Б. Хмельницького з державної трофейної колекції Військового музею у Стокгольмі» («Українська козацька держава: Витоки та шляхи історичного розвитку», К., 2000, вип. 7).

Номер слайду 24

«Изъявление морских флагов всех государств вселенныя» 1709. Київ.

Номер слайду 25

Історія Українського прапора. Українське синьо-жовте сполучення - одне з найдавніших серед сучасних національних прапорів. Сучасний український прапор походить від герба Галицько-Волинського князівства - золотого лева в синьому тлі, який з'явився в другій половині XIII століття. 

Номер слайду 26

Прапор Галицько-Волинського князівства

Номер слайду 27

Протягом останніх 20 років історики проводили дослідження становлення національних символів та спростовували різні міфи. Зокрема, іноді кажуть, що Скоропадський перевернув прапор, прийнятий Михайлом Грушевським. Однак документи тих часів засвідчили, що, з одного боку, прапор був вже синьо-жовтим ще з 1848 року, яким його затвердили на Засіданні Головної Руської Ради у Львові, а з іншого, у публікаціях того часу не акцентували особливу увагу на тому, який колір називати першим: синій чи жовтий. Тому в датованих одним роком джерелах можна зустріти як синьо-жовтий, так і жовто-синій.

Номер слайду 28

Козацькі прапори Значний вплив на українське прапорництво мало Запорозьке козацтво. Проте єдиного прапора для всієї України ще не існувало. Корогви були різнобарвні із зображенням зірок, хрестів, сонць, місяців, гетьманських або місцевих гербів. У Київських прапорах, які збереглися в описах з часів Визвольної війни Богдана Хмельницького, використовувалися таю кольори: червоний і малиновий — 8 разів, білий — 7, блакитний — 6, жовтий — 5, чорний — 4, зелений — 1 раз. Всього збереглося 14 описів прапорів. Ось один із описів очевидця штурму м. Гомеля у 1651 р.: "Наступ почався 4 червня в неділю. О восьмій годині рано, при зміні варти, побачили спершу корогву червону з білим хрестом і білою обвідкою, потім показалася друга червона корогва, а коло неї три білі і дві чорні, і дві жовтооблочисті (тобто жовто-блакитні), і під ними 8 тисяч козаків кінних і піших вибраного війська".

Номер слайду 29

Велика корогва Б. Хмельницького

Номер слайду 30

Стяг Війська Запорожського низового

Номер слайду 31

Козацький стяг часів обмеження Української автономії

Номер слайду 32

Еволюція українського прапора з доби Національної Революції до другої половини ХХ ст.

Номер слайду 33

Сучасний прапор України. За офіційною версією, 23 серпня 1991 року — після провалу путчу в Москві — група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у сесійний зал Верховної Ради. Освячення Національного прапора було проведено священиком священиком УАПЦ Петром Бойком. Якраз до цієї події і прив'язаний Указ Президента України, Л. Кучми, «Про День Державного Прапора України» № 987/2004. Цей прапор, як реліквія, урочисто зберігається під склом в музеї ВРУ. Наступного дня Україна проголосила незалежність. Проте учасники тих подій називають іншу дату внесення прапора до зали засідань. Це підтверджує стенограма засідання позачергової сесії Верховної Ради України від 24 серпня 1991 року

Номер слайду 34

Корисні джерела: Ю. К. Савчук. Вексилологія // Енциклопедія сучасної України : у 30 т. / ред. кол. І. М. Дзюба [та ін.] ; Національна академія наук України, Наукове товариство імені Шевченка, Координаційне бюро енциклопедії сучасної України НАН України. — К., 2003­–2014. Гречило А. Вексилологія // Спеціальні історичні дисципліни: довідник. — Київ: Либідь, 2008. Російський спеціалізований сайт: http://www.vexillographia.ru/Сайт українського геральдичного товариства: http://uht.org.ua/ua/part/vexillology/

Номер слайду 35

Дякую за увагу !

pptx
Додано
13 квітня 2023
Переглядів
817
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку