Популяризація книги серед учнівської молоді

Про матеріал
Робота шкільного бібліотекаря щодо популяризації книги та читання серед учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Популяризація книги серед учнівської молодіПрезентацію підготувала. Дерев’янко Олена Леонтіївна,бібліотекар Великодальницького ліцею №1 Великодальницької сільської ради

Номер слайду 2

Книги подібні рікам, що тамують спрагу цілого світу,Книги – джерела мудрості,Книги – бездонна глибина,І ми ними в печалі втішаємося,І вони – узда для тіла та душі. “Повість минулих літ”

Номер слайду 3

Захопити дитину читанням – завдання не просте, найкраще бібліотечним фахівцям у цьому допомагає масова робота.

Номер слайду 4

Популяризація книги проводиться за допомогою:усних журналів;презентації прочитаних книг;літературних ігор;літературних подорожей;віртуальних екскурсій;бібліографічних оглядів;підготовки списків рекомендованої літератури;бібліотечних уроків;посвяти в читачі;виставок літератури до пам’ятних дат

Номер слайду 5

Тематичні виставки літератури та бібліотечні уроки. Виставка до Дня козацтва та Дня захисника України. Виставки до Дня незалежності, Дня пам’яті жертв голодомору, дня писемності та мови, Дня звільнення Одеси від німецько-нацистських загарбників, виставки до ювілейних дат відомих українців

Номер слайду 6

Бібліотечний урок-екскурсія для учнів 1 класу. Бібліотечні уроки для учнів 4-х класів

Номер слайду 7

Тематична виставка “Моя улюблена книжка”Ідейний натхненник виставки – Каліна Антоніна, учениця 8 класу. Бібліотекар Дерев’янко О. Л. з ученицею 8 класу Лавренчук Поліною. Класовод Доценко О. Ю. з учнями – учасниками виставки. Учні 6 класу, учасники виставки

Номер слайду 8

З метою розширення читацького україномовного середовища та активізації читацького інтересу школярів проводиться популяризація творів українських письменниківstyle.color

Номер слайду 9

Андрій Бачинський «Детективи з Артеку. Таємниці Кам'яних Могил»Пригоди наших добрих знайомих, скрипальки Оленки та її друзі в — Антона, Сашка і Сергія - тривають! На героїв чекають захопливі несподіванки та справжні випробування. Спершу хлопці приїжджають у гості до Оленки — у славне місто Львів, вважаючи, що саме там заховані коштовності Міледі. А незабаром, на літніх канікулах, Змушені вирушити до Кам'яних Могил, Адже Оленчин тато в небезпеці! Чи Зможуть діти знайти скарб, врятувати тата і при цьому зберегти дружбу?

Номер слайду 10

Максим Кідрук «Не озирайся і мовчи»Уявіть, що на Землі існує місце, яке ніби застигло в часі. Уявіть, що для того, щоб туди потрапити, достатньо не озиратися й мовчати. Є лише одна проблема: у такому місці часом з'являються речі, страшніші за те, від чого ховаєшся. Життя сім’ї Грозанів раптово змінюється. Вони переїжджають до нового будинку, і чотирнадцятирічний Марк змушений піти до нової школи. Хлопець стає ідеальний об'єкт для цькування. Одного дня Марк знайомиться з Сонею дівчиною з паралельного класу, яка розповідає йому про існування такого світу і про можливість туди потрапити… просто скориставшись ліфтом у їхньому будинку. Марк не розуміє, навіщо Соня вигадує нісенітниці, які легко спростувати, але зрештою вирушає за нею. Він не підозрює, що звичайна мандрівка на десятий поверх загрожує чимось набагато гіршим за руйнування уявлень прореальний світ.

Номер слайду 11

Галина Манів «Пригоди Тараса в далекому космосі»У далекому космосі безліч небезпек. Тут зневіриться й досвідчений космонавт, а що вже казати про десятирічного Тараса, який загубився в нескінченних просторах Всесвіту сам-один у своєму зорельоті. А все через те, що погано вчив інтеграли… І, як на зло, більшість істот, яких він зустрічає на далеких планетах, годі назвати розумними — бо хоч вони й уміють розмовляти, і навіть мислити, й нерідко володіють геть незлецькими технологіями, проте поводяться нічим не краще від первісних дикунів… Утім, Тарас завжди може покластися на друзів-роботів, які ненастанно про нього піклуються, а ще більше на віру й надію, які живуть у його доброму серці!

Номер слайду 12

Наталя Трохим «Де ви, кохані леви?»Ніжні вірші збірки Наталі Трохим «Де ви, кохані леви?» із чудовими ілюстраціями Марти Кошулінської запрошують читачів у дивовижний і чарівний світ природи. Тут ховаються за деревами леви та рисі, вигулькують з-під трави гриби та чорниці, вечір ходить у капелюсі, а дощик скаче по воді. А хто на кого схожий — киця на хмаринку чи навпаки — цікаво буде дізнатися не тільки дітям, а й їхнім батькам, адже вірші завжди цікавіше читати разом. Лящинська Юлія «Леля з будиночка на дереві»Леля — звичайна дівчинка, жвава і весела. Але житло у неї незвичне — вона з татом і мамою живе в будиночку на дереві. Одного дня з’являються лихі сусіди, які хочуть відібрати їхній затишний дім на втіху своєму розбещеному синку, якого дівчинка називає Свинопринцом. Проте рішуча і відважна Леля, дарма що мала, стає на захист будиночка…

Номер слайду 13

Оксана Забужко «Після третього дзвінка вхід до зали забороняється»Зібрання найяскравіших зразків малої прози за три десятиліття від найуспішнішої української авторки. Читач знайде тут як визнані шедеври, перекладені багатьма мовами та поставлені на численних європейських сценах («Інопланетянка», «Дівчатка», «Казка про калинову сопілку»), так і маловідомі юнацькі спроби письменниці в різних прозових жанрах. Завершує книжку нова, щойно дописана повість, у якій драма непорозуміння між матір’ю й дочкою стає своєрідним підсумком історії цілого покоління — «покоління відкладеної війни».

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Симор Гласенко “Нуар по-українськи”Слідчий Олег Самчуко тримує чергове завдання: відшукати звиклу жінку, слід якої губиться в Чернівцях. Однак у пошуках Оксани він відкриває щось лячне в собі. Пристрасть чи любов? Усталене життя чи привабливість змін? Убивство чи самопожертва? На такі запитання повинні знайти відповіді персонажі. Кримінальна драма «Нуар по-українськи» — це другий роман Симора Гласенка. Дослідника людських відносин і життєвих виборів, що неабияк потішить прихильників так званих «адреналінових» жанрів.

Номер слайду 16

Сергій Жадан “Інтернат”Новий роман Жадана розповідає про те, як змінилося життя людей, коли на Сході України почалася війна. «... Одного разу, прокинувшись, ти бачиш за вікном вогонь, — ідеться в анотації. — Ти його не розпалював. Але гасити його доведеться й тобі... Січень 2015 року. Донбас. Паша, вчитель однієї зі шкіл, спостерігає, як лінія фронту неухильно наближається до його дому. Стається так, що він змушений цю лінію перетнути. Щоби потім повернутись назад. І для цього йому щонайменше потрібно визначитись,на чиєму боці його дім...» На думку автора, цю книжку добре було б прочитати людям, які ніколи не були на українському Сході, які складають своє враження про Донбас і російсько-українську війну виключно з повідомлень ЗМІ та загальних настроїв у соціальних мережах. Тим, хто готовий за електоральними відсотками побачити живі обличчя. «Інтернат - це одна з локацій роману. Але, разом із тим — це ще й метафора. Метафора світовідчуття, метафора загубленості, недолюбленості врешті-решт», - зазначив Сергій Жадан.

Номер слайду 17

Дзвінка Матіяш «Дорога святого Якова»Каміно-де-Сантьяґо, або ж дорога святого Якова, — це 900 км пішки з наплічником на спині через усю Іспанію до міста Сантьяґо-де-Компостела й до мису Фіністерра — Кінця Землі. Це унікальний досвід, який авторка книжки переживає разом зі своїм чоловіком. Стан перебування в дорозі; фізичні та моральні зусилля, без яких не подолати такий шлях; знайомства з людьми з різних країн, які вирішили пройти Каміно; історії людей, яких можна було б зустріти тепер і багато років тому, — про все це можна прочитати в книжці «Дорога святого Якова».

Номер слайду 18

Зоя Казанжи “Щось таке як любов”Жінки з нової книжки Зої Казанжи мешкають поряд із нами. Вони закохуються й розчаровуються, наражаються на сучасні проблеми й утікають від минулих, цілуються при місячному сяйві й плачуть у подушку, заварюють каву або чай і в'яжуть шкарпетки, слухаються своїх мамів і повстають проти їхнього деспотизму. При жінках — чоловіки. Теж різні. У сюжетах оповідань персонажі весь час у русі — якщо не на авто, то потягом чи літаком, тролейбусом або трамваєм. Найуживаніше в оповідях слово — «життя». І це зрозуміло, адже в житті, кажуть мудрі люди, як на довгій ниві: не пройдеш, ноги не вколовши. Тому авторка й обирає життєві сюжети, у яких кожен персонаж зазнає неухильних ран, проте й знаходить від них спосіб заживления — любов'ю.

Номер слайду 19

Наталка Фіцич «Культ предків. Нетуристичні звичаї України»Відома журналістка, авторка телевізійних проектів, серед яких: документальні цикли «Відкрита зона» (соціальні, істо­ричні, культурологічні явища та персони); «Майстер-класи» (народні ремесла та майстри); «Прообраз» (видатні діячі куль­тури) — Наталка Фіцич майже рік подорожувала Україною. Записувала та за допомогою фото- й кінокамерифіксувала старовинні обряди й традиції різних регіонів нашої країни. Ця книжка — результат роботи багатьох людей, яким небайдужа спадщина наших предків.

Номер слайду 20

Олена Герасим’юк «Розстрільний календар»Це унікальна хроніка політичних репресій у радянській Україні. Страшні події історії України XX століття — арешти, допити, заслання, розстріли українських політичних діячів, військових, науковців, митців, письменників, громадських активістів — викладені не у звичній хронологічній послідовності, а прив‘язані до традиційного календаря. Тут не лише зафіксовані дати подій, а й подано короткі розповіді про долі людей, які зазнали переслідувань і катувань. Така форма викладу наочно показує схему роботи радянської репресивної машини та привертає увагу до сторінок історії, які нам потрібно знати та пам'ятати.

Номер слайду 21

Корисні для тих, хто любить книгу та читання, Інтернет-посилання: Національна бібліотека України для дітей – головна дитяча книгозбірня країни: http://chl.kiev.ua/Читай українське: найкращі новинки вітчизняної літератури 2017: http://www.uamodna.com/articles/chytay-ukrayinsjke-naykraschi-novynky-vitchyznyanoyi-literatury-2017/ 95 Найкращих українських книжок, які варто прочитати кожному: http://prolviv.com/blog/2017/02/17/95-%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%85-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8 C%D0%BA%D0%B8%D1%85-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B6%D0%BE%D0%BA/Книжки від кращих українських авторів на різні випадки життя: http://www.tutkatamka.com.ua/tvorchist/knizhki-vid-krashhix-ukra%D1%97nskix-avtoriv-na-rizni-vipadki-zhittya/Читаємо на канікулах. Добірка нешкільної літератури: https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/2239005-citaemo-na-kanikulah-dobirka-neskilnoi-literaturi.html. Тим, хто любить український фольклор: http://traditions.in.ua/usna-narodna-tvorchist“Весела абетка” (люби рідне, читай українське): http://abetka.ukrlife.org/index.html. Укрліб/ Бібліотека української літератури: http://www.ukrlib.com.ua/perekaz-zl/ 15 книжок, які найкраще розкажуть історію України: https://espreso.tv/article/2017/07/21/15_knyzhok_pro_istoriyu_ukrayinyІнститут історії України: http://history.org.ua/uk. Нова українська он-лайн книгарня електронних книг: http://booxters.com/

Номер слайду 22

Віртуальні виставки літератури: Пересопницьке Євангеліє – національна святиня українського народу: http://libr.rv.ua/ua/virt/170/Виховання дитини: http://www.cbs.km.ua/index.php?dep=1&dep_up=81&dep_cur=129 Ми є народ, якого не здолати: http://cbs.km.ua/?dep=1&dep_up=81&dep_cur=357Історія України у творах українських письменників: http://www.cbs.km.ua/?dep=1&dep_up=81&dep_cur=127 Українське козацтво: від витоків до сьогодення: http://www.cbs.km.ua/index.php?dep=1&dep_up=81&dep_cur=352 Короновані словом: http://cbs.km.ua/?dep=1&dep_up=81&dep_cur=345Ірен Роздобудько: http://cbs.km.ua/?dep=1&dep_up=81&dep_cur=401 Герої нашого часу: http://cbs.km.ua/?dep=1&dep_up=81&dep_cur=378 Культові книги всіх часів: http://libr.rv.ua/ua/virt/173/Найскандальніші книги ХХ століття: http://libr.rv.ua/ua/virt/168/Віртуальні виставки: http://biblioteka.od.ua/virtualni-vistavki/Віртуальні виставки: http://lib.onu.edu.ua/ua/virtualnye-vystavki/Віртуальні виставки: https://www.libr.dp.ua/view_show.phtml. Віртуальні виставки: http://library.kharkov.ua/source/exposition/Віртуальні виставки: http://lib.knukim.edu.ua/exhibitions/Віртуальні виставки: http://lib. If. Ua/exhib. Html

Номер слайду 23

Номер слайду 24

pptx
Додав(-ла)
Derevyanko Olena
Додано
10 березня 2023
Переглядів
778
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку