Поняття громади. Роль громади

Про матеріал
Розробка уроку з громадянської освіти для учнів 10 класу. Містить короткий аналіз законодавства України з використанням теорії
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття громади. Роль громади в житті людини, суспільства, держави

Номер слайду 2

Пригадаймо повість Івана Франка «Захар Беркут». Мешканці невеликого карпатського села Тухля відбили навалу татарського війська. У скрутну хвилину вся громада об’єдналася, люди не зважали на загрозу своєму життю і те, що їх, можливо, чекає попереду смерть: «Товариші, сміло до останнього бою!». Мужні тухольці перемогли в цій битві з чисельним татарським військом. Голова громади Захар Беркут в кінці звертається до тухольців з такими словами: «Батьки і браття! Ми побідили нашим громадським ладом, нашою згодою і дружністю. Уважайте добре на се! Доки будете жити в громадськім порядку, дружно держатися купи, незломно стояти всі за одного, а один за всіх, доти ніяка ворожа сила не побідить вас». Чи можна вважати с. Тухля з її мешканцями громадою? Чому?

Номер слайду 3

Яке значення має термін «громада» в сучасному світі?Громада - це сукупність громадян України, котрі спільно проживають у міському чи сільському поселенні, мають колективні інтереси і визначений законом правовий статус. На відміну від простої територіальної одиниці, поселення, яке має статус територіальної громади, наділяється певними правами. 

Номер слайду 4

Територіальні громади та України14.05.2020 року було внесено зміни до ЗУ “Про добровільне об’єднання територіальних громад”, ЗУ «Про місцеве самоврядування». Згідно яких до кінця 2020 року в Україні завершився процес становлення об’єднаних територіальних громад (ОТГ) - добровільного об'єднання мешканців декількох розрізнених сіл, селищ чи міст в одну адміністративну одиницю. Власне ОТГ наразі є найменшою ланкою адміністративно-територіального устрою, на їх основі в Україні в 2020 році відбувся процес створення розширених (об’єднаних) районів.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Що роблять територіальні громади. Вони безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування: управляють майном, що є в комунальній, тобто спільній власності; затверджують програми соціально-економічного та культурного розвиткумісцевості, населеного пункту чи їх сукупності й контролюють їх виконання; затверджують бюджети відповідних адміністративно-територіальних одиниць і контролюють їх виконання; встановлюють місцеві податки та збори відповідно до законувирішують інші питання місцевого значення. 

Номер слайду 7

Виходячи з ч. 1 ст. 140 Конституції України ОТГ бувають:територіальна громада села або добровільного об'єднання в сільську громаду жителів кількох сілтериторіальна громада містатериторіальна громада селища

Номер слайду 8

Яка ж роль територіальної громади в житті громадянина? Враховуючи, що ми живемо у певній місцевості, є частиною територіальної громади, то задоволення більшості наших економічних та соціокультурних потреб знаходиться у юрисдикції органів місцевого самоврядування. Як приклад – комунальні послуги, благоустрій вулиці, де ми живемо, наявність дитячих садків і шкіл і якість навчання там, місця дозвілля на території громади, сприятлива інвестиційна ситуація, яка дозволяє знайти роботу на території громади.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Опрацювати матеріал презентації та теми у підручнику. До робочого зошита записати інформацію зі слайдів 3, 6, 7 Дати відповідь на питання (письмово): Яка роль громадянина у житті ОТГ?

pptx
Додано
19 січня 2021
Переглядів
7594
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку