Політичні права і свободи громадян України

Про матеріал
Методичний матеріал розрахований для проведення уроку правознавства в 10 класі. В презентації,окрім теоритичного матеріалу,подані відео,які допомагають розкрити питання теми "Політичні права і свободи громадян України". Підкреслено важливість дотримання прав людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОЛІТИЧНІ ПРАВА І СВОБОДИ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ.

Номер слайду 2

Права людини як броня – вони захищають нас ;вони як правила – говорять нам,як себе поводити;і вони як арбітри – ми можемо до них звертатися. Вони абстрактні – як емоції, як емоції вони належать всім й існують ,що б навколо не відбувалося.

Номер слайду 3

, звідки вони з’явилися, чи є порушення прав людини в тій чи іншій конкретній ситуації, то значна частина респондентів не розуміє, що це таке. Для них це — за все хороше та проти всього поганого…”, Українці виступають за права людини, гідність, справедливість, цінують свободу, кажуть, що є проблема дискримінації. Утім, якщо запитати детальніше, що ж таке права людини

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Запропонований вибір між добробутом за рахунок обмеження прав і свобод чи готовністю терпіти певні матеріальні труднощі заради збереження своїх прав і свобод поділив українців: третина (30%) готова в обмін на власний добробут поступитися державі часткою своїх прав та громадянських свобод, 35%, навпаки, заради особистої свободи та гарантій дотримання всіх громадянських прав готові терпіти певні матеріальні труднощі, і ще 35% не змогли зробити певного вибору. Регіонально особливо виділяється позиція жителів Донеччини та Луганщини, де 55% населення готові терпіти матеріальні труднощі заради збереження прав і свобод, і лише 22% готові обміняти їх на добробут.

Номер слайду 7

Політичні права і свободи — це забезпечена законом і публічною владою можливість участі в суспільно-політичному житті держави та здійсненні державної влади.

Номер слайду 8

Політичні права громадян визначені у Міжнародному Пакті про громадянські і політичні права, який прийнятий Генеральною Асамблеєю ООН 16 грудня 1966 року та набрав чинності в Україні 23 березня 1976 р. Політичні права громадян України визначені Конституцією України та Законами України. Рівень гарантованості політичних прав і свобод постійно піддається моніторингу з боку впливових міжнародних організацій (ООН, ЄС, Рада Європи, ПАРЄ та ін.) і свідчить про рівень демократії в Україні.

Номер слайду 9

Політичні права і свободи

Номер слайду 10

Політичні права-Право на участь в управлінні державою. Право обирати і бути обраним. Право на збори,мітинги,демонстраціїПраво на отримання інформаціїПраво на звернення до органів влади. Політичні свободи. Свобода об’єднань в політичні партії і громадські організаціїСвобода слова,свобода думки

Номер слайду 11

2. Право на об’єднання в політичні партії та громадські організації. Для досягнення своїх цілей, захисту своїх прав та інтересів не завжди достатньо зусиль лише однієї людини. У багатьох випадках для цього доцільно об’єднати зусилля людей, створити певну організацію. Основні норми, пов’язані з реалізацією права громадян на об’єднання в політичні партії та громадські об’єднання закріплені в Конституції України. Крім того, в Україні діють Закони України «Про громадські об’єднання», «Про політичні партії в Україні», «Про молодіжні та дитячі громадські організації».

Номер слайду 12

• Ознайомтеся з витягами із Законів України «Про громадські об’єднання»і «Про політичні партії в Україні» і визначте ознаки та відмінності громадської організації та політичної партіїІз Закону України «Про громадські об’єднання»Стаття 1. Поняття громадського об’єднання1. Громадське об’єднання — це добровільне об’єднання фізичних осіб та/абоюридичних осіб приватного права для здійснення захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних та інших інтересів.2. Громадське об’єднання за організаційно-правовою формою утворюється якгромадська організація або громадська спілка.3. Громадська організація — це громадське об’єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи4. Громадська спілка — це громадське об’єднання, засновниками якого є юридичні особи приватного права, а членами (учасниками) можуть бути юридичні особи приватного права та фізичні особи. Стаття 8. Члени (учасники) громадського об’єднання1. Членами (учасниками) громадської організації, крім молодіжної та дитячої,можуть бути особи, визначені частиною першою статті 7 цього закону, які досягли 14 років. Вік членів молодіжної, дитячої організації визначається її статутом у межах, установлених законом.

Номер слайду 13

Із Закону України «Про політичні партії в Україні»Стаття 2. Політична партія — це зареєстроване, згідно із законом, добровільне об’єднання громадян — прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою сприяння формуванню й вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах. Стаття 6. Членом політичної партії може бути лише громадянин України, який,відповідно до Конституції України, має право голосу на виборах. Громадянин України може перебувати одночасно лише в одній політичній партії.

Номер слайду 14

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Сприяння формуван. Громадська організація. Громадська спілка. Політична партія. Засновник. Фізична особа. Фізична особа,юридична особа приватного права. Громадяни України. Учасники. Фізична особа. Фізична особа, юридична особа приватного права. Громадяни України. Вік. З 14 років3 14 років. З 18 років. Мета. Захист прав і свобод,задоволення суспільних інтересів. Захист прав і свобод, задоволення суспільних інтересів. Сприяння формуванню і вираженню політичної волі, участь у виборах і інших політичних заходах

Номер слайду 15

Номер слайду 16

3. Дитячі та молодіжні громадські організації.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Дитячі організаціїМолодіжні організаціїВік учасників6-18 років. До 10 років –згода батьків18-35 років. Засновникгромадяни України, а також іноземці й особи без громадянства, що перебуваютьв Україні на законних підставах, які досягли 15-річного віку.громадяни України, а також іноземці й особи без громадянства, що перебуваютьв Україні на законних підставах, які досягли 15-річного віку. Метадіяльністьі, спрямована на реалізацію та захист своїх прав і свобод, творчих здібностей, задоволення власних інтересів, які не суперечать законодавству, і соціальне становлення як повноправних членів суспільства.діяльності, спрямованої на задоволенняй захист своїх законних соціальних, економічних, творчих, духовних та іншихспільних інтересів

Номер слайду 17

я», організації пластунів, скаутів. Спілка української молодіСкаути

Номер слайду 18

«Пласт» — національна скаутська організація України. Метою Пласту є сприяти всебічному патріотичному вихованню і самовихованню української молоді на засадах християнської моралі. Як неполітична і позаконфесійна організація, Пласт виховує свідомих, відповідальних та повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільнот, і провідників українського суспільства. Пласт був створений у 1911 р., невдовзі після заснування скаутського руху Робертом Бейден-Пауелом в 1907 р., а вже 12 квітня 1912 р., у Львові пластуни склали першу Пластову присягу, Серед засновників організації були Іван Чмола, Олександр Тисовський та Петро Франко. В основі назви «Пласт» є відповідник англійського «Scout» (розвідник), взятий за прикладом пластунів — козаків-розвідників.

Номер слайду 19

pptx
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 10 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
2139
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку