Поняття професії. Професія швачки. Професія дизайнера. Професія лекальника. Професія прасувальника.

Про матеріал
У презентаціях вміщено матеріали, які учні зможуть використати для виготовлення власних аплікацій на уроках трудового навчання та в години дозвілля. Вважаємо, що цей посібник буде не менш корисливими і для вчителів, які працюють з обдарованими дітьми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала. Партика Н. С.вчитель трудового навчання Поняття професії. Професія швачки. Професія дизайнера. Професія лекальника.  Професія прасувальника.

Номер слайду 2

Професія – це конкретна діяльність, ремесло, комплекс функцій, рід роботи, який виконується індивідом і є складовою частиною будь-якої трудової діяльності. Варіантів вибору професії в сучасному суспільстві досить багато. Правильний вибір професії — запорука майбутнього щасливого життя.

Номер слайду 3

Швачка — одна зі стародавніх професій, яка докорінно змінилася в процесі науково-технічного прогресу суспільства. Впродовж тисячоліть людина виготовляла одяг вручну. І лише в 19 столітті з’явилися перші швейні машини. Хоча професія швачки фізично неважка, але людина, яка працює за цим фахом, має бути фізично витривалою. Швачці необхідні хороша зорова координація та точність рухів, швидка реакція, високий ступінь рухливості й чутливості пальців і кистей рук, гострий зір і чітке сприймання кольорів. Для оволодіння цією професією необхідна підготовка з анатомії й фізіології людини, математики, креслення, образотворчого мистецтва, хімії, фізики та трудового навчання.

Номер слайду 4

Дизайнер – це саме та професія, яка є однією з найбільш затребуваних на сучасному ринку праці. Якщо колись слово «дизайнер» асоціювалося з поняттям «одяг», то тепер представників дизайнерського мистецтва можна побачити в будь-якій сфері нашого життя. Сьогодні цю професію відносять до багатьох видів діяльності людини: дизайнер одягу, взуття, аксесуарів, тканин, меблів, посуду, інтер’єру, ландшафту тощо.

Номер слайду 5

Дизайнер одягу — це фахівець легкої промисловості, який займається проектуванням і створенням швейних виробів. До сфери професійної діяльності дизайнера одягу належать розробка концепцій колекцій одягу, добір тканин і фурнітури, складання технічної документації, що супроводжує виробництво одягу.

Номер слайду 6

У швейній промисловості важливою є професія лекальника. Він створює лекала зі спеціального паперу для виготовлення швейних виробів. Лекальник розробляє та виготовляє лекала виробу різних розмірів (так звану ростовку). В експериментальних цехах розробляють модель виробу та його викрійку на типову фігуру. Лекальник повинен обвести, вирізати, поставити відповідні позначки, підписати лекала.

Номер слайду 7

Прасувальник здійснює пропрасування, припрасування, розпрасування та запрасування швів, відтягування зрізів тощо. Виконує роботу за допомогою електропраски, а на великих підприємствах — парогенератора. ПРАСУВАЛЬНИКПід час пошиття швейних виробів досить часто доводиться змінювати довжину зрізів (збільшувати або зменшувати). Все це виконується за допомогою праски.

Номер слайду 8

Ця професія передбачає користування спецодягом і засобами індивідуального захисту, утримання робочого місця в чистоті та порядку. Підвищена температура праски й вологість робочої зони обумовлюють дотримання правил безпеки. Прасувальник повинен знати:•    назви операцій волого-теплової обробки, технологічний процес виготовлення даного швейного виробу;•    види тканин та їх якості під час прасування;•    температурні режими обробки тканини;•    правила експлуатації електропраски (парогенератора);•    правила експлуатації розпилювачів (пульверизаторів);•    типи прасувальних приладів, столів, дощок;•    способи відпарювання виробів із різноманітних тканин тощо. Прасувальник:•    здійснює зволоження швейних виробів розпилювачами;•    виконує розгортання й укладання зволожених речей на столі, прасувальній дошці;•    прасує одяг електропрасками або на спеціальному обладнанні (пресах тощо);•    визначає технологічну послідовність прасування швейних виробів;•    визначає температуру нагрівання робочої поверхні праски відповідно до виду тканини;•    складає речі в певному порядку тощо.

pptx
Додано
20 березня 2020
Переглядів
1842
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку