Полтавщина — літературна скарбниця України

Про матеріал

Полтавщина є літературною скарбницею України, стійкі літературні традиції формувалися на ній протягом століть. Згідно із сучасними дослідженнями, вона подарувала людству близько 1500 талановитих письменників. У цій когорті славетних полтавчан – козацькі літописці Самійло Величко та Григорій Граб'янка, богослов і перекладач Паїсій Величковський, канонізований церквою святий, філософ Григорій Сковорода, великий грузинський поет Давид Гурамішвілі, зачинатель нової української літератури Іван Котляревський, майстерний прозаїк Панас Мирний, зірки світової величини Микола Гоголь і Олесь Гончар, великий правдолюб Володимир Короленко, перший український міністр народної освіти Іван Стешенко, брати-інтелектуали Микола Зеров і Михайло Орест, лауреат Нобелівської премії Іван Бунін та багато-багато інших.

Перегляд файлу

Полтавщина — літературна скарбниця України

Полтавщина є літературною скарбницею України, стійкі літературні традиції формувалися на ній протягом століть. Згідно із сучасними дослідженнями, вона подарувала людству близько 1500 талановитих письменників. У цій когорті славетних полтавчан – козацькі літописці Самійло Величко та Григорій Граб’янка, богослов і перекладач Паїсій Величковський, канонізований церквою святий, філософ Григорій Сковорода, великий грузинський поет Давид Гурамішвілі, зачинатель нової української літератури Іван Котляревський, майстерний прозаїк Панас Мирний, зірки світової величини Микола Гоголь і Олесь Гончар, великий правдолюб Володимир Короленко, перший український міністр народної освіти Іван Стешенко, брати-інтелектуали Микола Зеров і Михайло Орест, лауреат Нобелівської премії Іван Бунін та багато-багато інших.

Велика частина з полтавських письменників творила для дітей. Серед них досить багато класиків української літератури: Євген Гребінка, Леонід Глібов, Панас Мирний, Олена Пчілка, Олесь Донченко, Оксана Іваненко, Василь Симоненко, Борис Олійник – усі ці видатні письменники родом з Полтавщини. Їх твори служать навчальним матеріалом для читанок, які використовує нині початкова школа. Фактично на Полтавщині більший чи менший час жила чи не більшість українських дитячих письменників. Так, хутір Зелений Гай (нині на території Гадяча) славетний тим, що на ньому Олена Пчілка збудувала дачу спеціально для своєї доньки Лесі Українки, яка часто туди приїздила відпочивати й творити, у Полтавському педагогічному інституті навчались знаменитий педагог і автор казок для дітей В. Сухомлинський, талановитий дитячий письменник Б. Харчук, у Зіньківському повітовому училищі навчався гуморист Остап Вишня тощо. Хоча значна частина цих письменників вивчається в загальному курсі української дитячої літератури, у межах спецкурсу ми проведемо більш детальне дослідження їх творчості, а особливо – життєвих і творчих зв’язків з полтавським краєм.

Серед класиків української дитячої літератури, так і маловідомих письменників, котрі адресували свої твори підростаючому поколінню (Олена Пчілка, О. Іваненко, О. Донченко, В. Малик, В. Мирний та ін.), так і ті, котрі не писали спеціально для дітей, але твори яких увійшли в скарбницю української дитячої літератури. Зважаючи на це, часовий діапазон розвитку дитячої літератури полтавської землі охоплює період із початку ХVІІ століття й до сучасних днів.

 

 

doc
Додано
12 серпня 2018
Переглядів
2427
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку