Польща країна Європи

Про матеріал

Реферат про країну Польщу, розробка на урок географії, 7 клас

Населення,площа,столиця і т.д.

Перегляд файлу

 

 

 

     Реферат на тему

  “Польща”

 

 

 

                                                

 

 

                                             Виконала :

                                                                        Савчук  Анастасія

Площа – 312,7 тис. км2.

 

Населення – 38,6 млн чоловік.

 

Офіційна назва – Республіка Польща.

 

Столиця – Варшава.

 

Глава держави – президент.

 

 Географічне положення - Польща розташована у Центральній Європі над Балтійським морем.


Прапор Польщі - прямокутне полотнище, розділене на дві рівні горизонтальні половини. Верхня - білого, а нижня - червоного кольору.

 

Герб Польщі - За легендою, білого орла, який у подальшому став гербом польської держави, побачив легендарний Лех разом зі своїми братами Чехом і Русом - родоначальниками слов'янських народів. У тому місці, де це трапилося, Лех заснував місто і назвав його Ґнєзно (Gniezno), тому що орел кружляв над своїм гніздом. Спочатку орел був особистим знаком Пшемисла II, коронованого у 1295 році. За півстоліття він став загальнодержавним символом.Нинішній герб було затверджено у 1990 році.

 

Офіційна мова - польська.

Офіційна релігія - католицизм.

Природно-кліматичні умови країни в цілому сприятливі для життя і господарської діяльності людини. З-поміж країн постсоціалістичної Європи Польща найкраще забезпечена корисними копалинами. Країна має густу річкову сітку і багата на озера. Хоча середня родючість грунтів невисока, понад 3/5 земель придатні для сільського господарства.

 

Переважно рівнинний рельєф, який поступово підвищується з півночі на південь від прибережних низовин до Судетських та Карпатських гір, м`який  помірно континентальний клімат і достатнє зволоження (в середньому 600 мм опадів на рік) навіть при малородючих підзолистих грунтах сприяють сільськогосподарському виробництву. Дві головні річки Вісла і Одра з півдня на північ перетинають територію країни: Одра зарегульована і судноплавна, Вісла судноплавна від Варшави. Територія Польщі лежить у зоні широколистих лісів, але вони здебільшого вже зведені і замінені сосновими. Місцевість тут широко використовується в туристсько-рекреаційній діяльності.


Значну увагу приділяють у Польщі екологічним проблемам, таким як захист лісів від кислотних дощів, які надходять з вологими західними вітрами з сусідніх країн та з промислового району Верхньої Сілезії. В країні багато національних парків і природоохоронних зон. Кілька пам`яток польської історії, культури та природи занесені до списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО.

 

 

 

Мінеральні ресурси Польщі представлені кам`яним (на півдні) і бурим (у центральних районах) вугіллям, свинцево-цинковими та мідними зі сріблом рудами, є значні поклади самородної сірки, кам`яної солі, яку видобували в промислових масштабах у копальних Вєлічки (південь) ще з середньовіччя. За запасами багатьох цих мінеральних ресурсів Польща посідає провідне місце серед європейських країн.


Населення Польщі зазнало значних втрат у роки Другої світової війни внаслідок нацистського геноциду та повоєнної міграції. Але зростання кількості населення забезпечувалось високим природним приростом з повоєнних часів і до 90-х років ХХ ст. Падіння життєвого рівня, безробіття призвело до еміграційних процесів (переважно в розвинуті країни Західної Європи та Англо-Америки), що позначилось на прирості населення. Країні притаманна і внутрішня міграція до міст, здебільшого великих. Міське населення переважає (65%), концентруючись в агломераціях – Варшавській, Лодзинській, Краківській, Вроцлавській, Познанській, Верхньосілезькій (Катовіце) тощо.

 

Етнічний склад населення країни практично однорідний – переважають поляки. В Польщі проживають також українці, білоруси, німці, литовці, євреї, але внаслідок післявоєнної міграційної політики вони не мають компактного розселення, хоча українські громади є у Варшаві, Кракові, Вроцлаві. Поляки – ревні католики, і католицька церква великою мірою впливає на життя людей та політику держави.


Провідними напрямами тваринництва є свинарство та розведення великої рогатої худоби. Польща експортує м`ясо- і молокопродукти, живу худобу та корми для худоби. В рослинництві практично повсюдно вирощують жито, овес, картоплю, в південних і південно-західних районах – пшеницю та цукрові буряки. Повсюдно вирощують овочі, фрукти, ягоди. В останні роки країна стала одним із значних експортерів заморожених овочів, фруктів.


Цікаві факти:

  1. В Польщі знаходиться єдина природня пустеля в Європі – Блендувська пустеля.
  2. Польські Свентокшиські гори – найстарші гори в Європі.
  3. Одним з найвідоміших поляків вважається Папа Римський – Іван Павло ІІ.
  4. Географічний центр Польщі знаходиться в селі П’ятниця (Piątek), не далеко від міста Лодзь.
  5. За величиною Польща дев’ята найбільша країна в Європі.
  6. Першою столицею Польщі було місто Ґнєзно. Потім – Краків, і лише третьою стала Варшава.
  7. Найпопулярніша кличка для собаки в Польщі – Бурек.
  8. Польща була єдиною країною, якій вдалося здобути Москву. Окупація Кремля тривала з 1610 по 1612 рік.
  9. Польська Конституція стала першою офіційно ухваленою Конституцією в Європі і другою в світі (після США).
  10.                  У Чикаго (США), живе поляків більше ніж у столиці Польщі – Варшаві.
  11.                  Країна супів, адже ні одне святкування не обходиться без цієї страви.

 

Місто Торунь

 

Місто Варшава

docx
Додано
29 травня 2023
Переглядів
550
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку