Порадник "Ліки від природи"

Про матеріал

Порадник “ Ліки від природи” : вірші й розповіді про лікувальні властивості рослин/Автор-упорядник Наталя Мацікура

2018 р.—16 с. : іл.

До збірочки ввійшли вірші й розповіді про рослини нашої місцевості, які мають цілющі властивості.

Збірка адресована дітям молодшого шкільного віку, щоб вони стали зіркішими і помітили в навколишньому світі справжні

дива.

Перегляд файлу

 

Наталя   Мацікура

Порадник

Ліки від природи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Порадник “ Ліки від природи” : вірші й розповіді

про лікувальні властивості рослин/Автор-упорядник

Наталя Мацікура

2018 р.—16 с. : іл.

 

 

 

    До збірочки ввійшли вірші й розповіді

про рослини нашої місцевості, які мають

цілющі властивості.

    Збірка адресована дітям молодшого

шкільного віку, щоб вони стали зіркішими

і помітили в навколишньому світі справжні

дива.

 

 

 

 

 

 

 

Лікуємося  без ліків

Рослини лікарські—цілюще джерело.

 Їх є у нашому селі багато :          

 Кропива, ряст, парило, деревій.

Недугу всяку можуть подолати.

цвук 

У полі, в лісі чи в гаю

Знайдете ви стебло деревію.

А стежкою йдете біля дороги

Вам подорожник стелиться під ноги.

лопух 

Лопухи знайдете ви усюди :

Будьте в цьому певні, люди.

Корінь лопуха копатимеш –

Добре волосся матимеш.

маві 

 Жалка кропива всюди добре родить.

Здоров’ю вашому вона ніяк не  шкодить.

 Годиться для борщу і для салату,

 Ще й кровотечу може зупиняти.

 

 

рне А ще калину у нас шанують люди –

Ц е гарні ліки від застуди.

І цвіт, і плід калини гожий

Втішає добрих перехожих.

images                               

     Якщо голова дуже болить.

     І кров потрібно зупинить.

     Ви з барвінком подружіться

    Чаю з нього швидко напийтесь.

 

мята1А в подружки візьміть  м’яту

Принесіть її у хату,

Прикладіть листок до лоба –

І за мить – уже здорова.

 

                                    мсаУ ярах – не дивина,

   Виростає розкішна шипшина.

   На кущах плодів багато,

   Але їсти їх не варто.

   Із шипшини краще, діти,

                                    Чай цілющий заварити.

звіробій 2По лісам пройдемся понад краєм,

  Звіробою там ми назбираєм.

  Покладем його у торбинку,

  Щоб потім лікувати печінку.

 

глід2    Лікують серце і дарують вроду

    Плоди і квіти, і листя глоду.

    А квіти - душки клади у подушку

    Будеш після сну мати голову ясну.

 

 

чебрець1Ой духмяний вітерець,

Бо довкіл цвіте чебрець !

Він від кашлю виручає –

Додавайте трави до чаю.

 

 

 

бузина1           У нас дивосил проростає,

           Дати силу людям жадає.

            Бузина також вас привітає

            І здоров’я всім побажає.

ромашка6Жовтим оком моргає ромашка,

І волошка синіє в росі.

І конвалії крихітні чашки –

Пропонують нам ліки усі.

 

 

 Лікувальні властивості рослин

Кульбаба

Щойно зазеленіла на подвір’ї трава, а ця рослина вже зацвіла. Золотаво усміхається до нас, ніби запитує : « Впізнаєте ? ».

кульбабаЩе б не пізнати кульбаби! Це така квітка, яку ніхто не сіє, а вона все одно є і не переводиться.   З лікувальною метою використовують квіти кульбаби й коріння. Вони покращують апетит, регулюють роботу шлунка, лікують цукровий діабет. Із квітів ще готують мед, варення. салат, супи.

Сухі листочки кульбаби - добре зілля, зимою їх додають у юшку, а із свіжих гарні салати виходять. Поживні дуже. Тільки окропом треба їх ошпарити. Корінці треба копати ранньої весни, як цвіту ще нема, бо коли кульбаба цвіте, то корінь немає вже тієї сили. Сушити їх краще під залізним дахом.

 

 

Ромашка

ромашка3   Є декілька видів ромашок: польова, декоративна і лікарська. Лікарську ромашку впізнають за допомогою її ніжного та ароматичного запаху Під час застуди, коли болить горло, дуже добре полоскати його відваром цих квітів. І маленьких діток лікує вона, їм можна давати напій із ромашки, коли у них болять животики, і хворі очі добре промивати нею. Ось яку силу має ця тендітна та ніжна квітка.             

 

Волошки

  З давніх-давен ця синя квітка була символом краси і вроди, однією з найулюбленіших квіток українських дівчат. Квітне вона, коли поспівають пишні жита. Цілющі властивості волошки містяться в її ніжних квіточках. З волошка3напару пелюсток волошки роблять примочки під час хвороби очей, нею миють волосся.

 

 

Калина

Калина — найулюбленіша рослина українців. Вона стала символом не тільки дівочої краси, молодості, кохання, а й самої матері-України. Але калина не лише красива, а й дуже корисна. Хто не знає про її цілющі властивості? Калинові ягоди лікують багато хвороб: кашель, ангіну, гіпертонію, істерію, запальні процеси шлунка і кишок. А відвар із калинової кори застосовують для промивання ран та зупинки кровотечі. Свіжу кору калини кладуть на кровоточиві рани, цвіт калини теж використовують з лікувальною метою. 

 Конвалія

конвалія6 Конвалію дуже люблять люди і збирають весною. Вони вдихають її чудові пахощі.

 У народній медицині конвалію вважають квіткою хворого серця. З лікувальною метою використовують не лише квіти, а й листя, кореневище. З квіток виготовляють настої, водні екстракти та інші препарати для лікування серця і нервової системи. Настій з  листя також широко використовують як заспокійливий засіб.

 

Кропива

Її можна зустріти скрізь: на пустирищах, обіч дороги, на узліссях, лісових галявинах, в ярах, на смітниках, біля хат. Навесні вона чи не першою серед трав виккропиваидає маленькі листочки до сонця, а відтак зеленіє густим листом. Це кропива. Люди її лають і обминають.

Та чи завжди маємо рацію? Хоч і жалюща вона, та приносить користь. Листя і стебла кропиви – добрий харч для домашніх тварин. Вона й лікує.

Із свіжого незагрубілого листя готують салат, бо кропива містить у собі багато вітамінів. З неї готують юшки, борщі, каші.

Свіже листя кропиви запарюють окропом і миють голову при випаданні волосся, лупі. Корисно додавати кропиву в їжу дітям. Вона запобігає розвитку простуди, якою так часто страждає малеча.

Отже, жалячи, кропива нас лікує.

 

Материнка

душіца7  Ця рослина квітне влітку. А росте вона біля польових доріг, у лісі. У народі її ще називають мамина трава. Чому ? Матусі купали у ній своїх маленьких діточок, щоб росли швидше і були здоровими. Компреси з цієї квітки можна накладати на фурункули ( чиряки, нариви ). Настойка з олії – засіб від зубного болю. Сухої материнки боїться міль. Настій трави ( 2 ст. ложки на склянку кип'яченої води ) настоюють 30 хв. Використовують для лікування хвороб серця, при розладі нервової системи, при бронхітах, пневмонії, простуді, для полоскання рота при ангінах.

Міцний чай із материнки підвищує апетит.

 

 

 

Мати-й-мачуха

Де-не-де ще лежить сніг, а там, де пригріває сонце, на краях полів, берегами ярів та річок, на початку квітня з'являються золоті голівки мати-й-мачухи.

Квіти мати-й-мачухи схожі на жовті кошички звичайної кульбаби, але вони дрібніші і їх підбіл3легко відрізнити за стеблами. Кошик кульбаби сидить на голому безлистому стебельці. Якщо його зірвати, то з нього витікає яскраво-білий і гіркий сік.

Мати-й-мачуха – лікарська рослина. Настій з її квітів використовують при застуді, при нежиті, при хворобах шлунка і кишечника.

М’ята

мята Ця рослина має приємний запах. її називають холодком, листочки дрібненькі, на верхівці –фіолетові квіти. Росте на городах і в лісах. Корисна тим, що знімає головний біль, коли  прикласти її листя до голови. Її відвар п’ють від болю у шлунку. А розтерті листочки додають до вареників із сиром, булочок. печива, цукерок. З цієї рослини дуже смачний і корисний чай.

 

 

Шипшина

  Скарбницею вітамінів вважають плоди цього лісового куща з напрочуд гарними великими запашними квітами. Їх слід зривати перед морозом. Потім порозрізувати, видалити зернята, розмішати з цукром у рівних кількостях, засипати у скляний посуд, щільно закрити. Через кілька

днів маса перетвориться у дорогоцінний сік. Чайну ложку соку з плодом розмішують у склянці теплої води, споживають тричі на день. Такі ліки застосовують  при виразці шлунку, для очищення крові, для зміцнення судин та поліпшення зору.

шипшина5Для лікування використовують не тільки плоди, а й листя, квіти й коріння. Напар з шипшинового листя п'ють для заспокоєння болю в шлунку, а напар з коріння — хворі на малярію. Настій з пелюсток використовують при запаленні очей як примочки.

    Не забувайте! Після прийому ліків із шипшини слід обов'язково прополоскати ротову порожнину теплою водою, тому що кислоти шипшини  роз'їдають зубну емаль.

 

Звіробій

   Звіробій – це багаторічна трав’яниста рослина, яка росте на галявах, межах, при польових дорогах, лісових посадках, у заростях. Поширена повсюдно.

  Звіробій називають ліками від 99 хвороб. Його настоями лікують хвороби шлунка, кишечника, печінки і ревматизм. Він підвищує тиск, тамує біль, лікує безсоння і неврози.

  Як без борошна не спекти хліба, такі без звіробою не можна лікувати чимало хвороб.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пам’ятка                                            збирачеві лікарських рослин

 

   Збираючи лікарські рослини, треба пам’ятати :

 1. Лікарські рослини зберігають свої цілющі властивості недовго. Кора, корені, коренивища – 3-4 роки, листки, трава – 1 -2 роки. Отже, заготовляти трави про запас недоцільно.

 2. Лікуючи себе, не забувай, що рослина – теж живий організм, а тому намагайся не нашкодити їй, коли збираєш листки, квіти, плоди :

 – зірвеш усі листки – рослина загине, а тому збирай в основному тільки нижні, щоб не зашкодити цвітінню і плодоношенню;

– зірвеш усі квіти — не буде насіння, плодів, а значить, не буде сходів на другий рік; так само не можна зламувати всі квітучі пагони;

– не поспішай заготовляти корені, кореневища, хай достигне насіння;

– якщо збираєш кору, акуратно зріж гілку з куща чи дерева з того боку, де вони густіші, зріз замасти садовим варом, фарбою для підлоги чи хоч би жовтою глиною, щоб не гноїлась рана, не хворіла рослина.

 

Заготовляти лікарську сировину на одному і тому ж масиві можна не частіше, як раз у три роки, і збирати не більше 70% рослин.

Не зачіпай найбільш розвинені рослини, залиши їх, як добрих сіячів для відтворення масиву.

Серед лікарських рослин є отруйні — блекота чорна, дурман звичайний, чемериця, а тому не можна торкатися губ, носа, очей, не вимивши добре руки; це стосується й збирання чистотілу.

Щоб зібрані трави не змарнувати і зберегти лікарські властивості — збирати їх можна тільки в суху погоду, краще зранку, після того, як підсохне роса, а сушити — в теплому, добре провітрюваному приміщенні; на горищі чи під навісом.

Збираючи лікарські рослини, думай, що не тільки тобі одному вони потрібні й не тільки тепер. Вони потрібні багатьом людям сьогодні, завтра, через рік, завжди.

 

 

 

 

Зміст

Лікуємося без ліків

Лікувальні властивості рослин

Пам’ятка збирачеві лікарських рослин

 

 

docx
Додано
9 березня 2018
Переглядів
2999
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку