Поради:"Роль батьків у лікуванні заїкання"

Про матеріал
Роль батьків у лікуванні заїкання Перш за все, важливим у лікуванні є найбільш сприятливий час для цього - найкраще почати до вступу дитини до школи. Зрозуміти суть такої рекомендації неважко: це і знаходження дитини в колективі, де наявна проблема мови може стати причиною насмішок, і в цілому труднощі при навчанні (зокрема - при публічних виступах, в рамках котороих потрібно відповідати на запитання вчителів).
Перегляд файлу

 

Роль батьків у лікуванні заїкання

Перш за все, важливим у лікуванні є найбільш сприятливий час для цього - найкраще почати до вступу дитини до школи. Зрозуміти суть такої рекомендації неважко: це і знаходження дитини в колективі, де наявна проблема мови може стати причиною насмішок, і в цілому труднощі при навчанні (зокрема - при публічних виступах, в рамках котороих потрібно відповідати на запитання вчителів).

Виділимо також додаткові рекомендації.

  • Дотримання розпорядку дня. Режим дня грає важливу роль в загальному стані дитини, і, перш за все, стосується це сну. У віці 3-7 років тривалість нічного сну повинна складати 10-11 годин, денного - 2 години. У віці від 7 років тривалість нічного сну повинна складати близько 9:00, денного - 1,5 години. Перед сном телевізор дивитися не рекомендується.
  • Сприятлива психологічна атмосфера. Тут мова йде про необхідність виключення галасливого поведінки і сварок при що знаходиться поруч дитину. Це ж стосується постійних обсмикувань, надмірної строгості, частих зауважень і крику на його адресу - все це слід також виключити. Не менш важливим моментом є ставлення до проблеми дитини - важливо не показувати йому власних переживань на її рахунок, ситуації це точно не поліпшить, та й саму проблему не вирішить. Постарайтеся, щоб у дитини було більше позитивних емоцій, хваліть його частіше.
  • Допомога в спілкуванні. Зрозуміло, що дитині необхідна допомога по цьому пункту, і для цього необхідно, щоб він чув правильну мову. Розмовляти з дитиною слід спокійно, повільно і лагідно - так у нього з'явиться приклад для наслідування, йому простіше буде засвоювати мову. Виключається повторення труднопроизносимих слів по нескольку раз.
  • Загальне зміцнення здоров'я. Нервове напруження необхідно послаблювати, перевтома і галасливі компанії повинні бути виключені. Корисно загартовування, активні ігри, гімнастика.
  • Підсумовуючи, можна додати, що науково доведеним фактом є те, що основною причиною заїкання є мовна дискоординація. Враховуючи те, що мова є сама по собі навиком, важливо забезпечити формування у дитини відповідних навичок мовлення на конкретних прикладах, тому цього слід приділяти особливу увагу. І, звичайно, не менш важливим моментом є створення сприятливої психологічної атмосфери при відповідному відношенні до дитини. Саму проблему потрібно вирішувати, і починати це робити потрібно якомога раніше.

 

 

 

docx
Додано
18 березня 2020
Переглядів
629
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку