Польський рух в Україні. Польське повстання 1863–1864 рр. та його наслідки для поляків і українців

Про матеріал
Польський рух в Україні. Польське повстання 1863–1864 рр. та його наслідки для поляків і українців
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Польський рух в Україні. Польське повстання 1863–1864 рр. та його наслідки для поляків і українців

Номер слайду 2

Поляки в Україні 19-го столітття. Наприкінці XVIII ст. в усій Правобережній Україні налічувалось близько 350 тис. поляків. Поляки брали у часть іу військово-землеробській колонізації Півдня. України, заснувалиряд селищ у складі поселенців козацького полку.

Номер слайду 3

Поляки в Україні 19-го столітття. Водночас чимало поляків, що втратили маєтки, поселилися у. Києві, Одесі, Харкові, Миколаєві та інших містах. За переписом 1897 року їх кількість становила 1,6 % населення України(без західних земель). Таким чином, у 30—40-х рр. XIX ст. поляки на правобережжі з панівної нації перетворилися на соціально пригнічений етнос, який у подальшому помітно зменшився кількістю.

Номер слайду 4

Польський національно-визвольний рух. Характерною рисою польського руху на підвладних Російській імперії етнічних польських землях було те, що він постійно переслідував одну мету — відновлення політичної незалежності Польщі. Всі польські лідери категорично виступали проти можливості будь-яких політичних зв’язків із Росією в майбутньому

Номер слайду 5

Польський національно-визвольний рух. Суперечки існували лише щодо майбутнього політичного устрою Польщірадикально налаштована течія (так звані червоні), що складалася з інтелігенції, робітників і частини буржуазії, прагнула створити демократичну республіку, в якій всі мали б рівні права, а селяни отримали б землю;ліберальна течія (так звані білі), що представляла інтереси великих землевласників, виступала за збереження певних феодальних привілеїв і проти передання землі селянам.

Номер слайду 6

Передумови повстання Причиною повстання стало прагнення передової частини польського суспільства здобути національну незалежність і відновити державність. Піднесенню польського національного руху сприяли успіхи у визволенні та об'єднанні Італії, зростання демократичних сил у європейських країнах, утворення та діяльність таємних радикально-демократичних організацій у Росії.

Номер слайду 7

Передумови повстання У червні 1862 «червоні» утворили Центральний Національний Комітет (ЦНК) провідну роль грали Я. Домбровський, 3. Падлевський, Б. Шварце, А. Гіллер (розробив план збройного повстання).

Номер слайду 8

Передумови повстання У підготовці до повстання брали участь члени «Комітету російських офіцерів у Польщі», одним із засновників і керівників якого був українець А. Потебня. Комітет передбачав, що повстання в Польщі дасть поштовх для загальноросійської революції. Початок повстання призначили на весну 1863 року.

Номер слайду 9

Повстання почалось у січні 1863 р., коли патріотично налаштована польська молодь організувала збройні виступи у найбільших містах Царства Польського (таку офіційну назву мали польські етнічні землі, що входили до складу Російської імперії). 22 січня 1863 р. розпочався відкритий збройний конфлікт із російським імперським режимом, який увійшов в історію під назвою Січневого повстання.

Номер слайду 10

Польські повстанські загони навесні 1863 р. поширили свою діяльність на територію Білорусі, Литви та Правобережної України. Повстання підтримали й окремі українці, які вважали, що перемога поляків сприятиме також і звільненню українців. 22 січня 1863 р. розпочався відкритий збройний конфлікт із російським імперським режимом, який увійшов в історію під назвою Січневого повстання.

Номер слайду 11

Повстання підтрималиукраїнець А. Потебня організував загін із 300 осіб, який почав боротьбу проти російських військ на Правобережній Україні.

Номер слайду 12

Повстання підтримали Підполковник А. Красовський вів агітацію серед солдатів Київського гарнізону, закликаючи їх не йти проти польських патріотів.

Номер слайду 13

Повстання підтримали. На території Південно-Східної Польщі під Любліном діяв великий повстанській загін, який очолював українець Іван Нечай.

Номер слайду 14

У збройних загонах на Київщині і Волині брала участь переважно польська шляхта. Найбільші з цих загонів під проводом В. Рудницького, Е. Ружицького намагалися чинити опір царським військам, але вже наприкінці травня змушені були перейти австрійський кордон. 22 січня 1863 р. розпочався відкритий збройний конфлікт із російським імперським режимом, який увійшов в історію під назвою Січневого повстання.

Номер слайду 15

У травні 1863 ЦНК перетворився у Національний уряд (НУ) створив розгалужену підпільну адміністративну мережу (поліція, податки, пошта тощо), яка тривалий час успішно діяла паралельно з царською адміністрацією. 22 січня 1863 р. розпочався відкритий збройний конфлікт із російським імперським режимом, який увійшов в історію під назвою Січневого повстання.

Номер слайду 16

Від початку повстання виявились значні розбіжності між «білими» і «червоними».«Білі» розраховували на інтервенцію західних держав і протистояли радикальним соціально-політичним планам «червоних». Спроби поставити на чолі повстання диктаторів — спочатку Л. Мєрославського від «червоних», а потім М. Лянгевича від «білих» — не принесли бажаних наслідків. Західні держави обмежилися дипломатичними демаршами.

Номер слайду 17

Кінець повстання Ще влітку 1863 цар призначив генерал-губернатором Литви і Білорусі (Північно-Західного краю) М. Муравйова, а намісником Королівства — Ф. Берга, які з метою придушення повстання вдалися до жорстоких репресій та терору.17 жовтня 1863 «червоні», опанувавши НУ, призначили нового диктатора — генерала Р. Траугутта. Спроби останнього посилити повстання зазнали невдачі.

Номер слайду 18

Одночасно на початку березня 1864 уряд оголосив укази про селянську реформу, яка проводилася на вигідніших для селян умовах, ніж в інших землях імперії. До вересня 1864 повстання було придушено, тільки окремі загони протрималися до початку 1865. Кінець повстання

Номер слайду 19

Одночасно на початку березня 1864 уряд оголосив укази про селянську реформу, яка проводилася на вигідніших для селян умовах, ніж в інших землях імперії. До вересня 1864 повстання було придушено, тільки окремі загони протрималися до початку 1865. Кінець повстання

Номер слайду 20

Кінець повстання Російський уряд жорстоко розправився з учасниками повстання: сотні учасників стратили, тисячі вислали до Сибіру або віддали до армії, а їхнє майно конфіскували. Російський уряд скасував залишки автономії Королівства. Січневе повстання, ставши найбільш масовим і демократичним з усіх польсько-литовських національно-визвольних повстань XIX століття, сприяло зростанню національної свідомості широких верств суспільства колишньої Республіки Обидвох Народів.

Номер слайду 21

Відношення українців У Правобережній Україні діяло близько 20 партизанських загонів, що складалися переважно з представників польської шляхти. Усі спроби повсталих залучити на свій бік українських селян успіху не мали. Активну участь у повстанні взяли лише 500 українців. Більшість селян не підтримала виступу поляків, бо не схвалювала включення українських земель до Польської держави. Вони подекуди навіть допомагали російським військам проти поляків.

Номер слайду 22

Робота з історичним джерелом

Номер слайду 23

Домашня робота. Прочитати параграф 17, п.5. ПОЛЬСЬКЕ ПОВСТАННЯ 1863—1864 рр. ТА УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ. Порівняйте польські національно-визвольні повстання 1830—1831 і 1863—1864 рр. та ставлення до них українського суспільства. Чим воно було обумовлено та які наслідки мало?

Номер слайду 24

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гронюк Ганна Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 лютого
Переглядів
766
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку