Поняття і класифікація надходжень

Про матеріал
Розроблена презентація комбінованого уроку з предмету "Основи бізнесу" (за посібником МОН "Фінансова грамотність") з теми "Поняття і класифікація надходжень"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань. Чому важливо ставити перед собою цілі?Яку ціль називають фінансовою?Що таке вартість досягнення цілі?Що таке потреби? Наведіть приклади потреб людини. Назвіть складові методу SMART, який використовують для формулювання ціліЧим відрізняються активи від пасивів?Асиметричність інформації – що це?

Номер слайду 3

Тема уроку: Надходження

Номер слайду 4

Поняття та класифікація надходжень. Характеристика окремих видів надходжень. Надходження та податки. План уроку

Номер слайду 5

Поняття та класифікація надходжень. Але з розвитком суспільства з’явилася потреба в грошах. Згодом за гроші почали продавати не лише товари та послуги, але й робочу силу. Саме тому для життєдіяльності сім’ї критичною стала наявність грошових надходжень (доходів). Сім’я є об’єднанням людей, що пов’язані між собою родинними зв’язками або шлюбними відносинами, проживають разом і спільно ведуть господарство. У первісному суспільстві ведення господарства (приготування їжі, виготовлення одягу та знарядь праці) вимагало лише особистої праці членів родини. Для забезпечення сім’ї всім необхідним вистачало простого обміну готовими товарами.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Поміркуйте, з чим у вас асоціюється слово «дохід». Сукупний дохід сім’ї формується за рахунок надходжень із різних джерел і в різних формах та в подальшому використовується на особисте (домашнє) споживання або на заощадження й інвестиції. У масштабах країни – що вища величина доходів сектору домогосподарств, то вищим є рівень життя населення загалом.

Номер слайду 8

Характеристика окремих видів надходжень. Характеризувати надходження сім’ї можна за великою кількістю критеріїв. Підставою для розподілу надходжень на трудові й нетрудові є використання членами сім’ї власної праці та докладання ними зусиль для отримання доходу.

Номер слайду 9

Трудові надходження людина отримує в результаті своєї економічної діяльності, тобто взамін своєї праці або підприємницького хисту. До них належать усі надходження, які члени сім’ї:• заробляють як наймані працівники (основна заробітна плата за основним і додатковим місцями роботи, надбавки, премії, бонуси) або отримують як фрілансери (винагорода);• отримують унаслідок особистої підприємницької діяльності (наприклад, коли власник компанії активно долучається до ведення її поточних справ). Доречно зазначити, що не всі доходи від підприємницької діяльності варто зараховувати до надходжень сім’ї. Власний бізнес вимагає постійного фінансування, а отже, до сімейних надходжень належить лише та частина доходів, яку можна безболісно вивести з бізнесу та спожити для потреб сім’ї;• отримують як доходи (і в грошовій, і в натуральній формі) від ведення особистого підсобного господарства.

Номер слайду 10

На противагу їм, нетрудові надходження сім’я може отримувати без витрат праці. До них належать:

Номер слайду 11

Гроші, отримані в борг, – кредити, отримані в банках або небанківських фінансових установах, або позичені в родичів, друзів, знайомих – варто також зараховувати до надходжень сім’ї. Це пов’язано з тим, що вони будуть використані для особистого (домашнього) споживання: наприклад, для придбання товарів, оплати навчання тощо. Проте варто враховувати, що будь-які запозичення мають поворотний та тимчасовий характер. Для повернення боргів і сплати процентів за ними (якщо такі є) у майбутньому необхідно буде використати інші надходження. Тому важливо в надходженнях сім’ї враховувати запозичення окремо, аби не виникало невиправданого відчуття фінансового достатку та свободи. Погашення боргів слід заздалегідь спрогнозувати та зарахувати в подальшому до видатків.

Номер слайду 12

Не слід забувати, що надходження сім’ї з часом можуть змінюватися з багатьох причин, і це обов’язково потрібно враховувати під час фінансового планування. На трудові надходження першочергово впливатимуть:

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Надходження та податки. Сімейні надходження підлягають оподаткуванню відповідно до чинного законодавства. Певні надходження члени сім’ї отримують вже за вирахуванням податків. У такому разі кажуть про «чистий» дохід. Наприклад, податок із нарахованих процентів за вкладом має утримати та перерахувати до бюджету банк чи кредитна спілка, а податок із заробітної плати – роботодавець.

Номер слайду 17

Із інших надходжень члени сім’ї повинні самостійно сплачувати податки та щорічно їх декларувати. До них належать доходи від орендної плати або від продажу сімейних активів тощо.

Номер слайду 18

Деякі надходження можуть взагалі не оподатковуватися. Насамперед це стосується стипендій, пенсій, інших видів державної та соціальної матеріальної допомоги. У певних випадках під час продажу майна або отримання спадщини податки також можуть бути відсутні. Утім, за загальним правилом, члени сім’ї, які отримують доходи, обов’язково повинні сплачувати податки. Люди, які ухиляються від сплати податків, несуть визначену законодавством відповідальність, що не звільняє їх від сплати податків.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Перевірка засвоєних знань

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Домашнє завдання1. Розкрити особливості трудових та нетрудових надходжень, а також їх основні складові.2. Оцінити склад та структуру надходжень власної сім’ї в динаміці за певний період (наприклад 2-3 місяці) з огляду на поділ, по-перше, на трудові та нетрудові надходження; по-друге, за ступенем прогнозованості надходжень.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Брич Марія
    Дякую. Класно.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Калита Светлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 вересня 2022
Переглядів
2032
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку