Поняття «професійні захворювання» та їх профілактика

Про матеріал
Опорний конспект "Поняття «професійні захворювання» та їх профілактика" може бути використаний як елемент закріплення ключових компетентностей.
Перегляд файлу

ТЕМА УРОКУ: Поняття «професійні захворювання» та їх профілактика

 

  Праця кухарів пов’язана з роботою стоячи, підійманням важких предметів, напруженням м’язів рук та ніг, з роботою в несприятливих умовах (висока t◦, підвищена вологість та забрудненість повітря), а також з використанням механічного обладнання та теплових апаратів.

Всі ці фактори можуть негативно впливати на здоров’я та працездатність працівників, що може призвести до виникнення професійних захворювань.

Професійні захворювання – це хвороби, що розвиваються через професійні шкідливості (несприятливі умови праці), алергічний механізм та зниження опірності організму.

 

З метою охорони здоров’я та попередження виробничого травматизму всім працівникам слід виконувати основні вимоги з техніки безпеки та виробничої санітарії.

Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, обладнання та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам нормативних актів з охорони праці (Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 р.).

Загальна тривалість робочого часу (зміни) на підприємствах встановлюється відповідно до чинного Положення про працю.

Трудомісткі операції по виготовленню продукції, а також процеси, пов’язані із підніманням та переміщуванням важких речей, рекомендується механізувати.

Маса вантажу, що піднімається та переміщується в процесі роботи, не повинна перевищувати для жінок — 10 кг (до 2 разів на годину), для чоловіків — 30 кг.

Вагітних жінок переводять на роботу не пов’язану з інтенсивним тепловим впливом і перенесенням важких предметів вручну.

Профілактика професійних хвороб:

  1. Систематичне поліпшення умов праці.
  2. Ліквідація шкідливо-діючих факторів (зменшення їх дії до безпечного для здоров’я людини рівня тощо):
    • удосконалення технологічних процесів, 
    • використання санітарно-технічного обладнання,  раціоналізація режиму праці і відпочинку тощо.

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
25 вересня 2022
Переглядів
1201
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку